foto: Hovtramp/Ilse - en bubbla för utvalda...
Hur liten eller stor är den där inside-bubblan inför landets Travgalor?
Kan man bli ”förbigången” under årets höjdpunkt, Travgalan, fast man hade allra bäst resultat av allihop på hemmabanan?
Svar ja. Kan man få höra kriterierna och valberedningens motivation?Örebro-travets Hans Karlsson uppmärksammade faktum, som givetvis bör granskas...
Årets val av bäst i sin kategori tål att ventileras, för granskat har man ju redan gjort - i den klicken som väljer ut den lyckliga vinnaren.
Lindesberg/Örebro travsällskaps jury valde mellan Kenneth Gorski och Jimmi Ehlers , två som oftast finns i toppen om titeln Årets kusk.
Nästan repris blev det på 2022, då Jimmie Ehlers vann med nån futtig pinne före Kenneth Gorski. Båda kör många lopp och Gorski används ofta som lånekusk. Självklart finns det skillnad mellan en A och B-tränare, både pappersmässigt och hur tränngsverksamheten sköts av huvudperson eller personal. Fråga kvarstår, hur tänkte man (röstade) när det var så jämt?
A-tränaren med 19 hästar på träningslistan måste ju hinna träna hästarna i stallet, så värst många lånestyrningar blev det inte, 2023 blev det 2 stycken, resten var starter med egentränade hästar, så 11% är fruktansvärt bra siffror.
Hovtramp foto
B-tränaren med 3 hästar på träningslistan har förmodligen? lite lättare att agera lånekusk och sticka iväg för att köra andras hästar. Redan nu i mars har han hunnit ratta 20 hästar som kusk åt andra tränare.
Så. Hur väljs Årets kusk? en tung titel på hemmabanan.
Antal segrar, förhoppningsvis i förhållande till antal starter.
Den matchen vann Jimmie Ehlers med 11%
Inkörda pengar? Givetvis i förhållande till vilken typ av lopp kusken kör, det går ju att tjäna en miljon på ett enda lopp, med häst som räcker....
Båda kuskarna har givetvis förtjänat beröm, men hur (fan) valdes ”rätt” kusk i det här fallet? Kanske nån som läser här har svaret? Vis av erfarenhet från många nomineringar och klubbar för inbördes beundran blir man självklart lite nyfiken på kriterier och motivering, utan att för den skull misstro juryn.
Gorski Kenneth B-tränare 2023 / 114 starter 7-8-7 (6%) 739.149
Ehlers Jimmie A-tränare 2023 / 56 starter 6-6-10 (11%) 549.583
Hovtramp foto
Började fundera redan för ett par år sen, när en mindre travbana på sin Travgala struntade i att dela ut pris till "bästa" lärling, eftersom de enligt sportchefen hade så få lärlingar som kört lopp. Kan inte ha känts varken rättvist eller speciellt kul för de som kämpat hela året för att få några uppsittningar i lopp. På nämnd bana älskar man dessutom ditresta lånekuskar, det är riktiga stjärnor det! Hur man tar hand om sina egna kanske "blivande" proffs (om de inte tröttnat) var tydligen inte lika viktigt.
På Solvallas Travgala såg det ändå knepigare ut när priset i Monté delades ut, såvida det inte finns en jäkligt juste förklaring.
Valet av Årets Monte’ drottning på Solvalla känns lite suspekt, i alla fall om man tittar på prestation under 2023. Känner inte någon av "damerna" personligen, så det här är bara en fundering med siffrorna i hand.
Här måste väl juryn ha haft fel facit, eller är jag helt ute och cyklar?
Båda tjejerna är duktiga monteryttare, men resultaten är inte likvärdiga.
Foto: Solvallas Travgalefotograf
Madelen Berås (f.-90) hade sitt bästa år 2021 med 20% och ca 500.000 intravat, 2023 blev det 58 starter 9-3-5 och 16% 430.700 insprunget.
Foto: TR-Media - Christina A Hande
Christina A Hande (f.-90) vann Monte’ SM 2023 (förstapris 300.00:-)
2023 red hon 131 starter med resultat 18-18-17 14% 1.580.000:-
Hur tänkte egentligen Solvalla-juryn?
Elller var det SMR/Svensk Monte’ (med Swartling i spetsen) som satt i juryn? SMR bildades 2010 och har fortfarande slogan - för en sport i framtiden...suck Det kanske är svaret på Solvallas val? Christina A Hande får sin utmärkelse i framtiden.
Båda ryttarna är bofasta i närheten av nationalarenan Solvalla, så licens på Solvalla 2023 gäller, annars är man ju så klart inte ens med i matchen.
Hovtramp/Ilse - Jon Carre´
Monté i största allmänhet rids fortfarande av ett litet gäng ryttare, nästan uteslutande damer, som sitter på de "bästa" hästarna, som byter plats med varandra, om inte Jon Carré sticker nosen först i mål.
Elitloppsmonte’ns prispengar skördas främst av franska hitflugna deltagare, som är av en helt annan kaliber ryttarkompetens och svårslagna med en extremhård utbildning och tungsprungen kolstybb i bagaget. Vill se den svenska montéryttare som hoppar upp på hästen bakifrån med ett skutt...
Foto: TR-Media - vinnare Elitlopps Monte´
Vaprio vann 2023 med Mathieu Mottier - vinnartid 1.10,5
2021 vann Dreambreaker 1.09,8 med Matilde Herlecksplass från J-M Bazire stall, där Matilde då vunnit 21 lopp och vid 50 vinster blir man proffs i Frankrike och det är slut på "förmåner" och viktlättnader..
2018 vann Be Mine de Houelle FR med Marie Bacsich, 1.08,5, en av de franska lättviktiga damerna som hittade på den nya ridstilen, som idag de flesta tillämpar, utan att därmed sagt att alla klarar av den.
Jonathan Carré rider ofta "lätt" för att hjälpa hästar som behöver stöd, och har inte heller dessa extremkorta stigläder, eftersom han kan rida och orkar hur mycket som helst.
Bara lite funderingar sådär helt i onödan!
Trevlig söndagskväll!
Hovtramp/Ilse