Hovtramp/Ilse - det ska böjas i tid som krokigt ska bli...
Det var länge sen det gick så höga här vågor i travstallen. De nya uppsittningsarvodena för kuskar/lånekuskar svämmar över i poddar, inlägg på nätet och i de få facktidningar (2) som finns för travintresserade.
Att välja kusk på en liten travbana kan bli något helt annat i slutänden. Kusken som tackat ja kommer inte ens den dagen. Frågan kvarstår - sjuk, låtsassjuk, valbar men fick för få eller för ”dåliga” uppsittningar? Vad får man istället?
Travbanan tar fram tio-i-topp-listan, sätter upp en ny kusk, utan att fråga tränaren. Nä, jag vill inte att den elaka jäveln kör min snälla häst! Då får man stryka. Helst utan att det blir startförbud eller krav på veterinärintyg, transporthinder kanske? Svårt om häst bor på travbanan.
Om kusken själv kör häst han/hon äger? Får 100 procent och förlorar bara fem. Om kusken både tränar och kör och har mellan 10-15 procent i provision? Är regelförändringen genomtänkt? Nä just det, varken Untersteiner eller Kihlström var med när pappersvändarna tog beslut.
Men...tränaren/kuskarna är ju invalda i Svensk Travsport just för dessa ändamål, nämligen att skingra dimman vid möten och sittningar inför reglementsändringar?
Vad sa ST:s sportchef Robert Karlsson egentligen?
– Vi vet att det finns de här möjligheterna också. Det finns även fortsatt utrymme i reglementet att diskvalificera om händelsen har avgörande utgång, det är en generell regel man måste sätta in. Jag tycker inte att det är ogenomtänkt, men visst i undantagsfall äger man ju en häst själv. Vår regel är inget som är heltäckande men vi valde detta då vi tyckte det var den mest lämpliga nivån. Det är omöjligt att sätta nivåer för alla undantag. Vi har gått in i detta med öppna ögon.
Ojojoj, här var det väl inga öppna ögon, snarare stängda! Ge Robert nyckeln till databasen så han får se hur många travtränare som äger/deläger sina hästar...eftersom de flesta hästarna har rymt till ett fåtal stortränare. Ska alla dammluckor stängas och hål täppas till måste kompetens införskaffas snarast på ST, man blir ju mörkrädd. Här hade definitivt Kihlström och Untersteiner behövt sitta med!
Nä, det är inte bara kusken Dagfinn Aarum som undrat vart bötesbeloppspengarna tar vägen? Det är betydligt fler.
Här kommer ett klipp från ST:s senaste tillskott i högen av sportchefer. Hmpff, är de 4 eller 5 sportchefer på ST nu?
Bötesbeloppen ingår i resultaträkningen”
Facit: 2021 blev det klirr i kassan på ST, åtta miljoner kronor i böter.
Enligt sportchefen finns inga oegentligheter eller tveksamheter i frågan.
– Det är egentligen inget konstigt alls. Bötesbeloppen går som en intäktspost i resultaträkningen. Det står att läsa i årsredovisningen. De som varit med en längre tid vet att pengarna tidigare avsattes till en tränarpension, men det är länge sedan det upphörde, jag kan inte exakt år, men då öronmärkte ST pengarna till det. ST har en årlig kostnad på 4-4,5 miljoner för det periodiska understödet för A-tränare, vilket i praktiken blir mer än hälften av det totala bötesbeloppet förra året. I övrigt går de resterande pengarna till ordinarie verksamheter.
Anmärkning: tränarpension upphörde men Robert Karlsson vet inte varför eller när...hupp! den upphörde redan på stenåldern, men då satte dåvarande STC en gräns, eftersom de ville behålla de ökade bötesbeloppen själva, en ansenlig summa pengar, och värre blir det!
Kuskar får varken ”fibbla” med tömmar eller rycksnören, inte höja armen över axelhöjd, knappt torka lervälling från glasögonen med böjt huvud, kan missuppfattas och ge böter.
Facit: A-tränare födda 1965 eller tidigare har tränarpension att kvittera ut när de väljer att avsluta A-licensen.
Eftersom jag inte litar på någon i ”huset” numera har dokumentet införskaffats från jurist på ST, finns i mitt dokumentsarkiv vid behov.
”Tränarpension” kopia från jurist/ST
Periodiskt understöd (tränarpension) som utbetalas till A-tränare har följande förutsättningar: Licens ska ha erhållits före 1999 och varit gällande till det år tränaren fyller 60 år. I vissa fall, efter dispensansökan, ST tillsammans med TR godkänt att understöd p.g.a skada/sjukdom får plockas ut från 55 års ålder.
Trevlig måndag!
Hovtramp/Ilse