STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kaffe och kaka, vem får smaka?

2022-01-27

 Vad avhandlas egentligen på alla dessa möten, och vilken nytta gör de aktivas invalda representanter, Örjan Kihlström och Johan Untersteiner? Får de betalt (arvode) självklart.

Vilka är det som sitter där på stolarna i möteslokalen?

...känner vi utanför konferenslokalen oss delaktiga i besluten? Är det vårt eget ansvar att hålla reda på vad som avhandlas? Ska vi nöja oss med det som publiceras på Aftonbladet och Expressen? De låsta sidorna i Travronden och SulkySport som läggs ut på travnätet kommer ju inte ens gemene man åt, såvida man inte prenumererar. Försökte, men man får inte beställa enbart Sportdelen i Travronden, SPEL-delen är ju prio 1.

Klipp från ST hemsida: Reglementskommittén

Petter Johansson, har inte han slutat på ST? Jonny Staf, chef för utbildning/Ungdom, Jan Törnkvist måldomare, Per-Olof Grannas Riksdomare, Göran Wahlman förbundsjurist, Staffan Osterling TR:s Generalsekreterare, Antti Rautalinko ST-veterinär, Örjan Kihlström lånekusk, Johan Untersteiner tränare/kusk och Claes-Göran Svensson som B-tränarnas representant.

Petter Johansson slutade på ST april 2021, jobbar på ATG som Manager Betting Objects med ansvar för ATG:s hästspelkalender och importaffär.

Foto: Lasse/Hovtramp

Licenskommittén 

Otroligt viktigt med rätt folk! Annars blir det som det blev.
Representeras av: Göran Wahlman, Claes Broberg sportsamordnare ST, Jan Halberg sportchef Wången, Cay Mäkinen BTR, Jonny Staf.

Mötesparagraf på dagordningen.

Här diskuterades det på hög IT-teknisk nivå, eller hur.
Får man ringa kusk mitt i loppet och berätta att nu blir det snart en lucka!
Ja, det får man om kusken kan svara, eftersom motsatsen inte finns inskrivet i reglementet. Ojojoj, hoppas inga storspelare läser detta! glurp!

§ 8 Kommunikationshjälpmedel till kuskar, samt kameror på ekipagen.
I dagsläget finns inte inskrivet något förbud mot t.ex. telefonrådgivning till kuskar under lopp. Kommittén beslutade att införa en sådan regel samt att om någon vill filma, t.ex. med hjälmkamera, ska detta godkännas av måldomarnämnden. Håhåjaja så bra.

Jodå, det HAR faktiskt hänt, walkietalkiepappa A-tränare på E-läktaren till son i loppet. Upptäcktes. Bestraffades, så vart tog den regeln vägen? Sonen är idag vuxen och sitter som expert i Trav-TV. Tränaren (pappan) stack till Tyskland, av andra orsaker, minns honom ganska väl från Solvallas gamla stallbacke. Tidigare militär och lika tydlig vid sina klinikbesök.

Foto: Ilse/Hovtramp , matvrak, äter nästan allt.

Samma travtränare fick vid ett känt tillfälle slut på havren och ”lånade utan lov” i ett grannstall. En gång är ju ingen gång, men två gånger är minst en för mycket. Tränaren som blev av med havre (innan övervakningskamerorna) hade en räv bakom örat men hade ingen aning om vem som ”lånade” havre i hans stall. Han gillrade en havrefälla. En öppnad havresäck där i översta skiktet blandats i små nubb (spik.) Nästa tidiga morgon gick han runt i grannstallen och tittade i foderkrubborna. Hästar är inte dumma, nubbspikar låg på botten i krubborna i ett av grannstallen, men havrekornen var borta. Slut på havrelån utan lov.

Nästa mötespunkt som avhandlades, känns ju lite sisådär...

Ett problem, när man inte ens får fram beslut i Proppen-Gate?

Foto: Lasse/Hovtramp - Jos Verbeek


§ 9 Kuskar med långt hår
Frågan om det är en säkerhetsrisk (fastna i bakomvarande häst) med långt hår på kuskar, har uppkommit. Kommittén kom fram till att detta är en icke-fråga. Om en kusk oroar sig för att fastna i bakomvarande häst får kusken själv åtgärda ”problemet”. Suck.

§ 12 Kuskar som ej segerdefilerat
Utgångspunkt är att kusken alltid ska segerdefilera. Om kusk har ett giltigt skäl ska böter inte utdömas (nu kommer det!) t.ex. att kusken ska hinna värma en annan häst mellan loppen. Hästarnas välmående ska alltid vara i centrum. Så vem ska ta hand om hästen som kusk får uppsittningsavgift för? Vem ska ta hand om tömmarna efter mål om tränaren är i gäststallet? Slänger den populära lånekusken tömmarna på närmaste person och drar iväg med bilen som skjutsar hästägare till vinnarcirkeln?

Giltigt skäl? Kusken kör i vartenda lopp, har inte ens tid att segerdefilera? Herregud vart är vi på väg. Jim Frick hade förmodligen rätt, lånekuskarna blir travsportens sportsliga undergång...

§ 13 Defilering
Örjan Kihlström och Johan Untersteiner ställde sig frågande till om defilering behövs? det borde väl räcka med att åka en sväng förbi banveterinär i defileringsvolten. Kommittén beslutade att ta frågan vidare med förslag att senast 5 min före start ska ekipage ha passerat defileringsvolt samt alla värmningsekipage vara av banan. Öh?

Vadihelvete diskuterar Örjan och Johan för aktivas räkning?
Defilering inför publik är onödig och tidsödande? Visserligen är det glest med Coronapublik, men satsar inte travsporten på att när eländet är över ska publiken lockas tillbaks? Vad menar Johan och Örjan, ska vi slopa även de högtidliga defileringarna under storloppsdagarna? Kanske lika bra att bara raska över lopp utan defileringsvolt för veterinär också, det är ju väldigt tidsödande... och väldigt sällan nån halt häst stryks för hälta eller i ej  tävlingsmässigt skick...

Stalltips för travälskare.

Spela i mobilen, se loppen på TV, fika under reklamen och casha in vinsten på ATG-kontot...oj vad mycket tid lånekuskarna skulle spara in, de hinner nog med toa också om de skyndar sig. Läktare på travbanorna kan ju rivas, där bygger vi köpcentran och parkeringsgarage.Känns som Jörgen Westholm saknas i den här expert-tränargruppen på ST, han har ju i alla fall jord under naglarna och kompetens att svara vettigt för aktiva, han kan faktiskt ta Roger Walman och Thomas Uhrberg med sig, tycker bättre och bättre om dem, som i jämförelsen med sittande alla tre värnar om hästar och travsportens framtid...Ansökningar till Wången travtränarutbildning

Verkar inte vara så viktigt. Fakturera mera. Fast då måste aspiranterna vara godkända först och kvitterat ut proffslicens. Nema problema, alla kan bli travtränare och alla kan vinna.

Klipp från ansökningsfållan:

1) Samtliga sökande är kollade så det inte ligger något ärende på dem hos Länsstyrelsen. Avslag endast för de som inte genomfört FKT/förberedande prov: Fem sökande hälsas välkomna åter när de fullgjort FKT eller genomfört validering.

2. Krav på arbetslivspraktik inför kursen.
Tre års genomförd, dokumenterad arbetslivspraktik inom travsport gäller för att komma in på förberedande PTK. I de fall där sökanden varit B-tränare och ej kan visa anställningsintyg ska de ha tränat ett större antal hästar för att vara behöriga till kursen.

Den här granskningen av intagningarna har ju bevisligen brustit vissa år. En jeppe med pedofilanklagelser från Tingsrätten som senare slog ihjäl en lånad travhäst (under hästägarens sjukdomstid) slaktade hästen och tog pengarna själv. Jodå, de satt på hans Nordeakonto från slakthuset, hur tänkte han nu? Ja, tyvärr stämmer det, hjälpte hästägaren ända upp i Tingsrätten. Kusken? Tvåmetersdrasuten kör fortfarande omkring i  solkig dress på travbanorna och fortsätter lura i första hand småtjejer med häst.

Bedrägerihärvan nyligen, A-tränare fick licens indragen och hamnade bakom galler i 18 månader. Dömdes för tre fall och ska betala 624.000 spänn i skadestånd. Hur nu det ska gå till. Ingen? kontrollerade hälsotillståndet efter tidigare mycket allvarlig olycka? En kursdeltagare i samma Wången-grupp fick misstankar och polisanmälde (se FUP) för bedrägeri. Listan på bedrägerier blev lika lång som en toarulle på alla de som tränaren lurat, bedrägeri på hög nivå.

Tråkigaste av allt, är att familjen for mycket illa under den här utredningstiden. Pappan (A-tränare) avslutade också sin licens och hoppas verkligen att det inte enbart berodde på sonen, även om han förmodligen är ett heltidsjobb att vakta.

Senaste galenskap som publicerades i mängd (se tidigare blogg) var Joakim med nytt efternamn som skulle köra lopp igen, trots allvarliga anklagelser och övergrepp mot hästar och hund. Hur tänkte A-tränaren, pappan som satte upp honom i sulkyn? Hotbilden lät inte vänta på sig, både häst och kusk ströks från loppet. Förstår verkligen att ingen normal aktiv vill ha honom i närheten av sina hästar, utom då pappan och hästägaren.

Förbundsjurist Göran Walman gav ST:s förklaring och syn på saken...

Tja, som om det inte var nog, det finns en handfull till. tyvärr.

Kasta helstängda huvudlaget och ryck huvan i Silvergrisen!

Har fortfarande svårt att fatta, att en kille som våldtar hästar och hund, sparkar hästar och filmar sina övergrepp, har jobbat hos fyra välkända stortränare med massor av personal, som inte märkt någonting?

Nä, tror inte på det.  

Dags att agera mot både det ena och det andra, inte minst nu när ST plockat in en spaningsledare (ex-polis) för att hålla reda på ”oss” aktiva och få stopp på galenskaperna.

Trevlig torsdagskväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)