STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Smaken är som baken...

2022-04-12

Nya spöbestämmelser från vårpremiären Bro Galopp 10 april.

Enligt nya regler får spö inte användas i drivande syfte, ryttare får bara använda spö för att avvärja olyckor. Enda skillnad mellan Sverige och Norge, i Sverige får ryttare ta med sig spö ut i alla lopp, i Norge är spö helt förbjudet. 

Spö får användas för att avvärja farlig situation. Spö får inte vinklas upp mot hästens ögon och öron, spöslag jämställs med tygelslag. Under lopp ska ryttare rida med båda händer på hästens manke och hals. Från 200m före mållinje(i hinderlöpning efter sista hindret före mållinje tills passerats) får ryttare inte skifta spö från en hand till andra, såvida inte olyckssituation föreligger. Ryttare får bara använda av Skandinavisk Galopp fastställt spö, cushion stick (vadderat spö). Spöregler (första stycket) gäller även vid träning av häst.

PA Gråberg förklarade ingående hur spö ska användas, och inte...han var inte helt nöjd med beslutet, och han om någon borde ju sitta på facit.

Nu borde Svensk Galopps hästvälfärdsavdelning få mycket mer att göra? Besök rekommenderas bakom kulisserna på Bro Galopp - oidentifierade arbetsryttare från icke skidåkande länder bultar unghästar hårt med pisk mellan öronen i "träning." Borde inte galoppanställda bosatta inom området vara medvetna om detta? Går de aldrig på promenad?

Nä, inget skitsnack, vid besök med kamera för att titta på unghästträning kallade en seriös galoppjockey avarten för idiot, det enda ord han för övrigt förstod. Men... tystnadskultur råder tydligen, vilken aktiv licensierad vill bli obekväm hos ansvarig tränare som lejt "idioterna" ...då kan det gå illa. Både papperslösa och slavarbete är förbjudet i Svärje, inventera samtliga stallars lönelistor pronto, hur svårt kan det vara?

Stalltips till SG:s nya VD - lägg dig i en buske och titta när gänget rider ut för "träningsrunda" från ett av storstallen på galoppbanan.

Einar Anderssons foto blev världsberömd tavla Salvador Dali

Forskning om spanking! 

Mirielle Melani Johansson har i examensarbetet Spödrivning isvenska travlopp veterinärmedicin SLU gjort en vetenskaplig studie i syfte att undersöka vad drivning med körspö har för effekt på travhästars prestation. Läsvärt!

På Svensk Travsports hemsida presenteras tillåtet eller inte 2022. Ordet drivning försvinner, ersätts med maning. 

”Körspöet är ett viktigt verktyg ur säkerhetssynpunkt för att kommunicera med och korrigera hästen. När körspöet används för att mana hästen ska det användas utan att kraft läggs i rörelsen. Vid bedömningar ska måldomarnämnden göra en helhetsbedömning av situationen”.

Då vet vi! Få se hur många hästar med sadel och sulky som springer utan att nån lägger spö på rumpan elelr manken. Vilka innovativa påhitt kommer ryttare och kuskar att använda istället? Nu krävs betydligt högre kompetens i domarbåsen, här duger inte längre tonnisar och ponnyfolk. Svåra avgöranden i lopp, spännande fortsättning följer...

Hovtramp/Lasse 

Kanske vinden som ställer till”

Galopperna på Jägersro i lördags skylldes i Tv-studion på hård motvind, i V75-2 gjorde halva fältet bort sig och även i inledande avdelning.

"Experten" Micke Nybrink i Trav-Tv:

– De såg ut som ett gäng nybörjare, men det är väl kanske vinden som ställer till det. Nä, tror aldrig han suttit bakom en häst, klappat kanske.

Lennart Kusken Forsgren:

– Jag vet aldrig om jag sett så här många galopper. Den här dagen är helt osannolik, ett galoppkaos.

Programledaren Per Skoglund var också förvånad över alla galopper:

– Jag har räknat till över 30 galopper totalt i dag, över 20 på V75, sa han.

Många galopper blev det under V75 dagen. För att vara exakt blev det under 12 lopp 39 galopper och 5 startförbud.

Hovtramp/Lasse - Erik Adielsson och Svante Båth

Banveterinärerna Anders Rickard och Andrea Berglund

hade fullt upp på Jägers, men borde i ärlighetens namn haft mycket bättre koll på spelfavoriten i Guld. Kanske tillfrågades skötaren efter värmning och de köpte hennes förklaring? annars får de nog ta på sig eländet själva. Bortsett från allt, kan banveterinär göra precis som de vill! Anställda av Jordbruksverket kan ställa in tävlingar om underlag är otjänligt, om det är för kallt eller om andra giltiga skäl föreligger under tävlingsdagen. 

Jägersros travbana betecknades efter varje lopp i resultatlistan som – lätt bana. Något fäste fick inte ett gäng hästar i alla fall, det slirade rejält under hovarna och smackleran stänkte.

Sämsta ”spik” för spelarna måste ha varit Very Kronos som såg ut som en ostkrok redan i värmning där Mia Båth höll hårt i tömmarna för att räta upp och undvika galopp. Inte blev det bättre till Stor-loppet (Guld) Hästen fick efteråt startförbud, det krävs friskintyg, ug/utgick galopp.

Hovtramp foto/Erik Adielsson

Förklaringar från tränare och lånekusk efter lopp gjorde ingen gladare precis. Erik Adielsson (lånekusk) kan gott och väl dra ner lite på sina omskrivningar och försvarstal, just den här hästen är alldeles för bra för att starta när han inte är i tävlingsmässigt skick! Mediaträning döljer sanning?

Svante Båth, Very kronos tränare borde haft mycket bättre koll. Storspelare gick säkert i spinn och presumtiva hästägare fick sig nog en tankeställare. Oavsett om tränare har fabriksstall med hundra hästar eller ett fåtal pållar i boxarna krävs mycket mer kompetens för start i storlopp!

En duktig entreprenör (kundfångare) och marknadsförare (underhållare) är inte detsamma som att tränaren har kompetens i anatomi eller träningsfysiologi, möjligtvis träningsfilosofi, Word...Val av veterinär (pfuii!!!) har på senare år flyttat fram positioner för ett antal travtränare. Det är inte klokt vad man kan hitta på med hästar för att få dem ohalta och utan att de känner av smärta.

Vad får man för travträningspengarna?

Hästägare lämnar inte sällan häst i träning efter att ha slickat i sig press och medias stjärndravel och upphöjning till skyarna av utvalda travtränare. Vilket fyller på i tränares stallar med hästar, personal och ansvar för hela kittet! Koll på hundra hästar varje dag? knappast. Vem kan man lita på?

Ett elakt nyligt exempel på vad man får för pengarna om man väljer ”fel” travtränare. För 20.000 spänn i månaden borde kompetens varit betydligt högre. Att starta en häst som borde legat i fosterställning i boxen, istället för att visa upp sig på travbanan. Ett ben tjockt som en huggkubbe vid lastning på gården, vad tänkte tränaren, skötaren, hästen? Sistnämnda bräcker naturligtvis ner rejält under travloppet.

Så synd. Måste ha trampat snett. Pfuiii! Fel igen. Hur står det till med den här tränarens kompetens, har han sett hästen senaste tiden? Kanske fel (för oerfaren) hästskötare, fel veterinär, nåt jävla fel var det i alla fall.

Facit: en hästägare som knappast kommer att marknadsföra tränaren, trots att han har hundra hästar i stallet. Hästägaren som bor i andra ändan av landet lämnade sin guldklimp i tränarens ansvar, efter att tidigare tränare dragit på hästen blodvite i lungorna. Och lite till.

  

Foto: hästägaren vid hämtning av hästen tre dagar efter lopp.

Hästägaren hade naturligtvis inte en aning om att nya tränaren efter tre månaders dyrbar travträning startade en trebent häst. Nu vet man. Alla grät när hästen hämtades på tränarens gård. Veterinärfakturor berättar inte bara skadans omfattning, även hur gammal skadan är, och det som tränaren borde sett minst ett par snabbjobb tidigare. Nä, försäkring gäller inte för nedbräckta senskador. Talanglös häst? Knappast! Föreslog hästägaren att ringa ”tränaren” och be om lite avdrag på senaste fakturan. Fetglöm det! Så går det till bakom kulisserna. Så välj med omsorg!

Galopppremiär på Bro Galopp

Upplösning i Silverhandicapen blev nog inte som Tarzan tänkt sig? Swinging of Venice hade just kopplat segergrepp när länge ledande Dragonfly trollade fram extra pollett i de sista sprången. 

 

Foto/Bro galopp

Tarzan travtränaren och fotografens häst i proffsträning hos Annika Sjökvist Bro galopp startade under vårpremiär. Egentligen hade han redan vunnit när olyckan var framme. Utrustad med blinkers och bara några futtiga kliv kvar, blir det tvärstopp, jockeyn tvingas växla tygelgrepp och konkurrenten smet förbi över mål. Varför då? Bara hästen vet.

  

Kameraman, stor kamera på axeln eller en hukande fotograf några meter ifrån upploppsstrid över mål skrämde den moraliska vinnaren, som blev 2:a. Surt sa räven. Jävla fotograf sa nog Tarzan?

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)