STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Blod, svett och tårar

2022-03-21

 

Hovtramp/Ilse - Solvallavakt

Veckans ”brott” handlar om det som borde hänt för länge sen! Att sitta passiv, inte visa intresse för viktiga förslag och förbättringar, ta ställning i viktiga frågor eller ge service åt medlemmar, är också ett brott.
...nä, inte som på Kalla Fakta och Uppdrag Granskning, mer som Efterlyst. Här handlar det om inkompetens eller handlingsförlamning, välj själv.

Resultat? Kreativ förmåga? Uppgradering av v(ä)rkligheten som efterlysts i många sammanhang hos både TRtravtränarnas Riksförbund och SMR/Svensk Monté Riksförbund kan absolut diskuteras. Insomnade eller halvslumrande avlönade galjonsfigurer vittnar i allra högsta grad om oförmågan att gå de aktivas ärenden, med resultat.

Först nu !? försöker Travtränarnas Riksorganisation få in en medlem i Svensk Travsport. Travtränare representerar ju både uppfödare, hästägare och hästskötare, men har ingen stol att sitta på när det ska upphandlas, förhandlas eller beslutas i Silvergrisen? Man tar sig för pannan.

Vet alla dessa handläggare vilka som betalar deras lön och vilka de är beroende av? Spelarna? Måste spelarna inte ha något att spela på? Tror knappast alla dessa sportchefer skulle behövas om hästar byttes ut mot sniglar, dromedarer eller enbart animerade hästar…


A-tränarnas Riksförbund/TR har i åratal haft en ovillig ”kundservice” när man som jur.ombud för de som inte haft råd att anlita ST/Svensk Travsports partners Lindorff och Skarp och behöver hjälp att hitta rätt ”blankett” eller överklaga beslut från försäkringsbolagen. Pfuii, inte bara en aktiv som "inte har råd". Här behövs juridisk handläggare i Hästsportens Hus, som med skälig avgift hjälper aktiva med alla dessa blanketter och samtal, vid behov ända upp i Tingsrätten.

ST:s partners Lindorff och SKARP kan knappt stava till arvoden under 50 tusen. Då kanske man borde slippa bli kallad bitch och kärringjävel, när man jobbar Pro Bono (gratis) och hjälper de som ST/TR inte orkat eller haft kunskap att hjälpa.. Suck. Äntligen har intresse, kompetens och hackspettstalang köpts in till TR, visserligen många år för sent, men välkommen att visa övriga insomnade hur man gräver!

Lars Dahlgren från Sulky Sport. Vilket lyft! Även rätt man att se till att få sitta med på besluten för TR:s räkning i Silvergrisen.

  

Hovtramp/Lasse - målgång historiskt lopp Lindesberg


Totospel på Monté (premiär) infördes Lindesberg 5 juni 2004, loppet vanns av norska Liv Pedersen och J.R Bonanza, 2.140m 1.16,2.

Ja, vi såg inte så många fotografer, trodde det skulle bli trångt, men Hovtramp var nästan ensamma på plats med kamera.

SMR/Svensk Monté Riksorganisation bildades först 14 april 2010 och är del av BAS-organisationerna i Hästsportens Hus. Premiär för monté på V75 kom det långt senare, 2017 vid Monté_SM på Åby. Monté-Eliten rids under Elitloppshelg på Solvalla, Åby Stora Montépris, Åby Nordic Monté Trophy och Olympia-montén på Åby berättar väl i klartext vilken travbana som satsat mest på monté. Övrig 36 travbanor då?

Hovtramp/Ilse - monténs början, vågen!

Monte’ har sedan inträdet i Svensk Travsport och bildande av SMR handlat om brister och oförmåga att tänka utanför boxen. Känns mest som en klubb för inbördes beundran med för få aktörer. Mellan 2010 och fram till 2019 dalade ryttarskaran från 668 till 198 ryttare. Suck.

Hovtramp/Lasse

Delvis beroende på den fystest (1 nov. 2017) som sportiga monte’styrelsen på SMR tyckte ryttarna skulle avlägga. För många besök på galoppbanan? eller för många egna avramlingar? Vilket inte betyder att ryttare inte kan springa, däremot har utformning av fystest ställt till siffrorna i statistiken, precis som avsaknad av social gemenskap. Tidigare klubbgemenskap, träningar tillsammans och osynligt intresse från ST att övervaka SMR:s handlingskraft och marknadsföring liknar noll. En anskrämlig behandling av en sportdisciplin som knappt uppmärksammats utanför kontorsfönstret på SMR. Blodbyte?

Att bredda intresset för monte görs inte hos redan initierade! Presumtiva kunder och ryttare hittas utanför travbanorna, alternativt uppgradera utbildning i travskolor med handledare som har kompetens och erfarenhet av monté. Rida kan många, men resten av kunskaperna?Som att cykla utan cykel. Nödvändiga ingredienser och baskunskaper som SMR skulle ha vaktat bättre på under alla år de suttit nöjda. Träning, träning och träning, arrangerad av de som har lön. Att stå vid ett bord på mässor och dela ut ”lappar” fångar inte särskilt mångas intresse, gör man dessutom allt det som betraktas som roligt själv, jobbar man mot en strikt undergångsstatistik.

Hovtramp/Ilse

Travskolor får bidrag från ST för varje ny licenstagare, men när det gäller monté saknas det mesta. För att lära ut något bör ju vederbörande kunna själv. Har sett ett antal fåfänga, helt barocka försök till träning och licenstagning, betalda av kursdeltagare men avsaknad av handledares praktiska kompetens, mentala ryttarfeedback och pedagogiska ådra.

Värsta scenariot? hände på en mindre travbana, där licensansvarig som tur är har ”slutat”. En duktig kusk med lång ridvana ville komplettera med montélicens, ryttare saknades på travbanan och hästar erbjöds ryttaren. Ett antal (inte full pott) licenslopp genomfördes, teori full pott och bara fystest (löpning) återstod...

Sportchefen bestämde tid med ryttaren för fystestens springuppvisning, ryttaren infann sig på utsatt tid. Travbanan var helt mörklagd, fel årstid, inga strålkastare tändes. Flåsandet hördes i alla fall på bortre lång. Ryttaren klockade sig själv? sprang med blodsmak i mun för att klara tiden, trillade omkull, skrapade upp ett knä i mörkret, reste sig med blod rinnande och sprang i mål med klockan i hand. Jippie!

Vart fan hade sportchefen tagit vägen? Nä, det blev ingen omplåstring trots avklarat styrkeprov. Sportchef försvunnen, sekreteriat låst och i de släckta stallarna på travbanan hördes bara hötuggande. Jodå, ryttaren fick sin licens, travbanan fick sitt bidrag från ST och ryttaren red ett antal lopp med framgång. Nä, så får det definitivt inte gå till. Har det hänt? Bevis? Sjukhuskvittot för omplåstring av knä samma kväll.

Åtskilliga travskolor (ja, har gjort besök på kul som inte alltid var kul.) En handfull travskolor måste bli mycket bättre på att köpa in Montékompetens, om de nu ska bedriva montélicensutbildnng. Här krävs handledare med pedagogiska anlag som begriper vad kundservice handlar om. Folk som förstår vad som händer när man släpper lös 500kg på travbanan, och vilka krav som måste uppfyllas innan licenser delas ut.

Nä, det går inte lika bra med selleri.

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)