STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kallt på lördag!

2024-05-15

Foto: Hovtramp/Lasse - Järvsöfaks och Jan-Olov Persson

Nä, inte kallt på Gävle, bara i kallblodsloppet.

Spelsäkerheten?

Nä, men inte kör väl kuskar mot varandra om de kör åt samma tränare? Det kan bara de själva svara på. Uppgjorda lopp (som i Italien) knappast i Sverige? Det finns för många lånekuskar som behöver sin provision för att överleva och för många bra konkurrenter i vartenda lopp.

Idag finns helt andra möjligheter att kontrollera travlopp som körs, både under loppen och efter loppen. Förr i tiden var det möjligt för kuskar att ”släppa” till varandra, skapa luckor, rycka häst i galopp för att inte vinna, har hänt men nämner inga namn. Loppet är preskriberat för många år sedan. En högoddsare som stred strax före mållinjen, och vann nästan otippad. Kalla det vad ni vill, spelstöt, fusk eller ”hämta ut”.

Gävle travbana på lördag med raditionsenlig V75-omgång och H.K.H.Prins Daniels lopp med Elitloppsbiljett i potten. Helt OK.

På V75-kupongen hittas (V75-2) Gunnar Wallbergs Minne, Final i DubbelCup för kallblod. Med tanke på loppets starthästar borde det givetvis legat utanför V75-kupongen, främst med tanke på spelsäkerheten.

Att Jan-Olov Persson (111 hästar i träning) har Sveriges bästa kallblod i stallet, år efter år, det vet vi redan. Persson har kvalat in sju (7) hästar till Finalen, Grattis, det kan vi däremot inte göra så mycket åt. Har de kvalificerat sig så har de...

Har det hänt liknande ”incidenter” tidigare? Ja.

Foto: Hovtramp/Lasse - Tarzan Stefan Melander

2010 hade ”Tarzan” sju av elva hästar i ett travlopp.

Hur kan det bara hända? Anmälningssystemet, propositionerna och så klart hästens startpoäng. Har precis för mig att det max får starta 5 hästar från samma tränare i lopp, åtminstone under senare tid. Fem (5) är också för mycket.

Tarzan har även haft alla starthästarna i ett travlopp en gång! Tolv stycken. Scarlet Knight vann loppet, resten var bara resesällskap.

 

Hur det kan förhindras? Tja, ungefär som franska anmälningssystemet, där tränaren sköter anmälningar av både häst och kusk. Lite bättre idag, förr satt faktiskt sportcheferna och ringde upp varenda tränare…idag önskar tränarna en kusk i prioriterad ordning, vill kusk köra tränarens häst klickar de ja.

 

Hovtramp foto - Gunnar Melander

Gunnar Wallbergs Minne - DubbelCupen, 6 Final i Meeting 2 (STL Kallblodsdiv, Försök 9 i Meeting 1 - Final Solänget 10/7)

3-åriga/äldre svenska/norska kallblod. Körsvenskrav kat.1.

Prispengar: 200.000-100.000-55.000-30.000-20.000-12.500-8.000-6.000 kr (8 prisplacerade). Lägst 2.500 kr till allihop. Hederspris till segrande hästs ägare och hästskötare.och Gävletravets hederspris till segrande hästs ägare, hästskötare och körsven. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

Klart kallblodstränarna vill vara med i det loppet!

Spännande fortsättning följer, hur många Persson-hästar placerar sig? Alla sju? I så fall blir det en prispeng över till övriga att slåss om. Självklart blir det ”fel” när en enda tränare är så överlägesen, nästan har monopol. Fast han kan ju inte hjälpa att han är bäst? Enda tröst, nu för tiden är inte ”alla” starthästana efter Järvsöfaks! Fyra är efter Tekno Odin och fyra efter Månprinsen A.M, resten är ”unika individer”.

Sevärt lopp men det blir nog svårt att hitta en spik…

...tänk om Svarte Petter vinner! Går luften ur publiken då?

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)