STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Att vårda sina djur till döds...

2023-01-20

 

Dog dom! vems fel? nä, inte mitt...

...att älska sina djur till döds?

Vart vänder man sig om man misstänker vanvård av djur? Sällan eller aldrig konfronteras djurplågare direkt (svälter och misshandlar) djur. Anonym anmälan, visselblåsare är vanligare. Varför? Vad är vi rädda för? Person som inte är lämplig att ha djur ska ha djurförbud, för evigt.

Vi ser, vi hör men tycker problemet är någon annans.

Tills det gått för långt. Ibland hinner djur dö i sin egen avföring, utan vatten och foder. Ja, har upplevt detta en gång för mycket och aldrig mer. Alla blundade utom en liten flicka som var orolfg för kaninen i stallet. Den enda som såg att det saknades fotspår i snön runt det uthyrda stallet.

Ja, hästarna dog och två avlivades, en var förresten avelshingst.

De som äger problemen bär givetvis skulden, oavsett fysisk och psykisk ohälsa. Det finns alltid hjälp att få! Vi ser väl om grannen, stallhyresgästen eller gården vi passerar varje dag ger ett normalt intryck? Sommartid är det lättare då djur oftast vistas ute. Avmagrade, halta, skadade djur behöver akut hjälp, inte när papperskvarnarna malt klart sina dokument. Ombud för de som inte törs anmäla själva, men så jäkla trött på inkompetenta djurskyddsinspektörer och inköpta veterinärer, här behövs granskning och kompetenskontroll av folk med kunskap. Inte nån inspektör som kommer åkande i blå plasttossor och utan kompetens om vad som ska granskas. Inspektörskan glömde vid ett tillfälle att titta på hästarna i hagen och foderutrymmen. Hon ville bara se om det fanns en gjuten gödselplatta och rätt boxstorlekar. Man tar sig för pannan.

Hovtramp/Ilse -slakthus

Länsstyrelsen hanterar alla ”djurärenden” (djurskyddsbrister).

Av 14.116 anmälningar som Länsstyrelserna 2021 fattade beslut om blev det ”bara” 237 beslut. Flest anmälningar fick slakterier, oftast brister som rör avlivningsmoment, bedövning före avlivning. Man ryser, skulle inte vara trevligt att bli avlivad vid fullt medvetande.

Hovtramp foto

Katter har alltid haft låg status, det är problemet.

Okontrollerad avel blev nya ”regler” för kattägare, en pappersapparat som ger fler jobb på registreringsavdelningen men vete fasen om det fungerar i verkligheten? Mängder av katter rymmer hemifrån redan som ungdjur. Ska de infångas och avlivas? En katt är ett fritt djur, låter sig inte styras eller manipuleras. Kattföreskrifter slås fast att katter inte får föröka sig okontrollerat. Den som tänker låta sin katt gå ute måste se till att den inte kan para sig.  Kastrering/sterilisering, chip-märkning är självklart positivt, men är det någon i pappershuset som tror att man kan räkna och registrera landets samtliga katter. Suck.

Nationell djurskyddsrapport 2021 är en redovisning av kontrollmyndigheternas arbete, Jordbruksverket publicerar.

Hela 22 035 kontroller genomfördes av Länsstyrelser 2021, fysiska kontroller 7 207 stycken, då djurskyddsinspektör gjort en bedömning på plats. Hur utfördes de övriga 14.828 anmälningarna? Genom pling på mobilen och konstatera att djuret fått mat och vatten och misshandel upphört? 2020 blev det fler kontrollinsatser totalt, men fysiska kontroller blev 1000 färre. Vad gör de hela dagen på kontoret?

Jodå, jag vet vad de gör, vilket inte stämmer med deras värdegrunder och flummiga pappersdokument. Hela 10 717 ärenden hanterades av länsstyrelserna enbart genom administrativ handläggning - utifrån deras riskbedömning. Tur för våra överprdnade att man inte blev djurskyddshandläggare eller djurskyddsinspektör.

– Länsstyrelsen har i pressmeddelanden skyllt länge på pandemin, som på olika sätt påverkat kontrollverksamheten. Så djuren ska dö för att vi har/haft en pandemi? ”Klagomål” kallar Jordbruksverket misstänkta djurskyddsbristersom droppade in till länsstyrelserna, 2020 var antalet ”klagomål” 13 705.

Länsstyrelserna tog emot 1 808 informationsärenden från veterinärer på slakterier, minskning 120 ärenden jämfört med året innan. Då slapp ju några stackars slaktdjur avlivas utan bedövning i alla fall.

Grisarna då, ska de fortsätta att stå på galler i trånga metallburar och bita svansen av varandra? Djurskyddsrapport från 335 kontroller visar att vanskötseln minskat något, ca22%. Ströbrist (lakan och förströelse) förorenade liggytor, bajssmutsiga och sjuka grisar upptäcktes vid 16% av kontrollerna. Dom om det inte vore nog, bristfällig ventilation, trängsel och bristfällig tillsyn. Fast det är ju bara grisar, eller hur? Fast å andra sidan, det är ju maten vi ska äta.

Lantbruksnäringens insatser för att stärka efterlevnad av djurskyddslagstiftning konstaterar i rapporten att ”effekterna av detta är ännu inte helt tydliga. För flera djurslag ligger brister på samma nivå som tidigare år”. 51 kontroller gjordes hos värphöns i besättningar med över 350 djur där brister i luftkvalitet och ventilation steg från året innan. Är handläggarna inte läskunniga? Hur många stackars djur ska offras för att det ska bli några kronor extra.

Hovtramp foto/ för fet för ett fuck?

Hur svårt kan det vara? Stäng in höns och grisfarmarna över natten i deras egna djurstallar så blir det nog ändring. Inget att ligga på, inget foder och vatten kvar, trängsel, svårt att andas, ojdå.

Hundarna då? Här gjordes 1 921 kontroller där det konstaterades brister som tillsyn, hull, klor, foder, vatten och veterinärvård. ”Många brister bedömdes som bristande kunskap eller ekonomiska begränsningar” skrev rapportförfattarna. Kan väl inte vara så svårt att fatta att en hund behöver mat, vård och motion?

Ska vi ha försöksdjur? Etisk och moralisk fråga.

Under 2021 genomfördes 59 kontroller hos försöksdjur. 178 tillstånd för att få använda försöksdjur fanns och 50 tillstånd att få föda upp försöksdjur. Frågan är väl om det handlar om djur som offras för kosmetikatillverkning eller läkemedelsforskning och om det funnits andra möjligheter att bedriva forskning. Nya läskedrycker, läppstift och tillsatser i livsmedel går ju att förbjuda, skulle minska lidandet för många djur. Hur vet lagstiftarna vad som är lidande, de har väl inte upplevt själva hur det är att bli fullproppade med kemikalier och giftiga tillsatser.

Många besök har det blivit under åren och vet exakt hur man beter sig så man inte trampar någon på tårna eller blir anmäld för intrång på privat mark. Lagen går att kringgå men det ska inte vara på bekostnad av djur som vanvårdas. Värsta skadad men levande häst jag sett? Tja, frågan är varför man inte förkortade lidandet. Fel folk på fel stolar, som vanligt.

Hovtramp/Ilse

Trevlig fredag!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)