STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Döda hästar på köpet...

Vems är felet?

En inte helt pinfärsk händelse, men ändå värd att tänka på för de som går i shoppingtankar av gård.

Inte speciellt kul när två döda hästar ingår i gårdsköpet, men samtidigt har ju både köpare och säljare möjlighet att besiktiga fastigheten (gård) som köpts på exekutiv auktion via Kronofogdemyndigheten.

Familjen i Jämtland ropade in gården (dödsbo) men fick säkert en chock när de öppnade stalldörrana och hittade två döda hästar. Kanske hade köpt gården osett, bodde långt ifrån och köpte förmodligen gården på vinst och förlust till ett bra pris...

Länsveterinär från Länsstyrelsen kunde bara berätta att de inte kan göra något åt saken, förutom att informera de nya ägarna om hur de ska ta hand om kropparna. Ingen billig historia, medaljens baksida.

Länsveterinären besiktigade de döda djurkropparna och i och med gårdsköpet är problemet med att frakta bort och destruera (bränna) djurkropparna den nya ägarens huvudvärk.

Hästarna hade tidigare avlivats av Distriktsveterinär efter ägarens dödsfall, den person som bodde kvar på gården tills exekutiva auktionen hölls, hade inte haft någon skyldighet att (eller förmåga) att hantera djurkropparna.

KFM/Kronofogdemyndighet har inget ansvar för ”kvarglömda effekter” eller dolda fel, köparen köper helt enkel även de problem som eventuellt finns och ingår. Det är inte speciellt vanligt enligt länsveterinären på plats att döda djur lämnas kvar, däremot att smådjur, katter och i enstaka fall (vid vanvård) större djur hittas på plats, döda eller levande.

 

När man köper ett hus, en gård, en fastighet på exekutiv auktion är det ingen ”vanlig” överlåtelse med inbyggda försäkringar om dittan och dattan. Då gäller det att ha is i magen och lite extra pengar till oförutsedda utgifter...

 https://www.kronofogden.se/SaharkoperduhosKronofogden.html

Hovtramp/Ilse

Shit happens!

Shit happens...

Eller inte…samma reglemente för aktiva gäller, utan en befintlig  F-skattsedel ingen travlicens…och ingen egen näringsverksamhet.

Med facit finns ett antal recept, om man vill runda lagen.

”Drabbade” som inte gjort rätt för sig skaffar en målvakt (kompis med licens) vilket dessvärre inte är speciellt ovanligt.

Att byta F-skattsedel från AB till HB eller Enskild firma, går om inga betalningsanmärkningar hunnit krypa upp ur vrårna och Svensk Travsport inte ifrågasätter varför.

Tredje och svettigaste valet är att börja betala av på sina räkningar, och helst i tid. Transportörer, foderleverantörer, personal och hästar i träning ska ju också kunna äta sig mätta.

 

Det finns några pågående undantag, där Licensinnehavaren inte är ”skyldig” till de akuta problem som uppstått, nämligen Skatteverkets momsjakt på hästfolket! Skattekonton stängs (konfiskeras) enda tills skatt och momsgalenskaperna har utretts, vilket är "mycket svårt" att klara på egen hand.

Segslitna handläggningar hos Skattev(ä)rket gör att tränaren redan lagt av eller svultit ihjäl när ärendet slutbehandlats. Såvida inte dyrköpt advokat sköter ärendet. 

Svensk Travsports externa konsulter Mats Norberg och Jan Kleerup (sköter tvist mellan ST och SKV i momsfrågan, men så värst mycket hjälp åt aktiva är de bevisligen inte. En (say no name) samlade information från aktiva för att kunna hantera sitt konsultuppdrag för ST mot SKV, och skickade sedan FAKTURA till en tränare som ”utbildat” konsulten med sin information.

Handläggare (finns ett par riktiga galenpannor!) på SKV, saknar helt kompetens att utreda det som hamnat på deras bord, besitter noll kunskap om foder, träning, utrustning, men ifrågasätter höbalar, om det var nödvändigt att köpa en sulky och  dåraktigheter som gör att man tar sig för pannan! Nä, har inte ens hjälpt att anmäla handläggaren, han påminner om hackspetten i Kalle Anka.

För övrigt, Svensk Travsport verkar inte ha så noga reda på sina Licensierade ”kunder” alla gånger. Letade efter bolagshandlngar om en proffstränare som inte pröjsat ”kollegan”. Letade, letade och letade. Tränaren har tidigare klarat sig med nöd och näppe från konkurs.

Hittade bolaget, väl undangömt. Miljonföretag, fast nu var det den unga sonens bolag, tränaren var ”bara styrelsemedlem”. Så kan man tydligen göra, eller också har inte ST:s tjänstemän märkt något. Jodå, han pröjsade snabbt skulden efter mitt kärleksbrev, han vet förmodligen att jag ”vet”...

 

Hovtramp foto - Robert Bergh

Trista rubriker, trista kommentarer på ”travsidorna”

Robert Bergh utan F-skattsedel

En av Sveriges framgångsrikaste tränare, erkänt kompetent har ”tappat” F-skattsedeln. Inom en vecka ska skulderna betalats, annars - anmälningsförbud (hästar får inte starta) och 60-talet hästar på Hajom riskerar ”flytt”. Om inte svärsonen Christoffer Eriksson, dottern Isabella Berghs partner med A-licens på samma gård, kommer överens med hästägarna, då kan allt fortsätta som vanligt.

Berghs son Niklas Westerholm (tidigare jagad av KFM och SKV) jobbar därför i Frankrike, hur det gick med hans miljonskulder vet bara närmast sörjande.

Robert Bergh flyttade en stor del av sin verksamhet från Sundsvall till Åby redan 2015. Gården i norr har dock funnits kvar hela tiden, både som uthyrd och filial. 

Hovtramp foto/Simon Hoas - Nahar

Robert Bergh Travstall AB startade1992, verkar numera på gården i Hajom, där Åby Travsällskap satsat en större slant. Roberts gård Tova utanför Sundsvall har nyligen sålts till akut reapris, utbud var 14mkr vilket krympte snabbt!

Lyckliga köparen (affärsman Johan Von Essen) vilket fynd! På gården har många tränare och hästar trivts under lång tid och det är dessutom den enda gården i Norrland med egen rundbana. Rakbanan mäter 1100m och rejäla sandbackar har format Berghs starka hästar.

På storgården i Hajom, Åby finns det mesta en tränare kan önska sig, så synd och skam om inte Bergh får ordning på sina trassliga affärer. Tidigare fanns 24 anställda, i dagsläget ett okänt antal hästskötare till 60-talet hästar som står i boxarna. 

Redan i augusti 2022 drogs F-skattsedel och Licens in för Bergh temporärt, men ST:s spärr för startanmälan släpptes samma vecka, trots miljonskulder till Kronofogden. Bergh sa vid tillfället – Allt det här är väldigt uppförstorat.

   

Hovtramp/Ilse - Remy Nilson

Remy Nilsson och Anders Källström (Svensk Travsports Styrelse) var hästägare hos Bergh men hade inte reda på hur han struntade i sina 146 betalningsanmärkningar. Tränaren flyttade licensen till sin Enskilda firma och smög därmed runt travsportens regelverk. Fast med dubbla miljongårdar gick det inte längre, behövs nog hjälp från ovan denna gång. Tävlandet får fortgå till 13 juni, sen är det klippt.

Just nu har Berghs AB fem (5) pågående utmätningar hos Kronis, 146 ärenden har avslutats. Skuld som kvarstår i AB är 800.000:-  I det Enskilda bolaget finns skuldsaldo 1.157.000 att betala. Och allt ska ske före 13 juni…

I Aktiebolagets tidigare årsredovisning -  ”fortsatt negativ ekonomisk och finansiell utveckling” och en företagsrekonstruktion inleddes, för att ge finansiellt andrum. Licensflytten gjordes självklart innan det fanns kännedom hos ST om Berghs ekonomiska problem.

 

Bergh har alltid varit rubrikernas villebråd. Orädd för att säga vad han tycker, och ibland på fel ställen. Men, syns man inte så finns man ju inte. Många hästägare och uppfödare har uppskattat hans tränartjänster under åren, hockeygäng och näringslivsmoguler i en salig blandning. Nästan alla kollegor gillar Bergh som person och hyllar honom som tränare.

Mer privat har Bergh även umgåtts med vissa av ST:s höjdare, vilket kanske inte är lika politiskt korrekt. Fast det borde ju en generalsekreterare begripa själv, att inte umgås med utvalda tränare. Rubriker när press och media slickat sig om munnen har handlat om allt från betalningsanmärkningar, Casinobesök, tjafs om Diamanten med Foppas ökända farsa, och senast Hail Mary-gänget och storfräsare som SRF Stable. Hästägare stadda vid kassa som valt att flytta till andra travtränare.

Hur man än gör och vad man än tycker

Duktig tränare med förmåga att sätta hästar i ordning. speciellt inför storlopp, år efter år. Åbytravets Hajom var länge på tapeten av diverse orsaker, men anläggningen bör vara en av de bästa att träna häst på i Sverige. Äkta Bergh-produkter som Hail Mary och Diamanten har efter flytt tagit tid på sig innan de levererat, men inte på samma sätt som tidigare.

Vi glömmer fort - Rambrico, Let Me Fly, Simb Zipper, Remington Crown, Hilda Zonett, Nahar.

Tyvärr är Bergh inte lika duktig att hitta rätt kontorspersonal, Hela 153 Kronofogdeärenden finns sedan 2004 och med ytterligare mindre krav-ärenden betydligt fler. Redan 2007 hade Bergh nio ärenden hos KFM, där allt från transportörer, hästsportbutiker och Distriktsveterinärer fanns som fordringsägare.

Mitt i veckans penningkarusell slog Bergh till med en trippelseger på Grand Slam 75 Kalmar i torsdags! Tre avslutande avdelningar vanns med Proffs, Ferrara och U.S.Marines. Utan att på något sätt ta Bergh i försvar eller negligera hans oförmåga att betala sina räkningar...

Bra början på vägen tillbaka! Lycka till Bergh, som tränare, du behövs!

Hovtramp/Ilse

 

Alla dessa hästauktioner!

Hovtramp screenshot

Går det att sälja travhästar?

Blir det billigare eller bättre att handla travhäst på nätet? Nä, bara om ingen vill ha just den hästen, då slumpas de ofta bort för 10.000 + moms. Inte kul att vara säljaren då, och kanske behöva ropa tillbaks hästen trots diverse omkostnader.

ASVT nätauktion har under senare tid inneburit många osålda hästar, funderade faktiskt över det anskämliga resultatet, där enstaka toppindivider såldes dyrt och resten slängdes på sophögen. Marknadsföring? Kanske.

Flera digitala nätauktioner har blivit ren flopp, enstaka sålda hästar, resten osålda. Den tid då hästauktion var ett måste för alla travintresserade, i Ridhuset på Solvalla, Elitauktion på Scandic Hotell i Upplands Väsby, är idag bara ett trevligt minne.

Foto: Hovtramp

ASVT-auktion var det enda som gällde, med värdinnor i röda kavajer (Damklubben) som höll reda på vem som viftade med plånboken på läktarna. ASVT har regelbundet både fysiska och nätauktioner. Avelsföreningens Försäljnings AB Trottex är dotterbolag till ASVT. 

Ja, det var roligare förr. Innan travhästarna blev en slit och släng-vara och de startade nästan varje vecka, i många år. Hästar som såldes på auktion köptes av hästägare, i sällskap med sin tränare som pekade i godisbutiken, låtsasböjde nåt enstaka ben och (såg inte ens?) att starthästen markerade på asfaltsunderlaget där de visades upp i trav, oftast med nån stackare hängande i grimskaftet. Ny grimma, shamponerade, klippta på huvudet men inte så värst hanterade...

Om nån protesterar så kan jag intyga att vi "värdinnor" och handlers faktiskt både brottades bakom kulisserna och åkte mathiss på Scandic med unghästar, livsfarligt men vem tänkte på det då.

Auktion var ett spektakulärt skådespel som många ville se.Visst har många senare högpresterande travhästar sålts på auktion, mindre vanligt idag då de flesta tränare tingar häst redan i unghästhagen och "resten" kommer ut på auktion.

Remington Crown, Giant Superman, Giant Diablo, Red Hot Dynamite, Annicka, Torvald Palema, Tamla Celeber, Sanity, Viola Silas, Caballion, Call Me Keeper, Poet Broline, Heavy Sound, Diamanten, Conrads Rödluva, alla sålda på ASVT Auktion.

Lutfi Kolgjinis välbesökta auktion

Hur många hästauktioner behövs det egentligen? När är marknaden mättad? Vi vet att travhästantalet krymper, färre uppfödare orkar fortsätta och det blir färre aktiva, både proffs och amatörer (A och B-tränare). Export av svenska travhästar vägs inte upp av stortränarnas import av travhästar (Tyskland, Italien, Frankrike, USA, Finland, Norge). Vilket även är en rejäl omskrivning för tävlandet i Sverige.

Populärt värre blev det när Wenngarns slotts-domäner slog upp portarna för hästauktion de Luxe. En vacker plats med gott om utrymme för både mat och dryck, visning och auktionsutrop. Köpare (över en viss summa) fick en Champagneflaska på bordet, så chickt.

Travera (nätauktion) har väl? bäst resultat hittills, verkar passa både säljare och köpare bäst. Bakom Travera står Ola Lernå och Emmelie Arneng, båda med stor erfarenhet från hästsporten och auktioner. Följde senaste nätauktion (1/6) och lusläste vissa veterinärintyg, tittade på hästar i lopparkivet och kunde konstatera att det går att köpa veterinärintyg på postorder.

Foto: Hovtramp/Lasse - Wenngarn

Starthästar behöver oftast en rejäl extreme make over, när tränaren tröttnat (hittar inte ”felet”) och hellre vill att hästägaren köper en NY häst. Inkompetens åt ena hållet, hade nog varit bättre att byta tränare ibland, till nån med anatomisk och träningsfysiologisk kompetens. Eller varför inte nån med tid, som kan ge hästen ett liv!

Kommer att följa en individ från auktion, som blev alldeles för dyr i förhållande till dags-status, har även svårt att tro att en mattpiskare ska lyckas bättre än förra tränaren. Spännande fortsättning följer.

Nyast i gänget är TR-Auktion (nätauktion/Travronden) som erbjuder både hela travhästar och andelshästar, hjälper till (inte gratis) med annonsutformning och bilder/videomaterial. Lycka till, säger jag, ska bli spännande att följa.


Hovtramp foto

Auktion 1/6 hos Travera (nätauktion)

Visst blir man lite galen när man tittat ut nån häst man vill ha och följer budgivningen. För att realistiskt inse att hästen faktiskt inte är värd det pris som blir sista bud.

För dyrt? Lägg till moms, långväga transport, administrativa kostnader omregistrering, veterinärbehandling minst tre ben, förmodligen magsår (bild) två månader i hage för att äta upp sig, lite rehabträning och massor med tid för att få hästen i bra fysik och psyke. En ledsen individ som startat trots att den inte borde ha gjort det (lopparkivet). Med veterinärintyg undrar man ju hur veterinären kan få behålla sitt jobb? Hull u.a. Herreminskapare, skäms.

Vilka hästar hittade nya ägare?

Dyrast på auktionen blev Superior Bro (e. Maharajah).  Ropades in av Thomas B Nilsson i Östersund för 150.000 kronor. Har tidigare tränats av Jörgen Westholm och har tre raka segrar.

Två hästar såldes för sexsiffriga belopp, Bingo Pop (e. S.J.'s Caviar) och Hamiltion Atout (e. Un Mec d'Heripre) ropades in för 100.000 av anonyma köpare.

Cutting Corners 4år (e. Broadway Hall) har startat tio ggr, vunnit två lopp och tjänat 184.000 kronor. Vann Sweden International Yearling Sales Auktionslopp 2023 med 125.000 i förstapris. I lördags bjöds hon ut på Travera. Högsta bud?  Svante Båth,140.000 kr. Cutting Corners u.Kissed by the West som lämnat Don Fanucci Zet. Hade inte Svante lagt av?

 

Hovtramp foto

Galoppauktioner då? Finns de? Jodå, det är en festlig upplevelse med mycket mat, dryck och finklädda köpare med kostymklädda tränare i släptåg. Så värst många framgångsrika uppfödare av fullblod finns inte i Sverige, utmärkande för hela branschen är Rävdansen Stuteri i Strängnäs där Ivan och Berit Hedström i många år sålt fantastiska uppfödningar efter exeptionellt utmärkande avelshingstar.

I galoppsporten är det alltid fest. Traditionellt för att köpa häst är åringsauktion (Bro Park) Alla unghästar visas upp före auktion och katalog finns på SAEF:s hemsida.

Vill Du fortfarande köpa häst? Bara lite nätfiske, koppla upp Bank-ID och bjuda! det värsta som kan hända? Att man blir med häst.

Hovtramp/Ilse

 

 

Pinsamt sa Bill, bedrövligt sa Bull

Hovtramp foto: Travgalan - Reijo Liljendahl med sonen Tobias

Vad handlar det om?

Utebliven stallhyra 95.000 spänn, obetalda hyresskulder.

Oavsett orsak, vad gör man? Har faktiskt själv haft problem med stallhyra både med eget stall och som Jur.ombud.

Som stalluthyrare vill man självklart ha sina pengar! Som ”kund” vill man inte alltid betala hyran, därför att…

Vad händer? Ärendet hamnar först hos KFM/Kronofogden och därefter i Tingsrätten. Attunda Tingsrätt dömde Stall Reijo Liljendahl AB att betala Stig H. Johansson AB, Alby gård miljonbelopp efter hyrestvist mellan parterna.

Efter 10 år som proffs (A-tränare) och 35 år som lärling/försteman, eller rättare sagt Stig H:s högra hand möttes nu Stig H och Reijo i ett annorlunda lopp, i Tingsrätten.

Hyrestvisten från 2022 handlar om att Reijo Liljendahl flyttade alla hästarna i Albystallet ”över en natt”, då de inte levererade i loppen och bevisligen blivit sjuka på grund av mögel i stallmiljön på Stora Alby. Hästarna hade påverkats under längre tid och underpresterade. Veterinär intygade hästarnas hälsotillstånd, eller rättare sagt sjukdomstillstånd, vilket parerades med ett eget vetriärutlåtande från Stig H och hans fru Karin, där möglet i stalltaket inte alls hade haft den inverkan som Reijo hävdat. Sen tvättades taket. Reijo flyttade in med hästarna på anrika Östunabergs gård, där Jim Frick verkat under många år och sonen nu driver gården vidare.

Hur det gick i Attunda Tingsrätt? knappast spelbart. Tja, nestorn Stig H. Johansson AB utropades som vinnare i tvistemålet: Som det heter – genkäromålet ogillades av Tingsrätten, Reijo Liljendahl måste överklaga för att (troligtvis inte) kunna göra ett nytt yttrande eller skaffa en ny advokat med större muskler.

 

Notan från Tingsrätten: Stall Reijo Liljendahl AB ska sammanlagt ersätta Travtränare Stig H. Johansson AB:s rättegångskostnader med 938 798 kr + ränta 6§ räntelagen från dag för dom tills betalning sker. Dom kan överklagas till Svea hovrätt senast 18 juni 2024.

Stall Reijo Liljendahl AB ska till Travtränare Stig H. Johansson AB betala hyra jämte ersättning för utlägg med 29 609 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 1 september 2022 till dess betalning sker.

Stall Reijo Liljendahl AB ska till Travtränare Stig H. Johansson AB betala skadestånd med 108 700 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen dels på 60 900 kr från den 16 mars 2023, dels på 47 800 kr från den 19 juni 2023, allt till dess betalning sker.

Överklagas förmodligen av Stall Reijo Liljendahl?

Men. Hade det inte räckt att lösa ärendet som ett FT-mål? Ett förenklat tvistemål där man går halva vägen var eller åtminstone når en förlikning? Efter att ha jobbat ihop i 35 år (!) förväntar man sig bättre reklam för båda parter.

Reijo har avverkat tio år som proffs – 35 år hos Stall Stig H Johansson. Planer finns för Reijo Liljendahl att flytta till USA och ryktesvägen nämns ett kommande samarbete med Stall Marcus Melander, etablerad som tränare med stora framgångar i USA, på gården New Egypt i New Yersey. Prispengar för både hästägare och tränare ”over there” lockar givetvis. Marcus Melander körde in 40mkr 2021 och 60mkr 2022. Inte illa, efter att ha tagit ut proffslicens i det förlovade landet efter två års lärlingsjobb hos Jimmy Takter.

Hovtramp foto - vad hände?

Självklart har vintrarna på Julmyra påverkat Reijos flyttbeslut till värmen…Reijo kom till Sverige som 20-åring från Finland, många kalla, mörka vintrar har det blivit sen dess. Minns alltför väl Julmyras oframkomliga, igensnöade vägar och (utebliven) kontakt med ”ägarklanen” av storgårdens omgivningar. Inte minst som juridiskt ombud i diverse trasselhistorier efter försäljning av gården som Reijo flyttade in på. Ägarna till storgårdens omgivningar med skyldighet att underhålla slingor, banor etc., trodde de var Jesus. Ingenting jag önskar min värsta fiende, även om rätt blev rätt till slut. Pennan är den tredje statsmakten, Strindberg hade rätt.

Som mest har Reijo tränat 100-talet hästar med pålitliga hästägare bakom ryggen under lång tid. Antalet häst drogs ner vartefter, från 100 till 70, 50, 30. Pålitliga medarbetare växer inte på träd, sa Reijo vid ett tillfälle. Fast hur man ”behandlar personal” är ju också relativt. Reijo har aldrig varit rädd att säga vad han tycker, och har länge varit kritisk mot svensk travsport, starkt skäl till kommande USA-flytt.

Anledning till osämjan vid uppbrottet från Stig H, efter 35 år har givetvis skapat nyfikenhet men aldrig publicerats.

Hovtramp/Ilse

Reijo är inte enbart känd som skötare till The Onion som vann Elitloppet under Stig.H-tiden. Hans egentränade Nadal Broline blev 2:a i Elitloppet med Ulf Ohlsson som lånekusk. Egentligen var hästen 3:a, men Propulsion diskades senare och övriga hästar flyttades upp ett hack i prislistan.

Reijo är född 1955, så det är aldrig försent att förvekliga sina drömmar! Det sägs ju att man ska göra omvälvande uppbrott vart sjunde år, för att vara nöjd som person. Nytt jobb, ny bostad, ny partner, nytt land, nya hästar, välj själv!

Reijo valde alltihop på en gång. Oavsett utgång efter överklagan i Domstol, Lycka till Reijo!

Hovtramp/Ilse

Bäst före men inte efter!

Ett helt års jobb försvann på två minuter...

Så kan press&media förtrolla spelare, läsare och skapa både intresse och dumheter, innan ballongen spricker. Hästar är fortfarande levande djur med dagsform, hjärna och hjärta. Alla har sin tränare, skötare och hästägare. Många är kallade till de stora drabbningarna men få är utvalda att komma först i mål.

Elitloppsfesten är över för i år. Trots väskförbud, Solvallamonopol på försäljning mat och dryck tog sig 17.092 personer till Elitloppsfesten. Solvallas VD tyckte siffran var dålig, efter omständigheterna är den väl egentligen bra?

 

Tv-sändning all inclusive bidrar självklart till att många stannar hemma. Studio-gänget fick i år massiv kritik, tror faktiskt att trogna tittare börjar tröttna på experterna i rutan. Speciellt när de envisas med att prenumerera på Stall Zet, knappt nämner egentliga bedrifter förrän de tvingas inse fakta. Vad man än tycker, knappast neutral journalistik. Speciellt inte när TV-gängets travhäst startade samtidigt som delägaren satt som expert i rutan. Nä, ingen tätplacering, levde ej upp till namnet I´llfindmywayhome.

Vem som tränar? Redén så klart.. Hade gärna hört varför inte Zet-hästarna levererade, men efter Elitloppsfinal låste VD tränaren in sig och lät personalen berätta att han inte ville uttala sig.

 

Bäst på plats? Eric Raffin, fransk tränare, kusk och ryttare. Vann både Elitlopps-Finalen och Monte-Eliten. Näst bäst? Daniel Wäjersten och Borups Victory, 2:a i Elitlopps-final. Hade kunnat ta mycket mer plats i TV-rutan, men gissar att Wäjersten inte ens vill stå där, han koncentrerar sig på hästarna och låter sig inte köpas av närgångna paparazzis. Nä, de gör inte alltid sitt jobb.

Att tvinga aktiva att svara på frågor i sulkyn inför storlopp, flåsa ikapp efter värmning, när de egentligen borde stå i TV-studion. Bedrövligt. Hade jag haft en Elitloppshäst hade vi tältat i Solvallaskogen tills det blev dags. Mot franska demonhästar står sig svenskarna slätt, inget att göra åt.

Förhandsfavoriten ….borde granskats bättre av Solvallas banveterinär, fast då hade det väl blivit ett jävla liv förstås. Bättre att låta hästen galoppera i försöket. Taggiga huvudstänger godkänns inte i Sverige och det finns alltid en orsak till hästarnas rörelsemönster.

Två försök och en Final i Elitloppet


Sex hingstar, en valack och ett sto försök 1

Sex hingstar, en valack och ett sto försök 2

Mellan 1952 och 2023 har fåtalet ston varit först i mål i Final.

Frances Bulwark, Gelinotte (3ggr!) Ozo, Elaine Rodney, Roquepine (2ggr) Une de Mai (2ggr) Charme Asserdal, Queen L, Moni Maker.

Vad hände egentligen i årets Elitloppsupplaga?

Ingenting, fransosen var outstandning! Franska nationalsången ljöd och vinnaren Horsy Dream med kusken Eric Raffin bara bäst!

Men hur gick det för Stall Zets två giganter då?

Klipp: Har aldrig haft en sån häst, han är obehaglig” Daniel Redén i stor intervju om fenomenet Francesco Zet inför Elitloppet: ”Har något som ingen annan har...har inte förlorat ett travlopp sedan augusti – 2021.

Ingen skugga över Francesco Zet som vunnit allt han kunnat vinna, Kriteriet, Breeders Crown’, Kungapokalen, Sprintermästaren, Derbyt, Breeders Crown’ igen, Norrbottens Stora Pris och Margareta Wallenius-Klebergs Pokal, men nu kom det in franskt smolk i bägaren...

Vad tränaren och VD:n för Stall Zet Daniel Redén tyckte efter Elitloppet fick vi aldrig reda på. Inga paparazzi vågade störa honom där han låst in sig för att fråga hur det kändes att förlora.

...kanske kom de ihåg när en av deras hurtiga reportrar sprang ikapp en förlorare (galopperade i Finalen) i direktsändning och frågade - Hur känns det? Vad kusken svarade? Va fan tror du, jag är överlycklig! Mediautbildning hade varit på sin plats hos flera av sittande experter, precis som att rösten måste "passa" i etern...

Vad hände egentligen under travhelgen? Förutom alla fantastiska hästar och kampen om att komma först till mål?

Omstart i Lördagens 3000m långlopp Harper Hanovers (lopp 12) märk väl, efter 2.700m körda blåstes loppet av och kördes om efter 70 minuter och ett läskigt olyckstillbud.

Bolt Kronos körsven Mats E Djuse tippade ur sulkyn efter en bredsida, Bolt Kronos kom lös och skenade runt. Tre hästar ströks efter krocken, Lady Silver, Bolt Kronos och Daniel Redéns S.I.P.

Franska långskubbaren Izoard Vedaquais tog omstarten med en klackspark, försvann i 1.09,5 fart sista halvvarvet. Seger med 5 längder, nytt världsrekordet 1.11,8 3180m volt!

Foto: Hovtramp/Ilse - publiken muddras på väg från stallbacke till publikplats...


Hur gick det för publiken på plats på Solvalla då?

Vad resulterade väskförbudet i ? Främst att ”folkfesten” med picnickorgar försvann. När publiken inte kunde ha med sig lunch och dryck utan ”tvingades” handla på Solvalla. Vad kostade en helg för en familj eller kompisgäng (fre-lö-sö) ? Ungefär lika mycket som en Mallorca-resa. Fast det kan det ju ¨andra sidan vara värt.

Biljett Elitloppssöndag 350 Kr, alltså 700 spänn för två som var nyfikna på travsport. Sju timmars trav, blir man hungrig?
Mosbricka (2x95 Kr =190 Kr) + klick Bostongurka (2x35 Kr = 70 Kr) Parkera bil, nä det går inte. Då blir det lilla röda (2x115=230 Kr) Solen skiner, törstig av stillasittandet, varsin Loka (2x42=84 Kr) Mer vätska, en kopp kaffe (2×35=70 Kr) Kanelbulle ? (2×35 Kr=70 Kr). Utan att ha besökt en enda restaurang eller spelat en enda krona på någon häst har nyfikna paret gjort av med 750 Kr + 714 Kr = 1464 Kr.


Hovtramp foto - är det fest?

Efter ElitloppsFinal har ”festfolk” och aktiva under senare år oftast besökt nån av de krogar Tomas Brolin är involverad i, som lite snyggt fick indraget alkoholtillstånd (tre krogar) lagom till fredagens ”före-fest” och söndagens ”firarfest”.

Efter överklagande pausade domstolen beslut, och allt var som vanlig på Rose, Fou och Hallwyllska. Tomas krog Undici stängd?

Ja, bara att hoppas att alla är nöjda med sitt Elitloppsfirandet för den här gången, njut så länge det varar!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Kallt på lördag!

Foto: Hovtramp/Lasse - Järvsöfaks och Jan-Olov Persson

Nä, inte kallt på Gävle, bara i kallblodsloppet.

Spelsäkerheten?

Nä, men inte kör väl kuskar mot varandra om de kör åt samma tränare? Det kan bara de själva svara på. Uppgjorda lopp (som i Italien) knappast i Sverige? Det finns för många lånekuskar som behöver sin provision för att överleva och för många bra konkurrenter i vartenda lopp.

Idag finns helt andra möjligheter att kontrollera travlopp som körs, både under loppen och efter loppen. Förr i tiden var det möjligt för kuskar att ”släppa” till varandra, skapa luckor, rycka häst i galopp för att inte vinna, har hänt men nämner inga namn. Loppet är preskriberat för många år sedan. En högoddsare som stred strax före mållinjen, och vann nästan otippad. Kalla det vad ni vill, spelstöt, fusk eller ”hämta ut”.

Gävle travbana på lördag med raditionsenlig V75-omgång och H.K.H.Prins Daniels lopp med Elitloppsbiljett i potten. Helt OK.

På V75-kupongen hittas (V75-2) Gunnar Wallbergs Minne, Final i DubbelCup för kallblod. Med tanke på loppets starthästar borde det givetvis legat utanför V75-kupongen, främst med tanke på spelsäkerheten.

Att Jan-Olov Persson (111 hästar i träning) har Sveriges bästa kallblod i stallet, år efter år, det vet vi redan. Persson har kvalat in sju (7) hästar till Finalen, Grattis, det kan vi däremot inte göra så mycket åt. Har de kvalificerat sig så har de...

Har det hänt liknande ”incidenter” tidigare? Ja.

Foto: Hovtramp/Lasse - Tarzan Stefan Melander

2010 hade ”Tarzan” sju av elva hästar i ett travlopp.

Hur kan det bara hända? Anmälningssystemet, propositionerna och så klart hästens startpoäng. Har precis för mig att det max får starta 5 hästar från samma tränare i lopp, åtminstone under senare tid. Fem (5) är också för mycket.

Tarzan har även haft alla starthästarna i ett travlopp en gång! Tolv stycken. Scarlet Knight vann loppet, resten var bara resesällskap.

 

Hur det kan förhindras? Tja, ungefär som franska anmälningssystemet, där tränaren sköter anmälningar av både häst och kusk. Lite bättre idag, förr satt faktiskt sportcheferna och ringde upp varenda tränare…idag önskar tränarna en kusk i prioriterad ordning, vill kusk köra tränarens häst klickar de ja.

 

Hovtramp foto - Gunnar Melander

Gunnar Wallbergs Minne - DubbelCupen, 6 Final i Meeting 2 (STL Kallblodsdiv, Försök 9 i Meeting 1 - Final Solänget 10/7)

3-åriga/äldre svenska/norska kallblod. Körsvenskrav kat.1.

Prispengar: 200.000-100.000-55.000-30.000-20.000-12.500-8.000-6.000 kr (8 prisplacerade). Lägst 2.500 kr till allihop. Hederspris till segrande hästs ägare och hästskötare.och Gävletravets hederspris till segrande hästs ägare, hästskötare och körsven. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

Klart kallblodstränarna vill vara med i det loppet!

Spännande fortsättning följer, hur många Persson-hästar placerar sig? Alla sju? I så fall blir det en prispeng över till övriga att slåss om. Självklart blir det ”fel” när en enda tränare är så överlägesen, nästan har monopol. Fast han kan ju inte hjälpa att han är bäst? Enda tröst, nu för tiden är inte ”alla” starthästana efter Järvsöfaks! Fyra är efter Tekno Odin och fyra efter Månprinsen A.M, resten är ”unika individer”.

Sevärt lopp men det blir nog svårt att hitta en spik…

...tänk om Svarte Petter vinner! Går luften ur publiken då?

Hovtramp/Ilse

Money talks

 

Vad handlar det här om och vem ska man våga tro på?

Felaktiga beslut från Svensk Travsport eller STAD, att fuskare får rätt fast de har fel? Välj själv, kanske dags att ”hotta upp” travreglementet eller handlar det om något ändå värre, att inte alla licensierade behandlas lika inför skranket?

Alla goda ting är tre, motsatsen - tre dåliga känns definitivt inte bra. Tre tveksamma travtränare som florerar samtidigt.

Thomas Malmqvist, Magnus Dahlén och Bo Westergaard, hur många dumheter ska resten av aktiva utövare behöva stå ut med?

Rättvist, knappast!

En mångårig amatör stängdes av ett helt år, för att ha lasrat sin häst kvällen före start, självklart inte reglementsenligt men straffet jämförelsevis var onödigt hårt. Främst på grund av tränarens ålder, kommer knappast återuppta.licensen (född -50). Tänk att ST:s spaningsgrupp kom på besök, precis just då. Kanske visselblåsarfunktionen fungerar i alla fall. Hade det inte räckt med böter och en kortare avstängning? 

En ung tränare får höga böter och avstängning när funktionär på stallbacken upptäcker magnetskydd på hästbenen då den lastas ur transporten. I mitt tycke för höga böter när stortränare i princip kan bete sig hur som helst med bibehållen licens.

 

De riktiga skurkarna - de som satt i system att förkorta livet på både egna och andras travhästar går fria och tävlar vidare som om ingenting hade hänt..

 

STAD / Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnd undanröjde nyligen Svensk Travsports indragning av  en A-tränares tränarlicens.

NÄMNDENS AVGÖRANDE

STAD undanröjer Svensk Travsports beslut 17 april 2024 om att tillfälligt återkalla Tomas Malmqvists licens.

Enligt 14 § d) antidopningsreglementet får STAD:s beslut inte överklagas.

Grattis Thomas, nu kan du anmäla hästarna till lopp igen.


 

Travhästen Vivienne Tif, tränad av Magnus Dahlén,  A- tränare Halmstad, lämnade positivt prov efter lopp på Halmstad 11 mars 2024

Angående positivt dopingprov uttalade sig Magnus Dahlén:

Med anledning av att det upptäckts spår av oxitetracyklin i prov taget från Vivienne Tif, som jag tränar, efter seger på Halmstadtravet den 11 mars i år, vill jag lämna en kommentar.

Vivenne Tif behandlades av veterinär med oxitetracyklin mer än tre veckor före starten. I Sverige är karenstid för detta ämne åtta dagar. Vi bedömde att vi hade god säkerhetsmarginal. Jag har nu fått förklaring av veterinär vid ST att spår av detta ämne kan finnas kvar längre än karenstid.

Det är välkänt numera att även om du följer karenstidsreglerna kan det inträffa att det finns kvar spår av ett ämne längre än karenstiden. Jag accepterar mitt tränaransvar som enligt de stränga regler vi bedömt nödvändiga och lämpliga att ha i svensk travsport ibland kan leda till att tränaren får en bestraffning trots att karenstiderna följts och hästen inte längre varit påverkad av det ämne som använts vid behandling.

Magnus Dahlén, Halmstad den 3 maj 2024

Urinprov som togs i samband med lopp visade i A-provsanalys förekomst av substansen oxitetracyklin. B-prov är skickat till franskt laboratorium. Utredning är påbörjad av Svensk Travsport, startförbud meddelades tills vidare.

Fakta Oxitetracyklin 

Ett bredspektrumantibiotika som ges intravenöst till häst. Agerar genom att störa bakteriens förmåga till nybildning av proteiner. Utöver antibakteriell effekt har den en uttalad antiinflammtorisk effekt

Tidigare ”snedsprång” av samma tränare.

Sex månaders körförbud och 30 000 i böter efter ST:s oanmälda besök i Magnus Dahléns stall.

 

Klipp från intervju med Magnus Dahléns personal:

Varför fanns det slangningsutrustning och mediciner i stallet? 

Medicinerna hade använts av veterinär, hade de varit inlåsta hade det inte varit konstigt alls. ST valde att inte gå vidare med någon utredning om otillåten medicinering, men på Svensk Travsport hemsida hänger man ut Dahlén som en dopare..


Men snälla rara, hur många travtränare finns det, som (förmodligen) har slangutrustning i stallet? Fler än de som åker fast? Ja, tyvärr. Eller kanske en låda Bikarbonat och lite Elektrolyter, också bra att ha. Det finns många fler ”veterinärer” än de som anges i hästarnas behandlingsjournal, tyvärr.

 

Fan vad less man blir... Speciellt när ökända fuskare kommer undan. Sätt dit dem ordentligt istället, de skämmer ut hela travsporten!.

"Helvetet är tomt, alla demoner är här. ”

William Shakespeare

Hovtramp/Ilse

Hur fasen gick det här till?

Foto: Hovtramp/Ilse - ID-koll på travbanan

Någon som begriper hur detta gick till på Svensk Travsport? Grattis!

Svensk Travsport har slutat att redovisa exporterade och importerade hästar till/från Sverige. Anledning?

ST mailsvar:

Uppgifter om antal exporterade och importerade hästar redovisas inte längre i årsstatistiken. Anledning är att det säger mycket lite/inget om var hästarna faktiskt finns.
Vänliga hälsningar
Christina Olsson

Anmärkning: svenskfödda hästar borde följas upp mycket bättre!

Att travhästar ”försvinner i mängder” varje år är ingen nyhet precis. För minst tio år sen skrev jag en artikel med hjälp av en pensionerad polis som kontrollerade hästsläp vid tullgränser, om hur svenska travhästar försvinner utomlands.

MÅNGA hästar (ca 5000/år) gick en sannolik slakt till mötes i "billigare" europeiska länder, där slakthusen mest påminde om tortyr, transporterna kan liknas vid brädlådor där hästar ramlade hur som helst innan de var framme vid ändstation. Usch! Ja, Sverige är med i EU...

För att eventuella bloggläsare ska förstå allvaret och sanningshalten bifogas en av många bild från svenskt slakthus, plats jag undviker när fyrbenta vänner ska beta grönt gräs Rekommenderar kostsam nödslakt hemma på gården, oavsett individ. Ta smällen ekonomiskt!

Foto: Hovtramp/Ilse slakthus

Att slakta häst kostar pengar, att ta hem humanare nödslakt och undvika slakthuset kostar en mindre förmögenhet. Det var ”länge sen” man fick betalt för slaktad häst, väldigt få sporthästar har medicinfri behandlingsbok, destrueras (bränns) och kan därmed inte användas i livsmedelskedjan.

Det relativt låga priset på hästkött i Sverige gör att svarta marknaden frodas. Slaktpriset behöver tredubblas till motsvarande pris i Europa, dit hästar körs för ”billigare” vidrigare transport och slakt med en tusenlapp i fickan hos hästägaren som sålde. 

Jodå, har på fötterna rejält. Hästar köps upp för 1000 spänn styck och körs till Europeiska slakthus där de får 20 kr/kg, vore det inte bättre om hästarna slaktades i Sverige efter att slakthus, personal och deras veterinär får en extreme make over och kontrolleras regelbundet så att etik, moral och förstånd hos Jordbruksverket och Länsstyrelsen skapar en (ny) godkänd slaktmiljö. Hästar är ju våra vänner (så länge de springer in pengar och rosetter).

Vill ha rimligt pris på hästkött
Hästköttsskandalen, till exempel Findus lasagner som innehöll hästkött har väckt frågan om hur vi borde ta hand om vårt eget hästkött i Sverige då amtidigt som svenska hästar smugglas utomlands importeras det hästkött till Sverige. Kanske samma häst, vem vet....

Foto: Hovtramp/Ilse (Malta)

Konstigt på riktigt!

En export från Sverige till Ryssland!

Finns inte längre redovisad hos Svensk Travsport/Export. Vilka hästar hamnade i Ryssland? Inte undra på att hästar skeppas iväg hur som helst utan betänkligheter för att kanske bli kanonmat, när ingen redovisning från ST till de aktiva sker. Sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 är omfattande. Under samma period godkände Svensk Travsport export av 29 hästar till Ryssland.

Foto: äldre arkivbild från reportage.

Ändå konstigare!

En travhäst blev bränd i benen på Simlom, Norrtälje och har varken bott i Sverige, exporterats eller importerats, men har fått livstids startförbud!

Svensk Travsport (sök häst) vet inte ens att hästen bor på Malta, men beslut kunde tas av Svensk Travsport med livstids startförbud.

Riktigt underlig historia, och vem brände hästen? Vem transporterade hästen från Simlom ut ur Sverige? Smugglade ut hästen? Och...hur kom den in i Sverige? När varken import eller export finns hos Svensk Travsport måste man ju fundera på hur i hela friden det här hänger ihop.

 

Klipp från beslut ST/Svensk Travsport

Svensk Travsport konstaterar att hästen Junior Atout har blivit bränd.

Enligt ST:s Karenstids- och förbudslista är bränning örbjuden behandlingsmetod, som resulterar i livstids tävlingsförbud för hästen.

Platsen där behandlingen utfördes har ingen betydelse för förbudet.

BESLUT Svensk Travsport beslutar om livstids tävlingsförbud för hästen Junior Atout FR

MOTPART Kurt Falzon, 168 Diamond Crt, flat 6, triq. Fr S, MT-Zebbug 1903, MALTA

Kort historik från beslut:

I september 2023 fick ST information om att en häst blivit bränd på Simlom gård, Norrtälje. 7 september 2023 åkte ST:s förbundsveterinär Antti Rautalinko och regionkontrollant Johan Nilsson till anläggning för att följa upp information om påstådd bränning. Hästen var Junior Atout, ägd av Kurt Falzon, som hade blivit bränd. Ägaren Kurt Falzon menar att hästen inte var i tävlingsmässigt skick när han köpte den och en person från Frankrike skulle åtgärda problemet. Falzon påstår att han inte har någon kännedom om skadans art och att hästen har blivit bränd.


Junior Atout* (FR)

FR-309514X UELN: 25000119309514Xä (född -2019)

Uppgift ägare och uppfödare saknas.

Mail rån Svensk Travsport:

Hej Ilse!

FR-309514X Junior Atout* är Franskfödd och Franskregistrerad, vi har ingen information om vart han finns i dag. Junior Atout (FR) importerades aldrig till Sverige och har därför heller aldrig exporterats från Sverige.

Vad är oddset att hästen byter namn och startar på Malta?

Vilket i klartext betyder att travhästen Junior Atout åkt både ut och in i svenska svängdörrar utan att Svensk Travsport har någon information. Då var det inte lika viktigt med hästhälsan? Vem fasen vet vad den stackaren hade med sig till Simlom i Norrtälje. Jodå, det finns en aktiv travtränare och transportör som fått beslut/böter för smuggling av häst, men undviker att berätta vem. Bevisligen behövde han mat på bordet.

Det enda man kan konstatera i det här ”fallet” är att hissen gick inte ända upp på Svensk Travsport…

Trevlig torsdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Prepare´och onödiga propositionsförsök

 

Hur gick det med nyskrivna ”proppen” i måndags på Skrubbs lunchtrav? Försökslopp med lägst 300.001:- startspår med ju högre startpoäng desto ”sämre” spår---

Jodå, det gick Super-bra, en prepare´för Visbys ”snabbaste” travhäst med mest erfarna begåvade kusken i vagnen. Hingsten Super Nice (11år) med Frankrikemeriter lät sig inte luraa från start ((första 500/1.09,1 och 1000/1.11,7) Sista 500 1.10,5 Super Nice vunnet från spår 12/2120 på 12,2 med många längder… Reverend Wine inte lika pigg till slut, 6:a i mål…

Foto: Simon Hoas - Super Nice - Stefan Persson

Hur tänkte Stenby egentligen när han lade ut den här försöksproppen på detta lopp? Svar: han tänkte inte alls.

 

Samma tävlingsdag måste man ju undra hur kul det är att köra travlopp? I alla fall om bötesbelopp för lånekusk på lilla Skrubbs blir 6.400 med dubbla avstängningar och kuskprovision betydligt mindre. Det hjälper inte ens med vinst i ett lopp

Någon däruppe måste ogilla honom? Däruppe kanske likvärdigt med måldomarholken? Vem vet.

Självklart ska reglement följas, fast ibland silas mygg och sväljs elefanter, beror på vilken celebritet som sitter i sulkyn...Man vill ju så gärna på travbanorna att stjärnkuskar ska känna sig välkomna. Det man förlorar på karusellen (stjärnkuskarna) tar man igen på gungorna (hemmakuskar).

Böter är inkomst, oavsett om det är 300 spänn smutsig vojlock, halvspårskörning 1500 eller 500 för oljud under loppet. Oljud var det i vissa lopp under dagen, det kan jag intyga!

 

Visbykusken Martin Malmqvist är populär lånekusk på lilla Skrubbs, så fort fastlandets catchdrivers tycker prispengar är för låga för att ta sig över pölen. Vid premiären för nån vecka sen tog Martin en fyrling i segrar! Men i måndags hade han ingen "tur" som lånekusk i sju av möjliga åtta lopp. Trots snygg vinst med All You Need (Amanda Karlsson/Mårten Olsson.

2022 körde Martin in 1,6mkr (14% som kusk.)

Nu får Martin lite semester från travet i ett par veckor och ska dessutom pröjsa böter med avskräckande belopp 6.400:-

Lopp 2 - 1000 spänn för snäv körning.

Lopp 3 - 1500 felaktigt bruk av körspö.

Lopp 6 - 2025 viftade med spö, avstängd 6 dagar.

Lopp 8 avstängning +6 dagar och 1875 spänn.

Har kusken råd att köra nästa travdag?

Trevlig fredag!

Hovtramp/Ilse

 

 

Nån ska ju vara först!

Någon ska ju vara först, och det blev lilla Skrubbs!

Proposition (tävlingsunderlag) berättar var och om hästen kan starta. Ibland försvinner en hel sommar på hemmabanan utan ett enda lämpligt lopp, urtrist om man ”bara” har en häst. Bedrövligt, så enkelt som att sportchef borde se om sitt hus!

Även om propositioner skrivs centralt på ST/Svensk Travsport av Mattias Stenby (nationell propositionsskrivare) borde varje sportchef ge proppmakare ”an offer he can´t refuse” 

Vill de inte ha några tränare på travbanorna, går det lika bra med ridhästar? Kanske är det så att det är skit samma, bara stallarna är fulla och anläggningsavgifterna kommer in.

Mattias Stenby är travsportens propp-makare, han ritar tävlingsunderlag för hela landets travbanor. På måndag testas modell på Visbytravet, där det ska gynna hästar som har svårt att räcka till i ordinarie klass…ska bli intressant att följa!

Tacka fan för att det är intressant, väntade ju en hel sommar på ett enda lämpligt lopp, varför ska hästar med 500.000-800.000 tampas med mångmiljonärer, från samma start, man tar sig för pannan! När fastlandstränarna kom till ön för att hämta prispengar i dylika lopp, med nån liten mager lånekusk i släptåg  hade travbanan lika gärna kunnat skicka prispengarna direkt. Lopp med hästar 300.000-1 miljon saknas grymt och har gjort senaste åren! 

Skrubbs är en liten bana med några få proffstränare kvar, som kommer in vid tävlingsdags till gäststallarna. En enda tränare har hyrt in sig i ett stall med personal, resten av stallar bebos av B-tränare eller ridfolk.

Testing, testing!

I första loppet Visby, måndag 29 april, testas en ny proposition där spår fördelas efter startpoäng. Häst med lägst startpoäng får spår ett och häst med högst får spår tolv. Loppet är öppet för hästar som tjänat lägst 300.000 kronor.

...Då ser jag fram emot ett par liknande lopp, fast där hästarna får ha tjänat HÖGST 300.00, och lopp 300-800.000:- känns helt onödigt (i min värld) att skriva ut önskelopp för öns miljonär...

Mattias Stenby: – Jag tycker att det blev ganska spännande. När jag skrev propositioner på lokal nivå provade jag detta några gånger i breddlopp, för att gynna de med minst poäng, men jag tror det är första gången med ordinarie prispengar.

– Vi har provat lopp där hästar med under 500 poäng har fått tjäna mer än de som har fler poäng. Vi har även testat med max 1000 poäng i vanliga V64-lopp, för att kunna variera lopp.

Testen på Skrubbs är ett medvetet val, loppen är ofta välfyllda och hästar med olika prissummor möts. (ja, det finns ju inga andra lopp om man ska slippa åka till fastlandet där hästen måste placera sig för att enbart ”resan” ska gå ihop! Båten (går den eller blåser det?) hotellövernattning, hemmahjälp i stallet, nattbox extra, förutom de sedvanliga utgifterna vid start (anmälningsavgift, gästbox, båtbiljett, bensin/diesel, lånekusk? Uppsittningsavgift…pfuiii…nä, en matlapp räcker inte.

– Det är tacksamt med Visby för där kan de gärna (sanning med modifikation!) anmäla upp i en högre klass. Långt till fastlandet och därför tävlar de mer på hemmaplan, det är lite samma syndrom i Boden. Nu ska jag prova detta i några lopp, nästa blir på Romme den 31 maj.

Skillnaden I spårtrappa fördelas spår efter hästens intjänade pengar, i den här propositionen kan även flerfaldiga miljonärer få bra utgångslägen.

Rätt man på rätt plats?

Mattias Stenby började som tippare på V75 Guiden (90-tal). I spelbranschen på Stalltipset, Travtjänsten och Dagens Spel även som delägare. Dagens Spel hade som mest 55 anställda.

Fler ”spelare” har avancerat inom travfamiljen. Anders Malmrot (sportchef Solvalla) Mattias Anderberg (Kanal 75) och Mathias Gustafsson (sportchef Gävletravet). Stenby var biträdande sportchef på Örebro till Håkan ”Lillis” Olsson och sportchef efter ”Lillis” (2005). Värvades ett halvår senare av Solvalla där propositionerna var en viktig uppgift.

– Jag hade ingen riktig känsla i början, men vid den tidpunkten var det överskott på hästar och det spelade egentligen ingen roll hur dåliga “proppar” man skrev. Det blev fullt i de flesta loppen ändå.

- Solvalla ville under min tid där att jag skulle skriva deras proppar och fler banor hakade på. Jag ansvarade dessutom för V75-lopp, så det blev tävlingsplanering och “proppar” åt de sju travbanor som köpte tjänsten. När Anders Malmrot började som sportchef ville han skriva propositionerna själv. 

2010 blev Stenby biträdande sportchef på ST med ansvar för propositioner.

Klipp Mattias Stenby:

– Jag tror det är bra med bakgrund både inom sport- och spelsektorn. Då får man en helt annan helhetsbild för propositioner. Det gäller förstås att tränarna som anmäler ska känna sig nöjda, men spelarna måste också tycka att det är meningsfullt. Tränare och ägare vill helst bara ha fem hästar i loppen och gärna klent motstånd medan spelarna tycker att sådana lopp är iskalla. De ser hellre fulla lopp och att favoriterna gärna har dåliga spår.

 

Hovtramp foto

Hm. JAG tror att det är nödvändigt att både tränat häst och kört lopp för att ha insikt om vad som behövs för att alla hästar ska kunna starta! Dessutom är det nödvändigt att ha ett hum om geografiska lägen på travkartan, hur just den rähjongens hästbestånd ser ut, och se till att inte travdagar ”krockar” !

Hur kul är det ? att starta på julafton, för att hästen har dåligt med poäng, eller hemmabana samtidigt som Elitloppet på Solvalla körs…

Dessutom behövs fler innovativa omskakningar i travlopp för att undvika att lånekuskar turas om att vinna med formtoppade hästar och resten blir statister. Att storstall startar fem hästar från samma stall i loppet, risk är överhängande för kompiskörning. DET borde ju sportchef med spel i CV fatta.

Hovtramp foto (kransar gjorda av Jonna Hoas)

Sommarbanor som Skrubbs, med EN enda stor tävlingsdag V86, inte ens V75...med traditionsrika lopp som Ringmuren och Gotlandslöpningen som körs den dagen, borde hottats upp rejält! Inte mycket Gotland i de loppen senaste år. Låt fem GOTLANDSKUSKAR köra i de två pristyngda loppen där alla kuskar lottas på anmälda hästar, fem hemmakuskar möter fem lånekuskar, hitresta med stortränarnas stjärnor och fåt tävla på lika villkor! Vilka odds.

Så j-a trött på att det verkar vara viktigare att locka enbart storfrämmande från fastlandet än att ge hemmafolket chansen att komma in i historieboken. Låt då för bövelen "stjärnorna" visa vad de går för! DET hade varit två roliga lopp. Publiken vill ju ha underhållning. Släng in ett fuxlopp när ni ändå håller på och ett spelbart lopp för gotländska exkuskar (som slutat köra lopp) så ska ni få se att man gör vågen på mål-läktaren! Det ska vara roligt med trav, inte tråkigt.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp foto

Ingenting är gratis!

Foto: Syd-Närkes tidning

Att ingenting är gratis fick travtränaren Elin Dalegård bittert erfara i samarbetet med Jonas Gylling "Gratiskusken".

MEN, det har inte publicerats vem Gylling jagade...

Sulkysport klipp:

Travtränare jagade hästägare med högaffel

Travtränare jagade en hästägare med högaffel och polisanmälan har gjorts.

Fast så här såg högaffeln ut enligt Gylling:

 

 foto: Jonas Gylling

”Politiskt korrekta” och ”transparenta” travsidor har rapporterat om händelsen med Jonas Gylling, ”Gratiskusken”. Publicerades som vanligt utan namn, alla ska gissa och sådant säljer lösnummer! Nyfikenhet handlar enbart om vem!

När namn avslöjades av nättroll blev händelsen tio gånger värre, för Gylling alltså. En snubbe hatar honom, spyr galla och glömmer sina egna misstag, en annan vet minsann hur detta har hänt, det finns vittnen.

Ingen verkar ha läst polisrapport ordentligt?

Nä, tar absolut inte Gyllng i försvar, känner inte ens karln, men han har säkert råd att klippa till den som tycker olika eller har obetalda krav han inte håller med om. Företagsledare och entreprenör av hans storlek blir man inte, såvida man inte nyttjar (utnyttjar) det som behövs och skiter i vilka man trampar på under vägen. Vägen är målet.

Gylling (f.-1968) behövde en travkompis, förkovrade sig extremsnabbt med hjälp av redan etablerad A-tränare. Som likt de flesta andra småtränare behövde ”sponsor” med stor plånbok. Örebro är hemmabana för B-licensierade Gratiskusken men även för x-kompisen som blev slängd på gödselstacken.

Gyllng har just nu 21 egenuppfödda/egenägda och andelshästar på träningslistan Stall Gyll, Askersund. Han kör lopp, tränar hästar och driver flera (lönsamma) företag. Det räcker till havre.

Gratiskusken kör även gärna ”andras” hästar utan provision, resebidrag. 2021 klev Gylling på travtåget, tog snabbt körlicens och vann sitt första lopp. Förmodligen redan då inställd att träna och köra hästarna själv. Det fattades ”bara” lite travkompetens. Men sånt lär man sig ju på en kafferast.

Efter att Gylling lärt sig ”allt” om travsport och mentorns företag gått i konkurs uppstod givetvis problem för A-tränaren. Utan skatt, moms, F-skattsedel och indragen A- licens från Svensk Travsport. Tills allt redde upp sig med B-licens och ett nästan tomt, men eget stall.

 

Klipp Gyllng: Som företagare så är all reklam positiv.

Vill tacka mina "vänner" som just nu är bruna om munnen för den positiva vibben som genomlyser travsporten, ja just nu!

Högaffelmannen - de är JAG.

Men någon jäkla högaffel har aldrig varit aktuell. Men mina muppetshowmassage handskar var i min höger hand när jag bad om distans på en person med konstaterad "Bordeline sjukdom". Trams i högsta grad o avundsjukan fick just nu ett nytt ansikte inom travet.

Gyllings företag:

Silkflower Importkonkurs inledd Jan-24

Silkflower Holdingbolag ABKonkurs inledd feb-24

Gyll Entrepenad & Schakt ABkonkurs inledd Jan-24

5G design El& Bygginstallationer - konkurs inledd Jan-24

Askersundsby 1:36 AB Uthyrning & Förvaltning av Fastigheter

Konkurs inledd Jan-24

Team Dalegård AB Konkurs inledd feb-24

Dalegård, Elin Maria f. 1975. Avgick som styrelseledamot Jan-24

Team Dalegård AB i konkurs

Gyllings bolag försatta i konkurs inklusive Team Dalegård AB, som tränat travhästar och sålt andelar. Femte bolaget i Gyllings ägo som försatts i konkurs sen januari-24. I huvudföretaget Silkflower import AB pågår konkursutförsäljning av lagret. 

Elin Dalegård, Team Dalegård AB fick hastigt mattan under fötterna bortryckt. Lindahls advokatfirma är konkursförvaltare för fem av Gyllings konkursade bolag.

 

Jonas Gylling har meddelat att han som B-tränare nu kommer att träna hästarna själv, tillsammans med sin fru och att “andelshästarna blir kvar i stallet”. Hoppsan!

Känns bekant. När hästägare med fet plånbok kommer och lyfter på starthästens hovar i boxen, är det dags att flytta, tro mig. Har j-t dålig egen erfarenhet av en tjockis i Hemköps-branschen, dessutom bjöd han bara på ökentorra bullar som ingen ville ha, fast han hade en hel livsmedelshall. Gylling har fler bolag, som säkert försörjer hästverksamheten och inte är satta i konkurs:

Storföretagare kvittar förluster mot vinster, förlorar oftast mycket mindre på "dåliga affärer" än de som inget har.

Norra Eden AB - Uthyrning & Förvaltning av Fastigheter

Stall Gyll AB - Levande Djur, Partihandel

Södra Väderkvarnen - Uthyrning & Förvaltning av Fastigheter

Vad hände med travtränaren Elin Dalegård?

ST licenskommitte’ drog in proffslicensen, F-skatt saknades.

Gyllings fru Martina som ”sköter” bolagens papper och hänvisade till I Team Dalegårds fall till en miss mellan henne och långtidssjukskrivna revisorn, Elins verksamhet och inkomstdeklaration ramlade mellan stolarna, inte inlämnad i tid

Klipp: Vilka konsekvenser får detta för Gylling-stallet?

Det beror alldeles på när Elin får tillbaka licensen. (Gylling avslutade samarbetet med Elin som tog ut B-tränarlicens).

Gylling: min egen andelsverksamhet med hästar, där ska ingen känna någon oro. Det finns 100-tals ägare hos Team Gyll (Elins förtjänst?) och jag vill poängtera att det inte är någon fara. Jag har tidigare sagt att jag ska lägga tio år på det här och jhar inga planer på att sluta. Nästa år blir vårt viktigaste år med ett tjugotal hästar som kommer att starta. En hel arsenal och jag hoppas på ett megaår.

Hur känns det att det löste sig till slut?

Naturligtvis jätteskönt. Vi har ju fått ta emot en massa hårda ord från folk, särskilt på sociala medier. Det är väl alltid jobbigt när man vet att det pratas bakom ryggen.

Hur löste det sig i verkligheten?

Elin Dalegård har fortsatt med fyra egenägda hästar på träningslistan och B- tränarlicens. Gylling har numera egen B-tränarlicens och 21 hästar/andelshästar med 100-tals andelsägare och behöver ingen mentor längre.

Slutet gott allting gott!

 

Hovtramp/Ilse

 

CV på skämslistan

Hovtramp foto

Tomas Malmqvist (f.1968) A-tränare (A2) på Jägersro  

Tomas Malmqvists tidigare dopningsärenden:

Frankrike 2021 - totalt sex fall, böter 6.500 euro.

Inblandad i en märklig historia runt en försvunnen häst.

Har flertalet gånger framfört fordon utan giltigt körkort med fängelsedom som straff.

Och nu är det dags för repris. Som alltid i Malmqvists värld handlar det om slarv, eller också bryr han sig faktiskt inte om följderna, han verkar onekligen ha svårt att efterleva lagen och travreglementet. Fast hästägarna är nöjda, pengar rullar in.

 

Resultat 2024 (hittills) 153 starter 16-17-16 5.785.838:-                                                                   

Resultat 2023 635 starter 87-70-66 insprunget 32.918.061:-

Ojojoj! 111 hästar på Jägersro och Ecurie Hunter Valley i Frankrike blir utan travtränare under utredningstiden, så nu gäller det att hitta en målvakt snabbt…

 

 ST arkivbild - Falkbåge

Förtydligande om besöket i Tomas Malmqvists stall

Utredningsansvarige spaningsledaren Mattias Falkbåge Svensk Travsport har spänt bågen. Antalet riktade besök har minskat dopningsfallen och vi har inte lika ofta sett onaturliga prestationer glida in i mål. Visserligen har ”vissa” stortränare förutom Malmqvist föredragit att övervintra utomlands, kanske fick de semester av Svensk Travsport, vem vet. Troligtvis redovisas bara en lämplig del av galenskaperna offentligt.

Bomben briserade 17 april 2024 när ST beslöt att med omedelbar verkan (tillfälligt) dra in licensen för A-tränaren Tomas Malmqvist.

Varför? pågående utredning gällande misstänkta avsiktliga överträdelser mot antidopningsreglementet. Mack Love (hingst 4år) fick startförbud liksom övriga starthästar i Sverige (4).och 1 i Frankrike, som ströks strax före start. Misstankar uppstod efter ett oanmält kontrollbesök i stallet 15 april.

Behandlad häst Mack Love bedömdes ej vara akut sjuk, tid och förutsättningar har funnits för tränaren som inte strukit hästen innan behandling påbörjades. Indragen licens kan överklagas till Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD).

 

 Vad tycker Tomas Malmqvist själv?

Klipp -Hästarnas välfärd är nummer ett. Min häst visade sig vara sjuk och fick behandling. Jag känner mig trygg i att jag inte gjort något fel,

– Det är bara att vänta på vad ST kommer med för beslut när utredningen är klar. Helt klart ställer det till problem för mig med många praktiska saker som måste lösas, sa Malmqvist, som bor i Mortrée i Orne, Normandie i nordvästra Frankrike.

M som i Malmqvist & Magnifikt!

Hemsidan utlovar magnifika upplevelser, målet är att träffas efter mål i vinnarcirkeln, i Sverige eller Frankrike.

Upplevelser har vissa hästägare sannerligen fått

Tomas Malmqvist gömde travhästen Staro Harley sex månader för hästägaren Knut Erik Ravn stall River i Helsingborg, som efterlyste hästen i Travronden. En hästskötare såg en häst som gått i hage ”väldigt länge” längst ner på galoppängarna, utan att någon hade brytt sig. Annonsen gjorde susen, hästskötaren tog reda på vilken häst det rörde sig om. Staro Harley. Efter sex månader.

Ärendet gick till Tingsrätten och (som vanligt) var domen orättvis, varför Malmqvist överklagade. Nio månder drogs tränarlicensen in, men i Tingsrätten blev det ett dyrt kalas för båda parter! Konstig historia.

Tidigare galenskaper där fingrarna varit i syltburken

Redan i november 2023 genomförde Svensk Travsport ett (riktat) oannonserat besök hos Tomas Malmqvist. I hans stallutrymmen påträffades fyra flaskor franskblister, en flaska Cederolja och så lite dropputrustning med tillbehör. Båda blistervätskorna innehåller förbjudna substanser, otillåtna att ens förvara.

Anmärkning: Baume Caustique (franskblister) är lika förbjudet som Cedarolja och Krotonolja, innehåller cancerogena ämnen, som forskningslaboratorier använder på försöksdjur, för att framkalla cancertumörer.

Spännande fortsättning följer...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Smaken är som baken, delad

Hovtramp foto

Alla tycker någonting. Speciellt om Elit-loppets inbjudna hästar. Sportchefen vill skapa stämning långt i förväg (sälja biljetter till Elitloppet). Självklart, det finns ju inte så många chanser att tjäna storkovan under ett tävlingsår. Då får man sälja halva Solvalla-skogen och lite till. Jaså, det är redan gjort.

Att tacka ja till start i Elitloppet är inte bara en inbjudan, det är ett dilemma. Fast sånt fattar inte de flesta spelare. Dagsform är färskvara och prepare´kör man bara i Frankrike. Här hemma räknas det som fusk att inte köra för vinst. Inte lätt att matcha en häst som måste springa i 08-tempo, då krävs mycket mer än kompetens.

Tacka ja till Elitloppsbiljett innebär att tränaren blir nerringd dygnet runt och paparazzis dyker upp i dikena runt gården, kretsen runt hästen måste ha dygnetruntbevakning. Allt kan hända. (varför inte gå under jorden med hästen i lugn och ro veckan före inställelse på Solvalla)?

Anders Malmroth Solvallas sportchef

Sportchefen bestämmer, vad vi än tycker. Han vet vad spelarna vill ha, resten av kunskaperna har han kompletterat med tjänsten som sportchef.

Idao de Tillard, självklart ska han vara med, hästen vann ju Prix d´Amerique. Orosmolnen runt hästen fixar fransoserna på en kafferast, helt andra ”möjligheter” än vi svenskar har.

Francesco Zet? Har han visat sitt kunnande i år? Nä. Startade senast augusti 2023, innan dess radade han upp ett staket med 21 vinster på 23 starter. Jaja, Redén knådar säkert till hästen i tid, fast inbjuden som nummer 2, vete fan. Stall Zet/Redén är självklar för Solvallas Elitlopp precis som hästar från Erikssund och Menhammar. Utan dem i Elitloppet, nä. Lika konstigt som om Örjan Kihlström blev utan uppsittning den dagen.

Sportchefens inbjudningar till Elitloppet 2024 måste imponera och skapa spänning: Idao de Tillard. Francesco Zet. Joviality. Hohneck (tidigare Elitloppsvinnare).

Hästar med fantastiska stamtavlor skrev Travronden. Hästar springer inte med stamtavlan enbart, genetisk expertis tittar dessutom tre led bakåt... Blytunga ägare? Tja, i plånboken kanske. De "bästa" tränarna, är oftast de bästa marknadsförarna och entrepenörerna varför de drar längsta strået. Dyrast är de också, det gillar "blytunga hästägare" (kan kvitta vinster i företaget mot förluster på hästarna). Om både företaget och hästarna går bra, då kommer Skattev(ä)rket.

Sen fick vi en käftsmäll. A Fair Day. En helt vanlig femårig valack. Undan Jolene Day med 3 segrar på 39 starter. Fast pappa Maharajah duger väl?

Klipp krönikör Travronden: med enbart amatörer som hanterar hästen. En 70-årig kvinnlig pensionär från Kalmar (Elisabeth Almheden) tränar. En 46-årig byggnadsarbetare (Oscar Ginman) från Vassmolösa kör.

Jadu kära kollega, Almheden och Ginman har uträttat mer i travsporten än du nånsin gjort och ingen av dem har nånsin fått sparken från sina jobb. Pensionär, pfuii!

 

Travronden foto - Go On Boy

Go On Boy tog en storseger i september 2023 som vinnare av Grand Prix de Wallonie i Belgien och i mitten av oktober tvåa i UET Elite Circuit Finale – som Hohneck vann. Har även vunnit Prix de Milan, Prix Vindex och Prix de Washington.

I Elitloppet kommer travkontrollanterna att plocka bort Go On Boys "snara" den tillåtts inte i Sverige.

Det "dopingmisstag" som hästens franska tränare fick ta ansvar för, var egentligen en medicinering som låg kvar latent i hästkroppen, betydligt längre än vad karensen medgav. 

Fyra i årets P d´A, tvåa i P d´France (som Idao de Tillard vann). Starka hästar och starka papper.

...och så valacken A Fair Day med pensionären i släptåg och byggnadsarbetaren i sulkyn. Lycka till! På riktigt.

Hovtramp/Ilse

Att avgå med flaggan i topp

En epok är över för alltid

Foto: Hovtramp/Lasse målgång 2000

Victory Tilly och uppfödaren Hans-Gunnar Tillander befinner sig nu tillsammans ”på andra sidan”.  

Hans-Gunnar, inte enbart Victory Tilly, även tidtagaruret Minerva ”klockan” som alla tipsorakel med självaktning höll i på uteläktaren Solvalla under lång tid. Stall Tilly är ett unikum i travsport, ca30 miljonärer heter Tilly i efternamn. Hans-Gunnar och Kerstin deltog i det mesta runt hästarna tillsammans med tränare i stallet på Tillygården i Almunge.

Victory Tilly föddes 1995, Quick Pays absoluta stjärnavkomma, men inte att förglömma, moderstoet Icora Tilly.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Icora Tilly

Travlegenden Victory Tilly blev 29 år, Hans-Gunnar Tillander 84 år. Victory Tilly kastrerades som 2-åring av medicinska skäl, levererade och presterade för att som pensionär få stanna kvar hos hos sin tränare Stig H Johansson på Stora Alby, Upplands-Väsby.

Travlivet för Victory Tilly började hos Torbjörn Jansson med premielopp före flytt till Glen Norman, för att senare uträtta stordåd hos Stig H Johansson. Första start 1998 på Solvalla blev givetvis vinst, sista framträdandet i Jämtlands Stora Pris 2006 avslutades med flaggan i topp.

Världsrekord Meadowlands 2002, Victory Tilly blev första travare född utanför Nordamerika i närheten av världsrekord (1.08,9/1.609m) sedan officiella rekordtabellen startade 1945 med Lady Suffolk.

Foto: Hovtramp/Lasse

101 starter, 70 segrar och 37.705.278 kr.Storloppen haglade runt Victory Tilly, Elitloppet (2000), Gran Premio della Lotteria (2003), Hugo Åbergs Memorial (2000), Nationernas Pris (2000), Nat Ray Trot (2001), Oslo Grand Prix (2000), Solvalla Jubileumspokal (2000/2001), Svenskt Travderby (1999) och Åby Stora Pris (2000/2002).

En fantastisk häst som vi förmodligen aldrig mer får uppleva något i närheten av, ett lika fantastiskt uppfödarpar och en oändlig stjärnkavalkad av Tilly-hästar .Jag som inte ens ”gillar” när press och media sätter stjärnor på allt och alla. Det här är undantaget som bekräftar regeln.

Baksidan av myntet har egentligen inte med den fantastiska travhästen Victory Tilly att göra, mer med en avart av journalist som ville få uppmärksamhet, inte bara i detta sammanhang.

Vad minns jag bäst? Stall Kalas (say no more) men tack i alla fall för Sambaspektaklet under Elitloppet, det var något i hästväg. Guldstjärna till hästskötaren Malin som vårdade Victory Tilly, ”slutade när hästen slutade”.

Elitloppet efter Stall Kalas köp av Victory Tilly är svårt att glömma. Victory Tilly vann försöket, blev 2:a i Finalen och stod på tre ben efter loppet. Minns särskilt förskräckelsen hos delägaren Stall Kalas/Bo Paulsson och skötaren Malin Gustavsson. Vad hände? flocken av press och media samlades utanför stallet på Solvalla.

Innan Victory Tillys start i Elitloppet, hade ett ”hårprov” analyserats av Hans Söderström Homeopathuset. och det hade publicerats bedrövliga artiklar i trav-Media, Ridsport och i TV:s Insider med arroganta, egotrippade, programledaren Robert Aschberg (maj 2003)

Han borde antagligen ha hetat Uschberg, Victory Tilly är långt ifrån det enda skandalartade han publicerat. Om någon tvivlar kan jag plocka fram ett par stycken i sanmband med Tore F Petterssons avgång, så vidriga att man tar sig för pannan.

Nåväl. Homeopathusets Hans och Elisabeth Söderström utmålades som skojare och kvacksalvare efter att ha diagnostiserat hårprovet som pekade på en begynnande gaffelbandskada och urinvägsproblem. Halva trav-Sverige använder fortfarande deras produkter och skickar in "hårprov" för analys. Artikel publicerades även på förstasidan Söderhamns Kuriren, nära Homeopathuset. Det blev ett jäkla liv överallt, minns det som igår.

 

I Tv-programmet  Insider misskrediterades Hans Söderström av både Aschberg och tränaren Stig H Johansson, för att ha vågat ifrågasätta Victory Tillys dagsstatus. Hur hårtussen hamnade hos Homeopathuset Söderström och hur Aschberg fick tagi analysen vet jag faktiskt inte.

Söderström hade i allafall analyserat en hårtuss från Victory Tilly med slutsats att hästen ”drog lite på vänster bak” och att orsak förmodligen kom av en urinvägsstörning. Victory Tilly skulle då starta i Elitloppet kommande söndag. Att anlita homeopater beskrevs som  ”helt horribelt”.

Efter starten i Elitloppet uppgav tränaren i Aftonbladet att det handlade om en gaffelbandsskada, på höger bak och husveterinär Anders Ekfalk intygade att det inte går att ställa diagnoser med hjälp av håranalys.

Aftonbladet 6 juni 2003 berättade att Victory Tillys skada var allvarlig och han hade svåra smärtor i vänster bak efter loppet.

 

Hårprov tas för övrigt idag av Svensk Travsport på alla föl som ska registreras, fast de letar förstås inte efter hältor, snarare efter ”ringare”…

Rätt ska vara rätt, och nu blev det äntligen rätt i min värld..

 

Hovtramp/Lasse - unghästar hos Tillanders, säkert blev nån miljonär...

Tack Victory Tilly för alla uppvisningar på travbanorna, och tack både Hans-Gunnar och Kerstin Tillander för den där gästvänliga dagen (Hovtramp-reportage) tillsammans med Er och Victory Tillys fantastiska mamma, Icora Tilly..

Hovtramp/Ilse

 

Kan det vara möjligt?

 

Näää, inte nu igen....

Hur är det möjligt?

En gång är ingen gång, två gånger är en gång för mycket.

Aktivt travfolk tvingas starta i samma lopp som fuskaren Bo Westergård (Westergaard) flergångsförbrytare mot dopingreglementet med tidigare avtjänar straff. Tog på sig offerkoftan och grät ut i press och media, för att sedan åter ertappas med hästar preparerade med olovliga dopingprodukter. Stackars hästar och kan han inte bara försvinna från travsporten!

Vem ska man egentligen tro på? Reglementen som tillåter anmälan och start för fuskare, borde väl ha ändrats för länge sen? Som vanligt i dessa sammanhang har Westergård skaffat målvakt, Nicklas Korfitsen som redan finns i stallet och tar över hästarna med egen licens. Någon som tror att inte Westergård finns kvar i stallet? Hoppas hästägarna flyttar jä...gt snabbt.

Vad handlar det om? Redan 2015 dömdes Westergård till böter och lång avstängning för doping, september 2016 blev det två års avstängning då flera av stallets hästar testade positivt för dimethylsulfoxid (DMSO).

DMSO (dimethylsulfoxid) kemisk substans, ej godkänt läkemedel till djur inom EU. Förbudet av användning av DMSO, som läkemedel till häst, införs till följd av veterinärförordningen EU 2019/6, artikel 112, som reglerar val av läkemedel till djur.

Dexadreson® vet. 

En potent syntetisk fluorsubstituerad kortikosteroid med antiinflammatoriska, antiallergiska och immunosuppressiva egenskaper. Dexametason stimulerar glukoneogenesen och blodsockernivåerna höjs. Dexametasons relativa effekt graderad efter den antiinflammatoriska effekten är cirka 25 gånger högre än den för hydrokortison, medan mineralkortikoida verkan är minimal.

 

Två veterinärer var inblandade i dopinghärvan. Båda har besökt stallet ett flertal gånger. Maja Winterfelt hade vid besök dessa preparat med sig, som senare ska ha getts till ”fel hästar” hos Westergård. Prover togs även på Kijafa, Punktum Scalflex, Jaccaroo och Deweyscampers, vilkas prov saknade spår av Dexadreson, vilket innebar att tränarens redogörelse inte stämmer. 

Bo Westergård påstod att det inte var Maja Winterfelt som blandat lösningarna utan Henriette Andersen, som inte ska ha använt DMSO i Dexadresonlösningen. Då borde det ha funnits fem påsar DMSO, inte två, som skulle kunna ha använts fel. Vilket ingen i Utredningsgruppen valde att tro på.

Tysk läkarbok kopia

De ansåg det dessutom högst osannolikt att Henriette Andersen inte meddelat Maja Winterfeldt om ändring i behandlingarna. Enligt Divided Loves hälsokort fanns halssköljning dokumenterad 30 juni 2015 av Henriette Andersen, en blandning DMSO och Dexadreson. Utredningsgruppen ansåg dessutom att Westergård rutinmässigt använt Dexadreson vid hästarnas halssköljningar.

I Domslut påpekades att behandlande veterinärers plikt är att se till att dylika behandlingen sker i trygga förhållanden. Utredarna hade svårt att tro att professionella veterinärer kunde ha så undermåliga rutiner som Westergård angett.

Norske Travselskaps Domskomité dömde med omedelbar verkan Bo Westergård till två års avstängning från norsk travsport. Det innebar att tränaren inte fick träna hästar eller befinna sig på travbanor, stallområden eller andra anläggningar licenserade av DNT under avstängningsperiod. Yrkan var egentligen tre års avstängning och 700.000 i böter, vilket avslogs då regelverk och Dom rättade sig efter 2016 års reglemente, inte 2015 (då dopingbrott skedde).


Westergaard klipp Jag är väldigt tagen av allt detta. Jag överväger eventuell överklagan. Jag är oenig med domen och känner mig felaktigt dömd. Jag tar ansvar för att hästarna hade DMSO i kroppen, men det är inte gjort med mening.

Va!? Då kvarstår frågor – varför dömdes Westergård efter ett senare ändrat regelverk? Och om DMSO inte använts med mening, hur fan menade Westergaard då?

Sen var det dags igen, fast 2023/2024 är det Danmark som hanterar dopingärendet Westergård. Två år och sex månaders avstängning blev det den här gången.

Överdomstolen i Danmark slog fast sin Dom mot Bo Westergård, som i ett pressmeddelande berättade att han kommer att driva målet i civil domstol. (Vilket gör att han kan träna och tävla hästarna under tiden…

“Beslut träder i kraft fyra veckor från meddelandet, om inte civilrättslig talan har väckts i frågan före denna tidpunkt. Väcks ett sådant mål, träder beslutet i kraft vid den tidpunkt då denna rättegång avslutas utan att förlikning eller dom har fattats”

Som om dessa galenskaper i Westergårds stall inte var nog, fortsatt tränaren att kritisera stallmiljön på Skive travbana. Hoppas verkligen inte han har rätt, för så får inte en travbanas gästboxar skötas!

 

Den aktuella travdagen på Skive var ett av stallen del av dopingstallet, som dagligen användes av två veterinära mottagningar och en tandläkarmottagning ?! Det preparat som hittades i positivt dopingprov  hade använts av minst en veterinär som arbetat i stallet.

DET låter ju knappast godkänt, om det nu stämmer, har ingen annan ”hästmänniska” reagerat över detta tidigare? Skulle personligen aldrig använt en sådan box till starthäst, där har Westergård faktiskt en poäng.

Gäststallet var (enligt tränaren) inte ordentligt rengjort eller kontrollerat vid besiktning. Kan det vara möjligt? En av veterinärerna var även banveterinär under aktuell tävlingsdag. 

Klipp: “Den 30 april 2023 var förhållandena vid Skive Travbane, enligt vår uppfattning, anmärkningsvärda och det förekom tydliga brott mot de rutiner som syftar till att säkerställa att ett dopningsprov inte kontamineras. Vi tror fortfarande att dessa faktorer var orsaken till det positiva testet” när ID Exceptional testade positivt.

 

Det går faktiskt att vägra gästbox man anvisats till, även om boxen är plomberad. Som licensinnehavare gäller strikt ansvar oavsett händelse. Har berättat det tidigare – i en plomberad gästbox på storbana hittades en påse Butazolidin i boxhörnet när hästskötaren granskade böxen, innan hästen som skulle starta i DD fick gå in…Hur f-n gick det till?

Granskade faktiskt skitskottarpersonalen strax efteråt, när jag ändå gick och väntade på en häst som skulle vakna på kliniken. Nä, jag var definitivt inte nöjd. Man ska inte behöva åka omkring med en egen spånsäck och Virkon i sprutflaska när man betalar 230-450 kronor i gästboxhyra. Tänk om Westergårds häst blev ”dopad” (kontaminerad) i boxen?

Ingen kommer att tro honom i alla fall.

Bo Westergård fortsätter att vara delaktig i träningen på gården och förbereder försteman och kompisen Niclas Korfitsen för att ta över träningsrörelsen.

“Jag ska nu jobba för att bevisa min oskuld oavhängigt att min framtid inom travsporten är över som travtränare”, skrev Westergård.

I pressmeddelandet riktades skarp kritik mot stallmiljön på banorna i Danmark i allmänhet, på Skive i synnerhet den aktuella dagen som “Vi är maktlösa när vi gång på gång ställs inför förhållanden på banorna som inte håller en standard som uppfyller riktlinjerna, och den standard som övriga nordiska länder har. Det togs 500 dopingprov innan det oundvikliga (?) hände och man får vara nöjd med att det inte inträffade tidigare. Tänk om det hade tagits lika många tester på mina konkurrenters hästar!"

Bo Westergård fortsätter att driva målet i civil domstol.

“På grund av mitt förflutna kommer jag aldrig bli erkänd för något annat än en dopingsyndare här i Skandinavien. Men jag har inget att be om ursäkt för annat än i mitt förflutna i Norge. Det senaste året har varit ett helvete för mig och min familj och därför har jag tagit följande beslut:“Jag slutar som travtränare i Aalborg när jag är klar med det återstående arbete jag påbörjat med mina trogna hästägare. Neddragningen av min tränarverksamhet är redan igång och jag och min familj kommer i lugn och ro att gå i pension och lämna travsporten. Meningen är att Nicklas Korfitsen ska ta över efter oss

Tro det den som vill.

Hovtramp/Ilse

Oansvarig, respektlöst mot andra och bristande ansvar

Adobe arkib foto

Vaccinera mera! Eller låtsas att du vaccinerat hästarna. 

Travtränaren Jerry Riordan fick startförbud för nio av sina hästar, då vaccinering saknades. Licensens strikt tränaransvar gäller tydligen inte alla, eller kan det skyllas på att han inte pratar svenska? Nä, svenska travreglementet finns på flera språk.

Beslutet från ST/Svensk Travsport går inte att överklaga

Vem jobbar mest av alla på Svensk Travsport?

Svar: Mattias Falkbåge.

Han gör sitt jobb och mer till, han jobbar faktiskt med både nattliga påhälsningar (riktade besök) och utreder åtskilliga anmälningar som senare blir beslut hos Svensk Travsport. Vissa beslut hade lätt kunnat undvikas, om övriga välbetalda tjänstemän på ST hade gjort SITT jobb och förstått att Vaccinationsintyg direkt borde scannats in till ST, samtidigt som veterinär skriver in vaccinationsdatum i hästpasset. Då hade vi sluppit risken för att våra starthästar nosar på Jerrys hästar i gästboxarna, och även sluppit rent felaktiga rubriker och tråkigheter på osociala nätet.

Då hade seriösa tränare sluppit vara oroliga över vilken jäkla häst som står i gästboxen bredvid till start, som kan snora på din häst genom boxgallret eller hosta snor på din häst bakom startbilen. ST är enbart ett administrerande ”företag” - ägs och betalas av aktivas medel, så gör då ert jobb! Spekulationer (rykten) och bevisade galenskaper om allt från slangning av hästar till oschyssta träningsmetoder florerar om snart varenda travtränare. Finns det inget att säga så hittar man snabbt på något ”trovärdigt” och ST:s uppgift är ju att utreda och åtgärda.

Stalltips till ST - administrera mera, det är egentligen DET som är ert jobb.

 

Hovtramp foto- Jerry Riordan

Jerry Riordan är ”hett stuff” ända sen han kom till Sverige. Alltid omtalad, ofta förtalad och baktalad, har åtskilliga gånger fått figurera i press och media. Hästskötare som inte gillat hans metoder har filmat, skickat vidare till ST och självklart slutat i stallet. Motsatsen finns också hos Riordan i stallet, fantastiska starthästar som uträttar stordåd. Även om det gått lite trögare på slutet. Sverige är trots medlemskap i EU varken likt Italien, Malta, Frankrike, USA eller ens Danmark när det gäller  travträning.

Foto: Hovtramp/Lasse 

I Sverige är hästen (och hunden) oftast en individ, familjemedlem, kompis, arbetskamrat. Inget man proppar full med otillåtna medel, sparkar på eller driver i träning med diverse oschyssta metoder. Händer även hos pursvenska tränare. Ingen rök utan eld, kanske hade det räckt med att följa ett antal andra travländers beslut, att inte ge Jerry Riordan svensk tränarlicens.

Redan 8 juni 2023 genomförde Svensk Travsport kontroll av Riordans stall och hittade vaccinet Equip FT (batchnr. 613328) nio doser oanvänt vaccin. Sex saknade etikett, tre doser hade etiketterna intakta.

Här inledde ST en granskning av Riordantränade hästars hästpass, som visade att vaccination saknades för nio starthästar. Alla hästar i stallet med vaccination från aktuellt BAC.nr fick därför startförbud. Hästarna ska vaccineras om och uppvisa intyg innan de startanmäls.

Beslut från ST kan inte överklagas. Mattias Falkbåge Avdelningschef

Jerry Riordan gjorde ett uttalande i Travronden om två av hästarna som blev tvångsstrukna av ST, Lucifer Boko och Big Best Helvin.

– Jag hade ju tränaransvaret för hästarna så det är ju mitt fel att vi varit för slapphänta med vaccinationen. Nu får vi göra rätt och vaccinera om med två sprutor.

Ingeln direkt pudel av Jerry, som efter x antal år i Sverige fortfarande envisas med att enbart prata engelska (amerikanska). Kanske han borde haft en högerhand anställd som höll i både travreglementet och karenslista...De enda som vet hur det fungerar i stallet är de som jobbar där. Fast min personliga magkänsla när det gäller Jerry, här ligger inte bara en hund begraven, här ligger en hel kennel (salig Bo Östmans myntade uttryck).

Hovtramp/Ilse

 

När sover tjänstemännen på Svensk Travsport?

 

 

 Svar: de sover inte!

Foto: TR-Media

Åtminstone inte när Gul Kusk/tränare (Solvalla-licensierade) Alessandro Gocciadoros första transport med hästar anlände till Stig H:s gård Alby. Sent en kväll mot natt stod Svensk Travsports tjänstemän uppradade och inväntade bussen med de 8 första hästarna på svenska träningslistan.

Vilket underbart mottagande, och om det nu fanns någon anledning får vi säkert aldrig veta, som så mycket annat som vi inte skulle må bra av.

Det ska tydligen bli 60 hästar som fyller upp boxarna på Alby, när alla anlänt till Gocciadoros svenska filial. Först ska rakbanan på gården enligt önskemål få några lastbilar med sand tippade över sig.

Nattetid sover väl ST:s personal?

Nä (med dubbelt OB) skräms tjänstemän (inga kvinnor? Jodå) så att en i Gocca-personalen blev illamående och kräktes, hon trodde det var polis och Säpo och förstod inte ens vad som hände.Personalen talar knackig engelska så det blev säkert inte bättre utan tolk.

Vad kallas det nattliga besöket? En riktad kontroll. Hur många var de där som sprang omkring hästbussen på natten? Fem eller sex enligt uppgift. Oj, nu blir dyrt, för oss aktiva som betalar deras lön.


Jori Turja i mitten (Varenne-tränaren) managerar Gocciadoro stallet och var mäkta upprörd efter nattbesöket, och funderade tydligen på civil process för stallets räkning. Det inte Jori Turja vet om hur man managerar travhästar är nog inte värt att veta...

Hovtramp foto - Varenne

Kan inte enbart ha varit en kul period med Varenne, antar att hela maffian följde med i hasorna. Vet i alla fall att det inte var Varenne himself som åkte runt och hälsade på folket, det var en extremt lik travhäst som tog emot folkets jubel på gator och torg.

Vad lär man sig som italienare i Sverige? Gul kusk sitter faktiskt still i loppen numera, efter svenska regler. Italien är inte Sverige, och det som händer i italienska stallar och Hovtramp upplevt vill jag inte ens berätta om. Har faktiskt gjort en omfattande rundresa med fotograf på italienska travbanor, bakom kulisserna (opublicerat).

Vilket inte betyder att alla italienare fuskar som kommer till Sverige. Gul kusk och lärling var ett hett samtalsämne efter ”pisk-skandalen” i en värmning inför lopp, vilket det också skulle vara.

Italeinsk travsport hade Stefan Hultman kunnat berätta om i sin nya bok, han har ju "milt sagt" Italien på sin CV-lista.

Efter piskskandalen hos gul kusk gjordes flera hembesök och riktade kontroller mot Gocciadoros stall, så fort han dök upp i Sverige. Fast då var det främst  i jakten på nervsnittning (Wivid Vise As) efter anonym anmälan. Idag finns ju ett visselblåsarsystem hos ST, men ingen vet hur flitigt det används. Personligen är jag rädd för att det även kan missbrukas.

När Wivid Vise As kontrollerades (2022) var det Mattias Falkbåge tillsammans med Martin Fälling (som fick spa…som har slutat efter en senare jävsituation). De två utredarna rakade fyra karleder och förhörde Gocciadoro och hans fru Sinead Semicolo. Hästen gick med boots i lopp på båda framhovarna, så det var nog inte optimalt rent travmässigt att raka rent hovled och karled strax innan Elitloppet…

Spännande fortsättning följer, inte minst med de så småningom 60 hästarna som ska ut och tävla i svenska travlopp…

Glad Påsk!

Hovtramp/Ilse

 

Den årliga klubben har gjort ditt val, men inte för alla? 

foto: Hovtramp/Ilse - en bubbla för utvalda...

Hur liten eller stor är den där inside-bubblan inför landets Travgalor?

Kan man bli ”förbigången” under årets höjdpunkt, Travgalan, fast man hade allra bäst resultat av allihop på hemmabanan?
Svar ja. Kan man få höra kriterierna och valberedningens motivation?Örebro-travets Hans Karlsson uppmärksammade faktum, som givetvis bör granskas...

Årets val av bäst i sin kategori tål att ventileras, för granskat har man ju redan gjort -  i den klicken som väljer ut den lyckliga vinnaren.

Lindesberg/Örebro travsällskaps jury valde mellan Kenneth Gorski och Jimmi Ehlers , två som oftast finns i toppen om titeln Årets kusk.

Nästan repris blev det på 2022, då Jimmie Ehlers vann med nån futtig pinne före Kenneth Gorski. Båda kör många lopp och Gorski används ofta som lånekusk. Självklart finns det skillnad mellan en A och B-tränare, både pappersmässigt och hur tränngsverksamheten sköts av huvudperson eller personal. Fråga kvarstår, hur tänkte man (röstade) när det var så jämt?A-tränaren med 19 hästar på träningslistan måste ju hinna träna hästarna i stallet, så värst många lånestyrningar blev det inte, 2023 blev det 2 stycken, resten var starter med egentränade hästar, så 11% är fruktansvärt bra siffror.

Hovtramp foto

B-tränaren med 3 hästar på träningslistan har förmodligen? lite lättare att agera lånekusk och sticka iväg för att köra andras hästar. Redan nu i mars har han hunnit ratta 20 hästar som kusk åt andra tränare.

Så. Hur väljs Årets kusk? en tung titel på hemmabanan.
Antal segrar, förhoppningsvis i förhållande till antal starter.
Den matchen vann Jimmie Ehlers med 11%
Inkörda pengar? Givetvis i förhållande till vilken typ av lopp kusken kör, det går ju att tjäna en miljon på ett enda lopp, med häst som räcker....

Båda kuskarna har givetvis förtjänat beröm, men hur (fan) valdes ”rätt” kusk i det här fallet? Kanske nån som läser här har svaret? Vis av erfarenhet från många nomineringar och klubbar för inbördes beundran blir man självklart lite nyfiken på kriterier och motivering, utan att för den skull misstro juryn.

Gorski Kenneth B-tränare 2023 / 114 starter 7-8-7 (6%) 739.149
Ehlers Jimmie A-tränare 2023 / 56 starter 6-6-10 (11%) 549.583

Hovtramp foto 

Började fundera redan för ett par år sen, när en mindre travbana på sin Travgala struntade i att dela ut pris till "bästa" lärling, eftersom de enligt sportchefen hade så få lärlingar som kört lopp. Kan inte ha känts varken rättvist eller speciellt kul för de som kämpat hela året för att få några uppsittningar i lopp. På nämnd bana älskar man dessutom ditresta lånekuskar, det är riktiga stjärnor det! Hur man tar hand om sina egna kanske  "blivande" proffs (om de inte tröttnat) var tydligen inte lika viktigt. 

På Solvallas Travgala såg det ändå knepigare ut när priset i Monté delades ut, såvida det inte finns en jäkligt juste förklaring.

Valet av Årets Monte’ drottning på Solvalla känns lite suspekt, i alla fall om man tittar på prestation under 2023. Känner inte någon av "damerna" personligen, så det här är bara en fundering med siffrorna i hand.
Här måste väl juryn ha haft fel facit, eller är jag helt ute och cyklar?
Båda tjejerna är duktiga monteryttare, men resultaten är inte likvärdiga.

Foto: Solvallas Travgalefotograf

Madelen Berås (f.-90) hade sitt bästa år 2021 med 20% och ca 500.000 intravat, 2023 blev det 58 starter 9-3-5 och 16% 430.700 insprunget.

Foto: TR-Media - Christina A Hande

Christina A Hande (f.-90) vann Monte’ SM 2023 (förstapris 300.00:-)
2023 red hon 131 starter med resultat 18-18-17 14% 1.580.000:-

Hur tänkte egentligen Solvalla-juryn?
Elller var det SMR/Svensk Monte’ (med Swartling i spetsen) som satt i juryn? SMR bildades 2010 och har fortfarande slogan - för en sport i framtiden...suck Det kanske är svaret på Solvallas val? Christina A Hande får sin utmärkelse i framtiden. 

Båda ryttarna är bofasta i närheten av nationalarenan Solvalla, så licens på Solvalla 2023 gäller, annars är man ju så klart inte ens med i matchen.

Hovtramp/Ilse - Jon Carre´

Monté i största allmänhet rids fortfarande av ett litet gäng ryttare, nästan uteslutande damer, som sitter på de "bästa" hästarna, som byter plats med varandra, om inte Jon Carré sticker nosen först i mål.

Elitloppsmonte’ns prispengar skördas främst av franska hitflugna deltagare, som är av en helt annan kaliber ryttarkompetens och svårslagna med en extremhård utbildning och tungsprungen kolstybb i bagaget. Vill se den svenska montéryttare som hoppar upp på hästen bakifrån med ett skutt...

Foto: TR-Media - vinnare Elitlopps Monte´

Vaprio vann 2023 med Mathieu Mottier -  vinnartid 1.10,5
2021 vann Dreambreaker 1.09,8 med Matilde Herlecksplass från J-M Bazire stall, där Matilde då vunnit 21 lopp och vid 50 vinster blir man proffs i Frankrike och det är slut på "förmåner" och viktlättnader..
2018 vann Be Mine de Houelle FR med Marie Bacsich, 1.08,5, en av de franska lättviktiga damerna som hittade på den nya ridstilen, som idag de flesta tillämpar, utan att därmed sagt att alla klarar av den.

Jonathan Carré rider ofta "lätt" för att hjälpa hästar som behöver stöd, och har inte heller dessa extremkorta stigläder, eftersom han kan rida och orkar hur mycket som helst.

Bara lite funderingar sådär helt i onödan!

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

 

Det kan bli dyrt att ljuga!

Att köpa grisen i säcken

Knappast optimalt vid hästköp. Hästhandlare förnekar sig sällan, men den här gången blev det riktigt dyrt! Det gäller att be motparten fara åt helvete så de ser fram emot resan, samt att ha lagen på sin sida.

Annonser skapas för att sälja, tro inget annat! De stämmer sällan med v(ä)rkligheten, åtrminstone inte när det gäller djur. Det är inte enbart en skönhetstävling när man köper häst, köparen vill ha allt för en billig peng! En vacker och välutbildad, helst också tävlad häst med bra stamtavla, vinnarskalle och starka, ohalta ben.

Fast ibland har nog även köparen för dålig kompetens, åtminstone om hästen provridits och hanterats i hästens hemmiljö, för att senare visa sig vara något helt annat! Såvida inte hästen som beskrevs av säljaren som en gentleman, helt underbar att rida och hantera, hade preparerats med en lagom dos pleg, eller tröttats ut ordentligt före provridningen? Allt kan hända, och händer.

Hästhandlaren i norra Sverige lade ut sin hästannons till försäljning och en av många ridsugna kvinnor hörde snabbt av sig. Drömhästen som hon väntat länge på. I annonsen (falsk marknadsföring) hade hästen tävlat i hoppning och dressyr, nyligen veterinärbesiktigats och friröntgats utan anmärkning. 

Här klingar första klockan!

Visades veterinärintygen? I så fall är det ju två som ljugit. Folk provrider, betalar, lastar och åker hem, utom i travsport. Köparen provred hästen, betalade 120.000 spänn och inväntade att transporten skulle komma med hästen. Jodå, hästen lastades av i Åkersberga. Nästan omedelbart infann sig diverse problem med köpehästen. Köparen hade tryckt på att hästen skulle vara ohalt, ”snäll” och trygg.

Hästen anlände till kvinnans stall (2019) halt, stressad och svårhanterlig. En ny röntgen visade skador på flera ben. Köparen ville givetvis omgående häva köpet, men hästhandlaren vägrade. Skam den som ger sig! Det tog tre år, men det var det säkert värt.

2022 fick hästhandlaren rätt fast han bevisligen hade fel (fast rätt rent juridiskt) i Falu tingsrätt, ansåg att säljaren sålt hästen i egenskap av privatperson, inte från sitt hästbolag. Vilket enligt Falu tingsrätt gjorde att köparen inte kunde häva hästköpet. Enligt Konsumentköplagen. Så tänk noga på vem som säljer hästen, är det privat eller ett bolag?

I köpekontrakt gick att läsa att hästen såldes i befintligt skick ”med total friskrivning från alla synliga och dolda fel˝. Redan här borde en rutinerad hästägare ha anat oråd. Så skriver man bara om man har lik i garderoben.

Hovtramp foto - "bara en bild"

Provridning på plats före köpet? För dom jättepengarna hade det nog varit värt tre års överklaganden att ha haft med sig ett superproffs vid provridningen. Köparen fick förutom att vårda och föda den skadade hästen i nästan tre år, enligt Domen i Tingsrätten även ett åläggande att betala säljarens rättegångskostnader med ca 250 000:-

Men nu tog det hus i helvete, för köparen... som varken bröt ihop i fosterställning eller gav sig frivilligt, utan överklagade istället domen!

Svea hovrätt gjorde en helt annan bedömning som gav köparen rätt, varpå hästhandlaren åter överklagade till Högsta domstolen. Högsta domstolens beslut att inte ta upp fallet igen, innebar att hovrättens dom stod fast. Hästhandlaren har drivit hästrelaterat företag och sålt flera hästar, varför Svea hovrätt beslutade att hästhandlaren sålt hästen till köparen som näringsidkare, inte som privatperson. Amen.

I klartext, då gäller Konsumentköplagen, som ger köpare rätt att häva köp och få skadestånd. Domen föreskrev att hästen skulle återlämnas till säljaren och 120.000+ ränta sedan 2019 (8%) återbetalas till köparen. I Domen påpekades även att rättegångskostnaderna, skyhöga 250.000:- inte skulle betalas av köparen.

Nu blev det dyrt på riktigt  för hästhandlaren, efter Dom att ersätta köparen för rättegångskostnader i både tingsrätt och hovrätt, totalt 426 782 kronor. Dessutom, hästhandlaren fastslogs att som grädden på moset betala 380 775:- i skadestånd, en tvist som kostade hästhandlaren över en miljon!

Extra krydda inför ”skranket” i Hovrätten var (9) nio vittnen

I Hovrättsförhandlingen presenterade hästhandlaren ett vittne som intygade att transporten, i och urlastning med hästen gått bra.

Vilken korkskalle, en transport är ju bara en transport, men resten då?

Köparen var lite mer omsorgsfull och kallade (9) nio vittnen som intygade olika händelser som direkt påvisade att hästen var milt sagt besvärlig och halt.

Vittnesbeskrivning: ”ängslig, högenergisk, explosiv”, hästen har mycket lågt förtroende för människor. ”Blev vid ett tillfälle helt galen och sparkade sönder en transport han lastats i”.

Vittnesbeskrivning: ”lättstressad, opålitlig, nervös och rädd” reagerade särskilt starkt när män fanns i närheten, men även vid möten med tonåringar och joggare.

Veterinär vittnade om att han varit tvungen att avbryta en undersökning av hästen, då risk för att bli sparkad gjorde att han avstod. En kiropraktor uppfattade att hästen ”varit med om något traumatiskt, reagerade på minsta lilla beröring.

Kiropraktor vittnade om att det gick inte ens att komma i närheten av hästen på det sätt som krävdes för att utföra behandling. Åtminstone inte om man är rädd om livet.

Sammanfattningsvis verkar det ju som det blev dyrt att ljuga för hästhandlaren. Tilläggas skall, att det är inte särskilt ofta hästköpare får rätt i en domstol, då behövs ordentligt bevismaterial och att hästköpet faller under Konsumentköplagen. En häst är i juridisk mening inget djur, det är en sak. Får nästan varje vecka mail från från hästfolk som inte vet vart man vänder sig, eller hur man ska ”bli av med hästen”.

Senast var det en licensierad person i travsport som agerat målvakt åt hästägaren, och köparen som ringde mig. De hade sålt en bevisat farlig häst, som enkelt hade kunnat kollas upp på travsport.se där många oregerlig, struken fanns i resultatlistan. Köparen i detta fall (ridfolk) ville ha en snäll ridhäst som inte passade för travtävling. Det enda som stämde, just den hästen passade inte till någonting! Flera duktiga hade redan provat, det glömde man att berätta. Fast betalt fick man. Normalt är ju travhästar betydligt lättare att ha att göra med än många andra hästraser. Tidigt hanterade, medan halvblod ibland rids in så sent som 5-åringar och fullblod är definitivt inga nybörjarhästar!

Hovtramp foto - hage på Menhammar

Travhästar i gemen är vana vid det mesta, många är helt fantastiska att umgås med efter pension från travet. Vad hände? Dottern till nya ägaren, köparen (ung flicka) hamnade på sjukhus rejält mörbultad.

Varför köparen ringde mig? Hon antog att jag kunde ta reda på fakta om hästens tidigare liv. Travsporten är inte större än så. Inte ofta jag tar livet av hästar, men klart olämpliga hästar ska inte hamna hos unga ryttare som drömt om att ”galoppera över gröna ängar”. Galoppera fick hon ju, men utan stoppknapp. Usch för ”hästfolk” som prioriterar pengar framför redan påvisade och uttalade risker. Nån reklam från mig kommer de inte att få, och förhoppningsvis betar hästen änglagräs idag.

Trevlig Tisdag!

Hovtramp/Ilse

 

Vad hände?

Det som hände var att ett antal hästskötare hos en Elithoppryttare i Belgien drog den plåstret från munnen efter att ha slutat på gården.

Nätsidor översvämmades med gissningar från ”hästfolk” om vilken hoppryttare som blivit satt under lupp. Obehagligt sa Bill, värst var det väl för de utpekade sa Bull. Flera elitryttares namn har haglat och beskyllningar stått som spön i backen. Usch!

Självklart finns faktaunderlag till de allvarliga anmälningar som gjorts. Vilket hade besparat otrevligheter på nätet som att Peder Fredriksson och Rolf-Göran Bengtssons namn saluförts. Usch igen!

Jodå, travsporten har en svans med i historien, det gäller ju att kunna skilja agnarna från vetet när man ingår partnerskap. Salig Kjell P Dahlström (Ina Scot) sa en gång – jag känner igen en idiot när jag ser den. Alla gör inte det. Har faktiskt själv manipulerats några gånger under åren i hästvärlden, vilket inte hade hänt om jag gått Kjell P:s kurs. Ibland ser man inte skogen för alla träd som står i vägen.

 

Foto: Pressbild

2017. Stall Zet Daniel Redén köpte en lovande hopphäst (med planerad start i OS Tokyo) att tränas av Douglas Lindelöw, som då var EM-aktuell. Egentligen inte så konstigt partnerskap, Stall Zet och Daniel Redén behövde en uppstallningsplats i Belgien, där Lindelöw hade sin träningsverksamhet, för att slippa resa långt med Zet-travhästarna som startade i Frankrike.

Reportagebild

Hopphästen Stall Zet (via Daniel Redén) köpte in för Lindelöws räkning blev stoet Jezebel (då 8år). 2019 förstärktes stallet med ytterligare 2 lovande hästar och långsiktig hästägare, Stall Zet. Valacken Casquo Blue (9år) och stoet Kimba du Soleil )e.Kannan) 8år. Stall Zet hade redan Chavira och Jezebel Z.

Douglas Lindelöws träningsanläggning i Belgien kompletterades med rakbana för Stall Zets travhästar och på Furuby gård i Örsundsbro stallades en period Douglas Lindelöw-tränade hopphästar upp.

2021 såldes Lindelöwska gården Fulltofta i Hörby, efter att ha varit till salu ett helt år. Gården som Douglas drivit tillsammans med sin mamma Agneta Lindelöw. Douglas lämnade Sverige för en ny gård i Liege, Belgien, där även nysatsningen tillsammans med stall Zet ingick.

 

Hovtramp/Ilse

Hoppryttare Lindelöw hade många avundsvärda resultat i bagaget, 2:a i Global Champions Tour (Stockholm) och var dessutom ett av nämnda namn inför OS-truppen (Henrik Ankarcrona) som Lindelöw tackade nej till (!) tillsammans med Casquo Blues ägare (han hade redan bestämt sig för att flytta till Belgien).

 

Flytten till belgiska Liege skulle stärka samarbetet med Stall Zet och travtränare Daniel Redén. Stall Zet har i sin ägo förutom avelshingstar, fölston, unghästar och starthästar även galopphäst hos Julian Mc Laren och Vanja Sandrup (om de nu finns kvar)

Sen var det klippt! Hästsidor på nätet gick varma och hoppryttare Lindelöw hamnade rejält i blåsvädret. Efter att tidigare fått basning av Disciplinnämnden i Ridsporten för aggressiv ridning handlade det nu istället om konsekvent ”misshandel” under träning med elithästarna. Hästskötare som slutat på gården vittnade om hur Lindelöw piskat en häst så att pälsen försvann, andra hästar fick spanking så blodvite uppstod under träning. Såriga munnar (flera bilder) styrkte påståenden, vid ett tillfälle kastade Lindelöw en hammare på en häst som inte stod still under skoning. I dokumenet finns också ett påstående om att Lindelöw skulle ha hopptränat häst som var sederad (med lugnande eller smärtstillande medel).

Vid straffridning efter dåliga prestationer tvingades hästar galoppera så fort det gick, för att sedan tvärnita. När anklagelser mot Lindelöw tog fart intervjuades flera (6) före detta hästskötare av Sportbladet.

Klipp: – Om inte resultaten blev bra på tävling flippade han ur. Första gången han red dem hemma efter tävling straffred han. Lyssnade hästen inte på en millisekund sparkade han i sidorna minst 20 gånger tills de rusade fram. Blev hästen stark slet han i munnen, hästarna blev livrädda. Det kunde vara två dagar efter tävling.

Hästskötare vittnade också om att hästar fick för lite grovfoder, och att de gav extra hö i smyg.

Lindelöw har nekat till alla anklagelser och hänvisat till att hans verksamhet drivs enligt Ridsportförbundets och Jordbruksverkets regler. Anmälningar finns men ingen FUP eller Dom ännu.

 

Hur som haver, Stall Zet tog sin hand ifrån Douglas Lindelöw i Belgien och bytte tränare till sina dyrköpta hopphästar. Ny samarbetspartner blev britten Harry Charles och hans systrar.

Det är roligt nästan jämt och ridsporten har mycket mer än en ballong eller rosett att erbjuda, för den som kan satsa på Elithästar. Värdet på en Elit-hopphäst inbringar astronomiska summor och efter avelshingstarna i ridsporten säljs inga 10.000 kronorshästar eller får noll bud under en auktion. Det vet både Bengt Ågerup och Daniel Redén Stall Zet. 

Trevlig Torsdag!

Hovtramp/Ilse