STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kvitta vinster mot förluster?

2022-11-21

Vanligt förekommande fenomen i trav och galoppsport.

Rune Andersson (Mellby gård) med ett otal ägda företag i portföljen, nu är du inte längre min idol, fy skäms!

Mellby gård och Rune Andersson har sedan 1986 bedrivit omfattande travverksamhet, uppfödning och träning av travhästar. Lutfi Kolgjini kan tacka sin lyckliga stjärna för Rune. Ett antal Mellby-hästar bor hos olika proffstränare och 92 hästar finns just nu i Mellby-samlingen.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hästarna föds upp men säljs inte (som normalt) på auktion, placeras hos travtränare eller (plockas bort) leasas ut, de bästa stona blir fölston på Mellby gård efter tävlingskarriär.

 

Foto: Lotta Fernvall - Rune Andersson

Rune har figurerat i många rubriker som hästägare tillsammans med rika kompisar som Göran Falk (Falk-bolagen, kött och slakteribranschen) Lars Uggla (revisor) och Ulf Eriksson (byggföretaget MOAB-gruppen). Tänk bara tanken att ha dessa välbeställda herrar i stallet, svårt att misslyckas då.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Going Kronos och Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjinis vinstlott blev Going Kronos, inköpt på auktion i Milano, september 2005 för 64 000 euro. Rune Andersson var en av fem delägare i den senare världsstjärnan och avelshingsten. 2008 sålde Lutfi sin andel i Going Kronos till Rune Andersson, och välkända Mellby Gårds hästägardress kom till användning.


Foto: Hovtramp/Lasse - Legolas.bet reklam Solvalla under Elitloppet

Svensk Travsport drog igång konflikt med miljardären Rune Anderssons om namnet Legolas.bet spelbolag, även grundare av Travrondens konkurrent SulkySport.

Legolas (efter död stjärnhäst) hamnade i namnbråk som ST Svensk Travsport tydligen ansåg sig ha rätten till? inte Legolas hästägare eller uppfödare alltså. Fan ta ST om nån animerad häst i cybervärlden döps efter nån av mina döda hästar.

Lutfi Kolgjini kritiserade givetvis namnbråket. – Det är ett stort jävla skämt. Jag är inte emot ATG på något sätt, men rätt ska vara rätt och nu har de fel.

Rune har en doktorshatt, har nyligen utnämnts till agronomie hedersdoktor vid SLU:s fakultet (landskapsarkitektur, växtproduktions och trädgård).

Lika positivt låter det inte om Rune Anderssons ”skolimperium”.

Aftonbladet tycker att Rune är travkung och en lyxputte, rubriken var inte precis positiv - Travkungen tjänar storkovan på elever – trots betygsröran!

Inte bara storhästägare, även största ägare i Kapp-Ahl och skolkoncernen Academedia plus ett antal andra större företag som trängs i aktieportföljen.

Sonen Johan Andersson är VD för skolkoncernen.

Ett (tidigare) populärt val till gymnasiet var Cybergymnasiet, där man just nu enligt AB sparar in på skolmat med soppdagar och har matvakter för matsvinn (kastad mat). Nationalencyklopedin är för dyrt (herregud, en piss i Missisippi!)

Johan Levin (Academias skolchef) tycker inte eleverna har behov av uppslagsverk, de kanske inte ens förstår texten, NE.se är betydligt mer avancerad än Wikipedia (som vem som helst kan skriva/ändra på) och kräver rejäl källgranskning.

VD-sonen Johan Andersson vet hur man tjänar pengar på skolor, men har nog inte förstått att både lärare (känner ett par stycken) och elever på Cybergymnasiet är på krigsstigen. Han är säkert hellre på travbanan än i plugget.

Ett år efter skolkoncernen Academedias kvalitetsrapport står det inget om att mängder av betyg tydligen strykts över och ”höjts” på högst tvivelaktiga sätt, av rektorerna på Cybergymnasiet, där det går 1000 elever.

Uppdrag granskning nästa? De gillar att göra bort skolor och rektorer, här finns en rejäl anledning. Sorry Rune och Johan.

När betygen är högre än genomsnittets får skolor bra rykte och fler sökande. Ungefär som när Avelsvärderingsnämndens och Menhammars Daniel Olsson höjer en Menhammarhingst till skyarna, men gör tummen ner för "Kalle Petterssons" häst.

  

”Trenden med stigande betygsresultat inom gymnasieskolan fortsätter” går att läsa i Academediarapporten, höga medelbetyg är bevis för deras goda kvalite i verksamheten. Betygscirkusen utreddes så småningom, fast av den egna ledningen...

Academedias höjdare plockade ut rejäla bonusar 2021, där även Cybergymnasiets toppar fick smaka. Trots vetskap om allvarliga brister på skolan, delades upphottade löner och bonusar ut för 3,5mkr, 185 mkr blev vinsten i Academia vid senaste bokslut.

 

Elever med läs och skrivsvårigheter stämmer illa med skolans krav att minst 85 % ska uppnå godkänt vid avslut. Skolchef Johan Levin, Academedia kommenterar inte lärartäthet på skolan och påpekar att många elever kom med underkända slutbetyg från åk 9...

– Låt mig vänta tills jag analyserat siffror. Skolbudget utgår från skolledning och rektor, det finns inga nyckeltal på hur många lärare som ska finnas. Lärartäthet är 18,3 elever per lärare på skolan, snitt i Sverige är 12.

Den här skolhistorien är säkert inte avslutad, press och media kommer att såga Academia vid fotknölarna, Cybergymnasiet tömmas på lärare (elever?) och Uppdrag Granskning sätter foten i skolporten och ställer ledningen mot väggen. Tror inte Rune bryr sig, han har så många andra bolag att leka med. Men vi kan ju konstatera en sak.

Det är fult att tjäna pengar i Sverige.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)