STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Döda hästar på köpet...

2024-06-12

Vems är felet?

En inte helt pinfärsk händelse, men ändå värd att tänka på för de som går i shoppingtankar av gård.

Inte speciellt kul när två döda hästar ingår i gårdsköpet, men samtidigt har ju både köpare och säljare möjlighet att besiktiga fastigheten (gård) som köpts på exekutiv auktion via Kronofogdemyndigheten.

Familjen i Jämtland ropade in gården (dödsbo) men fick säkert en chock när de öppnade stalldörrana och hittade två döda hästar. Kanske hade köpt gården osett, bodde långt ifrån och köpte förmodligen gården på vinst och förlust till ett bra pris...

Länsveterinär från Länsstyrelsen kunde bara berätta att de inte kan göra något åt saken, förutom att informera de nya ägarna om hur de ska ta hand om kropparna. Ingen billig historia, medaljens baksida.

Länsveterinären besiktigade de döda djurkropparna och i och med gårdsköpet är problemet med att frakta bort och destruera (bränna) djurkropparna den nya ägarens huvudvärk.

Hästarna hade tidigare avlivats av Distriktsveterinär efter ägarens dödsfall, den person som bodde kvar på gården tills exekutiva auktionen hölls, hade inte haft någon skyldighet att (eller förmåga) att hantera djurkropparna.

KFM/Kronofogdemyndighet har inget ansvar för ”kvarglömda effekter” eller dolda fel, köparen köper helt enkel även de problem som eventuellt finns och ingår. Det är inte speciellt vanligt enligt länsveterinären på plats att döda djur lämnas kvar, däremot att smådjur, katter och i enstaka fall (vid vanvård) större djur hittas på plats, döda eller levande.

 

När man köper ett hus, en gård, en fastighet på exekutiv auktion är det ingen ”vanlig” överlåtelse med inbyggda försäkringar om dittan och dattan. Då gäller det att ha is i magen och lite extra pengar till oförutsedda utgifter...

 https://www.kronofogden.se/SaharkoperduhosKronofogden.html

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)