Hovtramp foto
OMSTART!
I travsport likvärdigt med att ”ta upp” eller få tvärstopp på hästen, kanske få galopp, eller i värsta fall hela loppet förstört. Att brottas med en bångstyrig häst som vill iväg snabbt första gången, och tvingas göra om starten, en gång till eller i sämsta fall sju gånger!
Finns några omstartrekord? När är det NOG?
De enda i reglementet som beskrivs är att ogiltiga starter ska tas om. Reglerat är att vad som är orsak till omstart ska anges, och huvudstartern ska eller kan beordra omstart. I vissa fall krävs bedömning av situationen och beslut om vem som är vållande. Vilket blir ytterligare väntetid när domarna ska ha filmtitt i backspegeln, under tiden som hästarna på banan reagerar högst olika i väntan på ny start.
I många omstarter är det självklart vem som hade för bråttom. Det finns inget maxantal för hur många omstarter det får ske i ett lopp, däremot visas ekipage ut efter att ha orsakat två omstarter eller kanske fått en oregerlighet häst som stryks. Böter utdöms för tjuvstart, vid upprepade förseelser kan det även bli avstängning. I absolut sämsta fall, beror omstarten på ett tekniskt fel! Orsak? Någon i domarbåset snubblade med pekfingret eller (inhämtad expertis) dåligt underhållna tekniska system!
Orutinerade hästar blir givetvis lättare irriterade av att stannas upp precis när kusken hade satt fart. För lång väntan på travbanan, exempelvis på grund av materialfel hos konkurrent, kan också ställa till det rejält.
När häst galopperar i startögonblicket och stör medtävlare blir det omstart. Vanligast är att antingen häst eller kusk blir för ivrig i voltstart och tjuvstartar för ett bra spår från början. Då blir det omstart.
Foto: Lasse/Hovtramp
Omstart i montélopp, det låter som ”ont i armarna.”
I montéloppens begynnelse (2006) reds ett svettigt voltstartslopp som jag minns väl. Lägst 55.000 vilket fick hästar med 57.000 att tvingas möta tilläggshästar med 1,5mkr på kontot. Tja, man behöver ju inte starta, men så värst många lopp fanns inte att välja på. När sjunde start kom iväg hade flera hästar, för att inte tala om ryttare tröttnat eller kroknat.
Fem av loppets hästar diskades för galopp när starten äntligen kom iväg, då var redan ett ekipage utkört. Vem som vann? Naturligtvis den ensamma miljonären på dubbla tillägg. Rutinerad ryttare, stark häst. Ett av de rörigaste lopp jag sett. Tråkigaste uppvisningar? När samma ryttare ramlade av tre gånger i tre olika lopp. Farligt för medryttare, onödigt och dålig insikt om egna ryttarkunskaper.
Erfarenheter som senare? grundat nuvarande fysprov i LÖPNING PÅ TID, vilket ingår i montélicens och har noll att skaffa med ridkompetens i montélopp. Expert på avramling i lopp utbildar övriga? Skrev faktiskt ett reportage om monténs fystest, intervjuade för säkerhets skull en galoppjockey som ridit monté, en ökendistans-monté-galoppryttare och en svensk flerfaldig mästare i löpning med egen montéhäst. Den senare hade varit utmärkt att anlita när fystester skulle uppgraderas, jobbar dessutom på ATG och har amatörlicens. Suck.
Vid V75-tävlingar kan resultatet ändra sig rejält om det blir omstarter. Även elithästar kan tappa lusten att tävla om det krånglar för mycket i loppen. FYRA omstarter i ett lärlingslopp på V75 2018, femte starten kom iväg! Mycket riktigt, flera betrodda hästar (eller kuskar) kroknade och hade gjort av med både löplust och onödig energi under väntan och omstarter. Vad spelarna tyckte ska vi inte ens gå in på, mycket tidningsrubriker blev det i alla fall och som vanligt ville storspelarna förbjuda lärlingslopp inom V75-spelet.
Omstart i Elitloppet? Ja, det har faktiskt hänt. Den böteslappen (regleras efter prissumma i lopp) vill man helst inte veta.
Även Fyraåringseliten en Elitloppshelg på Solvalla förorsakade stora rabalder och höga gallskrik från spelare, press och media. I de bäst betalda travloppen innebär det markant höjda straff. En proffskusk som orsakar omstart i Grupp 1-lopp får fyra dagars avstängning.
Så här såg böteslistan ut vid tillfället:
(Pinkman), 5000 kr, avs. 160615-160617, dålig anslutning efter startbil. (Pinkman), 5000 kr, avs. 160612-160614, felaktigt bruk av körspö.
(Telecomando O.K.) 5000 kr, avst.160612-160614, dålig anslutning start.
(Mr Perfect), 5000 kr, avst. 160612-160618, dålig anslutning efter startbil.
(French Laundry) 5000 kr avst. 160612-160614, dålig anslutning startbil.
Foto: Lasse/Hovtramp - delägd häst
Två exempel på riktigt trista lopp, samma häst.
En mindre bra uppladdning för de flesta i det just det här loppet, där min delägda travhäst startade. Sjätte starten kom iväg…fyra kuskar fick böter för tjuvstart eller ha stört medtävlare, FEMTE omstarten utgick inga böter... då den var orsakad av funktionärsmiss…Say no more.
För ett år sedan (på dagen!) till ovanstående lopp startade samma häst på samma bana. SJUNDE starten kom iväg, och det finns filmsekvenser på både tjuvstarter och lopp om domarna har problem. Vilket de tycks ha haft denna dag. Två tjuvstarter, en illa ledd volt, helt med sanningen överensstämmande. Min delägda häst kördes ut efter FEM omstarter, då den kusk min kusk hade rygg på (nr 2) stod på BAKBENEN och hade tvärstannat.
Vad gör man? Kör rakt över den som är i vägen och kolliderar? Båda sidor var ju upptagna, varför medtävlare i närheten skrek ta upp, ta upp, för att undvika olycka! Den som tvärstannade framför åkte INTE ut, det gjorde min delägda häst i rygg, som kördes ut för att HA STÖRT MEDTÄVLARE! Finns det gullegrisar på travbanor? eller har domarna gått direkt in i målkuren efter att ha kört ponnylopp och saknar kompetens? Två dagars kurs med Kurt är ju kanske inte så mycket i domarsammanhang.
Heja domartornet, Synsam nästa. I det här senare loppet är jag inte partisk, varenda en både i loppet och som tittade på från sidan såg och hörde vad som hände, utom domartornet. Hästen? Han var redan sur, så kusken körde snällt ut när han blev tillsagd.
Det var nog också ett av de värsta skrik-skränlopp på länge, att kalla medtävlare för idiot, bonnjävel och -åk hem din nolla är varken trevligt eller borde få förekomma. Nä, man behövde inte stå långt bort för att höra eländet ellervem som gastade värst. Handlingsförlamning, tystnadskultur, rädd för payback? Att inte fler reagerade är en gåta!
Foto: Lasse/Hovtramp - voltstart
Voltstart, gammal svensk tradition som kräver sin kusk. Även vana kuskar kan få problem. Att snurra lika många gånger som en balettdansös på Operan är inte optimalt för någon häst, innan de efterlängtade kommando orden äntligen kommer igång. Ett, två, kör! Den som har en jättehäst och får ett trångt spår i volten har förhoppningsvis gjort sina gympass eller får hoppas på att häst man ”delar” spår med har ponnystorlek.
Foto: Lasse/Hovtramp - autostart
Utländska kuskar vana vid autostart får öva om de ska köra voltstartslopp. I licensutbildning får kuskar köra licenslopp från alla spår, både volt och bilstart, men för en nykläckt kusk som inte har egen häst eller kommer ut i lopp regelbundet är det givetvis lätt att bli ringrostig.
Värsta funktionär som upplevts (hittills) en äldre, avdankad travtränare på Sundbyholmstravet som höll i startmomenten i loppen. Inför sista loppet blev det naturligtvis flera omstarter, när det femte försöket skulle iväg hjälpte han verkligen till med sitt uppmuntrande sätt – se nu till att komma iväg då så vi kommer hem nån gång! Tyvärr var det nog bara jag och fotografen som reflekterade, en sån funktionär behöver vi inte stå ut med. Han kan faktiskt stanna hemma.
Trav är trav och inga lopp kan köras i badkaret. Travsportens tjusning är just det att allt kan hända, och händer. Oavsett häst och kusk.
Hovtramp/Ilse