STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Travsport under luppen...

2020-06-23

Hovtramp/Lasse

Idag, döm om min förvåning, P1 Nordegren och Epstein intervjuar direkt från Solvalla Travbana. Självklart är banveterinär Susanne Demmers (anställd av Jordbruksverket) i etern och ger sin syn på nervsnittning, huvudkäk (check) och hur travhästar i gemen mår och huuuur det ska gå med fallet Propulsion. Spännande fortsättning följer.

Nordegrens 70-talsbild av ”travsporten” är lönnfeta gubbar, halvkriminella kufar och köp av vinstbongar för att skattefuska. Idag registreras allt spel (på travbanan, i butik, på mobilen.) Det blir alltså svårt att göra affärer på sidan om nu för tiden. Storebror ser oss, antingen vi vill eller inte. Annat var det förr, tänk bara när bookisarna hade egna bord på Valla Krog och poliser avlyssnade utvalda travtränare. Det var tider det. Ja, just det, vinstbongarna. Ett preskriberat brott var att hjälpa en känd artist som råkat illa ut på Skatteverket, han klarade sig med en större vinstbong. Och vi fick gå på krogen, äta och klappa händerna.

Hovtramp/Lasse

Silvergrisen nämndes i radiointervjun med ATG:s Guggenheim (hållbarhetschef) på ATG. Nu hajade jag till ordentligt, var faktiskt bland de första som döpte huset, sen lånades och stals både Silvergrisen och många av mina uttryck och idéer, av både kreti och pleti. Radioparet hade nog inte heller läst på ordentligt, hade svårt att skilja på Svensk Travsports och ATG:s uppgifter (skyldigheter och uppgifter.) Bevare mig väl, tänk om ATG skulle ha haft hand om hästarnas vel och ve också, läskiga tanke med Skraplotten i spetsen. Men kul lyssning var det!

Hovtramp/Lasse

Travtåget tuffar (skenar) framåt, varje dag, på travbanorna runt om i Sverige. Hos ATG/AB Trav&Galopp ”sköter” man om den viktigaste delen  (inkomsterna!) i symbios med spel. Jodå, det finns ett helt gäng andra bolag också med spellicens, förutom ATG, många är stationerade utomlands och främst på Malta. Men den enda egentliga uppstickaren Legolas lade sig nyligen på rygg. Synd! Sulkysport då, ägs inte den av Legolas?

Solvalla ikväll, V64 med kul programomslag.

Väldigt likt Anna-Karin Rundqvist (A-tränare på Solvalla.) Roade mig med att räkna lite, egentligen absolut inte min kopp te.

Hovtramp/Lasse

Ikväll ska det finnas 100 plomberade gästboxar på nationalarenan, 112 om man räknar med lopp 6 som inte är med i min räknesnurra. Varför?

Hovtramp/Lasse

Eftersom lopp 6 är vigt åt kuskar som är födda 1985 eller senare, men…när ungdomarna utan rutin, lopp i kroppen äntligen hittade ett lopp så tvingas de möta jämnåriga som kört 388 lopp….under 2020! eller 312 om det låter bättre. Kuskar som redan ligger i topplistorna. Propositionerna, för helvete! Ungefär som om jag skulle möta Stig H i lopp. En gång var jag faktiskt före Stig H. Men annars, ganska förutsägbart, eller hur.

Foto/EAP - Ilse kör i blå/rosa jacka...

Tar därför bort det loppet i protest.

Elva (11 lopp) med mellan 7 och 12 hästar i varje. Program visar 45 kuskar som ska köra lopp ikväll. Av hundra hästar som startar körs 65 travhästar av renodlade lånekuskar, de som enbart har sin inkomst av uppsittningar i lopp runtom i Sverige.

Hovtramp/Ilse

Tja, det blev som vanligt inte så mycket kvar åt de som både tränar och kör häst i lopp, proffs eller amatör (B-tränare.) Ett par ”lärlingar” (borttagen titel) tampas med kulltoppen av lånekuskar. Det handlar ändå om de som inte gått tränarkursen eller hobbytränar med annat jobb vid sidan om. Renodlade proffs, de som tränar och kör lopp konkurrerar om starthästarna i sitt eget stall med lånekuskar, som oftast är självskrivna. Varför?

Hovtramp/Lasse

Lånekuskar kör dygnet runt på alla travbanor, ibland på flera samma dag. En ungtupp landade nyligen på lilla Skrubbs i sportplan för att hinna från lunchtrav på en annan travbana, och många tyngre kuskar har chaufför. De framgångsrikaste gör upp om pallplatserna och givetvis vill hästägarna (de som betalar tränaren) ha det bästa, närmast prispengarna. Kategorierna i kusk-fållan är numera enbart kategori 1 eller 2, beroende på hur många lopp man kört och vunnit.

Hovtramp/Ilse - licenskurs

Tja, det hjälper nog inte att sätta upp sig som kusk på travbanornas listor inför lopp. Vem ger en hästlös och lopplös med nytagen ungdomslicens chansen? Ingen. Travskolorna och travbanorna kläcker nya ungdomslicenser med hjälp av dyrköpta kurser (teori och praktik) men efter godkänd licens finns ingen chans att få ”låna” häst som ska ut i lopp. Först ska gymnasie-eleverna ut i lopp, sen blir det huggsexa eller ”lottning.” Nä, det var inte ett dugg kul att komma fram.

Som hästlös med brinnande intresse för travsport, utan hästkontakter finns bara en enda väg att gå. Jobba extra i travfabriken eller hjälp någon amatörtränare och hoppas på napp. Kanske någon ser hur duktig du är, till slut. Om du inte har ledsnat då.

Hovtramp/Ilse

Det är tungt att bli lämnad ung och kanske ensam i ett stall, som helgavlösare eller hos nån som ”bara inte är där.” Många boxar att mocka, tunga kärror att vingla omkring med, kanske hinkvattning och påfyllning av foder från frusna silagebalar. Lite regn också med smutsiga hovar och ben, stopp i avloppet så är helgen fulländad. 

Hovtramp/Ilse - licenslopp

Hoppet finns, för alla dessa nykläckta licensinnehavare om att få köra lopp någon gång i framtiden. Alternativ är att utbilda sig ordentligt, underhålla travintresset hos någon vettig hästmänniska med kompetens och pedagogik att dela med sig av kunskaperna, och till sist, skaffa egen häst! En trist utveckling i jämförelse med tidigare år.

Hovtramp/Ilse - Johan U har också varit liten...

Dagens fullvuxna kuskar med framgång fick alla chansen hos någon travtränare, en inspark i travsporten där de blev kvar. Några av toppkuskarna, de riktiga sulkykonstnärerna har en fattig och misslyckad eller mindre lyckad tränarkarriär bakom sig. En framgångsrik kusk är nödvändigtvis inte lika duktig att träna häst.

Nä, ska inte påminna er som redan glömt.

Hovtramp/Lasse 

Det äldre gänget som toppar kusklistorna har alla varit unga och nästan allihop slitit häcken av sig för att komma dit de är idag. Men. Lånekuskarna (catchdrivers) som tagit över svensk travsports pallplatser har vad man än tycker utarmat travsporten, för vem sätter upp en gröngöling i samma lopp?

 

Hovtramp/Lasse

Jim Frick var den första som svor högt över framtiden med lopp fyllda av lånekuskar, han förutsåg hur travloppen skulle komma att se ut.

Han fick rätt.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)