STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Framtiden är nu!

2023-10-01

Monté (franska för sitt upp) är kanske det enda som stämmer i svensk mpnté, för så värst mycket utveckling har inte skett sen 2004 (ja, ni läste rätt!)

Svensk Monté Riksorganisation (SMR) bildades 2010, sen 2016 är SMR adjungerande i Basorganisationerna (BAS).

SMR är en sport i framtiden - enligt dem själva (en mycket konstig slogan) ?

Tototillstånd har funnits ända sen det första historiska loppet på Lindesberg gick av stapeln, jodå Hovtramp var där och fångade loppet på bild. Var det inte 2004?

  

Hovtramp/Lasse

Norskan Liv Pedersen vann det historiska loppet, hon red förresten även under Åby-SM-Monté  i lördags, 19 år senare!

SMR har krånglat en hel del och mycket trevligt försvann med badvattnet. Styrelsemedlemmar har bytts ut under åren, några tidiga entusiaster fick medverka på det första utlysta stormötet genom att försvara sig mot lobbyisterna och en av mesta ryttarna fick inte vara med längre i styrelsen, för hon var inte rumsren! Så vad har de feltria gjort för att utveckla sporten?

Hovtramp/Ilse

Ingenting har hänt och ingen kommunikation bedrivs så att det märks i omvärlden. Jag har span sedan 1993. Bortsett från den egentliga uppstarten för ca 13 år sen då styrelsen kröp in i Silvergrisen. Trevliga mässor och resor avlöste varandra, förevisningar runtom i landet med plasthästen, resor som styrelsen ständigt la rabarber på själva. Såg aldrig några klubbmedlemmar utom en gång, då mestvinnande montéryttare satt och skrev autografer på Globen under Horse Show.

Hoppas sittande inte har för mycket betalt? Känns mer som en avveckling just nu. Inte ens länk på hemsidan till ST fungerade, hoppas det var en tillfällighet. Enstaka ryttare från olika travbanor har registrerat sig på SMR, men långt ifrån alla. Ryttarskaran har dessutom krympt rejält, idag finns bara en handfull kvar, som oftast byter plats med varandra i prislistan.

Hovtramp foto

I början skaffade många ryttare montélicens, som mest har 700 ryttare varit licenserade. 2016 fanns ca 400 montéryttare som tävlade i ca 400 lopp. Efter att en ny galoppinspirerad fystest infördes för montéryttare 1 november 2017 har antalet ryttare sjunkit. rejält. Ett helt barockt tilltag, som inte har något att göra med svensk monté. Dessutom har flera mindre travbanor inte ens levt upp till hur fystesten ska genomföras, har några riktigt dråpliga exempel som jag bespar er.

Hur blev det så här? Vi hade ju rätt så kul ända fram till 2010

En liten klick (utan spegel) förberedde sig noga inför det första stormötet som hölls, för att ”ta över” rodret och iscensatte ett jordskred. Mest avramlande ryttare tog över med hjälp av sina hejdukar. Situationen påminde lite om Elaka Måns, Bill och Bull. Även Frankrike-kännarna (fullvuxna män) Glimskog och Atterholm drog sig tillbaks. De kontaktade oss som dragit igång och breddat vägen sen1993, och undrade givetvis vad i helsicke som utspelats i lokalen?

Nä, jag skrev inte om detta i Magasin Hästsport där mina reportage och montésidor fanns under ca 10 år.

Vad hände? Det sparkades neråt och slickades uppåt. Ett riktigt obehagligt stormöte där en äkta entusiast direst från Hammarstrand (Ordförande i Montén) avsattes med grava beskyllningar. Tystnad spred sig i lokalen och Istället för att bli tagna i örat blev det lilla gänget belönat med uppgifter som underorganisation till Svensk Travsport.

Hovtramp foto

Möten? Protokoll? ”Medllemsklubben” på Solvalla, vart tog den vägen? Försvann med badvattnet liksom träning, föreläsningar och resten av den sociala samvarorn. Medlemsklubben visade som mest 120 medlemmar, den träning som genomfördes på Solvalla minst 2ggr /mån var till för alla, inte ett litet elitgäng. Ryttarna kom in till Solvalla med sina hästar, delades upp i träningslopp, syftet med träning var att kunna bedöma tid, rida i klunga, byta positioner, öva startspår.

Personal på Solvalla filmade träningsoppen, höll genomgång både före och efter. Fika så klart, och ett litet medlemsblad. Uppvisningslopp under tävlingsdagar på Solvalla och även på flera trav och galoppbanor. Rolig men j-t jobbig tid åtminstone för oss - Siv, Ilse, Monica, Koch och sportchefen, som startade upp och genomdrev att det tillkom monté som disciplin, ett komplement till sulkytrav. Så var det tänkt.

 

Hovtramp / PA Gråberg galoppjockey

Manliga ryttare som ”sopade banan” försvann när det inte fanns varken lönsamhet eller tillräckligt med lopp. P-A Gråberg från galoppen red några lopp, men tröttnade när konkurrenterna inte klarade av hans ridstil, tyckte att han red farligt när han red tight. Ja, det gick så långt som till anmälningar. Trist.

Peter Jarvén red också monté framgångsrikt under en period, innan han återgick till galopp. Galoppfolket har och hade en helt annan teknik, styrka och rutin, förutom några få ryttare i montésporten, som hade orkat öva tillräckligt.

Hovtramp/Lasse

Elitloppsmonté, SM-monté, Åbys stora Montépris och Olympiamontén har varit målet för de som hållit sig kvar. Under Elitloppsdagarna hälsar våra franska ”vänner” på och vinner för det mesta Elitlopps-montén. Så tillkom även den nya ridstilen, när franska ryttare slutade rida "lätt" och satte sig bekvämt tillrätta i sadeln med korta stigläder och en halv galoppsits.

 

Hovtramp/Ilse

Jonathan Carré är just nu och sedan länge helt överlägsen som montéryttare. Han vann Montéligan både 2021 0ch 2022 och har rekord i antal segrar i monté under ett år, 66 stycken.

Under Monté SM-loppen på Åby i lördags red Carré i Monté Ryttar SM och Monte-SM och körde dessutom sulkylopp i Amatör-SM.

Hur det gick?

I Monté ryttar SM blev Jonathan Carré 3:a med X-Tour, vann gjorde välkända montéparet Hultgren/Lusenskys oslagbara Country Sound, som nu är mogen för franska drabbningar. Lotta Lusensky var med och red monté ända från början.

I Monté-SM blev Carré 2:a med fantastiska Linus Boy, som han vunnit med många gånger tidigare och inte överger ens för "bättre" häst. Proffsigt och seriöst.

Sulkyloppet Amatör-SM vann Jonathan Carre med sin och sambon Constanza Flores egen uppfödda och tränade/ägda häst Jolicouer.

Klipp från intervju med Jonathan Carré:

Hur vill du se att Svensk Travsport ska behandla er montéryttare?

– Att ST ser över propositionerna och har en röd tråd för montén och våra hästar som tävlar.

Tycker du inte att det finns det i dag?

– Nej, jag ser inte den. Det är ingen som önskar någon ny stor satsning på montén. Vi vill helt enkelt ha tillbaka vissa saker som de var tidigare och att vissa dåliga bitar justeras och kan bli bättre.

Hur tänker du då?

– Jag skulle vilja se unga tjejer och killar komma och vara med oss och tävla, jag ser många tjejer som går långt för att må bra fysiskt men det är svårare att få chansen att tävla.

– Det är värt att lägga fokus på sånt som inte går bra och förbättra. Jag hoppas att Svensk Travsport ihop med oss ryttare och tränare kan lyssna och att det förhoppningsvis kan bli något möte att sitta ner och diskutera saker.

Monte´är det verkligen nån ide´? Den som lever får se...

Hovtramp/Ilse

 

.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)