Hovtramp/Lasse
Startkommandot är bland det bästa vi travnördar vet, men det finns givetvis gränser. Nu tänker jag inte gnälla igen om alla dessa urvattnade V75 tävlingar och uteblivna jackpottor, nu handlar det mer om hästar av kött och blod.
Visst är det spännande varje gång en häst man ”känner” startar, men hur spännande får det vara enligt reglementet? Är inte djurskyddet i vissa sammanhang lite osynligt? På den gamla goda tiden fick inte travhästar starta om det inte gått fyra dagar mellan loppen, ett minimum för muskulatur och trötthet att återhämta sig.
Slaggprodukter från ansträngning blir givetvis kvar, såvida inte hästen tillåts vila minst 7-10 dagar. Detta är under normala förhållanden, utan påfyllning bakom stängda dörrar, dopning, stötvågsbehandlingar, vibrationsgolv och ”syretunnor.”
Dåtida hälsokontroller (Solvallas tränare/stall) en gång i månaden, var absolut ett bra initiativ. Där sprang vi runt på stallbacken, tätt efter någon av docenterna, med blodrör, väskan full av vitaminer och veterinärutrustning. Alla gårdar i Solvallarähjongen fick påhälsning en gång i månaden. Självklart hann inte alla hästar gås igenom lika noggrant, det finns ju alltid behov som måste prioriteras, sen fanns det ju ”stjärnor” också. Men många remisser skrevs det och röntgen var fullbelagd nästan jämt. Sämsta "misstag" under dessa år var nog ändå när ett travsto fölade efter lopp, hur i hela friden gick de månadskontrollerna till? Förhoppningsvis skrev ”vi” en kreditfaktura till hästägaren.
Hovtramp/Ilse
Tidigare krävdes det 4 dagar mellan hästens starter, sen krympte det till 3 dagar och nu kan man i princip sova över på banan och starta med två dagars mellanrum, bara det finns lopp…
Reglerna är betydligt generösare idag, 2 kalenderdagar mellan starter har godkänts av Svensk Travsport. Vad Djurskyddet (Jordbruksverket och Veterinärförbundet) tycker om saken går inte att utröna. Svensk Travsport har inte heller någon systematisk kontroll av hästar som startar tätt, men ST:s veterinär har tidigare uttalat sig, och tyckte då att det krävdes minst en vecka för återhämtning.
Hovtramp/Lasse
Det finns ett räkne-exempel som just nu är aktuellt, utan att nämna några namn. Alla får göra som de vill med sin häst, så länge de följer reglementet.
Brunte (född 2009) har startat 127 ggr och är van att arbeta. I lördags startade han på V75 i Sundsvall, Bergsåker loppet gick vid fyratiden på eftermiddagen. Då hade han rest i transport (avståndskarta) i 17 mil uppskattat till 2 timmar och 26 minuter om allt fungerade utan kiss och korvpaus. I loppet blev han oplacerad, men nuförtiden får ju alla hästar 500 spänn som startar (skattetekniskt…)
Dessvärre fick husse 500 spänn i böter för att foten inte var i fotstödet och 2000 i böter för övrig felaktig drivning (brukar vara när kusken guppar i sulkyn…) och så lite avstängning (12-25/9) så då får förhoppningsvis Brunte vila! Sen ska man ju tillbaks hem från travbanan också, alltså 17 mil igen, och Brunte fick väl med lite tur sin kvällshavre runt halv elva på lördagskvällen.
Hovtramp/Lasse
Söndag hinns inte så mycket med, kanske möjligtvis byta skor och lukta lite på blommor. Måndag kan vi glömma, för nu blir det båt till Visby (Skrubbs) eftersom tisdagens tävlingar börjar 12.20 (första lopp.) Mellan boxen hemma på gården och Visby är det 48 mil, via E4, Nynäshamn och båten över till Visby. Resan tar 7 tim och 6 minuter. Sen ska ju Brunte hem igen också, 48 mil efter loppet, men det blir en senare historia.
Förhoppningsvis galopperar han inte i loppet, det finns inga galopper i programraden och han verkar vara en hyvens trevlig och skötsam travhäst.
Facit: Onsdag morgon är Brunte trött efter sina starter lördag 16.20 och tisdag 12.20, resorna i transporten har sammanlagt blivit 130 mil, 18 timmar och 32 minuter.
Halvrad i program (tomrum) anger att programmet inte ens hunnit tryckas sedan senaste start. Vissa tränare får bättre resultat med täta starter, men rent fysiologiskt och biologiskt är två dagars mellanrum inte att rekommendera. Vi säger Lycka Till och tittar givetvis på loppet.
Hovtramp/Ilse