STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Smaken är som baken, delad

2024-04-16

Hovtramp foto

Alla tycker någonting. Speciellt om Elit-loppets inbjudna hästar. Sportchefen vill skapa stämning långt i förväg (sälja biljetter till Elitloppet). Självklart, det finns ju inte så många chanser att tjäna storkovan under ett tävlingsår. Då får man sälja halva Solvalla-skogen och lite till. Jaså, det är redan gjort.

Att tacka ja till start i Elitloppet är inte bara en inbjudan, det är ett dilemma. Fast sånt fattar inte de flesta spelare. Dagsform är färskvara och prepare´kör man bara i Frankrike. Här hemma räknas det som fusk att inte köra för vinst. Inte lätt att matcha en häst som måste springa i 08-tempo, då krävs mycket mer än kompetens.

Tacka ja till Elitloppsbiljett innebär att tränaren blir nerringd dygnet runt och paparazzis dyker upp i dikena runt gården, kretsen runt hästen måste ha dygnetruntbevakning. Allt kan hända. (varför inte gå under jorden med hästen i lugn och ro veckan före inställelse på Solvalla)?

Anders Malmroth Solvallas sportchef

Sportchefen bestämmer, vad vi än tycker. Han vet vad spelarna vill ha, resten av kunskaperna har han kompletterat med tjänsten som sportchef.

Idao de Tillard, självklart ska han vara med, hästen vann ju Prix d´Amerique. Orosmolnen runt hästen fixar fransoserna på en kafferast, helt andra ”möjligheter” än vi svenskar har.

Francesco Zet? Har han visat sitt kunnande i år? Nä. Startade senast augusti 2023, innan dess radade han upp ett staket med 21 vinster på 23 starter. Jaja, Redén knådar säkert till hästen i tid, fast inbjuden som nummer 2, vete fan. Stall Zet/Redén är självklar för Solvallas Elitlopp precis som hästar från Erikssund och Menhammar. Utan dem i Elitloppet, nä. Lika konstigt som om Örjan Kihlström blev utan uppsittning den dagen.

Sportchefens inbjudningar till Elitloppet 2024 måste imponera och skapa spänning: Idao de Tillard. Francesco Zet. Joviality. Hohneck (tidigare Elitloppsvinnare).

Hästar med fantastiska stamtavlor skrev Travronden. Hästar springer inte med stamtavlan enbart, genetisk expertis tittar dessutom tre led bakåt... Blytunga ägare? Tja, i plånboken kanske. De "bästa" tränarna, är oftast de bästa marknadsförarna och entrepenörerna varför de drar längsta strået. Dyrast är de också, det gillar "blytunga hästägare" (kan kvitta vinster i företaget mot förluster på hästarna). Om både företaget och hästarna går bra, då kommer Skattev(ä)rket.

Sen fick vi en käftsmäll. A Fair Day. En helt vanlig femårig valack. Undan Jolene Day med 3 segrar på 39 starter. Fast pappa Maharajah duger väl?

Klipp krönikör Travronden: med enbart amatörer som hanterar hästen. En 70-årig kvinnlig pensionär från Kalmar (Elisabeth Almheden) tränar. En 46-årig byggnadsarbetare (Oscar Ginman) från Vassmolösa kör.

Jadu kära kollega, Almheden och Ginman har uträttat mer i travsporten än du nånsin gjort och ingen av dem har nånsin fått sparken från sina jobb. Pensionär, pfuii!

 

Travronden foto - Go On Boy

Go On Boy tog en storseger i september 2023 som vinnare av Grand Prix de Wallonie i Belgien och i mitten av oktober tvåa i UET Elite Circuit Finale – som Hohneck vann. Har även vunnit Prix de Milan, Prix Vindex och Prix de Washington.

I Elitloppet kommer travkontrollanterna att plocka bort Go On Boys "snara" den tillåtts inte i Sverige.

Det "dopingmisstag" som hästens franska tränare fick ta ansvar för, var egentligen en medicinering som låg kvar latent i hästkroppen, betydligt längre än vad karensen medgav. 

Fyra i årets P d´A, tvåa i P d´France (som Idao de Tillard vann). Starka hästar och starka papper.

...och så valacken A Fair Day med pensionären i släptåg och byggnadsarbetaren i sulkyn. Lycka till! På riktigt.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2024-04-17 18:06:05 - Monica

Det är inget lasso på Go on boy, utan en säkerhetsrem som är gjord för entömsbett. Mkt vanligt på denna typ av bett i Frankrike. Det är ett rep som ligger innanför läderdelen och kommer ut som en ögla på bägge sidor vid ringarna och fästes med dessa i tömmen.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)