STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hvergang?

2023-07-16

 

 

Foto: TR-bild 

Extremt svårt att förstå...sa Travtränaren Bo Westergard när den tidigare Kriterievinnaren ID Exceptional testat positivt för det lugnande medlet butorfanol.

 

I Butorfanal ingår Analgesi (tar bort smärtkänslighet/FASS)

 

I ett pressmeddelande uttalade sig tränaren:

 

”Jag har extremt svårt att förstå hur hästen har fått i sig det här”,

Det har inte jag. Såvida tränaren inte blandar ihop hästar som medicinbehandlas med starthästar i samma box, har hund som intar medlet och tassat omkring i hagen, hästägare som medicinerar och gullat med hästen, personal som knaprat och urinerat (pissat) i boxen eller någon som helt enkelt inte gillar tränaren och har satt dit honom!

Efter ett lopp på danska Skive vann ID Exceptional, och lämnade positivt dopingprov på  lugnande medlet butorfanol.

Ett oanmält besök från dansk travsport hemma hos tränaren gjordes i juli.

”B-proven skickas till ett franskt laboratorium, om det också är positivt fortsätter utredningen inklusive strikt tränaransvar för Bo Westergaard”. Ja, det hoppas man ju, med tanke på tidigare galenskaper.

2015 testade fyra hästar tränade av Westergaard positivt för Dimetylsulfoksid (DMSO) och i september 2016 kom domen som blev två års avstängning. 2018 fick Westergaard tillbaks sin A-licens och gjorde själv ett pressmeddelande där han tog på sig tränaransvaret.

Citat - ”Ansvaret som professionell travtränare är mitt för de hästar jag har hand om och startar i min regi. Det råder det inga som helst tvivel om. Jag fick en ny chans som proffstränare sedan jag återkom till Danmark och har fått stöd av ägare både hemma och utomlands. Det är något jag är både ödmjuk och tacksam för”. 

 Efter avtjänat straff har tränaren vidtagit åtgärder för att undvika felaktig medicinering och har videoövervakning i stallet. (Vem har inte det?)”Jag har extremt svårt att förstå hur hästen har fått i sig det här. Det är allvarligt, mycket allvarligt”, sa tränare Westergaard. Jag håller med.

Danske tränaren Bent Svendsen var för en tid sedan tvåa med Just Hans i ett lopp för treåringar. Bakom vinnaren, en häst tränad av Bo Westergaard

Bent Svendsen var mäkta upprörd efter loppet!

- Jag vet att jag hade den bästa hästen. Men jag vet inte vad de hos Bo Westergaard stoppar i sina hästar som gör att de kan springa på det viset.

Ett uttalandet som kostade tre månaders villkorlig avstängning och 1 600 kronor i böter. Avstängning träder i kraft om Bent Svendsen gör liknande uttalande under de tre månaderna. 

Är övertygad om att ilskan hos Svendsen innehåller mycket mer än bara besvikelse över att inte ha vunnit just det loppet, större är nämligen inte den inre kretsen i travsport.

Westergaard hyr in sig på en gård som Flemming Jensen äger och har Ålborg.som hemmabana.

Fakta: Westergaard kör in ca 1 miljon om året som tränare, ligger just nu på höga 30% i kuskststistik och 35% som tränare. Ungefär lika svårt som att vinna på BingoLotto, nästan ”hvergang”.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)