STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Spelskandal?

2022-10-13

Sanning eller skröna? 

Just nu visas Spelskandalen i SVT/Play, där även travsporten får sig en släng av sleven. Hur mycket är sanning? En spelskandal har i alla fall bevisligen hänt…

Hästfolk utan skrupler har alltid funnits, skillnaden är att förr var inte metoderna lika finodlade som idag. Lite senap i rumpan eller arsenik under läppen kunde få fart på vilken latmask som helst. I något modernare tid kördes grisfösaren i rumpan på åtskilliga stjärnor i träning, som givetvis levererade i lopp så fort kusken petade lite med bakvänt spö i värmningen. Idag behövs minst två laboratorier för att bestämma halten av kroppsegna ämnen i hästkraken som vann storlopp och fick övriga att se ut som bleka statister.

Länge sen, men har dock hänt!

Pulemjot - Åby Stora Pris 1968 foto: EAP/Einar Andersson

Söndag 21 januari 1968 genomfördes en större spelskandal och åtskilliga turer blev det med inblandade innan skyldiga kunde gripas, spelkuppen kallades för ”Pulemjot-affären”. Pulemjot var född 1961, e.Minjon SU u.Povilika SU

Inför sista avdelningen på en V5:a återstod åtta kuponger med fyra rätt. I sista loppet var ryska skimmeln Pulemjot favorit, på förhand dunderspik.
Pulemjot tappade fart redan från start i loppet och kördes strax efter av banan och utgick. Vid förhör med lärlingen som kört hästen påstod han att båda bakskorna ramlat av direkt på isbanan och att det var för farligt att fullfölja loppet.

En ensam vinnare fanns kvar på V5 (46 984 kronor) spelaren hade två hästar på sin kupong och hade inte ens tagit med storfavoriten Pulemjot. 20 kuponger för totalt 2 900 kronor hade lämnats in, vinnande system visade sig vara just denna vinstkupong. Alla kupongerna saknade markering för favoriten. Utbetalning av vinsten stoppades och spelaren polisanmäldes.

Folk från travbanan gick ut med metalldetektorer i snödrivorna kring banan för att försöka hitta bakskorna. Enligt ryktet hittades en sko, men det fanns inga bevis för att den kom från just Pulemjot. Bevis saknades och till slut betalades vinsten ut till en man i 40-årsåldern från Uppsala. Åklagaren som öppnat förundersökningen lade ned ärendet i brist på bevis efter förhör med alla inblandade..Några droppar varmt gav vinnande kallt!

1962 infördes besiktning av nordsvenskar som vunnit över 10.000kr och hade rekord under 1.40.

1964 typbesiktigades ca 150 hästar, sex hästar blev utslagna och fråntogs alla rättigheter till start och avel.

Göken e.Solo u.Skrymersdocka, Påven e.Pavin u.Mjösvinnstjärna, Toftejänta e.Tofteruggen u.Primsy, Miranda e.Mindin u.Solsippan, Vera e.Pavin u.Centy, Seiviva e.Torvinn u Seiva.

Blodtypning kom igång 1969 och nordsvenk travare blev första ras i världen där härstamningskontroll genom blodtypning blev obligatorisk.

Travtränaren Ola Johansson höll till på Gävletravet och hade bland annat vinstmaskinen Fanör B. som vann 34 lopp under sin karriär.

Ola tränade även kallblodstjärnan Remvikson, en svart hingst med rykte om att ha stamtavlan i o-ordning. Redan i slutet av 60-talet travade Remvikson 20-fart kortare bitar och kunde speeda ner sina konkurrenter utan besvär. När Västra Sörmland körde ett lopp för kallblod stod Remvikson nästan ett halvt varv efter övriga i tillägg, vilket inte hindrade honom från att vinna….

Remvikson angavs att vara efter hingsten Viking, och blev godkänd både i typbesiktning och senare av premieringsnämnden. Moderstoet Remnora/Remin NO var av en normal kallblodsmodell. När blodtypning av hästar infördes visade det sig att Viking definitivt inte kunde vara far till Remvikson. Rykte spreds att varmblodet Pernod var Remviksons fadershingst och utslagningen av Olas stjärna blev en praktsmäll för hela kallblodssporten. Remvikson hade vunnit ”massor av lopp” som senare raderades ut från Svensk Travsports hemsida, även hans prestationer och stam är borttagen.

Mest synd om? Alla de stoägare som betäckt med Remvikson för att få en egen snabbloppsstjärna och inte ens fick fortsätta att tävla. Hade inte varit något problem idag, det är utslagna hingsten Propulsion ett lysande exempel på. Svenska ston åker på en liten semester till Irland eller Italien och insemineras med proppen-spermier, återvänder till svensk mark och fölar svenska avkommor…När ska galenskapen ta slut? Svar: När alla ryggdunkare och mesproppar försvunnit från Hästsportens Hus.

Trevlig torsdag!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)