STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Tillbaks på jorden, missat något?

2023-06-04

Nä, tvärtom, har faktiskt hunnit smälta både Elitloppshelgen och spännande hästupplevelser på billigare håll. 

 

ATG foto Hohneck Elitloppet 2023

Elitloppet, vad hände egentligen?

Nu vet vi. Rätt häst vann.

RESULTAT ELITLOPPET 2023

1. Hohneck

2. Go On Boy

2. San Moteur

Hohneck (FR) med Gabriele Gormini, tränad av Philippe Allaire. Inkom 2:a i försöket, men INGEN utom Gabriele ville ha spår 1 i Finalen, fast det blev ju riktigt OVÄNTAT bra, eller hur?

Så här skrev en förståsigpåare i veckan före Elitloppet. HOHNECK. (Färre segrar än Chapuy i år). Flagghäst igen. Borde gått ut i Harpers men av någon outgrundlig anledning hamnade han i det här Elitloppsfältet istället. Bye, bye…

Foto: Ilse/Hovtramp - Etonnant med skötare

Som vanligt i ”storlopp” med mycket prispengar och skrålande publik blir det oftast inte som experter förväntat sig. Oväntad galopp stod fantastiska Etonnant (FR) för i Finalen, efter vinst i försök 1.

Huvudlös styrning stod Kim Eriksson för som körde slut på raketbränslet med fina Best ofdream Trio (IT) och skrittade i mål som 7:a i försök 2.

Sämsta publiksiffran på 41 år? 19.039 personer söndag. Jaha, jag tyckte det var precis lagom trevligt och trångt. Lite mindre pengar i Solvalla-börsen förstås, VD Forsberg hade hoppats på 25.000, kanske är det dags att fundera över varför det är värt att besöka Solvalla under Elitloppshelgen, på riktigt!

Program 80 spänn, läste jag rätt? billighetsalternativet 350 kronor för en publikplats under Elitlopps-söndag, nja inget Hambletonian direkt. Där knuffas iman n för nån 20:a, får en keps på huvudet och ett tjockt program tryckt i handen …Tja, de flesta besökarna  SPELAR ju upp pengarna de sparat på entré och program, så vad är problemet?

För de som ville lyxa till det ordentligt och var ute i tid fanns Helgpaket på Valla Krog för 3.290 eller 3.890 kronor, va?!
Entré och restaurangplats med bordsservering, välkomstdrink och tvårättersmeny lördag - söndag, Entré till publikplats fredag, Travprogram.

Har faktiskt upplevt bord på Solvallas restaurang en Elitloppssöndag, en gång för mycket. Skitiga vinglas, kall mat och halvblarig servitris som spillde på en av våra gäster. Nä, det var bara äckligt dyrt. En i sällskapet kontaktade givetvis Solvalla efteråt, men fick bara ett enfaldigt och menlöst svar istället för en ursäkt. Lite koll borde väl Solvalla ha på sina partners?

För de som ville tälta fanns Don Fanucci Zet-tältet vid stallkurvan för 2,790 spänn, hmmm. Nu börjar det bli larvigt. Undrar vad de som satt där tänkte för andra året i rad om Don Fanucci Zets galopp från spår 1, ingen ”bilett” till Final där inte. Borde kanske hetat EGO BOYS Lounge, han har ju åtminstone vunnit Elitloppet. Smöra gärna, men helst i efterskott.

På tal om ZET, hur gick det med gräddfilen där TRE hästar blev inbjudna till ELITLOPPET - en gång om året Med andra ord, tog upp plats för minst två andra hästar, varför inte Click Bait och Guldtandens Chapuy fick plats.

Hur det gick? Åt helvete. Don Fanucci Zet galopperade för andra året i rad redan i försöket (5:a) och gick inte vidare till Final. Mister Hercules som från början tackade nej, ångrade sig och galopperade sedan (diskad) i försök, ingen Final där inte. Men då var det bara Hail Mary kvar. Gillar faktiskt hästen skarpt, men El-On lyckades tinte ta sig till Final, inkom (4:a). Gästande Svanstedt var i det närmaste vårdslös när han pressade i dödens med fina Hail Mary, värd ett bättre öde.

Däremot….var vinnaren Hohneck (FR) 2:a i försök och VANN Elitloppets Final med 5mkr i förstapris + 125.000 för 2:an i försöket. Inte illa pinkat av en häst, kusk och tränare som knappt nämndes i TV-studion eller inför det stora sjöslaget.

BÖTERNA är däremot katastrofala en dag som Elitloppsdagen. Eller vad sägs om Stoletheshows kusk Dexter Dunns 6000 för att inte ha hållt rakt spår på upplopp och 6000 för felaktigt bruk av körspö. Hade inte Solvalla genomgång med inbjudna utlänningar om regelverket? Tom Erik Solberg 10.000 för snäv körning, Jeffrey H Mieras bakom Novato (NL) 10.000 snäv körning, Anti Rantala 10.000 + avstängning för dålig anslutning bakom startbil, 1500 spänn för bristfällig utrustning, alltså saknade checkrem (käk) vilket borde ha upplysts tränaren om, vi är i SVERIGE NU.

Positivt var några nya grepp med presentationen av Elitloppskuskarna, en riktig Show när kuskarna hoppade ut från en tunnel i Kongressen till ett rosa rökmoln och sprang en catwalk inför publik på båda sidor av repen. Kul!

Hovtramp foto

Härligt också med övervakningen från lördagskväll tills Elitloppshästarna startat söndag eftermiddag. Då var det inte lätt att hitta på något olovligt, inga påfyllningar med vätska, lika villkor för alla och Travhälsan som bevisligen förstått hur ”näringspåfyllning” fungerar.

Tack och lov för pressrummet! Fantastisk mat, rena toaletter och kul träffpunkt. Saknar bara rosa väggar, och trappavsatsens väggar fyllda med tidningsurklipp från tidigare Elitlopp, så där pikant uppklistrade som i utländska pressrum. Lite fräscha stolar och bord, hade inte heller skadat, gärna rosa, varför inte? Bara svenskar säger varför? Ingen som bryr sig?

Om 101 ”journalister och fotografer” ackrediterar sig till Elitloppet borde det väl vara värt lite uppfräschning till nästa år. Så värst mycket publicerat blir det väl inte sammanlagt, i förhållande till antalet ackrediterade, eller blir det det?

Efter otaliga besök i pressrum over there, vid tyska, Italienska, franska travbanor, för att inte tala om galoppbanornas pressrum i England, Irland, Dubai och många andra ställen, hur kan det då vara så svårt att hitta några villiga armar och ett gäng färgburkar? Suck.

Alla får tycka efter eget huvud, men vad hade enkelt kunnat göras bättre under Elitloppsfesten? Trängseln på stallbacken, bara ett under att inga olyckor händer. Hästarnas och de aktivas arbetsplats var som vanligt fylld med folk som inte vet att flytta sig. Elitloppsfesten på Solvalla är däremot unik, finns knappt något ställe i världen med en bättre ”travfest” – inte minst därför känns det viktigt att åtgärda oprioriterade petitesser till nästa år...

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)