STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Med anledning utav

2022-10-01

…allt det som hästägare både av oförstånd och med berått mod stoppar i sina ”älskade” hästar för att de ska prestera bättre. Genvägar till vinnarcirkeln går inte att köpa i påse, på flaska eller burk, det kommer alltid en efterbörd. Inte ens elitridhästar kommer undan tvång och olika grader av tortyr. Barrering, ajaj överst på hindren, enbart ordet barrering kan få en att ställa sig i givakt. Hoppa själv för fan!

På galoppbanans bakgård sågs för inte allt för länge sen små papperslösa marionetter som slog fantastiska fullblod mellan öronen när de inte ökade stegen tillräckligt fort.

I travsporten dras vi med kvackare och helbrägdagörare sen urminnes tider, även om det mesta numera finns på burk, i påse och flaska. Ett enkelt knapptryck. Tillåtet att sälja? Tydligen. Tillåtet att använda? Nä.

 

En flaska Baume Caustique Gombault är bara ett knapptryck och 1.188 kronor bort. Proteinbutiken, så mycket mer än protein. Vilken passande slogan! Godisbutiken drivs av bl.a en licensierad b-tränare med hjälp av målvakter, finns en blogg tidigare. Men när varken Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket eller Svensk Travsport åtgärdar ”problem” är nätbutiken strålande inkomstkälla så länge inga andra än utsatta hästar (och döda)  klagar och bryr sig. Fy fan.

Nätbutiken bytte namn, skaffade målvakter.Jodå, b-tränarens häst Power Memphis som stängdes av ett år för doping, är tillbaks på banan igen, har nyligen vunnit lopp, fattas bara...Adress i Gävle är densamma som tidigare, juridisk ägare till häst och butik Scandinavian Supplements AB, Gävle. B-tränare Daniel Hansson.

46380 Partihandel med andra livsmedel, bl.a. fisk samt skal- och blötdjur

46491 Partihandel med sport- och fritidsartiklar

B-tränaren Daniel Hansson finns med i 8-mannatruppen under bolagsinformation. Så undviker man att ta smällarna själv, lukrativt bolag, vem vill inte ha cannabisolja, franskblister, DMSO på dunk och kanske lite anaboler också.

Man kan ju diskutera om det verkligen är tillåtet att sälja franskblister, cannabisprodukter och anabolgodis. Har Svensk travsport missat något? Påminde vid förra bloggen om godisbutiken, då b-tränaren själv stod för hela kalaset. Förmodligen omregistrerades härligheten efter det. Snyggt och smärtfritt. Fast ingenting förvånar en längre. Bara de som klappar händerna vid vinst.

Kemikalieinspektionen hade ingenting emot att produkterna säljs, bara hur de används. Pfui! Jordbruksverket som ska bevaka djurskydd hade ingenting att tillägga, så länge inte bevis finns för att dopingprodukterna har använts på häst, men det har de ju. Power Memphis avstängdes ett helt år för anaboler. Var det inte livstids avstängning förr i travsporten? Nä, inte b-tränaren, han är kvar. Hästen då, han har vunnit både före och efter avstängning. Suck.

Fransk brister säljs helt öppet i godisbutiken, användes förr lika ofta som DMSO, irländskt, bränning och andra ”hjälpmedel”. En hästgubbe på stenåldern påpekade att ville man ha riktig effekt av franskblister fick man göra som finnarna, pissa på hästbenet. Man tar sig för pannan. Hos största stallet i dåtid blev travhäst duschad av hjälpredan i stallet, just på ett franskblistrat hästben, konsekvensen blev benkalops.

Nyligen har nätsidan Hippson lagt in en artikel som flugit runt på nätet. Här handlade det om en stackars mager hästkrake som vann lopp och såldes direkt efteråt till en inte alltför ”rutinerad” b-tränare på landsorten. (Har gjort research, finns även tidigare bilder som besparas er.)

Travhälsan? Godkände tidigare en annan mager, omusklad och bevisat ohanterbar häst i samma stall. (Fick bilder på hästen av en som var upprörd, bilder visade något helt annat än en travhäst som mår bra.) Vem f-n gör de här travsport- kontrollerna? Måste göra lite CV-eftersök.

FB/Bergström foto

Den nya b-tränaren köpte My Enebybergs Amok efter lopp i Gävle 25 augusti. Hippson (?) skrev en artikel när inlägget först kom upp få FB. Köparen, b-tränaren Victoria Eade tyckte att hästen ”luktade” när den anlände men hade inga förslag på vad det kunde vara. Nä, franskblister luktar inte. Fast det gör nästan alla övriga liniment, och många starkvaror säljs helt öppet på Hööks, Granngården och Börjes, till kunder som knappast har samma kompetens som folk i travstall. Pfui!

Hur hästlukten hamnade i ansiktet på den nya hästägaren är en gåta. Enda förklaring är att först ha tagit på sår på hästens ben, sår efter förmodligen? en genomtrampning (enligt bild) och därefter ha gnuggat sig runt ögonen. Suck.

Hur hästen fick starta i det skicket, med öppna sår är en gåta. Var befann sig banveterinär Lena Larsson och funktionärer? Förskräckligt i allt sitt elände. Stoet hade gjort 17 starter för tidigare ägare/b-tränare, det här var första och enda segern i ett juniorlopp. Såldes efteråt till nya b-tränaren. Hade innan segern startat den 2, 13, 21 och 25 augusti. Inte undra på att häststackaren var mager, fyra dagar mellan sista starterna och helt plötsligt levererades 1.16,3 från 4/2140. Ketchupeffekt, juniorkusk eller ont som fan av såren på bakkotan? Vann i alla fall med fyra längder. Nä, inget dopingprov blev det. Vad ska vi ha alla funktionärer till?

Trevlig lördag om det går!

Hovtramp/Lasse

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2022-10-07 09:59:28 - Victoria Eade , victoriaeade@hotmail.com

Hej jag uppskattar din blogg.
Intressant att läsa.
Kag blir mer och mer förskräckt över hur travsporten fungerar.
Visst är jag orutinerad travtränare.
Men alla är vi barn i början.
Men ingen av mina häser ut som många av hästarna gör ute hos proffs tränare.
Jag skäms ärligt talat.
Sen att jag inte vet vad hästen hade på sig.
Gubbfan som ägde henne innan säger ju inget.
Jag har fortfarande inte fått passet.
För det har idioten skickat som vanlig post SÄGER han.
Passet är en värdehandling som ska skickas som en sådan.
Stämning är inlämnad och betald. Så nu är det bara att vänta. :@
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)