STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kan det vara möjligt?

2024-04-05

 

Näää, inte nu igen....

Hur är det möjligt?

En gång är ingen gång, två gånger är en gång för mycket.

Aktivt travfolk tvingas starta i samma lopp som fuskaren Bo Westergård (Westergaard) flergångsförbrytare mot dopingreglementet med tidigare avtjänar straff. Tog på sig offerkoftan och grät ut i press och media, för att sedan åter ertappas med hästar preparerade med olovliga dopingprodukter. Stackars hästar och kan han inte bara försvinna från travsporten!

Vem ska man egentligen tro på? Reglementen som tillåter anmälan och start för fuskare, borde väl ha ändrats för länge sen? Som vanligt i dessa sammanhang har Westergård skaffat målvakt, Nicklas Korfitsen som redan finns i stallet och tar över hästarna med egen licens. Någon som tror att inte Westergård finns kvar i stallet? Hoppas hästägarna flyttar jä...gt snabbt.

Vad handlar det om? Redan 2015 dömdes Westergård till böter och lång avstängning för doping, september 2016 blev det två års avstängning då flera av stallets hästar testade positivt för dimethylsulfoxid (DMSO).

DMSO (dimethylsulfoxid) kemisk substans, ej godkänt läkemedel till djur inom EU. Förbudet av användning av DMSO, som läkemedel till häst, införs till följd av veterinärförordningen EU 2019/6, artikel 112, som reglerar val av läkemedel till djur.

Dexadreson® vet. 

En potent syntetisk fluorsubstituerad kortikosteroid med antiinflammatoriska, antiallergiska och immunosuppressiva egenskaper. Dexametason stimulerar glukoneogenesen och blodsockernivåerna höjs. Dexametasons relativa effekt graderad efter den antiinflammatoriska effekten är cirka 25 gånger högre än den för hydrokortison, medan mineralkortikoida verkan är minimal.

 

Två veterinärer var inblandade i dopinghärvan. Båda har besökt stallet ett flertal gånger. Maja Winterfelt hade vid besök dessa preparat med sig, som senare ska ha getts till ”fel hästar” hos Westergård. Prover togs även på Kijafa, Punktum Scalflex, Jaccaroo och Deweyscampers, vilkas prov saknade spår av Dexadreson, vilket innebar att tränarens redogörelse inte stämmer. 

Bo Westergård påstod att det inte var Maja Winterfelt som blandat lösningarna utan Henriette Andersen, som inte ska ha använt DMSO i Dexadresonlösningen. Då borde det ha funnits fem påsar DMSO, inte två, som skulle kunna ha använts fel. Vilket ingen i Utredningsgruppen valde att tro på.

Tysk läkarbok kopia

De ansåg det dessutom högst osannolikt att Henriette Andersen inte meddelat Maja Winterfeldt om ändring i behandlingarna. Enligt Divided Loves hälsokort fanns halssköljning dokumenterad 30 juni 2015 av Henriette Andersen, en blandning DMSO och Dexadreson. Utredningsgruppen ansåg dessutom att Westergård rutinmässigt använt Dexadreson vid hästarnas halssköljningar.

I Domslut påpekades att behandlande veterinärers plikt är att se till att dylika behandlingen sker i trygga förhållanden. Utredarna hade svårt att tro att professionella veterinärer kunde ha så undermåliga rutiner som Westergård angett.

Norske Travselskaps Domskomité dömde med omedelbar verkan Bo Westergård till två års avstängning från norsk travsport. Det innebar att tränaren inte fick träna hästar eller befinna sig på travbanor, stallområden eller andra anläggningar licenserade av DNT under avstängningsperiod. Yrkan var egentligen tre års avstängning och 700.000 i böter, vilket avslogs då regelverk och Dom rättade sig efter 2016 års reglemente, inte 2015 (då dopingbrott skedde).


Westergaard klipp Jag är väldigt tagen av allt detta. Jag överväger eventuell överklagan. Jag är oenig med domen och känner mig felaktigt dömd. Jag tar ansvar för att hästarna hade DMSO i kroppen, men det är inte gjort med mening.

Va!? Då kvarstår frågor – varför dömdes Westergård efter ett senare ändrat regelverk? Och om DMSO inte använts med mening, hur fan menade Westergaard då?

Sen var det dags igen, fast 2023/2024 är det Danmark som hanterar dopingärendet Westergård. Två år och sex månaders avstängning blev det den här gången.

Överdomstolen i Danmark slog fast sin Dom mot Bo Westergård, som i ett pressmeddelande berättade att han kommer att driva målet i civil domstol. (Vilket gör att han kan träna och tävla hästarna under tiden…

“Beslut träder i kraft fyra veckor från meddelandet, om inte civilrättslig talan har väckts i frågan före denna tidpunkt. Väcks ett sådant mål, träder beslutet i kraft vid den tidpunkt då denna rättegång avslutas utan att förlikning eller dom har fattats”

Som om dessa galenskaper i Westergårds stall inte var nog, fortsatt tränaren att kritisera stallmiljön på Skive travbana. Hoppas verkligen inte han har rätt, för så får inte en travbanas gästboxar skötas!

 

Den aktuella travdagen på Skive var ett av stallen del av dopingstallet, som dagligen användes av två veterinära mottagningar och en tandläkarmottagning ?! Det preparat som hittades i positivt dopingprov  hade använts av minst en veterinär som arbetat i stallet.

DET låter ju knappast godkänt, om det nu stämmer, har ingen annan ”hästmänniska” reagerat över detta tidigare? Skulle personligen aldrig använt en sådan box till starthäst, där har Westergård faktiskt en poäng.

Gäststallet var (enligt tränaren) inte ordentligt rengjort eller kontrollerat vid besiktning. Kan det vara möjligt? En av veterinärerna var även banveterinär under aktuell tävlingsdag. 

Klipp: “Den 30 april 2023 var förhållandena vid Skive Travbane, enligt vår uppfattning, anmärkningsvärda och det förekom tydliga brott mot de rutiner som syftar till att säkerställa att ett dopningsprov inte kontamineras. Vi tror fortfarande att dessa faktorer var orsaken till det positiva testet” när ID Exceptional testade positivt.

 

Det går faktiskt att vägra gästbox man anvisats till, även om boxen är plomberad. Som licensinnehavare gäller strikt ansvar oavsett händelse. Har berättat det tidigare – i en plomberad gästbox på storbana hittades en påse Butazolidin i boxhörnet när hästskötaren granskade böxen, innan hästen som skulle starta i DD fick gå in…Hur f-n gick det till?

Granskade faktiskt skitskottarpersonalen strax efteråt, när jag ändå gick och väntade på en häst som skulle vakna på kliniken. Nä, jag var definitivt inte nöjd. Man ska inte behöva åka omkring med en egen spånsäck och Virkon i sprutflaska när man betalar 230-450 kronor i gästboxhyra. Tänk om Westergårds häst blev ”dopad” (kontaminerad) i boxen?

Ingen kommer att tro honom i alla fall.

Bo Westergård fortsätter att vara delaktig i träningen på gården och förbereder försteman och kompisen Niclas Korfitsen för att ta över träningsrörelsen.

“Jag ska nu jobba för att bevisa min oskuld oavhängigt att min framtid inom travsporten är över som travtränare”, skrev Westergård.

I pressmeddelandet riktades skarp kritik mot stallmiljön på banorna i Danmark i allmänhet, på Skive i synnerhet den aktuella dagen som “Vi är maktlösa när vi gång på gång ställs inför förhållanden på banorna som inte håller en standard som uppfyller riktlinjerna, och den standard som övriga nordiska länder har. Det togs 500 dopingprov innan det oundvikliga (?) hände och man får vara nöjd med att det inte inträffade tidigare. Tänk om det hade tagits lika många tester på mina konkurrenters hästar!"

Bo Westergård fortsätter att driva målet i civil domstol.

“På grund av mitt förflutna kommer jag aldrig bli erkänd för något annat än en dopingsyndare här i Skandinavien. Men jag har inget att be om ursäkt för annat än i mitt förflutna i Norge. Det senaste året har varit ett helvete för mig och min familj och därför har jag tagit följande beslut:“Jag slutar som travtränare i Aalborg när jag är klar med det återstående arbete jag påbörjat med mina trogna hästägare. Neddragningen av min tränarverksamhet är redan igång och jag och min familj kommer i lugn och ro att gå i pension och lämna travsporten. Meningen är att Nicklas Korfitsen ska ta över efter oss

Tro det den som vill.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)