STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Spö eller pekpinne, välj själv!

2022-03-07

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Är det ett spö eller en pekpinne kuskar och ryttare håller i ? Du väljer.

Kuskens körspö, snärt inräknad, ska vara minst 90 cm högst 125 cm. Ridspö, snärt inräknad, får vara högst 70 cm, diameter minst 8 mm. Snärt ska vara minst 3 cm bred.

I Norge där körspö är förbjudet ser det istället bedrövligt ut när kuskar driver hästarna hårt med tömmarna. De rycks och slits i hästmunnar och många kuskar skriker högt under loppen. Travlopp som ATG tjänar pengar på utomlands (Australien) är en styggelse som får fler än djurrättsaktivister att direkt blanda ihop misshandel med svensk travsport. Här borde ATG tänka om, kör lite ko-Bingo eller kaninhoppning med spel istället!

 

Hovtramp foto - längd på körspö

I Sverige får kuskar och ryttare böter för ”oljud” under lopp, tack. Vissa kuskar satte under lång tid i system att vissla på hästen när upploppet närmade sig, en maning som hästen kände igen från träning (och vem vet vad som hände samtidigt när ingen ser?) Just den här tränaren hade hetsigt temperament och fick många onödiga galopper. Hästar är inte dumma, de visste när husse satt i vagnen. De som inte galopperade vann, med hästlängder.

Bakvänt spö att peta hästen i rumpan med var mäkta populärt under en period, innan somliga emigrerade. Nä, det går inte idag. Den batteridrivna petningen i träning ? satt säkert i bakhuvudet på hästarna, och oj vad de sprang när putten i rumpan kom, många storlopp vann de!

Nä, alla tränare och kuskar är inte i branschen för att gulla med hästar och man skulle gärna velat ha varit en fluga på vissa stallväggar. Så länge hästar är flyktdjur så springer de ifrån farorna. Kusken. Spöt.

På stenåldern vann faktiskt en häst lopp på Solvalla (preskriberat) när Lappen Hogbrant körde travlopp med gipsad fot, utan att funktionärerna märkte något. En liten knuff mellan skinkorna med gipsfoten så var den segern i mål. Nä, han hoppade aldrig av hästen efter mål. Samma funktionärer märkte däremot att en av kuskarna hade smutsgula körbyxor och silvertejp runt ena körbootset, vilket givetvis blev böter.

Drivningsreglementet har skärpts på sistone, nödvändigt och förståeligt efter all spanking som skämt ut svensk travsport. Däremot är det trist när banveterinärer vill utmärka sig och ta lagen i egna händer.

Seriösa tränare och kuskar (de finns faktiskt) ska inte råka illa ut på grund av att banveterinären inte fick nån uppmärksamhet den veckan. Inte ens på film från loppet med Joakim Lövgren finns dumheterna att beskåda!?

Hovtramp/Lasse - Dubai jockeys i målfinish

Foto: Hovtramp/Ilse - PA Gråberg visar upp mjukt spö

Galoppsporten har också hottat upp drivningsreglementet.

De nya spöbestämmelser är i bruk. Enligt regler får spö inte användas i drivande syfte och innebär att ryttare får bara använda spö för att avvärja olyckor och är i stort sett i linje med norska regler. Enda skillnad är att i Sverige får ryttarna bära spö i alla lopp.

 

VM-tävlingar 2014 skärmdump

Ridsporten är inte heller något undantag...

Tävlingar på högsta nivå har skapat stora rubriker.Under Horse-show blev en ponnyryttare avstängd för att ha spöat sin häst rejält efter ritten, på väg ut. Hur dum får man vara och vem har uppfostrat den junioren med den alldeles för exklusiva hästen? Under Ryttar-VM 2014 var det riktigt illa...Under Ryttar-VM (2014) skämde en av toppryttarna ut sig rejält genom att piska sin häst framåt…Cara Bianca Frew från Sydafrika bestraffar sin häst under ryttar-VM 2014.

Skärmdump från SVTPlay.

Spö-studier, finns det? svar ja.

Syftet med denna studie var att analysera vilken effekt spödrivning inom travsporten har på hästens hastighet, samt om spödrivningen följer tävlingsreglementet. Ett mål var att undersöka om spödrivning utförs enligt inlärningsprincipen och ger negativ förstärkning. Läs om ni orkar!

 

Hovtramp foto/Ilse

Länsveterinärerna gjorde för några år sedan gemensam sak i fallet om spödrivning.

Länsveterinärer från Västra Götaland, änsstyrelserna i Kalmar, Halland, Jönköping, Kronoberg, Skåne och Blekinge skickade in en gemensam skrivelse till Svensk Travsport, önskemål om att all spödrivning skulle upphöra. Så värst mycket gehör fick de inte...

 

Klipp: – Var någonstans annars i Sverige tillåts att du sitter och slår ditt djur, med 10 till 20 rapp? Det ska bort, sa Lars Uhlin, länsveterinär i Västra Götaland.

Banveterinärer övervakar många trav och galopplöpningar, men Jordbruksverket reagerade inte nämnvärt när det stod att spödrivningen kunde räknas som misshandel. Veterinärerna påpekade att spödrivning skadar häst både fysiskt och psykiskt och att det i vissa fall, beroende på omfattning, borde räknas som misshandel.

Jordbruksverket jämställer misshandel mot djur med misshandel mot människa. Då kan man ju fundera på om det är okej att någon står och slår på en människa med ett spö i Jordbruksverkets lokaler.

Lars Audell var länge banveterinär på både Solvalla och Täby och en förespråkare för hästars välmående.

Citat: att arbeta med piskan på ryggen är ett gammalt uttryck för att känna ett tvång att ta i lite extra. Det tillkom säkert i en tid då bruket av hästar och piskor var väsentligt vanligare än i dag. Man visste att hästar kunde övertalas att göra en extra kraftansträngning om man gav dem några rejäla spörapp. I dag antar man att detta beror på att smärtimpulser från huden delvis blockerar trötthetssignalerna från muskulatur och andning. Även om de som kommenterar lopp kallar spöslag för lätta maningar, eller att kusken ”ställer en sista fråga”, ser den som har någorlunda god syn att det definitivt inte är fråga om några smekningar för hästens del.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - norsk kusk och häst (Thor Borg, besök i Sverige)

I Norge infördes förbud av spö i travlopp 1974.

Det diskuterades ingående i samband med tillkomst av den nya djurskyddslagen även i Sverige 1988, flera riksdagsmotioner kritiserade spöhanteringen. I förarbetet skrevs slutligen: ”Något generellt förbud mot användning av spö inom hästsporten har inte förordats eftersom spöet i vissa situationer kan vara av betydelse för säkerheten, då det gäller att snabbt korrigera djuret”. Uppfattning delades av Sveriges banveterinärer, som är lokalt ansvariga för djurskydd vid tävlingar med häst.

I en statlig utredning, ”Tävlingsverksamhet med djur” (Jordbruksverket 1995), konstaterades att ”Som situationen är, att ett tävlingsekipage kan vinna mycket stora prispengar och samtidigt dömas till ett i jämförelse med dessa försumbart bötesstraff, så lär spömissbruket förbli ett bestående problem.”

Uppföljningen visade att under 1999 utdelades 2.400 böter för felaktig användning av spö, under 2002 var det i stort sett samma kuskar som straffades utan att bättra sig. En enda fällande dom för djurplågeri i hovrätten 2002 och nya åtalsanmälningar gav senare banveterinärkåren stöd att agera lite strängare.

Under senaste år har spödrivning uppmärksammats rejält, osociala media har släpat fram kuskar och tränare i dagsljus i parti och minut. Just den typen av omvänd marknadsföring är svår att reparera. Som en stämpel i baken på svensk travsport för all framtid.

Inte så himla länge sen man fick lov att aga barn, alltså bestraffa dem med snytingar. Fröken i skolan fick smälla barn på fingrarna med linjal, ställa dem i skamvrån och på många andra elaka sätt straffa och plåga skolbarn, tillåtet ända fram till 1958...

Hovtramp foto/Lasse - Dino Dollar

Barn och djur som inte kan försvara sig ska inte utsättas för någon form av grymhet, nästa gång nån lånekusk randar min travhäst i arslet, kommer den kusken inte att kunna sitta i sulkyn på en vecka.

Alla som upplever grymhet i hästvärlden har skyldighet att anmäla, i sämsta fall informera någon med lite mer civilkurage och inte räds såna ynkryggar, de ska bort! Det värsta? Att de som jobbar i både trav och galoppstall har kännedom om det mesta som händer, men många varken törs eller vill bli inblandade i något som sker i någon ”annans” stall. Vem vill bli straffad och uthängd för att man säger sanningen?

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)