STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Gnället i kapellet...

2022-02-07

 

 

Fast i det här fallet är kapellet omklädningsrummet på travbanan

Först blev hästägarna glada för sin extra tusenlapp (oplacerade hästar i lopp) räcker nästan... till gästbox och lite soppa i bilen.

Men den glädjen blev inte långvarig, för då vaknade lånekuskarna, de ville också få ”mer betalt”. Var det bara en tusenlapp till låns? Ja, om tränaren väljer nån av dessa ”stjärnor”.

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Från hästskötarna har däremot inte hörts ett pip, de som tänder och släcker, värmer hästar som lånekusken inte har tid med, lämnar över tömmar vid travbanan, hämtar hästen efter lopp. Sulkykonstnären? har nya lopp att rusa iväg till. Hästskötare kör ibland även hästtransporten, när tränare åker i egen bil. Så vem ska ha mer betalt?

Från 1 mars får inte kuskar tävla på fler än två travbanor samma dag, om avstånd överstiger 22 mil. Hade det inte varit enklare om kuskar bara fått köra lopp på en travbana per dag? Ramaskriet från de tre mestkuskande lånekuskarna lät inte vänta på sig. Omvänd marknadsföring eller ökad respekt? Välj själv.

Robert Karlsson (sportchef ST) tog fighten i press och media, gav svar på tal och redogjorde för tre huvudskäl till regeländring.

TR/Travtränarna Riksförbund:s två bossar höll inte med, och undersöker rättslig prövning för lånekuskarnas räkning, mot ST. Näringsförbud, nä långt ifrån! Ett fåtal kuskar får inte längre möjlighet att köra lopp dygnet runt...

Arbetsmiljöverket och försäkringsbolagen blir säkert glada. Mindre utbetalningar med mindre stress och ökad säkerhet. Ger tränare som anlitar lånekusk chansen att säga mer än ett hej och hej då.

Fler kuskar får chans att sitta i sulkyn, travsporten kan på sikt kalla sig breddsport igen. Oddsen då? Tja, de lär ju inte bli sämre när inte enbart kusktoppen gör upp med varandra och byter plats på prispallen. 

 

Foto: TR-Media

Robert Karlsson tolkar de nya reglerna:

1) Vi vill att kuskarna ska kunna ha marginaler för ett tryggt och trafiksäkert resande och kunna vara utvilade när de kommer till tävlingsbanan.

2) Vi vill att kuskarna före och efter lopp ska ha möjlighet att kunna ägna mer tid åt sina uppdragsgivare, tränarna.

3) Vi vill sprida styrningarna på fler händer inom vardagstravet. Nationella kuskeliten ska kunna fokusera fullt på dagens huvudtävling medan andra- och tredjebanan gärna kan ha lite mer lokal/regional prägel.

 

Foto: Hovtramp/Ilse

En handfull lånekuskar har gjort uppsittning i travlopp till yrkesval.

Resande i korta tjänster, extremt korta i många fall. Kuskväska har släpats mellan tre olika travbanor samma dag, känns inte optimalt. För det mesta har det handlat om två olika travbanor innan klockan slagit runt. Lånekuskar kör så många lopp som möjligt lunchtrav, gärna Juniorlopp även om 50-årsdan passerat, en lätt match att köra mot blåbär.

Rivstart mot nästa travbana och kvällstrav. Ibland blir det tvärstopp och fortkörningsböter, ibland samåkning med kuskar till samma travbana. Oj, vad det går att planera när ingen hör, tänk bara tanken!

- Om du släpper till mig från start så tar jag rygg på dig senare. Må bästa ekipage vinna! Egen helikopter och privatchaufför hjälper inte längre. Tjugotvå mil är tjugotvå mil, utom över vattnet till Gotland, det räknas inte som väg av ST (när milersättning ska betalas ut vid inställda tävlingar.) Och ingen enda klagar? Tävla på Gotland? Här uppstår helt andra problem för lånekuskar, hinna med sista planet, kvällsbåten som inte alltid går, för hinna hem till nästa dags lopp. Någonstans i Sverige.

 

Hovtramp foto

Hån, kränkning och maktmissbruk har ”travstjärnorna” använt om beslutet från ST. Ulf Ohlsson känner sig kränkt, Skoglund tycker det är löjeväckande och tuppkycklingen Djuse upplever regeländring enbart negativ. Tja, med den långa ”arbetslivserfarenheten” från ponnykusk till ”stjärnkusk” känns det ju säkert trist att få dela med sig till vardagskuskar. Det förstår man ju. Kuskar som har första tjing hos ”fabrikstränare” med hundratals hästar i stallarna, kan ta det lugnt och behöver varken håna eller känna sig kränkta. De stannar på toppen tills de själva kliver av. Purunga, nykläckta stjärnskott glömmer att kuskar som Örjan och ett par till är unika, att samtliga slitit på stallgolvet många år, inte glidit fram på nån räkmacka.

”Helt sjukt – aspekterna absurda”

57-årige lånekusken Ulf Ohlsson körde 2 204 lopp 2021 – mest av alla kuskar i landet. Ohlsson säger att han ofta pratar med tränarna i telefon. Tjena, möjligtvis de största tränarna han kör regelbundet åt, resten får nog vara glada om han hinner säga hej och hej då vid töm-överlämning. Ulf påstår att juniorer får massor med chanser att köra Juniorlopp! Lika osant som sagt.

Hovtramp/Lasse - liten kusk...

I juniorlopp skyms juniorerna av minst 75% vuxna, överåriga lånekuskar, i vartenda jäkla lopp! Det fnns tillräckligt med juniorer som vill köra lopp, men de sätter inte upp sig som tillgängliga vid anmälan, eftersom Ulf Ohsson, Skoglund och Djuse redan satt upp sig som kuskar. Ungefär som att stå i kö på Systembolaget och vid kassan upptäcka att man är junior och inte får handla. Eller i kön på banken innan de stänger, mycket osäkert om man hinner fram innan luckan åker ner.

 

Klipp:

21-åriga Magnus A Djuse (lånekusk)

Hur tror du förändringen påverkar, finns några positiva effekter?

– Det blir bara negativt och dessutom mindre spel om toppkuskarna kör mindre lopp. Tränare blir lidande och får inte de kuskar de vill ha.

 

 Foto: AB/Magnus A Djuse, duktig ung kusk, som vill köra i alla lopp

Vad sa han? Mindre spel? när inte just de tre lånekuskarna kör? Oddsen drar förmodligen rakt upp i skyn när ”vem som helst” kan vinna! Spelarna skulle gjort sina insatser även om det var dromedarer framför sulkyn. Däremot kan man ju fundera på hur begränsningen stoppar en kusk som kör 2.204 lopp under ett år? Det finns ju bara 365 dagar...

Det blir i snitt sex lopp/dag, oftast mer, en enda dag på året är travfri.

Klipp SulkySport Claes Freidenwall:

Nu ska inte inte kuskar få köra på två banor samma dag om avstånd överskrider 22 mil enkel resa, har ST:s styrelse beslutat. Ett mycket märkligt beslut – det måste väl vara upp till individen själv att bestämma, vilken rätt har Svensk Travsport att gå in och stjäla de aktivas möjligheter till inkomst?

Vad sa han? Var inte det ett konstigt uttalande av en hästsportjournalist mån om att vara PK, kanske vill ha fler prenumeranter eller gillatryck? han kan ju knappast ha rest med egen starthäst och fått göra både sitt eget och lånekuskens jobb...

Stjäla aktivas inkomst? Här stjäls ingenting. Det handlar om säkerhet, breddsport och att alla aktiva ska få delta, inte en handfull. Lånekuskar har oftast sin proffslicens kvar men tränar inga hästar, de är bara aktiva i lopp och på vägarna. Som ST Robert påpekar, betalda lånekuskar ska (äntligen!) få tid att ägna sig både före och efter lopp åt sina uppdragsgivare, tränarna.

Även renodlade lärlings och amatörlopp är på väg tillbaks, nu drog sportchefen upp rullgardinen, den som har varit nere i många år.

 

Ulf Ohlssons kritik mot Svensk Travsport är skarp och han vill tillsammans med kuskkollegan Rikard N Skoglund undersöka saken rättsligt. 

– Vi vill kolla om man verkligen kan göra så här, säger Ohlsson. 

Kommer det att falla i god jord? Hur många kuskstjärnor finns det, vilka hänger på?

Regeln mötte skarp kritik från flera av landets främsta kuskar enligt TR:s Staffan Osterling och Jan Halberg. Vilka fler än de tre som valt att visa sig på bild? Anledning? Inskränker på konkurrens- och företagslagar, förbundet har inte befogenhet att införa den nya bestämmelsen enligt TR.

...De glömde Arbetsmarknadsstyrelsen, där finns regler som kräver både det ena och det andra som inte finns, vid en granskning.

 

”ST Kör eget race”

säger generalsekreterare Staffan Osterling (TR) där de kritiska kuskarna är medlemmar. Inte ofta Osterling agerar, det finns många betydligt viktigare frågor som lagts i malpåse elelr ignorerats.TR är en Tränarförening, Riksförbund för professionella travtränare, vad tränar lånekuskarna?

Staffan Osterling är förvånad över nya reseregeln.

– Förslaget har varit uppe i Reglementskommitén och fått avslag tidigare. Hälften av mina medlemmar vill ha förbud och vissa tycker det är åt helvete. Vi har inte tagit ställning medlem mot medlem, ST har fortsatt driva frågan själva. Jag är förvånad över att de kört sitt eget race. När Robert Karlsson inte fick gehör bland de aktiva så fick han ändå igenom det med ST:s styrelse som tyckte det var okej. Nu har de godkänt och vi får se vad som händer.

Jan Halberg (Ordförande TR och Wångenchef) undersöker om TR kan föra missnöjda lånekuskars ärende rättsligt, mot Svensk Travsport.

– Jag har pratat med Ulf Ohlsson och Rikard Skoglund och lovat att vi ska undersöka, genom deras medlemskap, om de kan få rättshjälp genom den kollektiva försäkringen. Jag vill inte ta ställning utan företräder mina medlemmar.

...Kan berätta för Halberg och Osterling att nån juridisk hjälp via kollektivförsäkringen för medlemmar blir det nog inte! Såvida inte TR har råd att agera själva. För medlemspengar? utan att ha bett TR:s samtliga A-tränare, minus renodlade lånekuskar med A-licens att rösta?

När A-tränare behöver juridisk hjälp (finns i kollektivavtal) hänvisas de till ”partners” som vill ha ca 1500 spänn/tim. Lindorff var länge partner till ST, nu hänvisas behövande till SKARP Advokatbyrå som ”bistår” för samma timarvode.

Hovtramp kontor (jur.ombud för de som inte får hjälp av ST/TR...

Fick svar nyligen från SKARP:s VD Mats Hesselrud, att A-tränarens förenklade tvistemålsärende (summa) var för låg, advokatens arvode var betydligt högre än skulden, och redan efter två timmar...Lycka till TR och lånekuskarna, men använd för bövelen inte TR:s medlemspengar till denna juridiska tvist utan att alla röstat!

 

Ett litet räkneexempel.

Från 1 januari till 6 februari har Ulf Ohlsson kört 199 lopp, kört in 2.379.300 spänn. Ohlsson slutade träna häst 2011 och reser enbart runt på banorna och kör lopp.

1 februari - 6 februari har Ohlsson kört lopp enligt följande:

1 februari Eskilstuna 5 lopp, Umåker lunchtrav var för långt bort.

2 februari Bollnäs 5 lopp lunchtravet, Solvalla 3 lopp kvällstrav.

3 februari Åby 5 lopp, Bergsåker var för långt bort att hinna med.

4 februari ingen start på Boden eller Kalmar, var han sjuk?

5 februari Solvalla Finaler 6 lopp

6 februari Solvalla (Gävle stängt!) 6 lopp

Summa: 30 lopp x 30 uppsittningsarvoden samt provision, ger med en vilodag en rejäl sudd i plånboken, eller hur? Omkostnader är avdragsgilla, och med samåkning sparas utgifter, som man kan dra av resekostnaden för, alla fyra som sitter i bilen? eller hur och om man vill.

 

Hästskötarna borde gallskrika istället för lånekuskarnas gnäll. Även om man brinner för hästar och tvingas avstå från ”normalt” familjeliv kommer ju en dag när kroppen inte orkar längre och det inte finns många liknande sysslor att välja på. Det var ju hästar man ville jobba med. Hästskötare är oftast igång redan 06.30 vid travtävlingar är de hemma mellan 24.00 – 02.00 beroende på vilket lopp hästen startar i och hur lång resa. Vem är tillbaks i stallet 07.00 nästa morgon? då sover lånekusken.

Fortsättning följer. Var så säker.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Lasse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)