STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Mallas Mecka, från lopparkiv till travbanan!

2023-02-07

 

Vad är viktigast för travets överlevnad, sport eller spel?

Utan spel på hästar ingen trav&galoppsport, men som sportchef vete f-n om det inte är viktigare med kunskap om själva sporten, de aktivas slit, dygnet runt, regelverk och reglementen. Förutom bred insikt om hur travbanan och tävlingsovalen ska motsvara publiken och aktivas önskemål.

Svensk Travsport ÄGER faktiskt ATG/AB Trav&Galopp och är beroende av både spel och sport. ST är de aktivas serviceorganisation, men kör lik förbannat ofta över sportens aktiva. Hur det går till? via invalda ryggdunkare och gembärare som knappt lyssnar på den enda med skohorn ”invalda” proffstränaren i samlingen.

Övriga två tränarrepresentanter (ex.licenskommittén) Örjan Kihlström och Johan Untersteiner, har hittills agerat pappersdockor, tja läs styrelseprotokoll. Desto viktigare då, att landets sportchefer (närmast de aktiva) vågar ta ton och ställa krav, när de faktiskt har chansen. ST:s bidragssystem till travbanor känns som bistånd till U-länder.

Böter i travlopp, ska ju knappast utgöra en betydande inkomst för travbanan, känns faktiskt så ibland.

Trav och galopptränare kläcks i storkullar på Wången utanför Östersund. Wången, tidigare Hingststation för kallblod och nordsvenska kulturarvet. Vårliga hingstutsläpp drog stor publik under många år. Självklart ska utbildning för travfolk finnas, men Östersund (Foppaland) !? platsval kom nog till när styrelsemedlem hade sommarstuga i närheten. Synd på kallblodstravet, som givetvis tappade snabbt i popularitet.

Många travtränare som söker proffsutbildning är redan verksamma med stall och hästar, så den avlägsna platsen i snödrivorna är nog ingen höjdare.

Förr var sportchefsjobbet den som servade aktiva med det mesta på travbanan, en fixare av stora mått. Stallbackar ljöd av liv och rörelse, inte ekade tomma mellan stallarna. Sammanhållningen bland aktiva (utom i lopp) skapade trivsel och nyfikenhet, vilket bäddade för nya hästägare och publik.

”Passar bra in i vår profil” 

sa Henrik Montin, VD på Bergsåker om Mohammed Malla. som blir ny sportchef efter Thomas Almqvist som går i pension.

- Jag är väldigt glad över att vi lyckats hitta en lösning med Mohammed, då han passar bra in på vår profil som ny sportchef. Sportchefstjänsten har förändrats över tiden, och framför allt sedan propositionsskrivandet blivit centraliserat. 

– Jag ser sportchefstjänsten i första hand som en säljande roll där det gäller att vara utåtriktad och att sälja in travsporten i allmänhet och Bergsåker i synnerhet. Där kommer Mohammeds erfarenheter och kunskaper väl till pass.

 

Mohammed Malla har tidigare varit lärare och ansvarig rektor för Väktarutbildning, lärare Säkerhetsgymnasiet, Kista, hästägare, kallblodsfantast, tidigare trav-profil (tipsexpert).i Trav-TV.

Är spelexperten Malla rätt sportchef för Bergsåker travbana? Det får närmaste tiden utvisa. Vad tycker aktiva på banan? Som hästägare finns kunskap om travträningsfakturor, men resten? Malla har kallblodet Trollbalder hos Jan-Olov Persson (hingst född 2021) och varmblodet Fixer Upper hos en B-tränare.

Bergsåker är landets fjärde största travbana, storloppet Open Trot i augusti har arrangerats sen 1996, brukar ha publiksiffror runt 25.000 personer. Bland travbanans proffstränare syns Robert Bergh, Daniel Wäljersten, Lars Wikström, Henrik Svensson, Öysten Tjomsland, Robert Dunder och många fler med välfyllda stall.

Malla hittas även på Kanal Global inför V75-omgångar med  ”Alla känner Malla”. Kallas ”Miljon-Mudde” efter miljonvinst 2010, som bäddade för jobb som spelexpert i trav-TV. Expert i  ”Orakat med Lindberg” ”Malla mot alla” ”Vass eller kass” ”Dagens Rätt” med flera travprogram. Med andra ord, spelare med stort S. Självklart...alla vill väl vinna på trav, men räcker miljonvinster som CV för sportchefsjobbet?

 

I en tidigare intervju efter miljonvinst på V75:a sa Malla  –tidigare tvivlade kompisarna på mig som spelare, men det gör de inte längre. Jag spelar inte för att vinna 5000, det är storvinster som gäller. Lopparkivet på ATG är mitt andra hem. Kompis på distans med de största tränarna i landet har hjälpt till, det är värdefullt i spelbranschen.

Återstår att se om Malla blir lika framgångsrik i HÄST och TRAV-branschen, som när det handlar om spel. Personligen tror jag inte på spelare som sportchefer på en travbana, det finns betydligt viktigare uppgifter att sköta än att spela.

Malla kom till Sverige från Libanon1984, och även om passionen för travsport är stor känns som spelintresset väger tyngre. Hoppas jag har fel. Spännande fortsättning följer.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)