STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Bokslut i trollerifabriken

2024-01-02

Travlotteriet, lika spännande varje år.

Nä, man blir inte glad av en dissekering och fingranskning av ST:s budgetplan och reglemente, saknar många "incitament" om vi nu ska kalla det för de aktivas travsport...

Hovtramp/Ilse

Kan man lita på såna här? Oavsett vad aktiva tycker har arvoden höjts med 38% till 160.000 spänn/år och styrelsemedlem, låter mycket för lite jobb? Hur blir man invald? Jaså, nähä då får det vara, är inte till salu...

 

ATG (rikast av alla) delar med sig av året som gått. Tack Skraplotten Oh, Lord, då vet vi.

Om ingen gör någonting blir ingenting gjort! När aktiva inte bryr sig förrän det drabbar dem själva finns plötsligt facit.

På sikt sker en avveckling istället för utveckling av breddsport, amatörtränare, och ravhästar som bli ett ”nummer” för spelare istället för en häst av kött och blod.

Skärpningar i reglementet:

 

2024 blir det dyrare att tanka ”dopa” hästar med avsikt.

I 12 § antidopningsreglementet: avsiktlig överträdelse likställs med fullbordad överträdelse på samma sätt som försök, anstiftan och medverkan. Böter för påföljd vid fynd av allvarliga preparat höjs från 100 000 kr och/eller 6 mån. avstängning till 500 000 kronor och/eller 2 års avstängning.

 

Slutet för MÅLVAKTER?

Licensbestämmelse 7§ -  svenska licensinnehavare har inte rätt att anställa direkt/indirekt, samarbeta med person som har fällts för avsiktligt dopningsbrott i STAD, oavsett om beslut överklagas, eller ÖD under tiden har licens indragen." Från 2024 tydliggörs att det även gäller vid interimistisk indragning och överklagat beslut från STAD.

 

Som om de aktiva inte har nog med utgifter höjs anmälningsavgifterna! När häst finns i definitiv startlista, yas en anmälningsavgift ut.

Klipp från ST hemsida:

– Genom att höja anmälningsavgifterna kan vi hålla uppe prispengarna i vardagstravet, ca 10 mkr/år. Det är aldrig roligt att höja avgifter, men vi (ST) tycker avgiftshöjning är bättre än att ytterligare behöva spara in på prispengarna. (här behövs blodbyte eller praktik i v(ä)rkligheten).

Förändrade anmälningsavgifter

När häst finnsi startlista, betalar hästägaren anmälningsavgift. För 2024 är det följande belopp som gäller:

STL-Lopp 424kr (alla avgifter inkl.6% moms)

Breddlopp 106kr

Vanliga lopp 212kr


PRISPENGAR 2024

Hmpff! vart tog Coronapengarna 500 mkr vägen? Bara Skraplotten vet, han har gjort ”mycket” för ATG:s expansion med Casinon och annat som inte hör hemma i travsportens bolag, vet han egentligen vad ATG står för?

ST/Svensk Travsport betalade (uppgift) en skuld till ATG?!

Samma ATG som är skyldiga de aktiva/fotfolket ett helt bankfack, speciellt efter att samtliga har hållt käften och därmed avstått medel till förmån för bolagets expansion! Varför satte inte ”valda” styrelsemedlemmar ner foten eller sparkade in dörrarna? Svaret är att de spelar på samma planhalva.

Där rök 500 bonusmiljoner trots prispengasvält i travsporten! Dessutom, har en skattelättnad på 500mkr tillstyrkts varje år (fem år!) en skattelättnad vid avreglering av spelmarknaden.

Oundvikligen tänker man på vanten som blev en tumme…

 

Förändringar i pris- och uppfödarpengar 2024

Tydligen blir det ett köttben extra till uppfödarna (spelobjekten börjar ta slut) Samtidigt höjs startanmälanavgifter, lopp försvinner liksom tävlingsdagar och ST-folket skär bort några tårtbitar i storloppens prispengar för att ”skydda” travbanornas största tävlingsdagar. Vad i hela friden menar man?

Det går ju inte att lugga en flintskallig! Här borde ekonomimogulerna fatta att man inte kan ta bort något från priskakor som redan är för små! Lär av Frankrike om svensk travsport ska överleva. Där kan häst försörja sig på ”matlappar”, i Sverige äts bistånd(1500/2500) upp av transport, anmälningsavgift, gästboxhyra, utselningsarvode, lånekusk? provision/uppsittningsavgift (fast du får värma hästen själv!)

Nä, det lönar sig inte att åka långt med starthäst för småtränare, kusen måste vara sämst 3:a i loppet, men då ingår inte mat och husrum om du startar i sista loppet och ex. ”båten” har gått. Nä, det blev för dyrt, då får man väl starta på hemmabanan istället, om hästen kommer MED i loppet!

 

Hovtramp/Ilse

Saknas startpoäng kommer hästen inte ut i lopp, men då är ju allt jobb förgäves! Kanske inte ens du som slarvat bort poängen, du kan ju ha ärvt hästen.

Värsta scenariot? Det fanns inte ens kvallopp sommar-23 för en Jägersrohäst, som tvingades åka ända till Skrubbs för att kvala! Lika illa som att inte stänga vissa lopp för hyrkuskar och tillresta hästar. Nä, elit ska det vara, när det äntligen blev trav på hemmabanan. Ska hela Sverige leva eller bara fabriksstall och lånekuskar? Måste nog vara hål i huvudet på han som gör propositioner åt hela Sverige.

Om man studerar sommar 2022 möjligheter för vardagstrav på exempelvis Skrubbs blir man inte speciellt upprymd. Ett helt gäng inte ens ”dåliga hästar” blev statister hela (jävla) sommaren. Miljonärer startade i samma lopp, varenda gång, ingen gräns uppåt. Vad hände? Slussportarna öppnades och in strömmade lånekuskar och fabrikstränare från fastlandet, om det inte var 15000 i förstapris förstås. Alla nöjda?

Hovtramp foto

Så hur blir det egentligen för hästägare, uppfödare och tränare när storebror Svensk Travsport låser upp bankfacket? Här kommer facit för den som orkar. Årsredovisningar är svårt att banta ner så kyl av de värsta siffrorna.

Aktivas totala medel 2024 -1,08 miljarder (1,11 2023) vart tog 2,2% (ca 25mkr) vägen? Klipp: Prispengar, premier och bidrag pekar åter uppåt. 900 miljoner från 2013 har via en krokig väg tagit sig upp till drygt 1 100 miljoner, sen prispengar ökat med 200 mkr medan premier och bidrag varit mer stillastående.

Styrelsearvoden (höjda) och ”studieresor” till styrelsen? Nä, går inte ens att påverka då valberedningen prioriterar kompisar och näringslivsmoguler som på sin höjd sett en hästskit i en hage och betalar träningsfakturor med en axelryckning. Inte aktivas val. Hur gick det till?

Avgiftshöjningar aktiva (10mkr) läggs på aktiva (vi betalar själva!) ca 35mkr med enstaka mindre nysatsningar. Satsningar, besparingar och höjningar avgifter påverkar hästägare/uppfödare netto -35mkr (3,1% mot 2023).

 

En arbetsgrupp ST har tydligen jobbat med värderingar, förslag till besparingar och satsningar som handlar om aktivas vardag. Gruppen har jobbat med (!) att anpassa volym till underlag, spara enligt osthyvelsprincipen, kallad för grundmodell. Vilket ordbajseri, kom ut i dagsljus eller hämta in aktiva tränare som kan räkna och har insikt om problemen ni ställt till. Arbetsgruppen säger sig vilja skydda breddsport, unghästlopp och travlopp som ingår i V86 och V75, tacka fasen för det! Merpart spelintäkter har prio elit i respektive klass.

Express-stress och biståndspaket till Norge och Danmark gynnar ATG:s spelkassa, knappast svenska starthästar? Vet gruppen hur man tar sig in/ut i Norge med häst, och vad det KOSTAR?

Hovtramp/Lasse 

Uppfödarna? Hur sjutton överlever de flera katastrofår i rad? Fan vet.

I ST:s budget sparas inget in på uppfödarna, vilket enligt arbetsgruppen beror på (kraftigt?) förbättrade premievillkor för svenskfödda hästar, som tävlar i Danmark, Norge och Finland. Sverige då? Hur blev slutänden för de aktiva? Fotfolket alltså. Blev betydligt sämre än för tjänstemän i Silvergrisen, de behöver inte bekymra sig när aktiva fyller på i lönekuvert. Medellön (uppgift) 52.000kr/mån, inte många ”travtränare” som kan ta ut det i lön. Fast de får ju skylla sig själva, eller hur. Suck.

Satsningar 2024  (+12,4 mkr inkl uppfödarmedel)

8 fasta pris i samtliga lopp upp till 25 000kr +3,5 mkr.

Svenska uppfödarmedel i alla nordiska varmblodslopp +4,5 mkr

När svenskfödda varmblod startar i Danmark, Finland och Norge 2024 utbetalas uppfödarpremier enligt samma villkor som i svenska varmblodslopp. Vore kul med statistik på hur många hästar som omfattas.

 

Åby World Grand Prix, här blev det +3,4 mkr!

Fast det är ju faktiskt Åby själva som avstått prismedel 2022/2023 för extraprispott i Åby World Grand Prix 2024.

Minst 18 000 i förstapris på sommarbanor +0,6 mkr.

Fredagskvällar januari-mars +0,4 mkr

April-dec (2023 har körts dubbla kvällstävlingar fredag) för att

Kratta in spelkonceptet V64 Xpress. Från 2024 körs även januari-mars, i tre av loppen höjs förstapris till 35.000.

Besparingar totalt -37,4 mkr.

Minskning lopp vid vinterns lunchtävlingar -2,2 mkr

27 lunchtävlingar jan-mars. 6 i stället för 8 lopp.

Fredag lunch behåller 8 lopp.

Antal svenska lopp minskar -54 lopp.

Minskning av lopp från 9 till 8 lördagskväll -1,1 mkr

Ett ramlopp mindre (10 till 9) onsdags andrabana -4,5 mkr

-15 tävlingsdagar försvinner = -10,0 mkr

Tävlingsdagar minskar från 831 till 806. (-120)

2024 körs ca 7 600 lopp, minus ca -3,5%.

Banornas flexibla prisutrymme är  -7,9 mkr

Av 935mkr i prispengar 2024, är ca 865 mkr

styrt av ”nationella riktlinjer”. Travbanorna kan själva bestämma hur en mindre del av prispengar ska användas. Behövs egentligen styrelse/sportchef på småbanor? Snacka om strypkoppel och tvångströja, för att få bidrag och bli inviterade till styrelsemöten hos storebror. Istället för att öka på den egna verksamheten genom att ha insikt om vad som behövs för att locka aktiva och publik.

 

Hovtramp/Ilse

Klipp ST: Travbanorna kan ”välja” att arrangera egna större lopp, med lite högre golvnivå i vardagstravet? eller skriva ut extralopp. Så snällt.

”Flexibelt prisutrymme” minskas från 77 till 70 mkr, besparing -7,9 mkr. Riktade storloppsprismedel sänks från 37 till 33,3 mkr.

 

Ojdå, det blev ingenting kvar till höjda prispengar, trots att minst två av 126 personer fått sluta i Silvergrisen på grund av besparingar, Fast då har man väl inte räknat in externa konsulter och skalbolag. Förresten, har storsatsningen Lykke (antidopinghunden) fått lön?

Hursomhaver, ST-revisorn är riktigt duktig på att trolla! (Ernst&Young)

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)