STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Delad glädje dubbel glädje?

2022-02-19

 

...borde ju vara så men stämmer inte alltid i v(ä)rkligheten.

Pro Bono ”för det allmännas bästa” har ursprung i att advokater ibland (sällan) jobbat gratis gratis för ”ömmande fall, rättsröta” alltså för klienter som inte kan betala. Advokater och jurister som ”ger tillbaks” till samhället, hjälper utsatta med enda betalning - gott samvete.

Det finns ett par sällsynta, erfarna hästadvokater som hjälpt till Pro Bono, gratis. En hästadvokat i toppskiktet har precis satt ner foten, och hoppas att juridisk kompetens kan rädda seriös hästägare/tränare som inte förtjänat att bli illa behandlad av näriga, elaka delägare i en travhäst. Uppfödaren/hästägaren/b-tränaren har (som vanligt) i god tro låtit två mycket nära släktingar bli delägare. Delad glädje är dubbel glädje?

 

 

 

Problem i detta fall var att unghästen levererade, men efter vinst i storlopp var sönderkörd (blod i lungorna) och allmänt bedrövligt tillstånd. Hingsten hämtades hem till gården för rehab. Då började eländet.

A-tränaren ville givetvis behålla hästen och lierade sig med svansen-delägarna. Företrädaren har efter att hingsten kom hem igen blivit utsatt för hot, kränkningar, lögnspridning på travbanan med sikte inställt på att bryta ner, komma över hästen till vilket pris som helst. Polisanmälan och övervakningskamera hjälpte inte. Objudna påhälsningar och mobilhistorik som visar oräkneliga uppringningar med minuters mellanrum. Gissa från vilka. Hästen flyttades till stortränares gård för att få lugn och ro under återuppbyggnaden. Givetvis tog ”delägarna” omgående kontakt, i syfte att misskreditera. På den vägen är det.

Svansen-ägarna har enligt samägandelagen ”samma rätt” till hästen som ursprunglig ägare/uppfödare/tränare. Vägrar bli utköpta, vägrar förlikning, vill ha offentlig auktion och hoppas (gissning) få uppbackning av tidigare A-tränare ekonomiskt. Alltså att bli av med företrädaren, ursprunglig hästägare. Med polisanmälan och övriga påhopp kan offentlig auktion eventuellt avstyras, vid särskilda fall, fysiskt möte framtvingas för att nå en förlikning. Om de törs.

Vad lärde vi oss av det här? Lita inte på någon, inte ens nära släkt när det gäller travhästar vana att stå i vinnarcirkeln. Skriv juridiskt gällande, bevittnade avtal som är glasklara, och släpp helst ingen ”över bron.”

 

 

 

Advokat-maffian

...vilka är det som skrattar hela vägen till banken?

ST/Svensk Travsports juridiska partner SKARP har du definitivt inte råd med som vanlig dödlig, inte deras tidigare partner Lindorrf heller. Synd.

Hovtramp/Ilse - LRF in the beginning...

LRF lantbrukarnas Riksförbunds juridiska partner, Ludwig&Co gör reklam för sig själva, de tog nyligen 9.000 spänn för att skriva ett enda brev! Av en mindre bokföringskund/A-tränare, nä rekommenderas ej!

 

Lars Deckeman välkänd hästadvokat – mångårig erfarenhet av hästjuridik. Köprätt, avtalsrätt och skadeståndsrätt. Rättsskydd och rättshjälp förmedlas. Har även varit travhästägare och ”kan” branschen, rekommenderas alla dagar i veckan!

 

Jesper Arvenberg – hästskötare åt ”Proppengate” Propulsion för Daniel Redén och Stall Zet, mot Svensk Travsports segdragna insomnade förhandling. Två år sen, måste bli dyrt... vad händer?

 

 

lånad bild - Staffan Uvabäck

Staffan Uvabäck  ökänd även i travsporten som Fabrice Souloys försvarare i Kobolt dopningen. Även Björn Goops försvarare i andelsaffären mot Linn Andersson, men där fick han lämna över stafettpinnen till kollega, eftersom han enligt uppgift ägde svans i Goop-stallet, altså en jävsituation...

 

Leif Silbersky, känd i travsporten för Åke Svanstedt och grisfösarrättegången. Silbersky har varit försvarsadvokat i några av Sveriges mest högprofilerade rättsfall, Niklas Lindgren (Hagamannen) och Englas mördare Anders Eklund. Under 2019 tjänade Silbersky 3.149 200 kr, en stabil månadslån på drygt 262 000 kr. Bra pension och säkert kort.

Bra pengar för en pensionär, grattis Silly-Billy, förmodligen enda advokat som kunde få en domstol att avstyra dom mot Kung Åke. Det gick inte att bevisa att det fanns batteri i grisfösaren. Skojade dom? Nä. Fast drängen som bar käppen fick dagsböter, för något som inte hade hänt. Vad han gör idag? Slutade som hästskötare, började plugga juridik.

 

 

 

Neo Barstedt advokat, tjänade 2021 ca 9,8 mkr för uppdrag som offentlig försvarare (skattemedel). Den här killen kan deklarera, hela 2,5 mkr var så kallad tidsspillan, res- och väntetid. Vid granskning av Skatteverket upptäcktes att den där timmen han påstod det tog att ta sig till och från Kronobergshäktet, stämde inte med Geo-Maps. Neos kontor ligger ju runt hörnet på Tingshuset! Ojdå.

Kreativ bokföring? Nä, han nöjde sig inte, tre förhör med misstänkt gängmedlem blev räkning till ”staten” på 400.000 kr, inklusive 13 tågresor Stockholm och Göteborg, som inte blev av. Polis i Göteborgshäktet  intygade att advokaten inte var på plats. Lättkontrollerat.I själva verket jobbade han i Tingsrätten i Stockholm samtidigt. Måste man ha kvitton för tågresor? saknades naturligtvis.

 

Advokat-yrket är inte bara populärt och lukrativt, anses fortfarande som ett imponerande yrkesval. I början av 2000-talet hade Advokatsamfundet ca 3.000 medlemmar, idag dubbelt så många. Utbildningen som försvarare har blivit kortare och förenklats. Tidigare krävdes att ha arbetat som biträdande jurist på byrå i fem år innan ansökan kunde godkännas, idag är tiden sänkt till tre år.

Foto Hovtramp

 

Man kanske skulle ha omskolat sig i tid, tänk vad många travhästar man hade kunnat köpa!

Trevlig lördag! 

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)