STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Konsten att dela ut proppar!

2022-05-23

Konsten att skriva proppar så det inte känns som käftsmällar!

Tävlingsunderlaget är det viktigaste tränare har, utan lopp ingen start, utan placeringar inga poäng… och inga lopp. I Sverige har väldigt få tränare råd att köra preparélopp inför större uppgifter, alla startpoäng räknas i kampen om platserna i de mest penningstinna loppen.

Vilka skriver ut tävlingsunderlag? Nä, inte samma tvåbenta som publicerar KUSK-listor i travprogam och glömmer TRÄNAR-listor! Värre än värst, program-makaren på Romme som lägger in startande kuskar under rubriken SÅ BRA ÄR DAGENS KUSKAR. Vart är vi egentligen på väg? Hur kommer man ”tillbaks på spåret”?

Sportchef, propositionsskrivare, handicaper och sekreterare, ska finnas på travbanorna. Varje travsällskap utser verkställande tjänsteman till tävlingsverksamheten, som utför styrelsens och måldomarnämndens beslut och är sällskapets kontaktman mot ST/Svensk Travsport rörande tävlingsfrågor. En tjänsteman som kallas sportchef i reglementet.

Propositionsskrivaren utarbetar förslag till tävlingsunderlag, propositioner. Travsällskap anmäler till ST vem som upprätthåller befattning som sportchef, propositionsskrivare, handicaper och sekreterare. Då vet vi.

Långt före tiden man kunde gå in på ”nätet” och se vilka tränare som anmält häst, lusläste man gamla program med ifyllda tider, placeringar och odds. När Trav&Galoppronden helgade ändamålen, följde man slaviskt Fem tippar V65, som var de roligaste loppen att starta i lördagar.

Under pressbildstiden i Silvergrisen låg Fem tippar under en period på mitt bord. Då gällde det att hitta tränare (som oftast körde själva i lopp) med chans att vinna. Med bild och tips, varje vecka. Självklart var Stig H självskriven att tippa, varenda vecka (ibland mot sin vilja.) Krav från Remy en trappa upp. Prånglade vid ett tillfälle in en mindre landsortstränare från en norrlandsbana som körde V65, eftersom jag tyckte att hela travsporten skulle leva. Tränaren hade en enda bra häst i stallet, den var startanmäld. Fick leta rejält för att hitta bild på tränaren i arkivet, redigera och retuschera, men det gick.

Hovtramp/Lasse - Ilse & Remy

Remy kom nerklampande lagom till pressutskick skulle postas till landsortstidningarna. -Vem fan har stoppat in den där odugliga tränaren i tipset, han klarar ju inte ens av att köra en skitkärra! Gissa vem som vann på V65, det kändes riktigt skönt!

Propositionshäftet kom hem i brevlådan, ersatte kioskdeckare och dagstidningar, viktigast var att hitta lämpliga lopp åt hästen/hästarna. Tänk bara, man startanmälde hästar på telefon, väntade tills äggklockan plingade 13.00, först då kunde man ta ut startlistorna på faxen! Man väntade febrigt, önskade sig startspår, lagom konkurrens och vilka hästar som kom med i loppen. En spännande tid som inte kan ersättas med nutida expresstrav, lånekuskar och fabriksstallar.

Hovtramp foto

Proppar som skrivs för Skrubbs/Visby ökade nyfikenheten rejält efter sista travdag, förresten redan gången innan. Vem skriver proposition åt en enda häst, som dessutom har över 3mkr på kontot? Övriga klart dugliga hästar blev rena statister. Nä, det var ingen storloppsdag, vanligt vardagstrav. Är det meningen att en enda helt överlägsen häst ska ha en egen propp, vinna med åtta längder på 11-tid på regntung bana för småpengar? Vem har glömt stoppknapp vid 1mkr insprunget, under i princip hela sommaren?  

Om man inte vill åka båt, vill tävla på hemmabana men inga vettiga lopp finns. Visbys propositioner skrivs av Mattias Stenby på ST, ansvarig sportchef är Mikael Ogestad, som sagt upp sig ? efter bara ett års jobb. Varför stannar sportchefer så kort tid? Är inte det ett ganska kul jobb?

Något ”lämpligt lopp hittas inte för hästar med ca 300.000 - 500.000. Bara spårtrappor att klampa omkring i, inga handikappmetrar ens i breddlopp. Hur slipper man miljonärer, i breddlopp startar en häst med nästan 2mkr på kontot och poäng som räcker på fastlandet.

Vem planerade in Breddlopp på Skrubbs Elitloppslördag, what! Där rök chansen att vara ledig för hemmatränarna, eftersom alla andra tränare som brukar gästa travbanan, är på Elitloppet! Så synd.

Hovtramp foto - Skrubbs - så mysig travbana!

Tittade som av en händelse på geografiskt hästunderlag Skrubbs, alltså hästar som vill ha stoppknapp för mångmiljonärer i sitt lopp, slippa bli statister i vartenda lopp för att proppar ser ut som de gör. Stjärnorna kan faktiskt starta i både V75 och V86, eller på den enda storloppsdagen på Skrubbs. Det känns faktiskt ”konstigt” att mångmiljonärer ska stå samma start som övriga. Nä, jag skulle inte vilja springa mot Ben Johnsson, inte ens när jag var ung, snabb och sprang i Skolmästerskapen.

Det finns 7 travtränare med proffslicens på Skrubbs, och förstås en hel massa amatörer/B-tränare. Hästunderlag hos enbart proffs (tränarlistor) visar 19 hästar i stallarna med 200-800.000 på kontot. Räcker till ett lopp eller två, med stängt vid 1mkr, sommarsäsongen är kort!

Franskt travlopp, arkivbild

Bodde ett år i Paris, där gick travtränarna ihop och tog saken i egna händer. Konkurrenter på banan, men höll ihop för att få bästa möjliga reglemente och tävlingsunderlag. Den som inte höll sig till bestämmelser fick det hett om öronen. I Sverige har det väl inte hänt något speciellt sen Eldkvarn brann, TR/Tränarnas Riksförbund har inte lyckats ändra på speciellt mycket under årens gång. Några eldsjälar har försökt, men stött på patrull. Tränarstrejk har genomförts av de som haft råd att både strejka och göra sin röst hörd, helt utanför TR-boxen i egen regi.  År efter år, same, same, same.

Fast nu 2022 lyckades TR äntligen mejsla in Jan Halberg/TR med skohorn i ST:s styrelse, representant för travtränarna. Har inte funnits tidigare! Fast först efter att ha publicerat skämskuddar åt Styrelsen och skrikit rätt ut, ett fall framåt oavsett. Travbanornas egna representanter innehåller också på sina håll mycket övrigt att önska, åtminstone om det ska bli något gjort av väsentligare karaktär för de aktiva, de som kör runt travsporten åt övriga. Man blir lätt trött.

 

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)