STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Din partner i hästsporten?

2021-10-20

 

Hovtramp foto

Ska man verkligen betala för någons eventuella kompetens ? eller är det man pröjsar för att betrakta som en ”Jag mötte Lassie-stund” 

Uttrycket uppkom för länge sedan  nästan för lika länge sen som när den populära collien Lassie visades i svart-vit TV...

Alltså långt före dessa virala succéer, och det handlar oftast om att du vill vara nära någon som fått hög status eller ett kändisskap, oavsett om det är välförtjänt, eller inte. Svaret får var och en ställa till sig själv.

Travfamiljen är inte större än att alla vet vem som kan något och vem som bara är en av press&media uppblåst ballong. Det är inte alltid den omtalade ”filosofin” stämmer vid besök i stallregionen en travfri regnig eftermiddag i november eller ens stämmer att ”hästen” fått det som utlovats (fakturerats.)

Hovtramp foto

Ett bra exempel på hur man inte gör mot en kund, är en mycket god vän som hade tre hästar hos samma travtränare, betalade sina räkningar i tid och satt lugnt och snällt och väntade på några livstecken. Det var just det, avsaknaden av information om hur hästarna (hennes egenuppfödda barn) mådde, tränade, åt och drack? Information kom väldigt sällan, inte alls.

En morgon for fan i tanten. Hon visste att det var fortkörning (snabbjobb) på gång på gården och att minst två av hennes hästar som skulle vara ”startklara” behövde gå fort den förmiddagen. Hon kokade kaffe i termos, bredde mackor och packade in en hopfällbar stol och kikare i bakluckan på Mercan. Nä, hon åkte inte ända fram till gården. 

Från en kulle en bit ifrån gården såg man i hela rakbanan, rasthagar och stallet. Med kikare såg man perfekt. För säkerhets skull ringde hon tränaren, som faktiskt svarade. Hon såg honom till och med svara i mobilen utanför stallporten. Jodå, de skulle gå fort båda två hästarna och om hon ringde lite senare så fick hon höra hur det gått.

Strax efter kom hästskötaren ut med den ena hästen, som släpptes i en hage nära stallet. Men, skulle valacken få gå i hage först, det var ju snällt! Två hästar kom ut på rakbanan och gick sina snabbjobb, men ingen av dem liknade hennes egna. När halva dagen passerat och ingen av hennes hästar haft sele på sig slog hon en ny signal till tränaren, samtidigt som hon såg att han var på väg ombytt till sin bil utanför stallet!

Hon såg sin ena häst som fortfarande gick i hagen och precis fick en hötuss av hästskötaren. Jodå, han berättade att det närmade sig start, den ena hade bara gått motion idag och den andra hade levererat ett hyfsat snabbjobb. Så snart var det dags för start. Fortsättningen blev inte lika rolig, hästarna bytte nämligen adress alla tre samma eftermiddag. Slutet gott allting gott.

Motsatsen till lögnaren är de tränare som inte har talets gåva och inte marknadsför sig med stora ord och armviftningar. Flera av dem har något som inte så många begåvats med, nämligen en nischad talang för t.ex. balansering, lagning av sönderkörda, skadade hästar och de får sällan eller aldrig betalt för sin kompetens. Vanligare än motsatsen.

Visst kan man ta betalt med swish för något man är ensam om att ”kunna” eller orka hantera. Frågan är bara vad Skatteverket tycker om denna typ av swish-kommunikation. Själv borde jag ha tagit betalt betydligt oftare. Åtminstone när man efter idogt pappersjobb kommer skurkar på spåren och lyckas få rätt i slutänden.

En del förtjänar den hjälp man kan erbjuda, andra borde skämmas för att inte ens frivilligt ha skickat en blomsterkvast när försäkringspengarna tickat in på deras konto. Så fungerar många i hästbranschen, så var noga med vem du hjälper.

Hovtramp foto

Efter alla år i trav och galoppsport, för all del även ponnytrav, blir man lätt luttrad, tappar lite av förtroendet för människor i gemen. Varje gång man lyckats sticka hål på en bubbla och gått vinnande ur en strid för någon som är skadad, ledsen, frustrerad, pank - så känner man sig rik.

Man får många vänner för livet, och givetvis lika många ovänner (motståndarna.) Att bli kallad "subba" av en sportchef som skänkt bort de aktivas pengar till drinkbiljetter och flygresor för lånekuskar bjuder jag på. Jag vann, han fick nämligen sparken. Eller att bli kallad arrogant av nån marknadsmogul som inte riktigt klarar av sitt jobb och låtsas på bekostnad av andras kompetens. Det finns otroligt många sorter i trav och galoppsportens underbara värld, och lika många som solar sig i glansen omkring de som faktiskt kan något, på riktigt.

Hovtramp foto - Final Witch

Hade man tagit swishbetalt för alla frågor som hästfolk ställer på mobil, sms, mail och messenger hade Dino haft tio täcken istället för två och jag hade haft en BMW istället för en liten röd Audi. MEN.

Rikedom sitter i det du kan och uträttar.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)