STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Unikt datum och unik travhäst!

2022-02-22

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Maharajah hemma i boxen

Att fylla år idag - den 22/2 2022 måste vara unikt!

Vem fyller år idag?

Maharajah (nä, inte Maharadja, han bor i Indien.)

Menhammar Stuteris guldklimp och Elithingst fyller 17 år idag (född 2005) 59 starter /31-8-4 och det är inte vilka vinster som helst…

Fast Maharajah hade ju inte funnits utan Chili Khan, moderstoet.

Här kommer lite onödigt vetande om moderstoet Chili Khan.

Chili Khan (1996-2019) hann med 35 starter/ 10-4-4 (1.051.500:-) För er som läser stamboken var Chili Khan dotter till Giant Chill och Stevie Nicks/Tibur. Stoet ägdes och tränades av B-tränare Christer Johansson. Vid två tillfällen lämnades träningen över kortare perioder, en månad hos en annan B-tränare och två månader hos Olle Goop. Man undrar ju lite om det var fakturorna eller stoets uppförande, med så korta borta-turnéer.

Foto: Hovtramp/Lasse

Stefan Hultman är faktiskt skyldig även till att Maharajah kom till, mer eller mindre. Tillsammans med en trotjänare på Menhammar, Kjell Magnusson, åkte de på travresa till Skellefteå, för att vinna lopp.

En som hade klart för sig på travbanan varnade Stefan för nummer 1 i loppet, ett sto tränad av amatören Christer Johansson. ”Ettan” tog mycket riktigt ledning och var även först i mål, Hultmans häst inkom tvåa. Hemresan blev givetvis längre än ditresan, så säkra som de varit på vinst.

Chili Khan köptes av Johansson på auktion för 15.000:- och han ”jobbade” mycket med stoet då han visste att Stevie Nicks, Chili Khans mamma var i det närmaste okörbar och utan stoppknapp.

Ett halvår senare ringde B-tränaren Johansson från Skellefteå och talade om för Hultman att han fått bud från Italien på sin ”märr” men helst inte ville sälja dit. Han visste att Stefan jobbat i Italien och ville ha lite mer information. Sista bud låg på 400.000:- (och det är några år sen…)

Stefan svarade direkt – jag köper henne! Efter samtalet funderade han givetvis på var han skulle få så mycket pengar ifrån. Med Margareta Wallenius, Menhammars plånbok i närheten köptes stoet, som sprang in en miljon i payback innan hon betäcktes med Viking Kronos.

Så hade inte Stefan Hultman åkt hela vägen till Skellefteå den där gången hade nog inte Maharajah varit den Maharajah han blev.

Maharajah debuterade som treåring och vann nio av tolv starter. Svenskt Trav-Kriterium och E3-Final. Som fyraåring blev det åtta starter, fem segrar, Grand Prix de l`UET och vinstrikast i sin kull som både tre och fyraåring. Som äldre har han vunnit bl.a Prix de Paris och deltagit i storloppet Prix d´Amerique (2:a) och vid fjärde försöket i P d´A vann han storloppet med Örjan Kihlström i sulkyn. Hingsten satte världsrekord redan som tre och fyraåring och personligt rekord 1.10,3am som sexåring, 16.375.798:- totalt insprunget.

Hovtramp/Lasse

Bästa avkommor efter Maharajah hittills?

Det finns 850 färdigregistrerade avkommor (inkl. mockinländare). Maharajahs avkommor har hittills gjort 10.261 starter segrat 1.523 ggr, total vinstsumma idag 179.326.100:-

Bästa hingstar/valacker efter Maharajah?

Whos Who hingst f.2014 u.Reality Pride/From Above 41 starter/20-4-3 (11.880-259:-)

Foto: Hovtramp/Ilse - Markethemark med Petri Salmela

Makethemark hingst f.2013 u.Global Naughty/Conway Hall( CA)            Inget dåligt facit, 70 starter / 26-10-9 (11.558 645 kr)

Bästa sto (hittills) Felicity Shagwell (2015) u.Diaz Boko/Cantab Hall (US) 49 starter 11-9-8 och 4.595.491:- insprunget.

Foto: Hovtramp/Lasse - Stefan Hultman och Maharajah

 ...och nya avkommor står redan klara, vilken hingst!

Hovtramp/IlseAntal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)