STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Bokslut i Hästfabriken

 

 

2019-12-20

2019 12 20Året som gick, blev det som vi tänkt?

…inte om man ska tro allt som skrivs på (o)sociala media, fast... ingen rök utan eld. Sött och salt blandas friskt och skulle man tro på allt som skrivs vore travsporten i Sverige lika körd som landet Sverige. Det vi kan vara överens om, är att man inte alltid får rätt fast man har rätt. Under den rubriken får många galenskaper plats.

Polisutredningen lades ner mot travtränaren i mellersta Sverige (kan du läsa om på hovtramp.) Alla visste inom tre röda sekunder vem det handlade om och efter att ha läst förlikningen/domen blir man mest förskräckt över hur lättvindigt fallet behandlades. Inte minst för den modiga som anmält och drog tränaren inför skranket.

  

arkivbild AB - advokat så klart.

Tränarens ombud Staffan Uvabäck är en välkänd figur när det hettar till i travsporten och är även ombud för framtida ärenden, kopplade till Svensk Travsport. I fallet med Björn Goop mot Linn Anderssons olika andels-stall gick det ju minst lika bra - för överheten - även om inte Uvabäck fick avsluta sin påbörjade utredning...eftersom han glömde bort att han var hästägare i Goop-stallet, jävsituation uppstod.

störst plånbok och pondus vinner...

Facit till galenskaperna är att JOP får hålla fingrarna i styr i fortsättningen, om han vill fortsätta som nationalhelgon och trav-ikon. Goop-stallet får hastigt uppgradera sina hästjournaler och borde nog även överväga att byta veterinär. Hur förklarar man annars att två av hästarna som bytte tränare mer eller mindre omgående gick till slakt? De hade ju knappast bara huvudvärk...

privat arkivbild - min egen hästägardress, Runar Sandberg kör...

Egen lång erfarenhet (första travhäst inköptes 1969) av tränarbyten finns från stortränare till mindre tränare och stall men ger också bittersur smak i munnen. Betvivlar starkt att hästskötare och hästägare är medvetna om vad som egentligen händer i de nutida "framgångsrika" stallen, speciellt efter stängningsdags.

Några elaka exempel

på preskriberade upplevelser i travsporten, där alla tävlar på "lika villkor?"

egen arkivbild från obduktion

En svensk rekordhållare avlivades efter att först ha tappat synen och senare visade sig efter veterinärscanning vara fullsketen med ”träsprit” - i klartext överanvändning av DMSO. Inte förvånad, just den tränaren har varit i blåsväder tidigare och har även befriats från regelrätt tränaransvar vid en olycka där flera hästar fick sätta livet till. Friades med hjälp av ST (och fick behålla licensen.) Något som även nestorn och exproffset Thomas Nilsson kommenterat (se längre ner.) Man tar sig för pannan, bevisligen hjälper det att ha kompisar att fika med på insidan av Silvergrisen.

En annan jättetrevlig individ inköpt från en framgångsrik travfabrik uppvisade klara travproblem efter flytten. Man undrar ju v(ä)rkligen vilken veterinär som ”opererat” häststackaren helt felaktigt på inte ett, utan två ställen. Konstaterat och klart, nä, som av en händelse fanns det inga veterinärjournaler från tidigare tränare/träning att tillgå.

En riktigt kapabel import flyttas efter inköp för stora pengar, men uppvisar redan i första start tecken på hjärtmuskelinflammation. Jahaja, så var det med det. Hur gick det till? Ingenting man borde skriva u.a på veterinärintyget om, såvida inte tidigare tränare anlitat en av alla dessa könskvoterade flätlisor från SLU-fabriken? Den veterinärfållan kan ju knappast beskyllas för arbetslivserfarenhet och kan näppeligen ha hunnit skaffa sig den kompetens som krävs. Bra affär för skrupelfria hästhandlare och proffs.  

Dyr affär för hästägare med facit i hand.

Jaja, många importer dras ju självklart med sviter efter både Lasix och andra godsaker. Lungproblem och halsproblem (kamouflerade omskrivningar för uppehåll med godsaker.) Tänker på fantastiska Twister Bi som sprang in 9,8 mkr före tränarbytet. Inte ens en finne kunde åtgärda problemen, och det vill inte säga lite.

 

arkivbild - backyardsulky

Har något positivt hänt under året? 

Beror på hur man ser på det och vem man frågar.

Jägersro blir ett helt nytt stadsområde med 3.400 bostäder, skolor, förskolor och grönområden. Stadsdelsnämnden har tagit beslut vilket resulterar i en helt ny travanläggning, stall och publikområde som gränsar till Travbanestigen, Amiralsgatan och Elisedalsvägen. Men...var ska hästarna tränas? Hupp!

 

Hovtramp/Ilse

Markförsäljningen på Solvalla då?

Solvalla Travbana tecknade redan 2018 avtal om att sälja en del mark runt travbanan. Solvallastaden ska växa fram med över 2.000 nya bostäder i området. Totalt sex kvarter (83.000 kvadratmeter.) 2021 smäller det, samtidigt som en gren av Kistas tvärbana når ända fram till Solvalla. Några hundra miljoner kanske räcker för att skapa en attraktiv anläggning, vem vet.

Tisdag 17/12 kom 516 personer till Solvalla för att se loppen live, antar att närmast sörjande (de aktiva) inte räknats in i den siffran...

Skogsslingan och uppförsbacken riskerar att bli kortare, frågan är väl var Travskolan ska bedriva sin verksamhet när husen står klara på rad. Ridhusets vara eller inte vara, det årliga problemet när kylan biter i kinderna och elever som knappt sett en häst tidigare ska hålla sig kvar stelfrusna på hästryggen.

Ridhuset var också perfekt uppmjukning under travdagar, efter lång resa i transport, och gick dessutom att hyra ut till auktioner, hundutställningar, dressyrtävlingar, loppmarknader och gud vet allt. KUL var det i alla fall.

 

Hovtramp/Ilse

Ska det vara så svårt att tömma sandlådan och räta upp väggen så att RIDHUSET går att använda som det är tänkt? Välkomna hela styrelsen tredje veckan i januari när Profilskolans/mina 25 elever ska rida/köra efter jullovet. Ta inga vantar eller mössa med er, det behövs inte! Vill Solvalla bedriva Travskole-verksamhet eller inte?

 

Årets GALOR i trav&galopp, med nomineringar av alla de slag.

Vem röstar och hur räknas rösterna? SHK/Svenska Hästsportjournalisters Klubb (är medlem) röstar på travsportens bästa hästar, kuskar och ryttare under året, med oftast rätt förutsägbara resultat. En röst från mig gör ju inte så stor skillnad, om man säger så…vilket ger lånekuskar och mediafavoriter företräde i nomineringarna. Not my cup of tea.

 

SHK är nio personer i styrelsen, de gånger de inte är överens sker en demokratisk omröstning. Om det blir lika siffror har ordförande utslagsröst. Styrelsen har gått efter titlar och inte efter intjänade pengar. Numera är ju många travhästar premiechansade, men så var det inte från början och då kunde intjänade pengar bli väldigt missvisande. Vid utnämning av Årets Häst har däremot folket i stugorna rösträtt, vilket ger ett annat utslag än om hästsportjournalisterna ensamma skulle ha röstat.

 

Kriterierna i Galoppen är intressant! Följer Bro-tränade hästar med de bästa prestationerna. Det delas också ut ett pris för Årets kämpe, där kriteriet är att hästen ska ha varit före flest antal hästar under året.

I Galoppjuryn som väljer Årets Hästar, tränare och ryttare sitter en enda person! Som har till uppgift att ta fram de bästa prestationerna.

 

Hovtramp/Ilse 

Låter liiiite vanskligt i mina öron, vem fikar med vem? Själv hade jag röstat på Madeleine Smith och Espen Hill, om det hade varit möjligt...Hon som vann S:t Leger. DET var en prestation utan like av BÅDE häst och ryttare/tränare. Kanske inte den tvåbenta är lika fin i kanten som konkurrenterna? Krusar inte lika mycket för överheten i galoppen? Säger vad hon tycker? Nä, så är det nog inte. Vi litar på att en enda person väljer rätt, eller hur?

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)