STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Spermier till salu?

2021-02-17

 

Hovtramp/Lasse - Propulsion med Örjan Kihlström

Vem bestämmer om Propulsions spermier ska spridas i Sverige?

Efter den kanske största? travskandal som drabbat svensk travsport gick det fort! Hingsten emigrerade med hjälpa av sin tränare/ägare Stall Zet och Daniel Redén snabbt som tusan till USA, där det är tillåtet att betäcka med nervsnittade hingstar. det är ju avelssäsong för bövelen!

Hovtramp/Lasse - Ilse Spin gäspar (eller skrattar)

Gissningsvis följer ett antal svenskfödda ston efter Propulsion till USA för att betäckas, och därefter importeras tillbaks till Sverige, som avkommor till Propulsion. Känns det reglementsenligt? Kryphål är till för att täppas till, eller hur. Tävlar alla på lika villkor, är alla är lika inför lagen? (reglementet) knappast!

Läs och begrunda. Hur i hela friden kan en nervsnittad hingst (vars ägare/tränare fått samtliga svenska tävlingsresultat strukna) hamna bland listhingstar som ska prova sina kulor och spermier i svensk avel under vecka 10 och 11 inför Avelsvärderingsnämnden? Tvärt emot gällande svenskt reglemente, både vad gäller tävlingsdelen och avelsbiten, bevisat och klart! Bara att läsa innantill. 

ASVT tar bara hand om vissa delar av svensk avel/auktioner och hänvisar till ST/Svensk Travsport där drottning Christina snällt mailar tillbaks att alla hingstar får prova sina spermier och det är upp till Avelsvärderingsnämnden att besluta om avel för Propulsion ska vara tillåten i Sverige. Blir den nervsnittade hingsten godkänd för avel så är det alltså fritt fram i fortsättningen att 1) nervsnitta alla halta elithingstar i Sverige och 2) avla på dem istället?

Uppfödare och hästägare som redan använt hingsten på sina ston har trots detta fruktansvärda misstag fått registrera sina födda avkommor, självklart har de handlat i god tro! Eller? För ingen kan väl vara så dum att man betäcker med en hingst som man vet är diskvalificerad både på tävlingsbanan och i aveln?

Nu återstår den olidliga spänningen fram tills Avelsvärderingsnämnden bestämmer sig. Självklart kan det bara bli ett svar – fortsätt med de omoraliska och ur djurskyddssynpunkt godkända galenskaperna i USA, men inte i Sverige!

Vilka sitter i respektive nämnder och avelsråd?

Vilka ingår i Avelsvärderingsnämnden, vilka personer tar det tunga beslutet om Propulsion som självklart bara kan bli ett nej?

Hovtramp/Lasse - Propulsion med Johan Untersteiner

Svensk Travsports avelschef: Christina Olsson.

Avelsråd: Ordförande Ulf Hörnberg, Christina Olsson, Staffan Philipsson och Lennart Peterson-Brodda.                                                               

ASVT: Carina Dahling-Satrell (Skråmsta Stuteri) Sven Rejnö (veterinär, uppfödare) och Håkan Persson.

Avelsvärderingsnämnd: (spänningen stiger!)

Ordförande Hans Näslund, Torsten Forssell, Bengt Larsson, Lars Johansson, Håkan Persson. Suppleanter: Matts-Olov Nord och Ulrika Lundberg ASVT, Generalsekreterare: Anders Lind.

Vem gör vad? Svensk Travsports avelsavdelning administrerar frysmärkning, identifikation, fölregistrering, nämndärenden, språngrullor, hingstkataloger, betäckningsbevis och hästpass. Ansvarar även för export, medan import delas med ST:s sportavdelning.

Med tanke på Propulsionärendet verkar det ju saknas en del?

Avelsrådet med ST:s Generalsekreterare som ordförande och representanterna från ST samt ASVT (tre platser vardera) har en rådgivande funktion i avelsfrågor till ST:s styrelse.

Avelsvärderingsnämnden: 2010 infördes en ny typ av avelsvärdering - där alla hingstar blir godkända men värderas efter fem förväntade avelsvärden. Hingstarna får poäng (max100p) efter prestation (max50 p), härstamning (max40 p) och veterinärstatus (max10 p).

Hovtramp/Lasse - propulsion med Erik Adielsson

Exteriör och temperament beskrivs. (Undrar hur det bedöms med listhingstarna...) Ledamöterna värderar, fem ledamöter och två suppleanter där minst två ledamöter och en suppleant ska vara veterinär.

Två gånger om året hålls avelsvärdering för varmblodiga travhingstar. Avkommor prövas en gång om året, hingstarna får värdeomdömen efter så som avkommorna har tävlat/presterat.

Beslut från avelsvärdering eller avkommeprövning kan överklagas hos Besvärsnämnden, som granskar bedömningarna och att beslut är baserade på rätt fakta.

ASVT Avelsföreningen är en medlemsorganisation för uppfödare och avelsintresserade. De ingår i BAS (travets aktiva) tillsammans med RST (hästägarna) TR (travtränarna) BTR (B-tränarna), Sleipner (kallblodens förening), STaR (amatörkuskarna), SPTF (ponnytravet) med flera. ASVT utser också Elit och Diplomston.

Slut på lektionen. Nu vet alla hur det går till, och vilka vi ska skylla på när Propulsion blir godkänd? för svensk avel.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2021-02-18 21:40:06 - Arne Eriksson, arnerik@gmail.com

Klockrent!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)