STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Never ending story?

2022-02-23

 


Ett, två tre, på det fjärde ska det ske?

Datum för förhandling i Propulsionärendet                                  Överdomstolen kommer 23 och 24 mars 2022 att hålla förhandling i det s.k. Propulsionärendet. Förhandlingen hålls i Hästsportens Hus. Lokal meddelas senare.

Utrymme för massmedia och åhörare är, med hänsyn till befintliga lokaler, begränsat. Utöver överdomstolens ledamöter, parterna och deras ombud kommer högst 10 övriga personer kunna beredas plats. Av dessa platser kommer företrädare för massmedia ges företräde före övriga.

Den som önskar närvara vid förhandling ska senast 21 mars 2022 anmäla intresse via e-post till Svensk Travsports PR- och presschef Tomas Fyhr (tomas.fyhr@travsport.se) de första 10 som anmält intresse kommer att beredas plats. Representant för massmedia ska på förfrågan kunna förete utgivningsbevis.
Olle Sohlberg
Ordförande i överdomstolen.

Foto: TT/TR-Bild

Text ovan från Ordförande Sohlberg (jobbar övertid, snart 80) och mest känd för fall som Thomas Quick och Engla-mordet. Stall Zets advokat Jesper Arvenberg har precis som Sohlberg haft kontakt med travsporten tidigare.

Foto: Hovtramp/Ilse

Lokalen i Silvergrisen ”rymmer” bara tio åhörare i en ÖPPEN förhandling? Huset ser betydligt större ut än att de lider av lokalbrist, eller hur? (ja, jag har jobbat i huset och vi hade gott om utrymme…) De första 10 med presskort som anmäler sig får sitta med. Varför inte lägga ut en digital länk, när de nu har ”lokalbrist” för itresserade åhörare. Självklart av stort intresse för alla aktiva, inte minst hur strikt tränaransvar och uppskjutna gräddfiler serverats under tre års tid.

STAD:s (tidigare) avgörande i Propulsion-ärendet

Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnd (STAD) har meddelat avgörandet i ärendet kring hästen Propulsion. STAD har beslutat att döma Daniel Redén enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat en nervsnittad häst i strid mot antidopningsreglementet. Nämnden har beslutat att inte utdöma någon påföljd i form av böter. Återbetalningskrav från Svensk Travsport på utbetalda prismedel kvarstår dock.

Foto: Thomas Blomqvist/ Maria Croon och Jesper Arvenberg

Maria Croon, VD-hövding på ST fick agera galjonsfigur i parti och minut. - Först och främst tror jag att alla känner en lättnad över att det äntligen kommit ett beslut i det här ärendet. Det här har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Nu har båda parter fått presentera sin sida av saken för en oberoende instans som nu kommit med sitt avgörande.

STAD finner att Propulsion genomgått ingrepp som ligger inom ramen för begreppet nervsnittning i ST:s regelsystem. Daniel Redén har därmed brustit mot reglerna. Det förhållandet att ST vid inregistrering haft uppgifter om att Propulsion varit nervsnittad och därefter tillåtits starta i tävlingar påverkar enligt nämndens bedömning inte det ansvar som ligger på tränaren enligt Tävlingsreglementet och Antidopningsreglementet. STAD beslutar att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling.

Foto: Hovtramp/Lasse - Propulsion

Vad gör Propulsion i dag? 

Propulsion skickades till hingststation i Maryland, USA där sperma fryses in, många nya ”proppar” ska det bli. Efter avelssäsongen "tappas" hingstar som erbjuder fryst sperma till stoägarna (global semin som flyger världen runt.) Propulsion står under avelssäsong i New Jersey, Deo Volante Farms. Stall Zet postade iväg ett gäng fölston till Irland för betäckning med Propulsion. Avkommor man vill tävla med i Sverige hämtas. 

Foto: Hovtramp/Lasse - inseminering

Kryphål och genvägar

Sverige har bestämt att Propulsion inte får användas i avel, men om du betäcker sto i ett annat land och registrerar stoet i det landet, kan du hämta hem stoet dräktigt, som fölar i Sverige. Avkomman får fulla rättigheter. Ston betäckta i Danmark, danskregistrerade och dräktiga med Propulsion kan få föl registrerade i Sverige. Men betäckning med Propulsion i Sverige är förbjuden. Vad är då meningen med att förbjuda?

Propulsion flyttade till USA när han inte längre var godkänd att verka i svensk avel (avkommor hamnar automatiskt i stambokens klass II). Första kull efter Propulsion föddes 2019 (betalda betäckningar före nervsnittning uppdagades).Tvååriga avkommor efter Proppen blev tidiga starthästar. Stall Zet har många ”proppar” i egen träning och hingsten levererar enligt uppgift övervägande stora, tidiga avkommor med mycket massa.

Det finns alltid någon som har lösning på olösliga problem, eller hur?

Lika bra att kasta?

Hovtramp/Ilse 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)