STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Shit happens!

2024-06-10

Shit happens...

Eller inte…samma reglemente för aktiva gäller, utan en befintlig  F-skattsedel ingen travlicens…och ingen egen näringsverksamhet.

Med facit finns ett antal recept, om man vill runda lagen.

”Drabbade” som inte gjort rätt för sig skaffar en målvakt (kompis med licens) vilket dessvärre inte är speciellt ovanligt.

Att byta F-skattsedel från AB till HB eller Enskild firma, går om inga betalningsanmärkningar hunnit krypa upp ur vrårna och Svensk Travsport inte ifrågasätter varför.

Tredje och svettigaste valet är att börja betala av på sina räkningar, och helst i tid. Transportörer, foderleverantörer, personal och hästar i träning ska ju också kunna äta sig mätta.

 

Det finns några pågående undantag, där Licensinnehavaren inte är ”skyldig” till de akuta problem som uppstått, nämligen Skatteverkets momsjakt på hästfolket! Skattekonton stängs (konfiskeras) enda tills skatt och momsgalenskaperna har utretts, vilket är "mycket svårt" att klara på egen hand.

Segslitna handläggningar hos Skattev(ä)rket gör att tränaren redan lagt av eller svultit ihjäl när ärendet slutbehandlats. Såvida inte dyrköpt advokat sköter ärendet. 

Svensk Travsports externa konsulter Mats Norberg och Jan Kleerup (sköter tvist mellan ST och SKV i momsfrågan, men så värst mycket hjälp åt aktiva är de bevisligen inte. En (say no name) samlade information från aktiva för att kunna hantera sitt konsultuppdrag för ST mot SKV, och skickade sedan FAKTURA till en tränare som ”utbildat” konsulten med sin information.

Handläggare (finns ett par riktiga galenpannor!) på SKV, saknar helt kompetens att utreda det som hamnat på deras bord, besitter noll kunskap om foder, träning, utrustning, men ifrågasätter höbalar, om det var nödvändigt att köpa en sulky och  dåraktigheter som gör att man tar sig för pannan! Nä, har inte ens hjälpt att anmäla handläggaren, han påminner om hackspetten i Kalle Anka.

För övrigt, Svensk Travsport verkar inte ha så noga reda på sina Licensierade ”kunder” alla gånger. Letade efter bolagshandlngar om en proffstränare som inte pröjsat ”kollegan”. Letade, letade och letade. Tränaren har tidigare klarat sig med nöd och näppe från konkurs.

Hittade bolaget, väl undangömt. Miljonföretag, fast nu var det den unga sonens bolag, tränaren var ”bara styrelsemedlem”. Så kan man tydligen göra, eller också har inte ST:s tjänstemän märkt något. Jodå, han pröjsade snabbt skulden efter mitt kärleksbrev, han vet förmodligen att jag ”vet”...

 

Hovtramp foto - Robert Bergh

Trista rubriker, trista kommentarer på ”travsidorna”

Robert Bergh utan F-skattsedel

En av Sveriges framgångsrikaste tränare, erkänt kompetent har ”tappat” F-skattsedeln. Inom en vecka ska skulderna betalats, annars - anmälningsförbud (hästar får inte starta) och 60-talet hästar på Hajom riskerar ”flytt”. Om inte svärsonen Christoffer Eriksson, dottern Isabella Berghs partner med A-licens på samma gård, kommer överens med hästägarna, då kan allt fortsätta som vanligt.

Berghs son Niklas Westerholm (tidigare jagad av KFM och SKV) jobbar därför i Frankrike, hur det gick med hans miljonskulder vet bara närmast sörjande.

Robert Bergh flyttade en stor del av sin verksamhet från Sundsvall till Åby redan 2015. Gården i norr har dock funnits kvar hela tiden, både som uthyrd och filial. 

Hovtramp foto/Simon Hoas - Nahar

Robert Bergh Travstall AB startade1992, verkar numera på gården i Hajom, där Åby Travsällskap satsat en större slant. Roberts gård Tova utanför Sundsvall har nyligen sålts till akut reapris, utbud var 14mkr vilket krympte snabbt!

Lyckliga köparen (affärsman Johan Von Essen) vilket fynd! På gården har många tränare och hästar trivts under lång tid och det är dessutom den enda gården i Norrland med egen rundbana. Rakbanan mäter 1100m och rejäla sandbackar har format Berghs starka hästar.

På storgården i Hajom, Åby finns det mesta en tränare kan önska sig, så synd och skam om inte Bergh får ordning på sina trassliga affärer. Tidigare fanns 24 anställda, i dagsläget ett okänt antal hästskötare till 60-talet hästar som står i boxarna. 

Redan i augusti 2022 drogs F-skattsedel och Licens in för Bergh temporärt, men ST:s spärr för startanmälan släpptes samma vecka, trots miljonskulder till Kronofogden. Bergh sa vid tillfället – Allt det här är väldigt uppförstorat.

   

Hovtramp/Ilse - Remy Nilson

Remy Nilsson och Anders Källström (Svensk Travsports Styrelse) var hästägare hos Bergh men hade inte reda på hur han struntade i sina 146 betalningsanmärkningar. Tränaren flyttade licensen till sin Enskilda firma och smög därmed runt travsportens regelverk. Fast med dubbla miljongårdar gick det inte längre, behövs nog hjälp från ovan denna gång. Tävlandet får fortgå till 13 juni, sen är det klippt.

Just nu har Berghs AB fem (5) pågående utmätningar hos Kronis, 146 ärenden har avslutats. Skuld som kvarstår i AB är 800.000:-  I det Enskilda bolaget finns skuldsaldo 1.157.000 att betala. Och allt ska ske före 13 juni…

I Aktiebolagets tidigare årsredovisning -  ”fortsatt negativ ekonomisk och finansiell utveckling” och en företagsrekonstruktion inleddes, för att ge finansiellt andrum. Licensflytten gjordes självklart innan det fanns kännedom hos ST om Berghs ekonomiska problem.

 

Bergh har alltid varit rubrikernas villebråd. Orädd för att säga vad han tycker, och ibland på fel ställen. Men, syns man inte så finns man ju inte. Många hästägare och uppfödare har uppskattat hans tränartjänster under åren, hockeygäng och näringslivsmoguler i en salig blandning. Nästan alla kollegor gillar Bergh som person och hyllar honom som tränare.

Mer privat har Bergh även umgåtts med vissa av ST:s höjdare, vilket kanske inte är lika politiskt korrekt. Fast det borde ju en generalsekreterare begripa själv, att inte umgås med utvalda tränare. Rubriker när press och media slickat sig om munnen har handlat om allt från betalningsanmärkningar, Casinobesök, tjafs om Diamanten med Foppas ökända farsa, och senast Hail Mary-gänget och storfräsare som SRF Stable. Hästägare stadda vid kassa som valt att flytta till andra travtränare.

Hur man än gör och vad man än tycker

Duktig tränare med förmåga att sätta hästar i ordning. speciellt inför storlopp, år efter år. Åbytravets Hajom var länge på tapeten av diverse orsaker, men anläggningen bör vara en av de bästa att träna häst på i Sverige. Äkta Bergh-produkter som Hail Mary och Diamanten har efter flytt tagit tid på sig innan de levererat, men inte på samma sätt som tidigare.

Vi glömmer fort - Rambrico, Let Me Fly, Simb Zipper, Remington Crown, Hilda Zonett, Nahar.

Tyvärr är Bergh inte lika duktig att hitta rätt kontorspersonal, Hela 153 Kronofogdeärenden finns sedan 2004 och med ytterligare mindre krav-ärenden betydligt fler. Redan 2007 hade Bergh nio ärenden hos KFM, där allt från transportörer, hästsportbutiker och Distriktsveterinärer fanns som fordringsägare.

Mitt i veckans penningkarusell slog Bergh till med en trippelseger på Grand Slam 75 Kalmar i torsdags! Tre avslutande avdelningar vanns med Proffs, Ferrara och U.S.Marines. Utan att på något sätt ta Bergh i försvar eller negligera hans oförmåga att betala sina räkningar...

Bra början på vägen tillbaka! Lycka till Bergh, som tränare, du behövs!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)