STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem ska man tro på, tro på...

2023-12-14

 

Arv och testamenten, då blir vissa tvåbenta som tokiga!

Man slutar aldrig förvånas. Har faktiskt upplevt på nära håll hur ”för mycket pengar på en gång” ersatte vanligt folkvett och förvred huvudet över en natt, trist.

Tobbe Larsson, känd från Ponnyakuten i SVT, som tränare och resor runt Jordklotet med Frihetsdressyr och fantastiska hästar. Nu har han hamnat i strid mot Cancerfonden om ett miljonarv, och huvudperson i en arvstvist, för andra gången.

 

Foto: Ridsport

Det går ingen direkt nöd på Tobbe Larsson, hans prästgård i Sjörup utanför Ystad rymmer många ungdomar på sommarläger som ger god återbäring i plånboken.

Vad hände?

På granngården Klockaregården bodde en äldre, ensam man utan egna barn, Henry Håkansson, både född och avliden på samma gård, där han hade bott i hela sitt liv. Beskrevs av sina avlägsna släktingar som en enstöring, med några få vänner.

Henry Håkansson avled 2022 och efterlämnade testamente från 2001 hos sin bank och revisor, där hans sista vilja var att 100.00 skulle tillfalla kusinernas pappa, resten av arvet fördelas mellan Cancerfonden/Hjärt-Lungfonden. Inga konstigheter alls.

Då dök plötsligt ett nytt dokument upp!


Några veckor efter att Henry somnat in kontaktades kusinbarnet Margareta av en advokat, som uppgav att det fanns ett nyare testamente från 2021, där Tobbe Larsson i den gamla prästgården nära Henrys egendom är ensam arvtagare. "Tidigare skrivna testamente som förvarats i bankfack ska ogiltigförklaras”.

Om nu ifall att Tobbe Larsson och Henry haft någon slags vänskapskontakt som gjort att testamentet ändrats, tvivlar i alla fall släktingarna på, utan att de omnämns i testamentet.

Tobbe Larsson vidhåller att han och Henry hade en vänskap som handlade om historiearvet i deras respektive gårdar. Henrys kusinbarn Arne, som träffade Henry ibland, har aldrig hört talas om någon kontakt med Tobbe Larsson. Att Henry skulle ha skänkt bort hela sitt arv till Tobbe Larsson istället för till de testamenterade fonderna låter för honom bara underligt och helt osannolikt.

Klipp intervju i SydsvenskanHenry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe. Det kan jag lova hundra på, sa kusinbarnet Arne Borgström. Obehagligt.

Foto: Tobbe Larsson clinic

Tobbe Larsson vet tydligen inte varför Henry ändrade sitt testamente och ville att just han skulle ärva honom.

– Jag har också skrivit ett testamente och jag har ändrat det. Man kan väl ändra sig, sa Tobbe. 

Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden som Henry donerat arvet till tog upp en rättslig strid mot Tobbe Larsson.

2022 stämdes Tobbe Larsson vid Ystads tingsrätt, där det krävdes att 2021 års testamente med lagfart som Tobbe Larsson visat upp för ägandeskap till Henrys gård skulle undanröjas och ogiltigförklaras! Expertutlåtande och rättsprövning satte full fart.Tobbe Larsson gjorde sig stora besvär, kontaktade en brittisk handstilsexpert som granskade det nya testamentet från 2021, där avlidna Henrys namnteckning ansågs vara äkta. 

Under ett helt år efterlyste motpartens jurister detta ”original”. Nationellt forensiskt centrum (NFC) fick uppdrag att undersöka namnteckningens äkthet. Men originalhandlingen var plötsligt försvunnen, stackars Tobbe Larsson som inte lyckats hitta dem. Enligt NFC:s analysexperter duger inte kopior eller originalkopior. Så var det med det. Eller.

Nä, lite pinsamt men inte första gången hästtänjaren är inblandad i en arvstvist. 2013 dog en 84-årig kvinna i Malmö. Tobbe Larsson var hennes kusinbarnbarn, och enligt Tobbe själv var de mycket nära varandra, med gemensamt intresse för hästar. Hur det gick?

Hör och häpna, det fanns två helt olika testamenten när kvinnan avled, i testamente från 2006 gick hela arvet och kvarlåtenskap till Tobbe Larsson, i ett nyare testamente från 2013 skulle ett pris-skåp med silverpjäser flytta hem till Tobbe, inget mer. I 2013 testamentet finns ingenting skrivet om något tidigare testamente, bara att det som antecknats är kvinnans sista vilja. I det första testamentet går att läsa hur släkt och vänner ska få välja valfria minnessaker, och Tobbe Larsson ska få skåpet med silverpokalerna som hästarna förtjänat. Efter kostnader för gravvård ska Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och ett par ytterligare organisationer dela på arvet. Inget mer.

Fondjuristerna mötte även denna gång Tobbe Larsson i Tingsrätten, där han ville att testamentet från 2006 ska gälla. Självklart. Varken Tingsrätt eller Hovrätt gav Tobbe Larsson rätt, testamentet från 2013 fastslogs att gälla. Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och kvinnans släktingar delade på,2,8 mkr. Slutet gott allting gott.

 

Hur gick det med Henrys släktgård och arv då?

Arvstvisten skulle avgjorts i Tingsrätten första del av december, men ett par veckor före rättegång dök plötsligt ett avgörande dokument upp! Tobbe Larsson hade hittat det försvunna originaltestamentet, så Rättegången sköts upp.

NFC ska bedöma om Henry Håkansson har skrivit under testamentet. Fast fan vet, i nutid kan man ju köpa en doktorshatt billigt och operera in tuppstrupar på människor som dör, utan att kompetenskontroll och CV granskats innan…

Henrys kusinbarn Arne Borgström och Margareta Hansson är inte någon del av arvstvisten, men måna om att Henrys sista vilja efterlevs.

– Vi vill att fonderna ska få hela arvet, det finns ingen sanning i resten.

– Det viktiga är att Henry får sin vilja igenom, Henrys kusin, min pappa är 91 år, han klarar sig utan de 100 000. 

Som Di Leva sjunger – vem ska man tro på, tro på…

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)