STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hur fasen gick det här till?

2024-05-09

Foto: Hovtramp/Ilse - ID-koll på travbanan

Någon som begriper hur detta gick till på Svensk Travsport? Grattis!

Svensk Travsport har slutat att redovisa exporterade och importerade hästar till/från Sverige. Anledning?

ST mailsvar:

Uppgifter om antal exporterade och importerade hästar redovisas inte längre i årsstatistiken. Anledning är att det säger mycket lite/inget om var hästarna faktiskt finns.
Vänliga hälsningar
Christina Olsson

Anmärkning: svenskfödda hästar borde följas upp mycket bättre!

Att travhästar ”försvinner i mängder” varje år är ingen nyhet precis. För minst tio år sen skrev jag en artikel med hjälp av en pensionerad polis som kontrollerade hästsläp vid tullgränser, om hur svenska travhästar försvinner utomlands.

MÅNGA hästar (ca 5000/år) gick en sannolik slakt till mötes i "billigare" europeiska länder, där slakthusen mest påminde om tortyr, transporterna kan liknas vid brädlådor där hästar ramlade hur som helst innan de var framme vid ändstation. Usch! Ja, Sverige är med i EU...

För att eventuella bloggläsare ska förstå allvaret och sanningshalten bifogas en av många bild från svenskt slakthus, plats jag undviker när fyrbenta vänner ska beta grönt gräs Rekommenderar kostsam nödslakt hemma på gården, oavsett individ. Ta smällen ekonomiskt!

Foto: Hovtramp/Ilse slakthus

Att slakta häst kostar pengar, att ta hem humanare nödslakt och undvika slakthuset kostar en mindre förmögenhet. Det var ”länge sen” man fick betalt för slaktad häst, väldigt få sporthästar har medicinfri behandlingsbok, destrueras (bränns) och kan därmed inte användas i livsmedelskedjan.

Det relativt låga priset på hästkött i Sverige gör att svarta marknaden frodas. Slaktpriset behöver tredubblas till motsvarande pris i Europa, dit hästar körs för ”billigare” vidrigare transport och slakt med en tusenlapp i fickan hos hästägaren som sålde. 

Jodå, har på fötterna rejält. Hästar köps upp för 1000 spänn styck och körs till Europeiska slakthus där de får 20 kr/kg, vore det inte bättre om hästarna slaktades i Sverige efter att slakthus, personal och deras veterinär får en extreme make over och kontrolleras regelbundet så att etik, moral och förstånd hos Jordbruksverket och Länsstyrelsen skapar en (ny) godkänd slaktmiljö. Hästar är ju våra vänner (så länge de springer in pengar och rosetter).

Vill ha rimligt pris på hästkött
Hästköttsskandalen, till exempel Findus lasagner som innehöll hästkött har väckt frågan om hur vi borde ta hand om vårt eget hästkött i Sverige då amtidigt som svenska hästar smugglas utomlands importeras det hästkött till Sverige. Kanske samma häst, vem vet....

Foto: Hovtramp/Ilse (Malta)

Konstigt på riktigt!

En export från Sverige till Ryssland!

Finns inte längre redovisad hos Svensk Travsport/Export. Vilka hästar hamnade i Ryssland? Inte undra på att hästar skeppas iväg hur som helst utan betänkligheter för att kanske bli kanonmat, när ingen redovisning från ST till de aktiva sker. Sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 är omfattande. Under samma period godkände Svensk Travsport export av 29 hästar till Ryssland.

Foto: äldre arkivbild från reportage.

Ändå konstigare!

En travhäst blev bränd i benen på Simlom, Norrtälje och har varken bott i Sverige, exporterats eller importerats, men har fått livstids startförbud!

Svensk Travsport (sök häst) vet inte ens att hästen bor på Malta, men beslut kunde tas av Svensk Travsport med livstids startförbud.

Riktigt underlig historia, och vem brände hästen? Vem transporterade hästen från Simlom ut ur Sverige? Smugglade ut hästen? Och...hur kom den in i Sverige? När varken import eller export finns hos Svensk Travsport måste man ju fundera på hur i hela friden det här hänger ihop.

 

Klipp från beslut ST/Svensk Travsport

Svensk Travsport konstaterar att hästen Junior Atout har blivit bränd.

Enligt ST:s Karenstids- och förbudslista är bränning örbjuden behandlingsmetod, som resulterar i livstids tävlingsförbud för hästen.

Platsen där behandlingen utfördes har ingen betydelse för förbudet.

BESLUT Svensk Travsport beslutar om livstids tävlingsförbud för hästen Junior Atout FR

MOTPART Kurt Falzon, 168 Diamond Crt, flat 6, triq. Fr S, MT-Zebbug 1903, MALTA

Kort historik från beslut:

I september 2023 fick ST information om att en häst blivit bränd på Simlom gård, Norrtälje. 7 september 2023 åkte ST:s förbundsveterinär Antti Rautalinko och regionkontrollant Johan Nilsson till anläggning för att följa upp information om påstådd bränning. Hästen var Junior Atout, ägd av Kurt Falzon, som hade blivit bränd. Ägaren Kurt Falzon menar att hästen inte var i tävlingsmässigt skick när han köpte den och en person från Frankrike skulle åtgärda problemet. Falzon påstår att han inte har någon kännedom om skadans art och att hästen har blivit bränd.


Junior Atout* (FR)

FR-309514X UELN: 25000119309514Xä (född -2019)

Uppgift ägare och uppfödare saknas.

Mail rån Svensk Travsport:

Hej Ilse!

FR-309514X Junior Atout* är Franskfödd och Franskregistrerad, vi har ingen information om vart han finns i dag. Junior Atout (FR) importerades aldrig till Sverige och har därför heller aldrig exporterats från Sverige.

Vad är oddset att hästen byter namn och startar på Malta?

Vilket i klartext betyder att travhästen Junior Atout åkt både ut och in i svenska svängdörrar utan att Svensk Travsport har någon information. Då var det inte lika viktigt med hästhälsan? Vem fasen vet vad den stackaren hade med sig till Simlom i Norrtälje. Jodå, det finns en aktiv travtränare och transportör som fått beslut/böter för smuggling av häst, men undviker att berätta vem. Bevisligen behövde han mat på bordet.

Det enda man kan konstatera i det här ”fallet” är att hissen gick inte ända upp på Svensk Travsport…

Trevlig torsdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)