STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Svindyr burk!

 

Stoppa inte fingrarna i burken!

Vilken svindyr burk!

10.000 spänn för en liten burk med hästsalva!

ST/Svensk Travsports veterinärbås ansvarar för travsportens karenslista, där allt ajaj ska finnas med som hästar varken ska ha intravenöst eller smörjas in med, i samband med tävling.

Fura Zone stod inte på ST:s karenslista 25/11 2023

Varför är Fura Zone förbjuden?

Därför att Nitrofuraner/metaboliter är antimikrobiella substanser, EU-förbjudna i allt  livsmedel av animaliskt ursprung (men var inte det här hästsalva, vem äter det?) EU kommissionens förordning (EU) nr 37/2010 visarförbjudna substanser där MRL-värde inte kan fastställas/mätas.

 

Foto: Einar Andersson/målning på foto Salvador Dali

Enklare förklaring: innehåller cancerogena ämnen, antibiotika med ett brett spektrum som fungerar på både grampositiva och gramnegativa bakterier, får därför inte användas på djur i köttproduktion.

Vad ska innehållet i burken användas till då?

Infektionsmedel för lokal behandling mot gramnegativa och grampositiva bakterier, behandling av ytliga sår, skador och hudinfektioner. Nitrofurazon har även använts oralt för behandling av trypanosomiasis.(infektionssjukdom).

  

Vilka var nu då syndarna med travtränarlicens den här gången?

Klipp ST: B-tränaren och veterinären Hanna Lähdekorpi har dömts till böter för att brutit mot Svensk Travsports Antidopingreglemente sedan det hittat en förpackning av förbjudna läkemedlet Fura-Zone, som nnehåller nitrofurazon.

B-tränaren Peter Arnqvist har dömts till böter för samma brott och tränaren Jerry Riordan utreds för samma preparat i sitt stall.

10000 spänn i böter var för burken Fura Zone, och ingen av dem visste, inte ens veterinärskan som är både tränare och travkusk.

Borde de vetat vad burken innehöll? Med licens måste man nog nu för tiden utesluta både kaffe, cigaretter, cocacola, huvudvärkstabletter och att kissa i gästboxen i närheten av tävlingshästar. Vilket inte alltid görs i gäststallar, tomma kaffemuggar, colaburkar på golv, tränare som går ut för att suga på en fimp och sen går in och rullar av bandagen på hästen och känner i karleden, herregud jag trodde inte mina ögon.

 

Finskt foto press

Hanna Lähdekorpi borde självklart haft koll på sin personal, Alla tränare har strikt tränaransvar, även när de inte själva är i stallet. Hanna kommer från veterinär-travtränarfamilj, där mamma varit på toppen i Svensk Travsport och pappa (hästhandlare) blev framgångsrikaste travtränare i Sverige 2007-2008 (30mkr inkört) och runt hundra hästar i stallet, ända tills tiden kom ifatt honom.  

I tolv år satt Hannas mamma Marjaana Alaviuhkola i Svensk Travsports styrelse, ledamot, vice Ordförande innan hon valdes till Ordförande för hela förbundet 2018, med samma roll i Europeiska travunionen U.E.T 2019. Kan det funnits bättre skola än den Hanna och hennes syskon gått i? Nä.

  

Vad gör mamma idag? Ni behöver inte oroa er, Lähdekorpis/Holms stora gård finns kvar (där byggdes Drömgården/Johan Untersteiner) och Marjaana startade Hallands Djursjukhus, där Hannas syster Maija är Ekonomiassistent och Marknadsansvarig, och om jag inte minns fel är brorsan Petter jurist, bra att ha, kanske till och med behövs just nu.

 

Hallå, jorden anropar!

Har Elke Frinta på Jägersroshopen rätt när hon säger att ST/Svensk Travsports handläggare per telefon gav följande besked om det dopingklassade medlet:

”Sälj slut på lagret du har men var snäll och importera inget mer”.

Inkompetens på hög nivå i så fall. Kan man få ett namn? Byt jobb, farligt för aktiva med tjänstemän som inte kan sitt jobb, eller ens orkar tar reda på svar eller kontrollera karenslistans uppgradering.

Bör utredas i grunden. Hur gjorde Elke Flinta efter samtalet?

Tog hon bort burkarna i shopen eller reades de ut? Vet inte svaret.

Saknar du något till starthästen som inte finns

så är Godisbutiken i Gävle fortfarande öppen, trots Kemikalieinspektionen, Bolagsverket, Svensk Travsports dopinghörna, bara lite bättre inlindad i nytt namn, silkespapper på hemsidan, nya styrelseproffs men fortfarande finns Cannabispreparat, DMSO på dunk, Irländskt och franskt blister att beställa på nätet. Ja, vem skulle inte behöva det för att hinna ikapp de snabbaste hästarna i loppen…

Trevlig lördag med V75 på Solvalla!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Har vi hört den förut?

Domaren dömer, punkt.

Proffstränare och lånekuskar som får måldomarholk, press&media på ”sin sida” kör glatt vidare, övriga får passa på att njuta av ledigheten och skrapa ihop det sista från TDS-lånet eller momspengarna.

Trots att somliga kuskar blåljuger, inte erkänner skuld, har glömt? klarar sig från både böter och avstängning. Visst är det väl lite orättvist? Närmast sörjande (motpart) har ju facit, men är statistiskt dömda redan på förhand.

Varför då? Syns man inte så finns man inte.Otroligt många aktiva är inte så viktiga för pappersdrakarna, oftast handlar böter och domslut om mindre, fattigare tränare, B-tränare/amatör, inte lika populära som experternas stjärnor och storfräsare. Värst råkar de ut som säger sanningen utan att linda in i silkespapper, det var ju inte bra! Det finns alltid nån som både sett och hört, även om det inte hjälper. Storfräsarna är till mycket mer nytta ”för travsporten”. Funderar ibland på ST:s slogan ”Vi är sporten” - vilka är VI egentligen?

Ett nyligt exempel på hur stjärnor får företräde i domarholken

EAP/Einar Andersson och ALN foto - Flower Man och Anders Högberg

Anders Högberg (fiskhandlar´n från Gävle) född -59, B-tränare och gammal i gården med tre hästar på träningslistan, där alla tre har vunnit lopp. Bara en sån sak. Själv har han kört ca200 lopp, så helt grön är han ju inte. Misstag kan väl alla göra i lopp ? utom stjärnorna, det handlar ju faktiskt om ekipage, häst och kusk. Anders Högberg och Flower Man, ingen som var med på den tiden glömmer varken hästen eller honom, jag lovar!

Gör om det idag ni ”stjärnor” med en häst som har likvärdig stam! Flower Man var efter en inte allt för framgångsrik hingst, Beef’n Bottle och en Net Profit-märr. Så, kära små näthatare på travsidorna och nutida expertkycklingar utan hästskit under naglarna, den hästen hade ni inte fått samma resultatet med, och definitivt inte startat i Derbyt. Sorry. Ord mot ord, man får inte alltid rätt fast man har rätt, beror på kuskstatus och vem som sitter i fågelholken på travbanan.

Ja, jag kände igen Anders Högberg för läääänge sen. Derbyhelgen på Jägersro glömmer jag aldrig. Då blev man trött. Övertygad om att Anders inte behöver ljuga idag heller, han har råd att säga sanningen. Säger han att Oskar Kylin Blom slog honom med körspöt så gjorde han det. Dessutom, så ljög ju tränaren/kusken både i press&media redan när Lex DIno Dollar skapades av ST, nya reglementet för spödrivning. Dessvärre lite för sent för min smak. Har ni glömt? Med starthäst i kallblods-Kriteriet kan man ju definitivt varken erkänna, betala böter eller bli avstängd. Hejaklacken på Svensk Travsport ”förstod problemet” och inhiberade (upplöste) banveterinärs utdömda straff, lång avstängning och rejäla böter.

ST: s pappersvändare satte sig alltså upp mot Jordbruksverket, banveterinär och ändrade ett domslut. Man tar sig för pannan. Mitt överklagande blev ett vänligt beklagande från dåvarande avdelningschef Petter, som strax efter bytte upp sig till spelsidan på ATG.  Vad ärendet ledde till? Tja, nytt spöreglemente och kvitto på vem som ljuger både privat och i media. Usch!

Anders Högbergs Flower Man blev 5:a i Derbyt 1986 med Johnny Takter i sulkyn, Janne Jönsson som hjälpte Anders med hästen en tid blev 4:a med Casanova Fri, en riktigt rolig travhelg, faktiskt oförglömlig med fiskhandlar´n på plats.

Lome Lux och Anders Högberg/ALN foto

Love lux är kallblodshingsten Anders Högberg kört in och kör själv i lopp, dessutom avelsgodkänd, så läs på ni som behöver, så jäkla illa har det väl inte gått precis. Kanske till och med finns lite avundsjuka med i piskviftandet, inte alla tränare som har en så fin hingst i stallet...

 

Trav365 och Expressen gillar när det händer något smaskigt

Klipp: Incident efter tredje loppet 21 november V64 Gävle. Måltvåan Anders Högberg hävdade att Oskar Kylin Blom slagit honom med körspöet efter målgång. Kylin Blom höll inte med.

– Jag var arg och viftade till med handen, men träffade inte Anders med körspöet, ss Kylin Blom i ATG Live.

Klipp

Angående Kylin Bloms kritik sa Anders så här:

– Jag tycker han beter sig som en riktig snorunge. Han gapar och skriker och tror att han är någon jävla besserwisser. Den där borde lära sig lite folkvett, för han har inget folkvett. Han är en idiot när han kör lopp och efter lopp. Skriker och gapar och klappar till mig med pisken när vi kör av banan. Jag körde av vid rakbanan, då körde han upp bredvid mig och slog till mig med pisken. Och gapade och skrek att jag var en idiot som inte skulle hålla på med trav. Såna tränare vill vi väl inte ha i travet? Dom kan sluta på en gång. 

Här går meningarna rejält isär

Oskar blev frustrerad och arg men gick inte till fysiskt angrepp.

– Att jag inte har folkvett får stå för honom, men det är klart att jag blev arg och frustrerad, brukar oftast hålla mig samlad, men någon gång måste han acceptera hur han kör, det gör vi andra och det är klart att det händer tajta situationer i loppen, men jag tycker det uppstår lite för ofta med han, i dag tappade jag tålamodet i ren frustration, är en tävlingsmänniska. När jag körde av banan så körde jag ikapp Högberg och så viftade jag med handen och sa: ”nu får det fan räcka, du måste också lära dig att se vart du kör”. Men att jag slog honom med pisken, det köper jag inte, för det gjorde jag inte, men han kanske upplever det så (?) Men jag var arg, sa Kylin Blom

 

Hur gick det då, blev något straff utdömt?

Högberg Anders, 2300 kr, avstängning 231205-231218, för upprepad snäv körning/ridning.

Kylin-Blom slutade fyra med Krusor, Lome Lux med Anders inkom 2:a i loppet. Kylin-Blom försökte hålla ut Anders Högberg i en situation 500 meter från mål, men Högberg kom ner framför, något som Kylin Blom tyckte var regelvidrigt.

 – Högberg var inblandad i flera tighta situationer. Först i den inledande kurvan då han dock ordnade upp det hela och ska ha kredd för det. Sedan hörde jag att de skrek där bakom när Högberg gick ner i ryggen på oss och därefter var han tight igen mot mig i sista kurvan, berättar Oskar Kylin Blom i ATG Live.

 

Må så vara att skohorn användes av Anders Högberg ett par gånger under loppet, precis som Kylin-Blom och resten av stjärnorna gör i nästan vartenda lopp.

Kanske Karma, vem vet.

Tjänstgörande funktionärer som utdelade böter/avstängning:

Måldomare: Jan Törnqvist

Måldomarnämnd: Staffan Falk, Hans Tillman, Lars Hellström

Bandomare: Ola Carlson

Bandomarnämnd: Jan Jakobsson, Rune Berglind

Trevlig onsdag!

Hovtramp/Ilse

 

Liten uppdatering/rättelse

 

I lördags (V75) vann 2-årige L'AmourPourBlanca Svensk Uppfödningslöpning på imponerande 1.12,4a. Prestationen var värd 1.600.000 kr med SVENSKA Premiechansens dubblering.

Svensk husmanskost

Svensk husmanskost, men är unghästen svensk eller importerad? Fan vet...

Borde funderas på allvarligt även i travsport, vissa starthästar i PUR-svenska lopp med historiska vingslag är långt ifrån svenska, mer likt ursprung Sverige, som i köttdiskarna.

SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING…

Svensk Uppfödningslöpning Jägersro 25/11 2023 (Gr. I Nat.)

2-åriga hästar som kvarstod efter första insatsen/inbetalningen. Körsvenskrav kat1. Kuskar födda 051125 eller tidigare.

Fnal för kvalificerade hästar.1640am 12 startande.

800.000-400.000-200.000-96.000-64.000-40.000 kr (6 pengar).

Hederspris till ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

Hovtramp/Lasse

Vilka 2-åringar får starta i Svensk Uppfödningslöpning?

Svenskfödda hästar i Svensk Travsports register. ST-folket har medgivit (bestämt) att svenskfödd häst i ST:s register som därefter exporterats utomlands kan starta i Sverige, oavsett vilka regler som i övrigt gäller. Nja, inga riktiga Brunte enligt mig. Unghästar ska faktiskt utvecklas i lugn och ro (hinna växa) inte transporteras i flera dagar både fram och tillbaks, varken i moderlivet eller senare. Närproducerat borde vara Prio1.

Svensk Uppfödningslöpning kördes för länge sen över 1609 m. 1926-1936, 1937- 1975 ändrades distansen till 1640 m, 1995-2011 2140 m, därefter åter1640 m. Startbil första gången i loppet 1960. Hur var det nu då med 2-åriingarna i årets drabbning, svenska eller inte, hur gick det?

Helt en enskild smaksak, men jag vet i alla fall vad jag tycker. Värna om svensk uppfödning, svenska uppfödare och mildra hästutrotningen som pågår med hjälp av våra företrädare som inte verkar begripa bättre.

Jägersro igår lördag 25/11 SVENSK Uppfödningslöpning.

MATCHMADEINHEAVEN sto, född 2021-05-12

e.S.J.’s Caviar-Inga in Heaven/Orlando Vici,

Tränare Fredrik Wallin m.fl. Jodå, Heby är en svensk plats.

ORIANA BOKO sto, född 2021-05-06

e.Father Patrick-Ever Seen Boko/Donato Hanover

Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna

Ägare: Gerrits Recycling Group BV, Nederländerna

Tränare: Danny Brouwer.

Oriana Bokos mamma Ever Seen Boko är uppfödd av Annemanna AB Ekerö, tävlade för Erwin Bot i Nederländerna och stannade som fölsto hos John Bootsman, Menhammardotter Annikas exman. Delad vårdnad Holland-Sverige.

ROMULUS TOOMA valack, född 2021-05-14

e.S.J.’s Caviar-Marvellous U.S./Donerail

Uppfödare: Oxalis AB, Bromma Mamma Marvellous U.S. kom till Sverige 4år gammal, Romulus Tooma är nionde avkomma. Stall Oxalis Mats Gabrielsson har ett ben i Estland och det andra i Sverige.

Hovtramp/Lasse - Mats Gabrielsson efter vinst Täby

TOOMA står för Tommy(Hanne’) och Mats.

Hovtramp/Lasse - Mats Gabrielsson vinner grästrav på Täby Galopp

MONSTER WINE valack, född 2021-05-06

e.Googoo Gaagaa-Yquem Wine/Prince Gede

Uppfödare: Peter & Anders Martinsson

Monster Wine, sjätte avkomma, med 1-årig helbror i Barrique Wine och stoföl e-Calgary Games. Googoo Gaaga, amerikanen med passgångarstam. Monster Wine köptes som föl till Easy KB från uppfödarna som även födde upp/ägde moderstoet Yquem Wine

VÄSTERBO GUTE hingst, född 2021-04-20

e.Gotland FR-Fabrication/Donato Hanover

Västerbo Gute är Gotlands första svenskfödda häst som startat och efter två raka segrar blev det tvåa bakom Monster Wine. Fabrication importerades till Sverige som tvååring, gjorde åtta starter för Stefan Persson, köptes av Västerbo Stuteri. Västerbo Gute ar avkomma nr 2 till Fabrication.

VALNES PHENIX hingst, född 2021-05-31

e.Fabulous Wood-Poppy/Viking Kronos

Uppfödare: Bengt & Birgitta Wall

Ägare: Gerrits Recycling Group BV, Nederländerna

Tränare: Erwin Bot

Viking Kronos-dottern Poppy som för Olle och Björn Goop vann nio lopp. Valnes Phenix är Poppys åttonde avkomma, två helsyskon, ett-åriga Valnes Queen och hingstföl.

CUSTOM CHRONO hingst, född 2021-04-02

e.Bird Parker-Catherine’s Chic/Love You

Uppfödare: Henry Rorgemoen, Norge

Ägare/Tränare : Henry Rorgemoen, Norge

Moderstoet norskfödda Catharine’s Chic tävlade i Norge för Rorgemoen (716.000 kr). Custom Chrono är första avkomma, finns även 1-årig hingst e. Brilliantissime.

Mycket norskt här, kanske bor nära svenska gränsen och kilar över ibland.

L’AMOURPOURBLANCA hingst, född 2021-04-20

e.Face Time Bourbon-Fanny Chenal/Love You

Uppfödare: Stal Trojaan BVBA, Belgien

Ägare: Stal Trojaan BVBA, Belgien

Tränare/kusk:Rick Ebbinge

Första avkomma till Fanny Chenal med egen karriär hos Björn Goop (från Henk A.J. Grift) 1,3 mkr 5 segrar/22 starter.

R.K.FADE sto, född 2021-04-24

e.Readly Express-Listas Annabelle/Zola Boko

Uppfödare: Ryka Invest AB, Eskilstuna

Ägare: Fernlunds Travservice AB & Dala-Dala AB

Tränare: Jasmine Ising, en pursvensk travprodukt!

Patrik Fernlund och Jasmine Ising köpte stoet som 1-åring.

DUNCAN COWAN hingst, född 2021-04-08

Walner-Strawberry Wine/Kadabra

Uppfödare: Ecurie Diocles AB, Sigtuna

Ägare: Olof Brodin Chartering AB & Snogarps gård Ystad.

Tränare: Svante Båth

Strawberry Wine importerades 2020 av Ecurie Diocles, Sigtuna.

Duncan Cowan, första avkomma i Sverige.

CHAPTER ONE sto, född 2021-02-22

e.Chapter Seven-Etta Am/Muscle Hill

Uppfödare: AB Svensk Reklamfinans, Halmstad

Ägare: Terästallit Oy & Garde Hästar AB

Tränare: Fredrik Wallin

Moderstoet Etta Am, eftertraktad som tusan på avelsmarknaden världen runt, köptes in av SRFStable som 1-åring från Am Bloodstock. Chapter One är första avkomma.

Hur gick det i Uppfödningsloppet då? En liten stilla undran, hur kan det vara (bara) 1500 spänn till oplacerade hästar med 800.000 i förstapris? matlapp ungefär som i ett vanligt breddlopp. Fast BÖTERNA rimmade däremot med förstapriset (%) 22.000 spänn för felaktig spöviftning för 3:an i loppet.

Hur gick det i loppet då?

Jo, det gick undan värre, snabbaste loppet i Svensk Uppfödningslöpning hittills. Varvet med 2-åringarna flög iväg 1.11,6 (överljudsfart för ”bebisar”) LÁmourpourblanca från Belgien med Rick Ebbinge vann i överlägsen stil.

Oavsett vad experterna i Tv-rutan och spelarna tycker, så är en 2-åring under ständig tillväxt, med epifyslinjer som inte kommer att slutas på ett par år, såvida de inte hinner kvaddas innan dess med för många lopp och snabbjobb under växtperioderna.

      

Docent Åke Åsheim

Ja, jag har jobbat med röntgen av unghästar, ett av många  forskningsprojekt (150 unghästar) som sen blev en hel bok av Docent Åke Åsheim, Unghästen, uppfödningens och träningens betydelse för skelettets utveckling Nä, hittade inte en enda unghäst på våra röntgenbilder såg ut som n¨n femåring med slutna tillväxtzoner.

Vann Svensk Uppfödningslöpning och håvade in 800.000 pix gjorde alltså kusken och tränaren Rick Ebbinge från Belgien med hingsten Lamourpourblanca, Hingsten såg mycket äldre ut än 2 år och uppförde sig också som en äldre häst. Bra dag på jobbet efter lååång resa. Dessutom, startade i vanlig vagn och med öppet huvudlag, vann lätt efter utvändig löpning, suck. I det närmaste oslagbar dagsform. Loppet slutade på.1.12;3, nytt löpningsrekord...

  

Hovtramp/Lasse - Starfruit Sensk Uppfödningslöpning för länge sen

Har i familjen haft en enda starthäst på alla år i detta eftertraktade 2-åringslopp, ett sto som tidigt gjorde allting rätt. Vann sitt försök, men galopperade i Finalen. That´s life. Stoet jänade bara 600 spänn när hon bytte tränare, men lyckades som tidig unghäst på få starter visa upp 4-1-1. Avkommorna låter inte heller sin mamma skämmas. Alla i startbar ålder har visat framfötterna och bästa Star Costashorta har just nu 1,3mkr på kontot.

Så värst många överåriga hästar startar ju inte längre på travbanan, experterna brukar påpeka och himla med ögonen när 9 och 10-åringar startar i loppen, verkligen urgamla eller hur? Hästar som har ett bra liv blir betydligt äldre än så och skulle kunna tävla långt upp i åldrarna om bara inte om fanns. Att ST ändrade åldersreglerna (höjde för valacker och hingstar) beror nog mer på att det på sikt kommer att fattas spelobjekt på ATG och för ST att administrera…

Övre åldersgräns var tidigare tolv år, vilket nu höjts till 14 år. Tack och lov slipper vi i alla fall överåriga fölston som förstagångsföderskor, 10 år, sen blir det pension eller slakt? The bitter true.

Hovtramp/Ilse

Hänt i veckan eller bränt i häcken, välj själv! 

 


Hovtramp foto

Har det hänt något speciellt att fundera över?

Svar kanske, beror på vem som fikar med vem.

Veckans bomb? givetvis Bengt Ågerup/Stall Zets vara eller icke vara. Spekulationer om fortsättningen står som spön i backen, går att hitta utförligt beskrivet utan min hjälp.

  

För det lär ju knappast ventileras i Tv-rutan?

Med 2/3 av experterna som regelbundet fikar och klappar på sina hästar på Furuby. Bollen ligger hos Svensk Travsport. Eller som min gode vän jockeyn sa – no balls no problems. Vet inte om han menade hästarna eller tränaren…

Hovtramp foto/ Månprinsen A.M

Kommer ni ihåg Malla, han som vurmade så starkt för kallblod i Trav-Tv, vart tog han vägen? Här kommer svaret.

MOHAMMED MALLA, SPORTCHEF BERGSÅKER

Malla skrev en kul trudelutt i banprogram Bergsåker!
Sundsvall Open Trot-weekenden fick han en pling i mobilen:

-Hej Mohammed, jag är på väg till banan, men jag hade bråttom och har glömt både plånbok och legitimation hemma. Tror du att du kan prata med vakten, så jag blir insläppt, ifall de inte känner igen mig? Vem det handlade om? Svår att känna igen? Nä. Svante Bååth.V75-lördag i TV-studion med Per Skoglund, Micke Nybrink och Jennifer Tillman. Plötsligt säger Per - man tar sig för pannan! Undrar just om han läst min blogg, trodde jag var ensam om uttrycket, som jag burit i åratal.

Myntade förmodligen även Silvergrisen, som spred sig snabbt. Men - Inte en hund begraven utan en hel kennel, det  fick jag av allas vår numera bortgångne Bosse Östman.

Hur uttrycker sig TV:s experter egentligen?

Hur blir man expert? kompis med en kompis? Ett riktigt lågvattenuttryck minns jag när jag hörde första gången om ett ekipage i lopp - dom kom snett på det!  Är det svenska? Vad gör han idag? Försäljningschef på Menhammar. Selade på häst första gången? tillsammans med oss och kompisen på gamla Ålsta, långt innan tränarlicens, Tv-jobb och nuvarande jobb på Sveriges bästa Stuteri. Bra bas och grund, bra jobbat!

Hovtramp/Lasse - Einar Andersson (EAP/P&R/Pressbild)

Kompisen då? Vad gör han idag? Jobbade länge hos oss på Einar/P&R, Kanal75 och numera Affärsområdeschef på TR-Media Studio. Det ska böjas i tid det som något bra ska bli….

Ett brev betyder så mycket, eller kanske inte alls?

Insändaren i Värmlandstidningen borde rönt betydligt mer uppmärksamhet, sate kaffet i halsen och mailade direkt både banchefen Marie och sportchef Greger Artursson för att höra om det ligger nån sanning i insändaren? Tror ni de svarade? Nä. Jamen då publicerar jag väl insändaren här istället, ite förkortad version…Varsågod.

Foto: Sanna Emanuelsson/Värmlandstidningen

Vad händer med värmländsk travsport?

Klipp Insändare Värmlandstidningen

En blixt från en klar himmel, ett beslut från Färjestads travsällskaps styrelse att stallbacken och träningsbanorna ska stängas! Beslut styrelsen tagit utan att förankra med medlemmarna. Inga medlemsmöten för att diskutera detta enorma beslut. Hur blir det nu? Det är ca 200-300 hästar som förlorar träningsmöjligheter. Hur tänkte styrelsen? Hur ska travskolan kunna bedriva vettig verksamhet utan träningsbanor? Klarar värmländsk travsport att tappa så många travhästar/kuskar/ägare? Märkligt beslut eftersom Svensk Travsports ordförande Anders Källström i travpod belyser hur viktigt det är med bredden för travsporten.

Styrelsen vill satsa på elit och ”event”. U(tan bredd och nya in i travet kommer elit också att försvinna. Beslutet måste omprövas, finns andra lösningar för Färjestads travbana. Lyssna in medlemmarna, låt oss vara med i processen om Färjestads travbanas utveckling. Låt inte lågkonjunktur styra hur beslut tas. Det är lätt att bara tänka här och nu. Vänta ut stormen, tänk långsiktigt för hela travsporten. Jag tror att de som startade denna anrika travbana för 88 år sedan önskade att deras arv skulle fortsätta i hästens tecken, att satsa på bredden. Själv skulle jag gärna även se samarbete med ridskolan. Vad gäller event tycker jag bästa event som finns - är det som sker på Färjestads stallbacke.

Cissi Leibring Andelshästägare Färjestad.

Jaha. Då fanns det tydligen stålar!

"Svenska" tränare handlade för tre miljoner dollar på auktion i Harrisburg 2023, Fast så värst svenska var väl inte alla tränarna som shoppade?

Lucas Wallin svensk i Usa (köpte in 4 av 15 svenskköp). Muscle Hill-hingsten De Kooning 600.000 dollar, uppfödd av Stefan Balazsi (Concord Stud Farm). Ja, den jeppen har jag haft nöjet att platta till i Tingsrätt. Lurade (bedrägeri) ett antal svenska proffstränare. Hamnade före flykten till Mallorca och Usa i Uppdrag Granskning. Finns på en antik blogg Hovtramp.

Hovtramp/Lasse - Nancy Takter USA

Ron Burke, Stall Zet och Bud Hatfield öppnade plånboken tillsammans, vem som ska träna hingsten och vem får de dyra dropparna (spermier) ?

Näst dyrast, travstoet Voguish (e.Gimpanzee-Jolene Jolene) 535.000 dollar. Dan Patch Award-vinnaren Venerables halvsyster ropades in av tränare Andrew Harris, som agent. ”Svenskarna” då? Jo, sammanlagt köpte de 22 ettåringar, varav 15 travare. Flest följde med Nancy Takter (amerikanska) och Lucas Wallin hem, fyra köp var. Nancy (Jimmy Takters dotter) ropade in sex passgångare. Sammanlagt handlade ”svenskar” för 2.960.000 dollar, 565.000 dollar betalades för passgångare.

Hovtramp/Ilse - svensk auktion

Inte så likt en svensk Auktion precis…

Svenska uppfödare slumpar bort hästarna, nya uppfödningar ska in i boxen! På Travera betalas skampris för hästar som knappt fått chansen, eller som fabrikstränare kört sönder, skämsigt!

Vad tycker vi om att leva vårt liv på nätet?

FAN TROT! I ST:s årsredovisning om DIGITALISERING:

Digital information ger en personligare kontakt.

Det håller inte jag med om, föredrar levande människor! Så jävla trött på Siri med kompisar. Många äldre travbesökare drog öronen åt sig när totokassorna försvann, Men vad gör man när totokassor inte finns längre? Konto i mobilen, suck. Enda chans att spela från trav eller galoppbanan, om du orkar ta dig dit.

 

Foto: Jonna Hoas/Hovtramp- Bro Park

Undantaget bekräftar regeln - Bro Galopp Cup-dagen.

Kände instinktivt på mig att Espen Hill och Madde Smith skulle vinna Stockholms Cup, hästen såg ut som en rund miljon och tränaren/ryttaren som en envis Jack Russel, ger sig aldrig! Fick faktiskt hjälp att spela i ATG-kiosken. Ja, Espen Hill vann.

Ekonomisk besparing för butiker är stängda kassor, nä inte bara på trav och galoppbanor. IKEA, ICA, Coop – självscanning, betala i automaten och försvinn. Inte mycket mänsklig kommunikation där inte! Blev förskräckt på IKEA, inga vanliga kassor kvar, och du kommer inte ens ut från eländet utan kvitto, som scannas i grinden! Vad ska kassörskorna göra sen? Blev varorna billigare, näää. Det här var nog inte Ingvar Kamprads tanke med IKEA

Värsta scenariot kommer snart? Att bara prata med en robotautomat känns ju så där.. Är du medlem? Ja. Bestäm om du vill bli kremerad eller begravd, välj kista, låna pengar i ICA-Banken, betala i kassan, klart! Snart sanning.

 

Några sanningens ord för länge sen, men ingen lyssnade?

När en travtränare (avgick med buller och bång) trots hundratalet hästar i stallet och x antal bolag som drog in miljonmoms varje månad från travsporten, undrade man ju givetvis hur-var-varför, men bara ST och vederbörande vet. Fast innan han försvann (ej för evigt) skrevs några läsvärda rader, passar lika bra idag, varsågod, klipp från Travronden:

 

 Ni har skapat en lekplats för de rika!
– I alla stora unghästlopp är det samma personer som vinner. Samma uppfödare, tränare, kuskar och samma ägare. Det finns fyra, fem i varje kategori som sopar med sig alla titlar. Resten har i princip inte en chans att vara med och leka. Det är ju självklart, att om man är i en situation där man betäcker de allra hetaste hingstarna med de allra bästa stona, och så har man några få ägare som kan köpa alla dessa bäst stammade unghästarna, och sedan sätter man dessa i träning hos de största, populäraste tränarna och låter bara de absolut bästa kuskarna köra hästarna i storloppen – ja, då kan ingen annan vinna mot dem. Det går helt enkelt inte, alla andra chanslösa.

Hur kul är det för publiken? För spelarna? För alla aktiva i mindre stall? För B-tränare, för mindre A-tränare, för helt vanliga kuskar?

Risken är att många som står och tittar på när de rika gör upp, kommer att tröttna och till sist sluta. Hur kul är det att känna sig utanför på det sättet? Det vill väl ingen vara? Extra stor risk för de som föder upp hästar. De hetaste härstamningarna betalas många miljoner för – medan de små uppfödarna knappt får sina ettåringar sålda, eller möjligen till alldeles för låga priser. De hästarna kan ändå inte vinna något stort. Till sist kan sådana uppfödare inte fortsätta. Hade han fel? Nä, vi är där nu!

Hallå är det nån hemma?

Tetrick Wania imponerade stort som tvååring, vann bland annat Svensk Uppfödningslöpning, trots galopp.

Tyska miljardären, Karin Walter-Mommert köpte hingsten av tränaren Riina Rekilä, gissningsvis för jättesumman 25–30 mkr. Efter kort tid hos Michael Nimczyk blev det Conrad Lugauers tur att skörda, bäst som 2:a i Kungapokalen. I kval till Europaderbyt kom Tetrick Wania inte ens i mål.

Förmaksflimmer, ägaren tog hem hästen till sin gård i Tyskland.

”I mina ögon är det inte alls farligt” sa Conrad Lugauer

Inte så farligt? Sa han verkligen det? Ja, enligt Travronden.

Hjärtflimmer: Arrytmi, hjärtat slår oregelbundet. Hästhjärtat slår 30-40 slag per minut, en rad olika arrytmier förekommer hos häst och räknas som normalvariationer. Förmaksflimmer är däremot en sjuklig oregelbundenhet. Allvarligt på riktigt.

Outvecklat avsnitt på tränarkursen? Anatomi och Träningsfysiologi?

 

Trevlig lördag!

Hovtramp/Ilse

 

Vi har varit på turné och har kommit lätt på sne...

Ilse teckning

Vi får ju hoppas att den här turnén blir bättre än den i visan.

Sen 2013 har ca1.500 aktiva lämnat tillbaks licensen, flest amatörer (B-licens) men det pågår även ett generationsskifte och ett antal proffstränare slutar som inte kunnat fylla boxarna. Ett gäng proffs väljer också att emigrera, gräset är mycket grönare i USA, åtminstone i vinnarcirkeln.

Lånekuskarna (catchdrivers) delar på de flesta starthästarna i travloppen och ett antal proffstränare med 100-200 hästar i stallet delar på det mesta av prispotten, resten slåss om smulorna som blir över.

Foto: Ilse/Hovtramp

Untersteiners familjeföretag har 180 hästar i stallen, Roger Walmann 40, Daniel Wäjersten 110, Timo Nurmos 80, Robert Bergh 63, Daniel Reden 91 och Carlos Söderström (som vann V75 4/11 med Pingis) har 4 hästar i träning. Ibland är livet orättvist och det hjälper inte att jobba häcken av sig.

Som am.toppkusken sa – anyone can drive a good horse. Nästan i alla fall.

 

Hovtramp/Lasse - naturlig betäckning avelshingst/Hambovinnare

Årlig hingstpremiering höst 2023 Sundbyholm

Vem har råd att betäcka sina ston? Vad kostar det? ojdå!

Rimmar dåligt med ASVT:s senaste auktion 3/11, för att vara exakt en ren katastrof...det blir nog inte många föl nästa år...

VAD kan man göra för att öka intresset för svenska stuterier?

Kanske som anrika stuteri Broline som sänker betäckningspriserna för sina uppstallade avelshingstar, det får nog fler hingsthållare göra, om det ska bli några affärer. Inte minst med tanke på senaste auktion, där över hälften av hästarna blev osålda eller ropades tillbaks, ett fåtal hästar såldes för sitt rätta värde.

Hovtramp/Lasse - Skråmsta Stuteri

Att föda upp hästar är ingen rea-affär, då blir det inga dugliga avkommor. Även fölston ska ha tillgång till en hel del som man kanske inte ens tänker på, förutom den redan kostsamma språngavgiften och levande fölavgift.

 

Hovtramp/Lasse - Hästsportens Hus

Hästantalet minskar men bemanningen i Hästsportens Hus och ATG bara ökar, frågan är VAD ska ST administrera och vad ska "vi" spela på hos ATG, om travsport avvecklingen fortsätter?

 

Vad kan Svensk travsport göra för att öka intresset för travsport? Tja, det är ju knappast lönt att leta efter presumtiva kunder där lampan lyser starkast, på travbanan. Här måste pappersdrakarna tänka utanför boxen, friska förslag måste rinna in i Silvergrisen för att det ska hända något, snabbt.

Vinterhalvåret ökar knappast publiken på travbanorna, såvida man inte tillhör gänget närmast starthästen. Fast det är ju ändå spelet som är viktigast, eller hur.

 

Hovtramp/Lasse - pressmöte med ST

Då kom beskedet - ST-folket ska ut på turné

Nu inleder Svensk Travsport den första av åtta regionala träffar som genomförs i november. Träffar som handlar om travsportens framtida organisation. Därefter samlas förtroenderådet 12 december, för att diskutera hur "processen" ska se ut, framåt. Är det vi och dom? Kommer man att lyssna på de aktiva? Vem föder vem?

Punkter som de regionala mötenas samlade ska smaka på?

  • Risker om vi inte gör någonting, fortsätter som vanligt? (anm. "vi")
  • ST Denninger/Almgrens utredning
  • Förslag - samlad Ekonomisk Förening
  • Åsa Waerns, Ordförande Mantorp, förslag

Träffar datum/platser 14-17 på tävlingsdagarna:

4 november Romme
7 november Umeå
8 november Sundsvall
11 november Göteborg
13 november Jägersro
18 november Kalmar
22 november Solvalla
25 november Färjestad

– Vi (ST) har lagt träffarna under tävlingsdagar så det förhoppningsvis kan komma många, sa Maria Croon, VD.

Syfte är att bjuda in travsportens utövare att prata om arbetet kring antidoping, frågor runt reglementen och tävlingar.

Svensk Travsports VD Maria Croon åker på turne´tillsammans med sportchef Robert Karlsson, utredningschef Mattias Falkbåge, chefsjurist Liv Färndahl, domarbas Jonny Staf och ST:s chefsveterinär Antti Rautalinko. 

Spännande de Luxe, ska det bli att se sammanställningen när turnén gått i mål…

Hovtramp/Lasse  - Deuxieme Picsous

Otroligt många aktiva är frustrerade. ledsna, missnöjda, andra har innovativa idéer som nu kanskedelas ut helt gratis. Vilket betyder att alla ”tyckare” nu har chans att delta i fysisk form och göra lite nytta! Så jobbigt är det inte att knyta skorna och kamma sig, man får gå lite tidigare från jobbet, vad gör det. En gång är ingen gång, två gånger en gång för mycket.

Vi ses!

Hovtramp/Ilse

 

 

EXPORTERAD SVENSK KULTURKLENOD!

Foto: EAP/Erik Andersson/Einar Andersson historiska arkivet

BIG NOON, Solvalla-legend (Solvallas Logotype)

Hur i hel....kan man exportera Big Noon-pokalen till NORGE!?

Jag skäms! Skiter fullkomligt i ATG:s spelberoende, Big Noon är en helig ko! Bjerke V75 i lördags med tullpapper, export och import av svenska hästar över en dag (bistånd) blev plötsligt norsk STL Guld-Division, försök 10, Final 26/12 Solvalla, och där vill ju svenska tränare starta, eller hur?

Hur tänkte DU nu proppmakaren i Silvergrisen? Har du ingen historiebok, gå då snabbt till Solvallas Travmuseum, ta med Skraplotten och sportchefen på ST, här krävs kompetensförhöjning de Luxe. 

Big Noon föddes 1936 (e.High Noon – My Sister Lou/Peter The Great)

på Kvarnnibble gård i Upplands Bro.

Död 1964 på Menhammar Stuteri, Ekerö hemma hos skeppsredare Olof Wallenius, nyligen bortgångna Margareta Wallenius Klebergs far.

Privat foto  Big Noon Menhammar (Travboken 1997/Hovtramp)

Big Noon - rekord 1.18,3k Startade 79 ggr resultat: 49-9-9, intravat ca 100.000, fattades några kronor.

Uppfödare: Reinhold Mattsson, Kvarnnibble, Bro (min granngård!)

Ägare: Stall Segerhuva

Tränare: Gösta Nordin, Solvalla

Skötare: Svante Andersson

Big Noons större segrar:

1940 Grand Prix fyraåringar, Solvalla

1941 Åby Stora Pris, Svenskt Mästerskap, C.Th. Ericssons Memorial

1942 Svenskt Mästerskap, Walter Lundbergs Memorial, Bjerke Grand Prix

Hovtramp foto

Loppet då? Vilka svenska hästar tog bussen till Bjerke i Norge?

Loppet skrevs ut för 3-14-åriga hästar,

Prissumma: lägst 858.979 NOK, wops. hur länge får norska ston starta?

 

Inget ont om att svenska hästägare vill få in klöver till havren och svenska tränare vill starta i Big Noon Pokalens försök, Finalen hägrar och prispengar haltar ju inte…men det anrika historiska försöksloppet ska köras på Big Noons hemmabana Solvalla! Vem vann?

En fantastisk märr. Dear Friend 10 år gammal, bara en sån sak. Hinner förhoppningsvis starta i Finalen 26/12 innan hon väljer vilken hingst hon vill åka till! Har man tävlat i hela Europa kan man välja precis vem man vill och avkomman blir svindyr, utan att senare kanske tjäna en enda krona. Sånt vet man aldrig. Avel är inget självspelande piano även om många riskkapitalister verkar tro det...

Foto: Stall Wäjersten - Dear Friend efter vinst i Norge

Dear Fiend är fallen e.Orlando Vici u.Juventus Broline/Pine Chip.

Dear Friend har varit en verklig vän, oavsett vem som tränat, matat och kört henne. Många flyttar har det blivit, men Dear Friend har alltid levererat oavsett var hon bott någonstans.


Dear Friend gjorde 24 starter hos Robert Bergh, känd för att lägga ordentlig grund hos de hästar han tränar. Sen blev det hela 59 starter hos Johan Untersteiner, 11 hos Marcus Lindgren, 4 hos en ung B-tränare (född 1993) Amanda Höynä, och nu har Dear Friend hunnit med 4 starter hos Daniel Wäjersten. Finalen på Solvalla 26/12 i sikte, bör bli hennes sista start, då hon fyller 11 år på nyår.

Välförtjänt ”vila” väntar ? och hoppas v(ä)rkligen stoet slipper resa till Irland eller England för att fylla på "svenska spermier" till sitt kommande svenska föl. Delar av ägargänget verkar ju gilla att flytta så Dear Friend kanske bli tvungen att packa väskan för att hämta proppar utomlands. Oavsett vilket, ett av de bästa ston vi sett på svenska travbanor.

Värd sin vikt i guld.  

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

Generationsskifte i travfabriken

Nu är det slut! På riktigt.

Åtminstone för många som haft travsport och hästar som livsstil istället för ”bara ett jobb”. Orsaker till att tränare slutar är många. Främsta skäl kan vara att travhästar blivit slit-och-släng-vara, en siffra, ett nummer utan namn, att spela på.

Döda travbanor (tomma stallbackar) och inget att klappa på för hästägare och presumtiva kunder har säkert haft stor bidragande effekt. Förr skolkade hästägare från jobbet, tog långlunch för att titta på snabbjobb på travbanan, träffa sin häst och träffa tränaren.

Investerare och näringslivsmoguler har tagit över det mesta hästägandet. Ett sätt att använda inkomsterna ”klokt” genom att vända förluster till vinst. För så värst många hästar som vinner Elitloppet, Derbyt och Kriteriet finns det ju inte.

Koljini Sales - välbesökt auktion

Grabbgängen från Stureplan och IT-mogulerna blir statistiskt inte särskilt långlivade i travbranschen. Några hästauktioner med sedelbuntar i fickan, kort sejour hos fabrikstränare, sen är de oftast väck. De hittar nya ställen att vaska champagne på och umgås med likasinnade.

Travsporten har tappat ett stort antal A-tränare, som av olika skäl stängt butiken. 2022 fanns i Svensk Travsports årsredovisning 359 stycken A-tränare, 3090 B-tränare, 597 K-licenser och 208 montélicenser (ryttare). Totalt licensierade 4046 st som delar på 15.400 travhästar, (en minskning sen 2013 med 3.300 hästar).

1500 licenser har helt försvunnit sedan 2013, mest B-tränare (amatörer). Skatteverkets skattjakt på mindre A och många B-tränare i ”momsavvecklingen” gör knappast läget bättre för svensk travsports överlevnad. Grundat av ett ljushuvud på Skatteverket som hittat en galopptränares polska avslag på momsavdrag, i ett helt annat EU-land!


Hovtramp/Lasse

Med tanke på utvecklingen (avvecklingen) i travsport kommer det givetvis att märkas både när tränare med många eller färre hästar stänger stallen och uppfödare tröttnar. På travbanornas stallbackar och i anmälningslistor till travlopp blir det mer plats. Men var ska hästarna att ”spela på” komma från i framtiden?

Flera välkända tränare tar ner skylten.

Travtränarnas pensionsfond betalas ut efter "lång och trogen tjänst" men inte till alla. Pengapotten som från början kom till av bötespengar försvann på vägen med STC/ST och sista gänget som kan kvittera ut sina surt förvärvade extra pensionspengar är födda 1965.

Så vad händer med travfolket som brunnit ut, inte hittat hästägare, är märkta av fysiskt arbete under många, långa år? Nä, det finns inget paraply att fälla ut, hjälper inte ens att kroppen är utsliten, the show must go on. Travfolk är oftast av hårt virke och hittar andra födkrokar. Speciellt efter att ha blivit utförsäkrade av Försäkringskassan och nekade sjukersättning (förtidspension) vilket endast 5% av sökande erhåller.

Nä, ST:s tjänstemän bryr sig inte, bistår vid olyckstillbud endast med en ”blankett” och hänvisar till juridiska partners (2000 spänn i timmen) så gissa varför mitt skrivbord är fullt av hästfolk som inte har råd att anlita sin egen organisation?

Flyttfåglar på väg

Svante Bååth (född -64) lägger av p.g.a hälsoskäl. Hästantal minskades från över hundra till 36 hästar, inkörda prispengar från 24,5mkr (2019) till 3,5mkr. Den 3/10 2023 sa Svante – Tack för allt!

Ombord på Bååth har som en av landets större traventrepenörer jobbat efter mottot – Who ever said money can´t buy happiness, has never owned a horse. Kan hålla med till viss del, men det går otroligt många medelmåttiga hästar på en enda Elit-häst…

Jim Oscarsson (född -61) flyttar till USA, IGEN! Vad som händer med Blädingeås (Sveriges mest välskötta gård på Goya/Magnussons tid) återstår att se. 80ha stort med 100 boxplatser. Jim har ca 2mkr inkört hittills 2023 mot 5,9mkr 2020. Kanske de 31 hästarna på träningslistan blir kvar hos sonen Kevin? Avelshingsten Andover Andover blev förmodligen lyftet för Oscarssons. Hingsten har just nu 403 avkommor. Jim och Susanne är kända för att flytta ofta och våga prova nya jaktmarker, spännande fortsättning följer.

Niclas Westerholm (licenslös 2022 10 11) drog till Frankrike och Fredrik Linder försvann från travet i princip ”över en natt”.

Dan Widegren (född -63) bytte A-licens till B och kommer säkert att ha hobbyhäst till start.

Reijo Liljendahl (född -55) sneglar mot USA! Stall Liljendahl ”bytte liv” och flyttade från Julmyra (Stall Hoas tidigare gård) till Stig H:s Stora Alby och därifrån snabbt vidare till Östuna (Frick-gården). 15 hästar finns på träningslistan och har kört in 4,4mkr hittills 2023 med otroliga 28 i segerprocent! Det är länge sen Reijo började fundera på USA, resor till det förlovade landet har säkert inte gjort längtan mindre? Det är aldrig försent att byta liv, bara orken finns.

Hovtramp/Lasse - Ludde rider på Solvalla...

Lutfi Kolgjini ”slutar” och slut blir det även på Kolgjini Sales, populär auktion med Ludde-hästar. Svårt att hitta någon enda svensk travtränare som lyckats bättre, respekt! Viking Kronos, Going Kronos, Revenue---say no more. Ludde slutar säkert inte helt med hästar, men tar nog en och annan välförtjänst sovmorgon. Skulle behövts pronto i Silvergrisen, men den risken vill nog inte ST:s ledningsgrupp utsätta sig för. Den som säger sanningen blir snabbt oönskad.

År 2022 slutade Rickard Svanstedt efter 7år med framgångar mellan 1,9-2,5mkr/år och Baron Gift som bästa reklamhäst. Travsporten är tungjobbad även för dem som föds in i travet.  

Redan 2019 slutade Catharina Lundström (Stall TZ) född -59, efter att ha fått ihop 204 segrar och med passhästar kört in över 76mkr! Förmodligen ”bästa” hästskötaren Sverige haft. Kvinnan bakom en handfull avelshingstar och en tränare som älskar traktorn och skriver läsvärda krönikor.

2019 slutade Mats Bucht, Umåker efter att ha blivit Årets Tränare på hemmaplan hela 6 gånger.

2019 slutade Solvallas Hans-Ove Sundberg (född -50) köra lopp och 2021 avslutades licensen efter många storloppssegrar, första vinnare i premiärloppet på V65 1974 med Rodetto.

Jägersros Helena Burman (född -67) lämnar in licensen vid årsskiftet? Efter flytt från en av Sveriges största, mest fantastiska träningscamper ”Falk on Hill” och samtidigt ha förlorat sin livskamrat Göran Falk. Flytten gick till stall hos Kolgjinis. Självklart förändrades det mesta över en natt.  

Stig H Johansson (född -45) har bara en häst på träningslistan idag, bor kvar på Stora Alby, där andra tränare hyr stall. Stig H delade nyligen ut pris på Solvalla från sin egen Akademi, och kan se tillbaks på en lång travepok utan motstycke. Nån gång måste ju alla ”sluta” men A-licensen finns kvar än så länge.

Catchdrivers (lånekuskarna) har det betydligt bekvämare än tränarna. Populäraste hyrkuskar kan välja vilka hästar de vill köra och i vilka lopp. Fika i lugn och ro, läsa program, beställa flygbiljett eller tanka bilen, ta körväskan och bege sig till tävlingarna utvilade. Jämförelsevis har de säkert en smärtfriare tillvaro än tränarna, förutsatt att de vinner många lopp. Om inte, är det kört, då blir det inga uppsittningar och konkurrensen är stenhård. Press och travmedia slösar ”stjärnor” på lånekuskar så både häst, tränare och hästskötare förbleknar som i Lutzendimman.

Många fler än nämnda tränare har lämnat in proffslicensen. Svårigheten att konkurrera med storstall som dammsugit hästmarknaden på dugliga starthästar blir för många övermäktig. Sedan år tillbaka har tränare med färre hästar i stallet ägt eller delägt de flesta själv, och haft kniven på strupen med ekonomin. Efter tränarutbildning på Wången har ett större antal nykläckta tränare hållt ut bara ett par år. Vad hade de väntat sig? Att hästägare skulle stå  på rad utanför stallet? Det var länge sen. Den enes bröd den andres död.

Förstår faktiskt varför många ”drar” från Sverige.

Vem kan klara sig enbart på smulor från breddlopp och tvingas jobba häcken av sig, varenda dag. Nä, det handlar inte om tränarnas individuella kompetens, det handlar om entrepenörskap och skicklig marknadsföring. Många kompetenta travtränare har inte fått talets gåva, syns man inte så finns man inte.

För länge sedan kallades vissa tränare för hästskojare, de finns givetvis fortfarande, åtminstone känns det så för många när fakturan dimper ner i brevlådan. Reklam på flashiga hemsidor är inte alltid det som sker i stallet. Som en hästguru sa – visa mig din häst så ska jag berätta vem du är. Eller - visa mig din veterinärräkning ska jag berätta vad som fattas i ditt stall.

Inte helt osant. 

Hovtramp/Ilse

 

 

Att inte kunna skilja på sak och person

 

är en mänsklig brist. 

Självklart kopplas text till forskningsstudier, publicerade artiklar på annat håll och undersöks källfakta ända ner på botten i brunnen ibland. Vi ser vad vi vill se och hör vad vi vill höra, man väljer själva om man ska sila mygg och svälja elefanter. Läsförståelse är för övrigt klart underskattat. Här kommer några intressanta länkar för den som orkar och har gott om tid. 

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/spel/a/8wqJM1/tavlingshastar-dopades-med-viagra

https://www.hbl.fi/artikel/dd419b37-cd9d-4040-9278-3640d22712a9

https://www.expressen.se/sport/trav/gav-hast-viagra-nu-straffas-han/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/spel/a/8wqJM1/tavlingshastar-dopades-med-viagra

https://travnet.se/stangs-av-16-ar-efter-att-ha-dopat-med-viagra/

Man tror knappt det är sant...

Hovtramp/Ilse - rejält taggad hingst med "fjong"

Det började med min bild som dök upp ur minnesflödet på FB. Hästen träffade jag redan 2017 på Solvalla i gäststallet, hingsten levde rövare med skötaren och störde samtliga gäster med sitt brölande och fjongande. Idag slog det mig!

Kanske var hingsten exempel på tidig användning av potensmedlet Viagra? Finnarna har ju alltid legat lite före svenskarna när det gäller att ”få fart” på hästarna.. Jodå, skötaren hann få sig ett bett i armen så blodvite uppstod, men hon snurrade bara ett av hingstens bandage runt armen, fortsatte att sela och han vann naturligtvis sitt lopp.

Har funderat en hel del på hur det kommer sig att en av Sveriges snabbaste, mestvinnande hästar inte ens kan ledas från boxen till sin egen hage längre bort. Han åker tydligen transport till hagen. Nog för att hingstar kan bli taggade men...Hittade samtidigt en äldre artikel om vem som utvecklat potensmedlet Viagra, vad i hela friden, nu kanske 1+1 plötsligt blir 2, vem vet?

 

Hovtramp/Lasse - Propulsion

Alla vet vem Propulsion är, till och med Donald Trump visste när Proppen-Gate pågick. Hingsten vann storloppet Finlandia med 110 000 euro i förstapris, travade 10,2, på nytt banrekord. Ändå var botten inte nådd på långa vägar, finnarna stod mållösa och finska travjournalister uttryckte sin förvåning i press och media. Förmodligen är botten inte nådd för stjärnhästen som åker transport till hagen heller...

 

Som av en händelse visade det sig att storhästägaren Bengt Ågerup, ägare till Stall Zet (på riktigt) även äger företaget som utvecklat läkemedlet Viagra. (finsk press källa).

Daniel Redén är tränare för Stall Zet och hästarnas framgångarna har inte låtit vänta på sig. Bortsett från att Propulsion inte fick behålla sina 26,3mkr i prispengar, inte tävla eller avla till nya föl i Sverige så går det mesta på räls. Säkert en "piss i Mississippi" för Ågerup ekonomiskt och avkommorna till Proppen tar ju numera bara en liten omväg i Europa eller till USA innan stoet sen bekvämt landar i Sverige igen med sitt "svenska föl" efter semestern.

 

Man vet aldrig, vem kan man lita på? För bevisligen har ju ett stort antal travhästar hos flera stortränare presterat ofattbara tider i lopp, utan att dra en suck, medans ”konkurrenterna” hamnat en bra bit bakom och med nöd och näppe tagit sig i mål. Bara en tanke.

Vad är det för undermedel det handlar om egentligen?

Sildenafil går under handelsnamnet Viagra, läkemedel främst framtaget mot impotens men används även för högt blodtryck i artärerna i lungorna. Ojdå, nu ramlade tioöringen ner.

Vissa forskningsstudier har visat att Viagra inte påverkat hästarnas prestationer, samtidigt har andra studier visat att medlet har en förmåga att minska lungblödning. Källa: drf.com

I USA har Viagra använts i både trav och galoppstall ända tills dopinglabben kom ikapp fuskarna. Den amerikanska tränaren Virgil Addison stängdes av i 16 år efter att ha "dopat" sina hästar med Viagra. Strängaste straffet någonsin i hästsporten.

Galopptränaren Mike Mudaris i Californien, USA stängdes av i 18 månader och fick böta 150 000 kronor. Två av hans hästar uppvisade Viagra vid provtagning efter tävlingarna. Mudaris advokat Roger Diamond påstod att tränaren var oskyldig och att det var hans anställda som gett hästarna Viagra. Mudaris tvingades även betala tillbaka prissummorna på drygt 70 000 kronor, efter att båda hästarna fått femteplaceringar i loppen.. 

 

Det finns många sätt att vinna travlopp, känner mig ganska övertygad om att Viagra är ett utav de sätt som tillsammans med ”fästingmedel” gett flera hästar en skjuts över mållinjen.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

ÄNTLIGEN!


Neverending Story med Mathias Andersson fick äntligen ett ”slut” hos Svensk Travsports Licenskommitté. Samtliga sittande, utom travtränare Peter Eriksson var eniga, han reserverade sig (skiljaktig). Man undrar v(ä)rkligen varför? Har faktiskt skickat frågan vidare till Robert Karlsson på ST, få se om han svarar.

Bakgrund till Licensindragning

Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning har vid flera tillfällen sedan 2016 dokumenterat allvarliga brister hos A-tränaren Mathias Andersson på Hagmyren i Hudiksvall. Mathias dömdes tidigare av STAD (Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd) till 1 års avstängning och 50 000 i böter, för överträdelser i antidopningsreglementet.

 

Att läsa från Licenskommitténs sammanfattning:

Hästvälfärdsavdelningens kontroller visar att Mathias Anderssons hästhållning inte är förenlig med djurskyddsbestämmelserna, bristerna är så allvarliga att det föreligger skäl för licensindragning.

Varför har ingen "hästmänniska" reagerat tidigare, travbanan är ju full av folk och Anderssons hästar har väl gått ut och in genom stalldörrarna, till travbanan och hagarna? Sanningen är att flera personer slagit larm, flera gånger till och med under åren som passerat. Travbanans styrelse har försökt bli av med Andersson genom att säga upp stallet, andra tränare på travbanan har både fotograferat av hästarna och informerat Svensk Travsport. Men något gick riktigt fel på vägen. Sju (7) år har passerat sen de första kontrollerna. Mycket onödigt  lidande, för hästarna.

Vem bär ansvar för att hästar nästan svultit ihjäl, vanvårdats och enligt de bilder som använts av Länsstyrelsen och Svensk Travsport visar inte magra hästar, utan avmagrade efter långvarig svält eller sjukdom. Flera hästar.

Bland de värsta bilder jag sett under senare tid. Ligger dessutom kvar på Travgruppen som skärmdump, förmodligen från Länsstyrelsens bildarkiv. Lägger inte upp dem, eftersom ingen källa anges av den som lagt upp dem, men svårt att förstå att detta hänt på riktigt, i ett travstall. Fast egentligen inte, har ju faktiskt upplevt det en gång själv, fruktansvärt. Hade hoppats att det var sista gången nån glömde mata hästarna, men har svårt att tro att både Länsstyrelsen, Svensk Travsport och ett antal travaktiva på Hagmyren ljuger och enbart vill ”sätta dit” Mathias Andersson. Pokerface... eller har han inte sett bilderna på stallets hästar?

Konstiga människor som samlas i travsporten.

För hur i h-e kan annars stallbruden som närvarade vid ST:s påhälsning ta Andersson i försvar, det är en gåta, vad är det för fel på folk? Tjejen går i försvar på Travgruppens nätsida och påstår att fotona är manipulerade, men bilderna stämmer med de hästar som påträffades av ST-folket och av Länsstyrelsen. Skärmdumpen som ligger kvar kan få en att gråta, men den får ni titta på själva.

Att folk utan hum om juridisk gång gapar om att ST:s chefsveterinär Antti Rautalinko inte vill uttala sig, tyder mer på bristande kunskap. Ärendet har hanterats av Licenskommittén, vill de uttala sig så varsågod, men är själv mest nyfiken på hur adjungterade travtränaren från Bollnäs Peter Eriksson kan reservera sig? Konflikträdd, kompis eller helt verklighetsfrånvänd? Utbytbar.

Mathias Andersson uttalar sig i Expressen, som älskar feta rubriker. Förbundet har lurat mig! Nä, riktigt så är det nog inte. – Jag har gjort rätt och hästen blev frisk och mådde bra när den gick vidare till ett annat stall i mars, sa tränaren. Fast...det handlar ju inte om bara en häst.

– ST har lurat mig. Jag fick veta av en ledamot i Licenskommittén att ärendet i kommittén var nedlagt och att jag inte behövde komma med synpunkter, sa Mathias Andersson. Vem i Licenskommittén påstod detta?

Beslut som inte går att överklaga från ST

Information (klipp) ST:s chefjurist Liv Färndahl

– Det här har kommunicerats tidigare. Mathias Andersson har fått ett protokoll från varje campkontroll och underrättades 17 februari 2023 om våra misstankar om överträdelse av djurskyddsbestämmelser och att ärendet skulle tas upp i licenskommittén. Han blev återigen underrättad den 25 augusti 2023 om att ärendet skulle tas upp på nytt.

Besked att ärendet inte var nedlagt, kom som en chock för Andersson.

– Det här innebär ju att om jag får tillbaka licensen av Överdomstolen så tappar jag den igen. ST har lurat mig. Hade jag vetat att det fanns ett ärende mot mig hade jag givetvis svarat med mina egna synpunkter. Jag har aldrig vanvårdad någon häst, sa Mathias Andersson.

Hovtramp/Ilse

Framtiden är nu!

Monté (franska för sitt upp) är kanske det enda som stämmer i svensk mpnté, för så värst mycket utveckling har inte skett sen 2004 (ja, ni läste rätt!)

Svensk Monté Riksorganisation (SMR) bildades 2010, sen 2016 är SMR adjungerande i Basorganisationerna (BAS).

SMR är en sport i framtiden - enligt dem själva (en mycket konstig slogan) ?

Tototillstånd har funnits ända sen det första historiska loppet på Lindesberg gick av stapeln, jodå Hovtramp var där och fångade loppet på bild. Var det inte 2004?

  

Hovtramp/Lasse

Norskan Liv Pedersen vann det historiska loppet, hon red förresten även under Åby-SM-Monté  i lördags, 19 år senare!

SMR har krånglat en hel del och mycket trevligt försvann med badvattnet. Styrelsemedlemmar har bytts ut under åren, några tidiga entusiaster fick medverka på det första utlysta stormötet genom att försvara sig mot lobbyisterna och en av mesta ryttarna fick inte vara med längre i styrelsen, för hon var inte rumsren! Så vad har de feltria gjort för att utveckla sporten?

Hovtramp/Ilse

Ingenting har hänt och ingen kommunikation bedrivs så att det märks i omvärlden. Jag har span sedan 1993. Bortsett från den egentliga uppstarten för ca 13 år sen då styrelsen kröp in i Silvergrisen. Trevliga mässor och resor avlöste varandra, förevisningar runtom i landet med plasthästen, resor som styrelsen ständigt la rabarber på själva. Såg aldrig några klubbmedlemmar utom en gång, då mestvinnande montéryttare satt och skrev autografer på Globen under Horse Show.

Hoppas sittande inte har för mycket betalt? Känns mer som en avveckling just nu. Inte ens länk på hemsidan till ST fungerade, hoppas det var en tillfällighet. Enstaka ryttare från olika travbanor har registrerat sig på SMR, men långt ifrån alla. Ryttarskaran har dessutom krympt rejält, idag finns bara en handfull kvar, som oftast byter plats med varandra i prislistan.

Hovtramp foto

I början skaffade många ryttare montélicens, som mest har 700 ryttare varit licenserade. 2016 fanns ca 400 montéryttare som tävlade i ca 400 lopp. Efter att en ny galoppinspirerad fystest infördes för montéryttare 1 november 2017 har antalet ryttare sjunkit. rejält. Ett helt barockt tilltag, som inte har något att göra med svensk monté. Dessutom har flera mindre travbanor inte ens levt upp till hur fystesten ska genomföras, har några riktigt dråpliga exempel som jag bespar er.

Hur blev det så här? Vi hade ju rätt så kul ända fram till 2010

En liten klick (utan spegel) förberedde sig noga inför det första stormötet som hölls, för att ”ta över” rodret och iscensatte ett jordskred. Mest avramlande ryttare tog över med hjälp av sina hejdukar. Situationen påminde lite om Elaka Måns, Bill och Bull. Även Frankrike-kännarna (fullvuxna män) Glimskog och Atterholm drog sig tillbaks. De kontaktade oss som dragit igång och breddat vägen sen1993, och undrade givetvis vad i helsicke som utspelats i lokalen?

Nä, jag skrev inte om detta i Magasin Hästsport där mina reportage och montésidor fanns under ca 10 år.

Vad hände? Det sparkades neråt och slickades uppåt. Ett riktigt obehagligt stormöte där en äkta entusiast direst från Hammarstrand (Ordförande i Montén) avsattes med grava beskyllningar. Tystnad spred sig i lokalen och Istället för att bli tagna i örat blev det lilla gänget belönat med uppgifter som underorganisation till Svensk Travsport.

Hovtramp foto

Möten? Protokoll? ”Medllemsklubben” på Solvalla, vart tog den vägen? Försvann med badvattnet liksom träning, föreläsningar och resten av den sociala samvarorn. Medlemsklubben visade som mest 120 medlemmar, den träning som genomfördes på Solvalla minst 2ggr /mån var till för alla, inte ett litet elitgäng. Ryttarna kom in till Solvalla med sina hästar, delades upp i träningslopp, syftet med träning var att kunna bedöma tid, rida i klunga, byta positioner, öva startspår.

Personal på Solvalla filmade träningsoppen, höll genomgång både före och efter. Fika så klart, och ett litet medlemsblad. Uppvisningslopp under tävlingsdagar på Solvalla och även på flera trav och galoppbanor. Rolig men j-t jobbig tid åtminstone för oss - Siv, Ilse, Monica, Koch och sportchefen, som startade upp och genomdrev att det tillkom monté som disciplin, ett komplement till sulkytrav. Så var det tänkt.

 

Hovtramp / PA Gråberg galoppjockey

Manliga ryttare som ”sopade banan” försvann när det inte fanns varken lönsamhet eller tillräckligt med lopp. P-A Gråberg från galoppen red några lopp, men tröttnade när konkurrenterna inte klarade av hans ridstil, tyckte att han red farligt när han red tight. Ja, det gick så långt som till anmälningar. Trist.

Peter Jarvén red också monté framgångsrikt under en period, innan han återgick till galopp. Galoppfolket har och hade en helt annan teknik, styrka och rutin, förutom några få ryttare i montésporten, som hade orkat öva tillräckligt.

Hovtramp/Lasse

Elitloppsmonté, SM-monté, Åbys stora Montépris och Olympiamontén har varit målet för de som hållit sig kvar. Under Elitloppsdagarna hälsar våra franska ”vänner” på och vinner för det mesta Elitlopps-montén. Så tillkom även den nya ridstilen, när franska ryttare slutade rida "lätt" och satte sig bekvämt tillrätta i sadeln med korta stigläder och en halv galoppsits.

 

Hovtramp/Ilse

Jonathan Carré är just nu och sedan länge helt överlägsen som montéryttare. Han vann Montéligan både 2021 0ch 2022 och har rekord i antal segrar i monté under ett år, 66 stycken.

Under Monté SM-loppen på Åby i lördags red Carré i Monté Ryttar SM och Monte-SM och körde dessutom sulkylopp i Amatör-SM.

Hur det gick?

I Monté ryttar SM blev Jonathan Carré 3:a med X-Tour, vann gjorde välkända montéparet Hultgren/Lusenskys oslagbara Country Sound, som nu är mogen för franska drabbningar. Lotta Lusensky var med och red monté ända från början.

I Monté-SM blev Carré 2:a med fantastiska Linus Boy, som han vunnit med många gånger tidigare och inte överger ens för "bättre" häst. Proffsigt och seriöst.

Sulkyloppet Amatör-SM vann Jonathan Carre med sin och sambon Constanza Flores egen uppfödda och tränade/ägda häst Jolicouer.

Klipp från intervju med Jonathan Carré:

Hur vill du se att Svensk Travsport ska behandla er montéryttare?

– Att ST ser över propositionerna och har en röd tråd för montén och våra hästar som tävlar.

Tycker du inte att det finns det i dag?

– Nej, jag ser inte den. Det är ingen som önskar någon ny stor satsning på montén. Vi vill helt enkelt ha tillbaka vissa saker som de var tidigare och att vissa dåliga bitar justeras och kan bli bättre.

Hur tänker du då?

– Jag skulle vilja se unga tjejer och killar komma och vara med oss och tävla, jag ser många tjejer som går långt för att må bra fysiskt men det är svårare att få chansen att tävla.

– Det är värt att lägga fokus på sånt som inte går bra och förbättra. Jag hoppas att Svensk Travsport ihop med oss ryttare och tränare kan lyssna och att det förhoppningsvis kan bli något möte att sitta ner och diskutera saker.

Monte´är det verkligen nån ide´? Den som lever får se...

Hovtramp/Ilse

 

.

En Jeppe för mycket på travbanan...

 

Helt klart trycker jag omgående på KASS i detta fall.

Niklas Andersson J.son känner sig kränkt, förnedrad och rasar mot Svensk Travsport, som bara gör sitt jobb.

Stora rubriker blev det i Slaskpressen, som verkligen älskar skandaler i travsporten. Om just den här ”kusken” känner sig kränkt och förnedrad så är det ingenting mot dem han tidigare utsatt för betydligt värre övergrepp, samt i ett fall egenmäktigt förfarande/bedrägeri och urkundsförfalskning.

Har fortfarande licensen kvar, hur i hela friden är det möjligt!?

Hela snyfthistorien om hur kusken inte kunde ”kissa” inför öppen ridå är lika mycket lögn som allt annat han bidragit med tidigare. Kränkt?! Det borde istället ett gäng småflickor och en före detta hästägare vara. Han borde lämna betydligt mer än en obligatorisk drogtest, borde självmant lämnat in licensen.

För länge sen.

Den här JEPPEN skulle över huvud taget aldrig haft licens! Solvalla är medvetna om hans CV, så vad är problemet?

Var juridiskt ombud i fallet där Niklas Andersson J-son slaktade en lånad häst och satte därefter in pengarna på sitt eget Nordea konto, hur dum får man vara!?

Ägaren var intagen på sjukhus och Niklas J-son Andersson (samma stall) skulle låna hästen under ägarens sjukdomstid. Fallet anmäldes av mig på uppdrag av hästägaren, efter alla konstens regler, men Tingsrätten tyckte att det hade gått för lång tid och lade helt sonika ner fallet!

Ägaren fick alltså ingenting och den så kallade ”kusken” fortsatte att köra omkring med lånade hästar (hemmabana Solvalla). Självklart har Solvalla kännedom om hans förehavanden, (kopior) på underlag från Tingsrätten samt bifogades även ett tidigare åtal, nedlagt (i brist på bevis). 

 

Från tidigare blogg -

Granskningen av intagningar till Wångens tränarutbildning har ju bevisligen brustit i detta fall. En jeppe med ett gäng pedofilanklagelser från Tingsrätten och som senare slog ihjäl en lånad travhäst (under hästägarens sjukdomstid) slaktade hästen och tog pengarna själv. Jodå, de satt på hans Nordeakonto från slakthuset, har sett utbetalningskvittot, hur i hela friden tänkte han nu? Ja, tyvärr stämmer det, hjälpte hästägaren ända upp i Tingsrätten. 

Kusken? Tvåmetersdrasuten kör fortfarande omkring i solkig dress på travbanorna och fortsätter att lura i första hand småtjejer med häst och är även målvakt för hästägare som inte kör lopp eller tränar själv.

Borde omgående sluta upp att kalla sig för hovslagare och equiterapeut, sluta behandla hästar utan att ha varken behörighet eller kompetens och ta betalt med swish. Här finns lite för Skattemyndigheten att grotta ner sig i, har faktiskt sett flera inbetalningar från ”småtjejernas” och hästägarnas swish.

Så vad säger man? Ska vi verkligen ha helt olämpliga tränare/kuskar i travsporten? När det finns något så enkelt som ett utdrag ur belastningsregistret. Då hade Viktorias travhäst fortfarande varit i livet och ett gäng småtjejer hade sluppit att få fel fast de hade rätt i Tingsrätten (pedofili). Svårigheten att lämna bevis vid dylika inträffanden är ju självklart, såvida det inte fanns vittnen vid den fysiska tillställningen för  övergreppen på minderåriga.

Verkar helt oförstående till sitt eget handlande och vågade inte ens dyka upp för ett möte när det begav sig, slingrade sig som en orm på sms och mess men dök aldrig upp för ett fysiskt möte. Flera unga "häst-tjejer" har dessutom vittnat om att de är rädda för honom, senast för en vecka sen informerade en ung tjej med egen häst om att han velat ha kontakt. Ryser.

Sluta gnäll, lämna in licensen och tjacka en spegel.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATASTROF!

Hovtramp foto

KATASTROF!

För vem? Uppfödaren så klart!

VILKA ÄR DÅ VINNARNA? Köparna så klart!

TRAVSPORTEN då? Nä, de har inte märkt något...

Det KOSTAR att föda upp eller köpa in fölston av bra kvalitet. Kostnaden för sto och föl är inget man kan snåla på, det strafar sig. Fölungen där i hagen är verkligen inte gratis.

Hovtramp foto

Betäckningsavgift, avgift vid levande föl, registrering, chip hit och hårprover dit. Hantering av fölungen, inkörd unghäst, allt kostar innan auktionerna står som spön i backen.

Veterinärkoll, röntgen, skönt inga lösa benbitar. Öva på att gå åt samma håll, borsta, lyfta på hovar, klippas på huvudet, schamponeras inför auktion, ny lädergrimma med namn, verka hovar, anmälas till auktion och transporteras dit. Fast någon måste väl ta hand om visningarna också, hålla i när presumtiva hästägare och tränare vill klämma och känna. Va, är inte det heller gratis? Nä, alla vill h betalt.

Kan man fortfarande fynda på hästauktion? Idag är det svårare att inte fynda. Bara upp till tränaren du valt att ställa i ordning den blivande storloppsvinnaren.

Den ultimata katastrofen för uppfödarna är nog senaste auktion (15/16 september) döpt till Next Generation. Kanske blir det sista svenska generationen, vem vet hur länge uppfödarna orkar svälta. ATG:s animerade hästar är mycket billigare att föda upp. Bryr sig inte Svensk Travsport och ATG?

Vad i hela friden ska 300 pers i Silvergrisen administrera i framtiden? ATG kan säkert både ha och mista hästarna, de har ju så mycket annat krafs att spela på om det kniper. Fast då får de byta namn. Inget problem, n fjärt i världsrymden.

Siffrorna från auktionen (resultatet) har varierat på nätet. Enstaka dyringar omgavs av skamligt låga priser och reahästar. 141 sålda hästar av 242? Räknade lite snabbt i såldatabellerna. Hela 88 hästar osålda eller tillbakaropade då priset (högsta bud) inte motsvarade uppfödarens förväntade pris. Medianpris borde bli 58.000, fast summan täcker inte ens spermierna hos de populära avelshingstarna.

Johan Untersteiner ropade in Not so Brilliant för 110 papp. Fallen efter Brilliantissime och Kirikou. Kan det gå ihop sig, vad kostar Ready Cash-hingsten att betäcka med? Inga problem med Cash Buddy, bara att casha in.

Brilliatissime kostar 1000 EUR vid bokning, 7000 EUR vid levande föl. Ja, då går det kanske ihop sig för köparen/tränaren, men blir nog + - 0 för uppfödaren.

Vilka hästägare har fyndat tidigare på auktion?

Bengt Olvenmark förlorade sin hund och bestämde sig för att köpa en travhäst istället. Det blev Rotate (250.000:-) en hisnande summa för många, men Rotate vann både V75, STL-Final och vann faktiskt över Hail Mary på Åby (Lyon Grand Prix). Rotate tjänade över en miljon kronor på bara ett par månader. Hästen flyttade från Tarzan till Björn Goop, fast icke att förglömma, hästskötaren Jenny Nordensson var säkert jätteviktig för hästen…

Sweetman hos Lars I Nilsson kostade 25.000 på Kriterie-Auktion som 1-åring. Sweetman har startat 80 ggr (14-10-8) travat in över 2mkr och hästen har vunnit lopp 2023.

Bästa ”hästfynd” under senare tid är nog ändå Food Money? född i USA, kom till Sverige via Danmark. Kallades för ”Blocket-hästen” då Thomas Jezek köpte hästen på Blocket för 12.500:- Vad han inte tänkte på var att hästen hade en tvångsprissumma som belastade starterna i Sverige med 750.000:- (USA-import).

Hur gick det då? Travintresserade som följde hästens starter fick njuta av 71 stycken (19-10-9) och 3.393.500 spänn insprunget, rekord 09.8ak. Vad säger man, tur eller skicklighet?

Minns särskilt en speciell auktion på Solvalla i Ridhuset, för länge sen. Då auktionerna var spännande underhållning, många välkända vinkade med program och travtränarna flockades runt köpstarka hästägare. Damklubben i röda kavajer höll reda på bud och skrev köpekontrakt, auktionsutroparna läste långa romaner om hur underbara auktionshästarna i ringen var, på svenska utan tjafs. Så värst mycket Champagne var det nog inte i ridhuset... men varm korv och kaffe med bulle fungerade lika bra.

Auktion är spännande, utom när man febrigt väntat i flera veckor på att kanske få råd att bjuda på just den där unghästen. Hingsten som letats upp i auktionsprogram ett par veckor tidigare, med rätt stam, rätt uppfödare, bara att bevaka rätt nummer och bjuda. Länge sen, preskriberat, tål att avslöjas.

Där klev han äntligen in på arenan, en kolsvart hingst, lugn och långbent. Tittade på publiken och brydde sig inte nämnvärt, ett måste! Ett av de sista numren den dagen. Buden haglade i början, men avstannade efter en stund. Många hade tröttnat och lämnat auktionen. PANG! Där satt den. MIN.

Solvalla stallbacke från 1927

Senare, i vårt lilla stall på Solvalla, mumsande på hö stod han där snällt i väntan på att åka med hem till gården. 

I boxen bredvid stod en extremt liten, röd hingst och föltuggade, undrade säkert vart han hamnat. Måste vara någon som lånat en box? Exsambon anlände jätteglad med köpekontrakt och en hästägare i släptåg.

–Jag fick sista budet på hästen, den du ville ha!

- Men, jag ropade ju in honom själv!

Här uppstod en mycket tyst paus.

- Vad är det för liten röd stackare i boxen bredvid min hingst?

 Exet såg plötsligt lite svettig ut och tittade förundrat på den lilla röda hingsten, granskade nummerlappen på grimman mot auktionsprogrammet, och upptäckte att han ropat in numret efter min hingst! Den lilla fuxen nådde inte ens upp till boxgallret.

–Har dom sänkt golvet i boxen, sa hästägaren och kliade sig i huvudet. Jaha ja, det var dom sparpengarna det. Tomt i bankfacket men två nya småhingstar. Gissa vilken av de två hingstarna som blev bäst senare på travbanan? Rätt.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Dollar haltar inte

ATG missade inte att visa VM-loppet från USA, de avstod faktiskt p.g.a tidigare erfarenheter från travloppets exklusiva spödrivning och enhandare.

Fast mycket värre än spödrivningen är de ”veterinärbehandlingar” som görs i prestationshöjande syfte och hästarna utsätts för. De stackarna kan ju inte ens välja själva.

Att hylla denna avart av ”hästfolk” som utsätter hästar för medicinsk misshandel, gör åtminstone mig kräkfärdig. Att ändra naturlig balansen i hästkroppen borde ge dessa "tränare" stryk istället för hyllningar. Vad är det för fel på folk? Bra jobbat ATG:s ledning. Inte ofta jag berömmer ATG, så sug på karamellen.

Två av hästarna i årets VM-lopp var behandlade med Banamine, (likvärdigt med Finadyne) vilket är legalt i det förlovade landet. Man tar sig för pannan. Naturligtvis var en av hästarna danska, ökända Bo Westergaardds ”Get a Wish” men även Richard Westerinks fantastiska, franska  ETONNANT fick smaka på det smärtstillande, anti-inflammatoriska medlet inför VM-loppet. Nu blev jag ledsen på riktigt. Träffade Etonnant och skötare under Solvallas Elitlopps-meeting och fick ett helt annat intryck, men…dollar haltar ju som bekant inte.

 

Svenska chefsveterinären på Evidensia, Winberg (citat) - det är ju inte emot reglementet, men det ser ju inte roligt ut.

Behandlingsjournaler från International Trot i New York är officiella, sök på Gaming Commission.

Utan inflammation ingen smärta, svårare är det inte! Ett bedrövligt sätt att dölja allvarliga fysiska problem, ofta varken lokaliserade eller behandlade på rätt sätt. Hästarna behandlas i regel två dygn före start, men typen av preparat kan verka latent i kroppen betydligt längre än 48 timmar…

Alla vet ju hur Ipren och Voltaren fungerar, annars skulle de inte vara storsäljare på Apoteket, kan jämföras med Banamine.

Vad sa dansktränaren då? (han som redan har två års medveten dopingavstängning) och i realtid tävlar på som om ingenting hänt, i väntan på en ny dopingutredning. Westergaard sa själv i en intervju att han fattar om folk inte tycker att han är trovärdig. Ska vi ha det så här? Stäng av fanskapet och ge honom djurförbud!

Enda riktiga straff Etonnants och Get a Wish tränare fick var att hästarna kom åtta och allra sist i mål.

5,4 miljoner dollar fick istället italienska Vivid Wise As, Alessandro Gocciadoros välkända häst, även i Sverige. Hingsten har redan många avkommor (född-14) har startat 85ggr 34-12-9 och travat in fantastiska 32.239.989kr, rekord 11,5l *08,5ak-

Den hingsten hade man gärna varit en fluga i manen på!

Behandlingsjournal från VM-loppet

Datum - år - behandling

 Vivid Wise As

5/9 - 23: 5 L LRS IV

6/9 - 23: 5 L Plasmalyte IV

7/9 - 23: 5 L Plasmalyte IV

 Etonnant

5/9 - 23: 5 L LRS IV B Complex

6/9 - 23: 5 L Plasmalyte B Complex

7/9 - 23: Banamine 500 mg IV

7/9 - 23: 5 L Plasmalyte IV

 It’s Academic

8/9 - 23: LRS 3 L IV

 Fashion Frenzy

8/9 - 23; LRS, 5 L IV

 Hierro Boko

Inga behandlingar

 Get A Wish

5/9 -23: 5 L LRS B Complex

6/9 -23: 5 L Plasmalyte B Complex

7/9 -23: Banamine 500 mg IV

7/9 -23: 5 L Plasmalyte IV

 Aldebaran Zeus 

Inga behandlingar

 Bengurion Jet

5/9 -23: 5 L LRS

6/9 -23: 5 L Plasmalyte B Complex

7/9 -23: 5 L Plasmalyte IV

 Jiggy Jog S

7/9 - 23: Gastrogard

 Venerate

7/9 - 23: ? IV

 

Usch!

Hovtramp/Ilse

 

Många i travsporten undrar...

...men det mesta har varit gissningar hittills. Stall Zets målvakt, SRF Stables slipsnisse och SVEAs Ågren är betydligt mer igenkända än Stall SoFos storsatsande hästägare.

Vilka är dom där egentligen, som gömmer sig bakom stallpseudonymen Stall SoFo? Travsporten är ju inte större än att de flesta känner nån som känner nån, självklart blir många nyfikna efter miljonköp på flera auktioner, tjugo hästar i proffsträning hos de största travtränarna, och inte vilka hästar som helst.

Duktig hästskötare, lärlingskusk och senare B-tränare träffar Solvallas ökända exVD, och poff så har Stall SoFo stallet fullt och kan lyxa till det på en fashionabel adress. Gamla Söder i Stockholm (lyxrenoverats sen jag bodde på Maria Prästgårdsgata och gick i Södra Latin) numera heter stadsdelen SoFo och de flesta som bor där är deckarförfattare, journalister, B-skådisar, politiker eller miljömuppar. Att sippra vin på flashiga utehak tillhör i SoFo en mänsklig rättighet. 

SoFo Holding AB bildades 2013 och försattes i konkurs 2020 10 01, konkurs avslutades 2021 10 12. "Bolaget skulle äga och förvalata aktier och andelar och därmed förenlig verksamhet." Det har man ju faktiskt gjort med råge. Företaget hade enligt senast inlämnade årsredovisning omsättning på 0 kr och ett negativt resultat på - 32 000 kr. Tja, går det så går det, fast nu gick det ju inte trots gedigen ekonomiutbildning. Synd på så rara ärtor!

Så många gånger jag spelat på Angelica när hon körde lärlingslopp hos förra sambon (proffstränare på Solvalla). Så duktig hästskötare och kusk. Stefan Lumdborg däremot, är det nog inte många som har något positivt att säga om efter turerna på Solvalla. Hans byggplaner av stora mått och noll feeling för den historiska platsen som Solvalla faktiskt är, blev ett ramaskri.

Hovtramp/Ilse - där är han ju, Stefan Lundborg längst till vänster.

Minns honom väl och blir förbannad bara jag tänker på hur han och ett par till slipsgubbar höll på att sänka hela Solvalla travbana. Borde ha ställts till svars tidigare, den vidriga tystnadskultur som råder i dylika fall är inte frisk. Hela Solvallas ledning avgick när utredningen om Solvallas ekonomi blev offentlig, men värsta skurken Stefan Lundborg fick omoraliska 6,3 mkr för att lämna in! Inget dåligt paraply, hade kunnat använts till prispengar istället!

Titan Yoda tillhörde hästarna det hårdsatsades på när det begav sig. En 1-åring för 650.000 vid namn Henessi Bourbon (Face Time Bourbon-Top Fist Etoile/Varenne ropades in på Yearling Sales utan att blinka åt Stall SoFo av Kristian Lindberg (tränare) som givetvis hoppades få hästen i träning. Menhammar Sales bjöd ut Fame and Glory, som Angelica Ljungdahl/Stall SoFo betalade 1,2mkr för. Chitchat 500.000kr Kriterieauktionens tredje dyraste häst 2018.

Senare flyttades Chitchat, en av tiotalet hästar ägda av Stall SoFo till andra tränare runt om i landet, Wäjersten, Timo Nurmos med flera. Det kanske blev någon häst kvar hos Anders Eriksson som tidigare gjort grundjobbet.

Stefan Lundborg var VD på Solvalla fram till 2009, med ex antal miljoner i bagaget gick det sedan fort i Finansvärlden. Travsporten behöll han, som hästägare. Åtminstone fram tills i juli 2023, då meddelades domen för grovt insiderbrott och insiderbrott.

 

I februari 2023 var det klippt!

Finansmannen Stefan Lundborg 57, åtalades för grovt insiderbrott, i flera fall insideraffärer med aktier ”under täckmantel”. Enligt åklagarens misstankar skulle vinsterna användas för att betala av ett lån på 30 miljoner kronor. Försvararen, advokat Olle Kullinger, meddelade att hans klient förnekade brott och tillbakavisade anklagelserna om grovt insiderbrott.

Misstankarna gentemot finansmannen Stefan Lundborg startade i december 2020. I samband med det lämnade han också med omedelbar verkar sin position som oberoende styrelseledamot i Kindred Group. Anklagelserna handlade om insiderhandel i aktier där Lundborg ska ha utnyttjat sin ställning som styrelseledamot i de börsnoterade bolagen G5 Entertainment och Kindred Group AB.        I juli 2023 fick både Stefan Lundborg och sambon Angelica Ljungdahl, som också varit inblandad, sina respektive domar. 

Stefan Lundborg dömdes för grovt insiderbrott och insiderbrott, marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden. Domen blev 240 timmar samhällstjänst. Hans bolag AB Birka Bowling erhåller en företagsbot på 400.000 kronor och tvingas betala 376.900 kr som förverkat värde. Samhällstjänst? Det brukar handla om att jobba på dagis, i vården eller liknande ställen. Kan inte riktigt se Stefan stå där med sin slips och kostym.

Angelica dömdes för grovt insiderbrott för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden, men frikänns från insiderbrott, kostade 200 timmars samhällstjänst och ska som förverkat värde betala 750.000 kronor samt 26.900 kronor. Eftersom båda var ostraffade är enligt Stockholms tingsrätt av betydelse i påföljdsbedömning.

Citat:

“Stefan Lundborg har möjliggjort sambons insiderhandel och har utnyttjat sin ställning som insynsperson både vad avser denna och den handel han själv utfört för Birka Bowlings räkning. Tingsrätten bedömer att den samlade brottslighet han döms för har ett straffvärde motsvarade drygt ett års fängelse”

“Tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att den relativt långa tid som förflutit sedan gärningarna, liksom att Stefan Lundborg under denna tid inte kunnat fortsätta sina styrelseuppdrag i anledning av brottsmisstankarna, bör ges genomslag vid straffmätningen. Tingsrätten mäter straffet till åtta månaders fängelse vad gäller sambon och tio månader fängelse vad gäller Stefan Lundborg, varvid det avseende dem båda finns utrymme att döma till icke frihetsberövande påföljder.”

Så kan det gå när inte haspen är på!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Long time no see

Maktmissbruk eller paragrafrytteri?

Bestäm själv, hur ska vi ha det egentligen?

Länsstyrelsen har under senare tid fått in flera ärenden från banveterinärer som gått vidare till högre instans efter att kusken dömts för spödrivning, vilket bedömts som djurplågeri.

Några ärenden är redan avklarade, men kusken Stefan Edin har inte hört ett smack, finns inte ens ett datum. Kan också sluta med djurförbud.

Förstemannen (lärlingen) Tyler Mifsud har nyligen fått djurförbud av Länsstyrelsen. Enda tröst, han har fått rejäl uppbackning av sina trav-vänner och kollegor som tryckt upp protest-tröjor.

Tyler (26 år) har varit i Sverige sen han var 19 år, tror han kom från Malta om jag inte minns fel. ST:s ledning via VD Maria Croon kallade domen oproportionerlig, men ST tvingas med dom att dra in licensen. Press och media har vridit och vänt på loppet, men ingen från ST har lyckats ”inhibera” det djurförbud som fastställdes 4 september av Länsstyrelsen i Skåne. 

Utan yttrande från Tyler har Länsstyrelsens ingen möjlighet att göra annat än att besluta om djurförbud, sa länsveterinär Leif Felton. Hm, nu klingade en liten klocka! Felton har ju för fasen en rätt allvarlig plump i sitt eget protokoll, trodde faktiskt han avgått för länge sen.

2021 i juli fick Tyler 3000 i böter och 14 dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö på Vaggeryd med Global Be Happy, som efter loppet inte godkändes av banveterinären. Hästen fråndömdes också sin prissumma och de ”minst fem rappen” ansågs ha orsakat hästen både skada och smärta.

Kusken begick enligt dom handlingen med uppsåt eller av grov oaktsamhet. Vilket blev djurplågeri i juli 2023 vid Jönköpings Tingsrätt, 40 dagsböter a´ 230 spänn. Från 1 september får Tyler inte vistas i närheten av djur.

I praktiken innebär det att Tyler varken kan jobba kvar som försteman hos Joakim Lövgren på Jägersro eller ens vara i ”närheten” av djur. Egna djur skulle vara avvecklade den 1 september. Ett näringsförbud i praktiken, får inte jobba någonstans där det finns djur, och ska han fortsätta att dela bostad med sin flickvän måste eventuella djur i bostaden försvinna! Tyler får inte ens sova där det finns djur., så flickvännen ska alltså tvingas välja mellan hund/katt och Tyler?

...Men den där Felton får tydligen fortsätta att sova var han vill, trots att det innebär fara för omgivningen.

Böter och avstängning (travsportens straff) har dessutom redan avtjänats, samt dagsböter, borde inte det ha räckt?

En liten öppning i eländet är dock att 5 september anmäldes Länsstyrelsen i Skåne av huvudskyddsombudet Kitty Simonsson, som pekar på en osund förvaltningskultur med egna agendor, härskarteknik och tystnadskultur. Anmälan är inlämnad till Arbetsmiljöverket.

After trot och trött?

 

 

 

 

Vad händer när travhästar slutar tävla? Svar: massor!

Hästar avlivas av folk med ”jaktlicens” och grävs ner på egen mark, skickas till slakthus bland råmande kossor på rad, blodlukt och stress (ja, har besökt slakthus, även obducerat i jakten på...)

I slakthusmiljö väntar åtskilliga travhästar på att avsluta sitt liv, vissa efter lång och trogen tjänst, andra efter ha ”misslyckats” som den travhäst ägaren hade drömt om.

Självklart ska slakthus finnas, men det finns gränser för vad man ska stå ut med. vilket gäller både personal, slakterilokaler och slakteriveterinärer. Nånstans måste det finnas en gnutta moral, etik och empati av alla som är involverade i slakterinäringen.

Vid nödslakt hemma blir det enbart ”pengar ut”, oftast har travhästar medicinerat under stora delar av sitt liv, vilket omintetgör att de används i livsmedelshanteringen. Kremering (destuering) är absolut inte gratis och inte heller hembesöket när hästen lämnar jordelivet på ett humant sätt.

Ridtävlingar med travare på Solvalla stenåldern! Hovtramp/Ilse

Alla travhästar är inte lämpade att bli ridhästar, helt individuellt beroende på psyke och fysik. Alla människor passar inte heller att springa 100m eller prestera i fri idrott, enkel matematik. Slakttransport utomlands (Italien, Irland, England) är vanligare än man tror, alla djurtransportörer frågar definitvt inte efter hästpass, köper upp hästar billigt, transporterar till utländska slakterier och tjänar några skämsiga kronor. De transporterna och slakterierna hoppas jag att djurvänner slipper uppleva. Dessa galenskaper var TetraPak-dottern Kirsten Rausing upprörd över och hon medverkade i flera stödprogram för att det inte skulle hända fullbloden som slutat tävla. Kirstens Lanwades Stud, en liten bit utanför Newmarket.

Hemma hos Kirsten Rausing på lunch. Hovtramp/Ilse 

Maltaexporterna har vållat höga gapskrik och massor av hat mot Malta som travland och importör av svenska travhästar. Främst på nätet under många år, med god hjälp av journalister som inte ens besökt ön! ”

Värsta” Malta-artikeln publicerades för ett par år sen, tog direkt kontakt med den unga damen på slaskpressen, men fick självklart inget svar. Samma "journalist" headhuntades senare till Travronden, grattis. Precis som i Sverige finns massor av människor på Malta som tar hand om hästen på ett bra sätt, och även motsatsen. Vanvård, misskötsel och djurförbud är inte ovanligt idag ens i Sverige, organisationerna som går de aktivas ärenden frågar inte ens vart hästarna tar vägen när de slutar tävla. Konstateras kan att mängder av hästar i travdatabasen kvarstår som registrerade, en del av dem är äldre än tvåbenta pensionärer...

 

Ulf Hörnberg Vice VD Svensk Travsport

 

Vid en stor konferens i BERLIN - World Trotting Conference - betonade hästvälfärdsexperten Jessica Stark att ansvaret för sporthästar bör tas av ägarna, genom hela deras liv. Alltså, från föl till pension.

Tydligen väcktes många tankar hos representanterna på plats som enades om att det är en viktig fråga för framtiden. Framtiden? Är de förvånade ska de nog upplåta sin stol åt nån annan, pronto.

– Vi i Svensk Travsport är medvetna om att vi behöver göra mer, sa Ulf Hörnberg. Men GÖR det då! ATG och ST får väl lätta på kistlocket och hitta nån vettig användning för pensionerade travhästar på ett bättre sätt än att bara ligga bortglömda i en databas.

Under konferensen stod hästvälfärd och begreppet Social License to Operate i fokus. Jessica Stark från World Horse Welfare talade om hur hästsport och travsport i synnerhet ska fortsätta vara socialt accepterat. Jag tycker att det är intressant, och det tycker vi i Sverige också. Gör vi? Intressant är nog fel ord. Hela paketeringen efter karriär är fortfarande problematisk, det är den egentligen i alla länder. (Vilken tröst).

I Sverige sponsras Ridtravarföreningen och ett samarbete med ATG finns i små delar. Här kommer även andra kulturer in. Nordisk kultur är en sak, anglosaxisk något annat. Amerikanarna tycker den här frågan är mycket viktigare än användandet av körspö.

  

Benägen att hålla med. Spödrivning med horribla straff som djurförbud (näringsförbud) och innehållande av ”andras prispengar” när hästens lånekusk förivrat sig, borde vara mindre prioriterat än vanvårdade, ihjälsvultna travhästar. Tystnadskultur bidrar i senare fall, alla ser och hör men ingen vågar ingripa. När anonyma anmälare äntligen når fram till Länsstyrelsen är hästarna redan döda eller måste avlivas.

I Australien går en viss del av priskakan till program där man skolar om travhästar – skulle inte Svensk Travsport kunna satsa på det? 

– Det har funnits idéer om att ta en del av priskakan och att den skulle gå till den här typen av verksamhet. Det är inget som slagits bort men frågan är så pass mycket större. Det är en hel hållbarhetsaspekt. Jag tror att det är för tidigt att peka på lösningen. Vi i Svensk Travsport är medvetna om att vi behöver göra mer. Vi försöker lyssna på andra länder men jag tycker att alla trevar lite. Jag förstår att det här är viktigt, det har pratats om det här ganska länge. (i åratal!) Men sparpengarna i bankfacket hos ATG och ST haltar inte och dem pratar vi inte om.

Vice VD konstaterar att det finns mycket att göra för hästar som ska pensioneras, men även att det finns sätt att de ska kunna tävlas längre. (Åldersgräns hingst/valack har nyligen höjts, så mycket högre kan den nog inte bli). Fullblod i galoppsport har inte samma åldersgräns, de tävlar betydligt längre.

Ulf Hörnberg – Vi har jättemycket friska hästar som inte räcker till för att de är för “dåliga” när de får för mycket pengar på sig. Där måste vi hitta sätt att kunna ha kvar dem på travbanan om det är friska och fräscha hästar. Vi måste fokusera mer på hur de kan fortsätta sin karriär. 

Kan väl inte vara så svårt! Bara att utlysa ett fikamöte med propositionsmakaren på ST, som stänger startluckan för miljonärer som enbart plockar poäng till större sammanhang. Tråkigt att behöva sluta tävla med hästar som blivit "tjocka på pengar" och enbart blir statister åt importerade elithästar i loppen. Man tar sig för pannan.

 

Pressmöte med hjärntrusten ST och ATG. Hovtramp/Lasse

Medlemmarna stödjer alla åtgärder och program för att omskola hästar utanför tävlingsbanan. “Ett värdigt slut för varje enskild häst är av största vikt”Så bra. Fast förmodligen i framtiden? De jeppar som valt dessa medlemmar som representanter borde fundera på om de valt rätt folk. Det handlar om NU, eller rättare sagt travsportens överlevnad.

Hovtramp/Ilse

 

NITLOTT blir vinst?

 

 

SPÅRLOTTNING, en gastkramande upplevelse

Gissningar, ryktesspridningar och funderingar blir det runt spår hästarna tilldelas i travlopp. Varje gång ett travlopp lottas i Hästsportens Hus på Solvalla svettas tränare, hästägare, hästskötare säkert, men inte hästar och lånekuskar. De har sin havre oavsett startspår, 1500 spänn i vanliga lopp och en tusing extra i rikstotolopp.

Vem lottar spåren? Slumpgeneratorn i Silvergrisen, övervakad av travsportens tjänstemän.

Många tränare har säkert funderat på slumplottningen. Inte minst när hästen lottats till spår 12 fem gånger i rad. En gång hände det faktiskt med samma häst, en matematikprofessor i bekantskapskretsen som tog fram siffror på hur extremt liten den ”slumplottningen” var. Hästen vann ändå, men självklart undrar man ju…Spårlottning tillhör de vanligaste frågorna Svensk Travsport får.

– Ja, man kan definitivt lita på spårlottningen, sa Svensk Travsports sportchef, självklart, vad skulle han annars ha svarat? Det är slumpen som styr, inget annat. Systemet har även testats flera gånger av utomstående kontrollanter.

Slumpgeneratorn

Siffran 99,9 % av alla startspår lottas med hjälp av en dator, undantagen är storlop som försök till Elitloppet, de lottas manuellt med lottkulor i en skål. Datorlottning är automatiserad i slutet system, ingen levande person kan påverka lottningens resultat med slumpgeneratorn. Den "maskinen" ST använder har en standardprogramvara från amerikanska mjukvaruföretaget Oracle.

Hur gör dom?

Slänger dom upp alla papperslappar i luften? Nä, när tiden för startanmälan går ut får alla startanmälda hästar i loppet ett slumptal mellan 1 och 999,  slumpgeneratorn skapar slumptalet utan mänsklig inblandning.. Hästar som ska starta i loppet, jämförs i datorn och får ett eget slumptal. Ordinarie häst som har lägst slumptal får spår 1, näst lägst slumptal får spår 2 osv.

Finns några ”fördelar” eller önskemål som påverkar startspår?

Spårförbehåll och kuskkomplettering

Efter startanmälan är spårlottning hemlig, för alla utom tjänstemannen på Svensk Travsport som hanterar startanmälan för den travbanan det handlar om. I lopp med ljus anmälan tillåts spårförbehåll, när häst anmäls kan tränaren nämna upp till fyra startspår som hästen inte ska starta ifrån. Om hästen lottats på ett av de spåren stryks den ur loppet. Namn på hästar som strukits för spårförbehåll syns i anmälningslistor under ”Struken (förbehåll)”.

Hovtramp/Lasse

Efter startanmälan är det dags att lägga till kuskar som ska köra, kuskkomplettering. Dags för alla dessa lånekuskar att bekräfta om de vill köra hästarna som tränarna har önskat, i så fall måste de klicka ja. Lånekuskar som är populära har 5-10 hästar att välja på i ett enda lopp, gissa vilken häst de väljer?

Ingen av kuskarna eller tränarna kan se vilka spår hästarna lottats till, startlistan visas i bokstavsordning. Den färdiga startlistan med lottade spår offentliggörs när kuskkompletteringen är avslutad.

Om ingen av tränarens önskade kuskar vill köra hästen i loppet finns på travbanorna en ”lista” där kuskar radats upp efter sin prestation, och tillfrågas då om de kan köra hästen? Nä, det är inte alls säkert att DU vill ha den kusken (av olika skäl) då får du som tränare stryka hästen i loppet.

Kan tränarens licensnummer, hästens namn eller liknande faktorer påverka slumptalet?

Slumpgeneratorn påverkas inte av yttre faktorer som licensnummer och hästnamn, datorprogrammet vet inte vad slumptalet ska användas till. Slumpgeneratorn vet inte att det handlar om travsport. Den slumpar fram slumptal på samma sätt som den gör i alla andra datorer med dataprogrammet. Anmälningstid och liknande faktorer har ingen betydelse, det handlar enbart om slumplottning.

Tjänsteman i Silvergrisen som sköter slumpgeneratorn kan inte styra process, bara ta del av resultat, ett spår i datorn gör det omöjligt att lotta om det spår hästarna fått (tack!)

Om hästen får bakspår fem gånger i rad...klart man blir fundersam som tränare och hästägare, såvida inte hästen är ”gynnad” av att ta det lugnt från start.

Samma häst kan lottas till bakspår i flera lopp efter varandra, slumpen har inget minne. I längden jämnar slumpfördelning ut sig (Svensk Travsport) men under en kortare period är det såklart frustrerande med otur i spårlottning. Självklart stämmer inte påståendet att det ”jämnar ut sig i längden” eftersom inte alla har hästar som startar lika många gånger, och utan poäng från loppen kommer hästarna inte ens med i nya lopp!

Hovtramp/Lasse - vissa spår vill man inte ha!

Hästarnas slumptal lottas var för sig, att de har samma tränare påverkar ej. Att två hästar från samma stall lottas på startspår bredvid varandra i startlistan händer ca en gång av sex. Om två tränare startanmält två hästar var i loppet är det ca en chans på tre att minst en av dem får sina två hästar bredvid varandra.

Väljer man ut tre lopp så lottas spårkombinationen 10, 11, 12 en gång av 1 728. Chansen att få vilken annan spårkombination är precis lika stor, eller liten. Det är exakt samma chans att få spåren 1, 1 och 1 i de tre loppen. Eller spår 3, 9 och 6.

Hovtramp/Lasse

Varför har vissa hästar oftare otur med spår? Kan det v(ä)rkligen vara slump? Mest kända exempel där otur med spårlottning förekommit är nog Commander Crowe, som lottades till spår 11 i de fyra första starterna i sin karriär. I nionde start fick han ett framspår, fast i Commander Crowes fall spelade spårlottning mindre roll, han vann alla loppen…

Vem kan man lita på i Silvergrisen? Finns extern kontroll av slumplottningen?

Revisionsföretaget CapGemini undersökte slumpgeneratorn, testade hela sportdatasystemet och den aktuella slumpgeneratorn, som frikopplades från sportdatasystemet. Spårlottningen var enligt CapGemini helt slumpmässig och spårlottningssystemet påverkades inte av yttre faktorer. Känns ju ganska skönt att veta...

Klipp Svensk Travsport - Spårvalsmetoder där tränaren själv i högre grad kan styra har brister och vi har inte hittat något spårvalsystem som är bättre än ren slumplottning. Lottning och slumpen är det mest rättvisa systemet..

Hovtramp/Ilse

 

Ordning är underskattat...

Anders Lindqvist- travtränare i Frankrike

Anders Lindqvist stallade upp 9 hästar på ett annat ställe än vad han angett till franska travförbundet. Ingen häst var uppstallad på det stället som Lindqvist deklarerat för det franska travförbundet. Dessutom påpekades det att han tränade hästarna i telefon. Hur många tränare har inte filialer på flera ställen, men cashar in träningsavgiften trots att de knappt aldrig träffar hästen. Personalen gör jobbet. I Frankrike är man stenhård, hästarna som bodde i fel stall har dömts till tio månaders tävlingsförbud. Katastrof för både hästägare och tränare naturligtvis. Ser verkligen fram emot att få se Anders i höst i Tv-såpan Bonde söker fru, och nu blev det ju lite mer tid att ägna sig åt damerna.

Mathias Andersson och Doctor Doxey Zens

Känns liksom lite bekant? ungefär som hos pop-duon Daniel Hansson - Mathias Andersson. Mathias licens är indragen/vilande i väntan på beslut, men han kör och hanterar sin häst på Hagmyrens travbana, där stallet blev uppsagt tidigare. Tydligen har Mathias hittat ett lnytt itet stall med lagom skrittavstånd till travbanan, där målvakten och B-tränaren Daniel Hansson har fått godkänd ”filial”. Så löser man problem utan skohorn.

Hagmyrentränaren Mathias Andersson stängdes av i ett års tid (maj) för dopningsbrott. I samband med tillslaget drogs licens in under pågående utredning och V75-hästen Doctor Doxey Zenz fick startförbud. Efter en milt sagt uppmärksammad påhälsning från Svenskt Travsport i december. När avstängningen trädde i kraft har flera av hans hästar bytt tränare, åtminstone på papperet. Efter ”tränarbytet” har Doctor Doxey Zens gjort fem starter och tjänat 37.500 kr. Enligt aktiva "kollegor" på travbanan står hästen fortfarande på Hagmyren i ett stall, och tränas av Mathias Andersson. I lördags var Doctor Doxey Zenz ute och luftade sig i Guld under Rommes V75-tävlingar.

 

Hovtramp/Lasse - Emilia Leo

Travtränaren och kusken Emilia Leo skulle ha kört Doctor Doxey Zens i loppet, men backade ur när travmobben på osociala media öste ur sig sin galla. Hon visste naturligtvis ingenting om rävspelet bakom kulisserna, eller hur? Per Lennartsson, en reko gubbe och duktig kusk struntade i nätmobben och styrde ohämmat runt hästen i Super Lights lopp, Guld-Divisionen på Romme 19/8, joggade i mål och fick sista matlappen (8:a). 5000 spänn räcker till hö och havre, och det kan hästen behöva oavsett var han ”bor”.

Bilder publicerades 14/8 av Doctor Doxey Zenz i en hage vid Anderssons tidigare stall, och en annan bild från travbanan där hästen gick ett träningsjobb, med Mathias i vagnen. Bilderna kom omgående till ST:s kännedom.

Mattias Falkbåge (spaningsledare på ST) oj, den titeln skulle man ha! 

För det första, att folk hör av sig till oss på Svensk Travsport, berättar och vittnar gör det enklare för oss. För det andra så får man framöver möjligen diskutera ändringar i licensbestämmelserna, till exempel om det är så att en licensinnehavare borde vara avstängd under perioden som överklaganprocess pågår. För den typen av ändringar i reglementet krävs styrelsebeslut. Ibland är det så att reglementet inte hänger med, det dyker upp nya frågeställningar och då kan det såklart vara av vikt att ta nya steg, för att komma vidare i jobbet mot dopning. Visst kan det bli lite katt och råtta-lek över det hela som det är nu.

Efter en långdragen utredning dömdes Mathias Andersson i maj i år, till ett års avstängning och 50.000 kr i böter, bland annat för att ha försökt behandla en startanmäld häst med dropp. Doctor Doxey Zenz tränas på pappret av Gävletravets B-licensierade Daniel Hansson (tidigare dopningsdömd, anabola steroider). Hansson har av Svensk Travsport tilldelats en godkänd filial utanför Hagmyren, med två boxar.

Hagmyrentränaren Jan-Ove Olsen är en av de som sett Andersson fortsätta träna häst precis som vanligt trots avstängningen.

– Jag står för att jag tycker att det är jäkligt. Det är väldigt irriterande att det kan få vara så här. Allting annat i sporten ska vara minutiöst noga, för oss som sköter oss, exempelvis sådant som att det ska vara exakta datum och tider vid vaccinering; samtidigt då som en dopningsdömd tränare uppenbart kan fortsätta precis som vanligt. Doctor Doxey Zenz står i Mathias Anderssons stall, han är här på banan jämt, och körs i alla jobb av Mathias själv, jag ser det hela tiden!

Flera andra aktiva på banan bekräftar ovanstående omständigheter, att hästen står i samma stall som tidigare.

Kjell Persson jobbar på Hagmyrens travbanaJag tycker att vi som bana har gjort vad vi har kunnat, vi har berättat precis hur det ligger till för Svensk Travsport (ST), men tyvärr fortsätter allting precis som vanligt. Det är svårt att förstå varför det får fortgå och jag har heller aldrig sett Daniel Hansson vara här.

 

Robert Karlsson, sportchef Svensk Travsport, kommenterar -Jadå, vi har pratat med folk på Hagmyren och enskilda personer på banan. Så vi är fullt medvetna om problematiken. Det är klart att uppstallningsplatsen för Daniel Hanssons hästar ska vara på det ställe som det är sagt, annars måste åtgärder vidtagas och jag vet att Hästvälfärdsavdelningen med Mattias Falkbåge i spetsen jobbar med ärendet.

Falkbåge:

– Till att börja med, eftersom saken är överklagad, innebär det att domen inte vunnit laga kraft. Det gör den i överdomstolen, sa säkerhetschefen på ST. Så länge som hästen skulle befinna sig på rätt uppstallningsplats, vilket i detta fall är området Hållsta i Hagmyrens närhet, så är Mathias Andersson som hästskötare – faktiskt tillåten att köra hästen i träningsjobb.

– Däremot, om det visar sig; att sammantagna vittnesmål pekar mot att hästen i-n-t-e står på rätt uppstallningsplats, kan vi vidtaga åtgärder. Men det är i så fall i första hand mot den person som har hästen på sin träningslista, Daniel Hansson.

För det första, att folk hör av sig till oss på Svensk Travsport och berättar och vittnar gör det enklare för oss. För det andra, så får man framöver möjligen diskutera ändringar i licensbestämmelserna, till exempel om det är så att en licensinnehavare borde vara avstängd under perioden som en överklaganprocess pågår. För den typen av ändringar i reglementet krävs styrelsebeslut. Ibland är det så att reglementet inte hänger med, det dyker upp nya frågeställningar och då kan det såklart vara av vikt att ta nya steg, för att helt enkelt komma vidare i jobbet mot dopning. Visst kan det bli lite katt och råtta-lek över det hela som det är nu, avslutade Mattias Falkbåge.

Never ending story?

Tråkigt för travsporten, tråkigt för alla kämpande seriösa aktiva att behöva uppleva hur de avlönade i Silvergrisen inte klarar av snabbare handläggningar och hårdare puckar. Har svårt att förlika mig med att somliga skojare får tillbaks sin licens, trots ett par år bakom galler. En gång är ingen gång, men två gånger är definitivt en gång för mycket!

Hovtramp/Ilse