www.horse-canada.com
Hyperbaric oxygen Chamber Therapy
Nä, inte för att rulla hästen i tjära och fjäder när man tröttnat på dem. Tryckkammare (Hyperbaric Oxygen therapy) har funnits en längre tid i galoppvärlden utomlands, men sen en tid tillbaks rullar ett släp med en tunna runt för behandling av hästar även i Sverige. Hästen placeras i tunnan (sluten tryckluftskammare) och tillförs syre med mer än det normala atmosfärstrycket. Hoppas att inte hästen får klaustrofobi därinne under behandlingen, en del hästar går ju inte ens att lasta på en vanlig transport…
Behandlingen har funnits länge för människor, använd inte minst i Coronatider! Hästsportbranschen i Sverige började använda terapin för ett par år sedan. En fransk kirurg prövade metoden redan 1879 som fångades upp på 1930-talet då den testades och utvecklades för att användas vid behandling av dekompressionssjuka (dykarsjuka) för djuphavsdykare.
Kliniska prövningar visade snabbt att det fanns flera andra fördelar med syrekammaren, exempelvis för att behandla sportrelaterade skador. Professionella idrottare i NHL, NFL, NBA och MLS har länge använt metoden för en mängd olika besvär, diagnoser och förebyggande.
Användningen av ”tunnan” med syrebehandling inkluderar behandling av kolmonoxidförgiftning, mjukvävnadsskador, brännskador och djupliggande infektioner. De humana resultaten användes senare som grund för behandling av sporthästar. En lektor vid fakulteten för veterinärmedicin vid University i Calgary var tidigt igång med forskning.
Syre har framgångsrikt använts som kompletterande behandling av patologier inom hästmedicin under nästan ett decennium, vilket gett goda resultat enligt Dr.Léguillette, som involverades i forskningen av hyperbar syrebehandling 2009. Det som oroade var att den utvecklade terapin hyllades som "botemedel" utan vetenskapliga bevis. Trots behandlingens popularitet, inte minst i hästsportens värld utomlands, finns bara tre peer-reviewed medicinska dokument i Nordamerika om ämnet.
Hyperbar syrebehandling utvecklas fortfarande inom hästmedicin utan hitills bevisad effekt, och med få studier som illustrerar vad det egentligen tillför eller gör med hästarna. Den begränsade forskning som gjorts, beror säkert på investeringen, inköpspriset av ”tunnan” och även priset för behandling. Jodå, det finns enstaka svenska travtränare som köpt sig en egen ”tunna” för halvmiljonen, givetvis är avdragsgill i bokföringen.
En sån bör man ha. Hur fungerar det då?
Mängden syre som röda blodkroppar kan bära är begränsad under normalt atmosfärstryck, vilket innebär att endast en liten mängd syre löses tillbaka i plasma. Att öka bara mängden syre som andas kan inte förbättra syretillförseln till kroppen genom hemoglobin, men med ökat tryck ökar syrenivån i plasman, vilket ger högre tillförsel till vävnader och organ. När hästen (eller människan) ges 100 procent syre under tryck blir hemoglobinet mättat och själva blodet kan hypersyresättas genom att syre upplöses i plasma. När syretrycket ökar i tryckluftskammaren ökar mängden syre som inhaleras; hemoglobinet i de röda blodkropparna blir 100 procent mättat med syre; och överskottet av syre löses upp i blodplasman, vätskan i blodet blir sedan självt syre.
Kan det vara tillåtet att använda tryckluftskammare på starthästar? Knappast.
I karensreglerna för trav, galopp och ridhästar under förbjudna åtgärder går att läsa ett antal påpekanden som är förbjudna, men används flitigt av både veterinärer och kvackare. Så se upp med karensreglerna…
Förbjudna åtgärder:
Manipulation av blod och blodkomponenter. Administration/återförande av homologt blod/produkter av röda blodceller i cirkulatoriska systemet (undantag livräddande syfte.)
På konstgjord väg öka syretransport/syreavgivning, inkluderande men inte begränsat till modifierade hemoglobinprodukter (undantaget livsuppehållande tillförsel av syre.)
All form av intravaskulär manipulation av blod/blodkomponenter på konstgjord väg.
Manipulation av inandningsluft för att öka mängd röda blodkroppar (så kallad höghöjdsträning) och motsvarande, användning av tryckkammare eller motsvarande.
Inte helt ofarligt heller att leda in skodda hästar i tunnan…
Vid ett Rehabcenter i Florida omkom en kvinna och häst, ytterligare en kvinna blev skadad. Hästen stod inne i tryckkammaren, blev orolig under behandling och började sparka omkring sig. Delar av säkerhetsbootsen på hovarna försvann innan kvinnorna som skötte tryckkammaren på utsidan hann släppa ut trycket i kammaren. När hästskorna kom i kontakt med tryckkammaren utlöstes en gnista som orsakade explosion.
Ett par svenska travtränare har gett mängder av fina lovord på den kringresande tunn-cirkusens hemsida, efter att ha provat ”tunnan”. Hoppas de läst karensregler, speciellt han som investerat i egen ”tunna.”
Hovtramp/Ilse