STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Jistanes Jeremias!

2021-11-03

 


Det tar emot, men nu får det fan vara nog!

Har under flera års tid fått hårresande rapporter från ledsna (unga) hästskötare som jobbat i Frankrike, Italien, Malta och andra hästmördarplatser. Tillbaks hemma i Sverige tror man ju givetvis att man ska slippa fuskare och få hoppa omkring på gröna ängar med hästar man vårdar som sina barn.

Faktum kvarstår. Några hästskötare slutade alldeles för snabbt hos både Jerry Riordan och övriga fuskare, som med berått mod förkortar livet på våra fyrbenta vänner. Några fortsätter att köra lopp som lånekuskar åt dessa fantastiska tränare, så vart tog etik och moral vägen? Minns det som igår - en kvinnlig kusk fick frågan om hur i h-e hon kunde köra Nisse Kolmårdens hästar i lopp. - Om inte jag gör det så gör ju nån annan det. Så är det ju självklart, det finns inga gränser för berömmelse och Mammons penningregn. Men hade hon ingen egen moral? nä. Kan man lita på en sån person? Nä. Som tur är... tar ju trav-Tv hand om dem.

 

Hovtramp foto

Är det inte Kobolt inköpt via agent som ”snabbt flyttat hem” från Frankrike till Danmark så är det prestationshöjande ”fästingmedlet” Imidocarb, Bikarbonat, Citrat, olika blodplättar från centrifugen eller varför inte ADHD-medicin som de där som ”älskar hästar” använder på sina fyrbenta kompisar.

Frikänd i Norge, den stackars fullsketna hästen kom ju från en plats i Italien där det finns jättemycket fästingar…vilken tur i oturen, eller hur.

Dessvärre fick ett par av de hästskötare som upplevt slangningar inget gehör vid sitt besök hos Svensk Travsport. Efter att ha ifrågasatt tränarens innovativa idéer inklusive slangningar med sond. Kuskar som kör åt dessa tränare med svart gloria och dopingdomar måste väl sakna värdegrund?  

Hovtramp foto

Bakgrund till eländet: Jerry Riordan anklagas av (flera) anställda för slangning av travhäst. Trotto Sport publicerar en smällpåkäftenbild och Trav-Expressen intervjuar ett antal handplockade stortränare om bilden och aktuellt dopingläge i Sverige.

BILDEN, fotografiet när Jerry ”slangar” en häst med nässvalgsond (Frankrike) vem tog den? en hästskötare i smyg? Nån som är arg på dig Jerry? Din förklaring håller inte riktigt, speciellt inte den där med veterinären som inte syns på bilden, eftersom inga veterinära namn kunde anges som intygade dina kompetenser som slanghållare.

Nässvalgsond är vanlig i koliksammanhang men även i ”förebyggande” mjölksyresyfte. Bikarbonat och citrat har legat på fler hatthyllor än hos Jerry Riordan enligt hästskötare som jobbat många år i landet där både Kobolt och milkshakedopning anses ”normalt.” Hur kan man annars förklara att Fabrice Souloys stall fylldes med 80 hästar direkt när fransk travsport återlämnade tränarlicensen? 80 hästar måste ju även ha en hästskötare...

Många är kallade men få utvalda när skandaler exploderar. Massan gissar och sväljer utan problem andrahandsinformation. De få som med egna ögon sett eländet framträder av naturliga skäl anonymt i press och media. Som vanligt har nätjuristen på osociala medias travsidor berättat för oss ovetande dödliga (d)juridiska och juridiska ombud att anonyma vittnesmål inte ”gills.” Självklart vet vi redan detta, varför instiftades annars visselblåsartjänst hos Svensk Travsport?

Svensk Travsport behöver v(ä)rkligen hjälp av aktiva och de som upplevt galenskaper med egna ögon och öron. I alla fall om man ska hålla sig till sanning med konsekvens och lika villkor. Hästskötare har faktiskt försökt informera om galenskaper de upplevt. Handläggarna i Silvergrisen, de där som jobbar åt oss aktiva hade mage att svara hästskötaren som sagt upp sig – det får stå för dig. Är det ett godkänt svar till en ung, seriös hästskötare med ambition att bidra till en ren travsport och få bort fuskarna! Man tar sig för pannan.

Dessutom, är just dessa avhoppade hästskötare villiga att vittna om ST gör en polisanmälan. Vilket de enligt uppgift inte kommer att göra.

Sport Expressen ringde upp några av de största travtränarna för att ta reda på om de tycker doping är ett ”problem." Valet av tränare gjordes tydligen efter hur många hästar som gnäggar i stallet, inte efter tränarnas moral, etik och antal egna lik i garderoben.

Hovtramp foto

Citat: Travtränare Robert Bergh (135 hästar i stallen)

Det är skrämmande, skiten får inte finnas. Vi har ett läge där ST inte vill vända på stenarna längre av någon konstig anledning. De senaste fem åren har man lagt på locket. Det är för mycket skit i väggarna på ST för att de ska ta saker på riktigt.

Citat: Travtränare Reijo Lilhjendahl (28 hästar på Julmyra)

– det är ST:s ansvar. Så länge ST till 100% med sitt amatörmässiga agerande inte kan deklarera att doping inte finns, så finns alla möjligheter för fuskare.

Hovtramp/Ilse - ung Johan Untersteiner

Citat: Johan Untersteiner (115 hästar på Lähdekorpi Holms gård)

– det är lite löjligt. Va, vad säger han?! Visserligen kör Johan ofta Jerry Riordans hästar i lopp men, stopp nu!

-Jag kan inte uttala mig så mycket om vad som hänt runt den här bilden (nä, det kan bara de som var med!) Resten av intervjun är bara undanglidande mespottedravel. Bor man på Holms gård där det försvann en stortränare lika fort som en avlöning, och det bor många travaktiva samt minst tre veterinärer och en jurist på gården så kanske man blir lite avtrubbad? Väx upp och svara seriöst på frågorna Johan. Såvida du inte är blind och döv.

Hovtramp foto/Lasse - Roger Walmann

Citat: Roger Walmann (38 hästar i stallen) – Det är ett jättestort problem! ST har byxorna nere. De är försent ute. Slanga hästen före start är inte att hjälpa hästen. Alla vet det och antagligen även ST, då är det horribelt.

Tack Roger, du är ingen marionett eller fegis och hoppas Wången kan klona dig så vi slipper nykläckta lycksökare och importerade fuskare, de som går över lik för att få lite strålkastarljus på sig. Det finns åtminstone ett par ungtuppar som verkligen inte har råd att uttala sig för varken TrottoSport eller TravExpressen.

Hovtramp foto/ Ilse - matvrak

Så kära trav-vänner, efter att ha tillbringat en hel vecka i travsportens Mecka (där alla känner alla och vet allting innan det har hänt) är man helt avkopplad, utvilad och fick njuta rejält av naturlig havre och hötuggande hästar som skuttar och behandlas som individer med olika behov, inte en köp-slit-och-släng-vara.

Sverige är (än så länge) inget Italien eller USA, även om alltför många nykläckta tuppkycklingar börjat fylla på både det ena och det andra själva, i gott sällskap med ett äldre Gällivarehäng-gäng, de som tröttnat på att inte få utmärkelsen Årets Tränare på hemmabanan…

Trevlig V86 kväll, glöm inte att respekt får man inte, den förtjänar man!

Hovtramp/Ilse

Bakom kulisserna:

Vilken Jerry? Jerry Riordan (född 1957) amerikansk tränare som flyttade till Italien och senare till Sverige/Halmstad 2014 där underdjur som Lisa America, Treasure Kronos, Twister Bi, Ringostar Treb, Aetos Kronos, Zarenne Fas, Rod Steward och Gareth Boko inte precis skämt ut sig på svenska travbanor… Jerry är ingen vanlig dumbom, efter kandidatexamen i historia 1979 köpte han sin första travhäst. Sen var det klippt. Som hästskötare hos Bill Vaughin i Florida skötte han Elitloppsdeltagaren 1980 ChiolaHanover och hos Chuck Sylwester som hade Mack Lobell i stallet jobbade han fram till 1989 och blev tränare i New York där han faktiskt lyckades norpa åt sig ”Rising Star Award” redan 1990 och vann året därpå Yonkers Trot med egentränade Crown´s Invitation. Sen var det dags för Italien (1994) och där fick han förmodligen lära sig det han inte redan kunde. Italienare har inga problem att blunda för att få stå i vinnarcirkeln…

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)