STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hygien och hälsa borde ingå...

2024-02-23

   

Hovtramp fotoarkiv

Det kliar och blöder…

Vad kan det vara? säkert bara hönsloppor, rävskabb eller helt enkelt vanlig jäkla smittsam ringorm. 

Nä, inte särskilt svårt att känna igen och ingenting man kan negligera eller ”låta bli att se”. Hårlösa fläckar som är tydliga och sprider sig fort till både häst och hästfolk..

Jodå, smittar genom seldon, huvudlag, allt! Högtryckstvätt, Virkon S, noggrann behandling, och ändå svårt att bli av med.

 

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

 

Inte så länge sen Adrian Kolgjini hade starthäst som funktionär och veterinär på banan ansåg hade ringorm. Har inte läst någonstans vad ST:s provsvar visade? Spännande, Adrian rekommenderade hästägaren att stämma förbundet, om det var sår istället för ringorm som hästen hade.

V75-vinnaren Countess Face stängdes i alla fall av från tävling i tre veckor på grund av misstänkt hudsjukdom.

Strax efter kom dom,  2 000kr i böter 5 dgr avstängning.

En höna av en fjäder, inget atthålla på och tjafsa om, sa Adrians pappa och hästens delägare Lutfi Kolgjini.

Tjafsa? de var väl inte ensamma på travbanan?

...övriga hästarna från stallet fick ju starta den tävlingsdagen, var de smittbärare eller hade Adrian-stallet ett eget gäststall? De hade ju i allafall inte egna lopp med bara Adrian-hästar. Hmm, högtryckstvättades hela gäststallet efter tävlingarna? Skulle inte tro det, hoppas jag har fel. Har både lite kunskap och ögonerfarenhet hur gäststall rengörs efter trav, är inte nöjd på långa vägar.

Adrian Kolgjini är långt ifrån ensam om att ha haft  funktionärernas ögonen på starthäst. Har aktiva blivit slarvigare med hästdusch och stallhygien? Tvätt av täcken, borsta bort svett efter träning, skölja av huvudlag och selar? Fan vet.

Kan bara minnas en enda gång med ringorm på nära håll! Hästskötarens armar var inte vackra att titta på och hingsten som var smittbärare hade hudlösa rosa fläckar, skorpor och sår som blödde lite överallt, fast mest där sele och huvudlag hade suttit. Tränaren blev förbannad så klart. Förr visste man ju att det främst handlade om slarv, dålig hygien, bristfällig hästskötsel.  

Va, en till? Trodde faktiskt smittan dog i snödrivor och sträng kyla, men det gjorde den inte. 

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Fakta: Ringorm är en hudsjukdom hos hästar som ger håravfall och hudförändringar. Dermatofyter, en sorts mögelsvamp, sprids direkt mellan hästar, indirekt via utrustning och miljö. Svampsporer överlever otroligt länge i stallmiljö, vilket försvårar att bli av med eländet, trots sanering. Svampsporerna som bildas kan överleva på utrustning eller i stallmiljön i månader, ända upp till år!

 

Vaccinera eller bara låtsas att man vaccinerat?

En samvetsfråga. För vem vill missa ett bra travlopp, vaccinera kan man ju göra efteråt, eller?

Tillhör egentligen inte de som vurmar för vaccinationer över huvud taget, men att ha vaccinerat hästar som tävlar är självklart. Den som upplevt eländet med A1 och A2 när hela travsporten stängdes och snorade tillsammans, längtar nog inte tillbaks. Hästar vaccinerades på löpande band och hästskötares uppgift blev promenader i skyddskläder med febersjuka hästar som måste röra på sig.

Hästarna fick sin stämpel på intyget och några veckors vila, tills det var dags för nästa spruta. Minns bara en enda tränare som inte ville vaccinera sina unghästar, en häst i hans stall hade dött efter vaccination. Det blev många dagar med munskydd, plasthandskar och en hel väska full med Fluvac.

 

Nu blev det konstigt på riktigt!

En B-tränare med starthäst lämnade positivt dopingprov för Stryknin (råttgift) ! Ett års semester blev det för duktiga Hodder efter vinst, 5 vinster hittills. Både A och B-prov visade förekomst av stryknin. Tränaren har 6 hästar på träningslistan, bäst i stallet, nylig V75vinnare Randemar R.D, som vann till jätteodds! Vad hände egentligen? Har hästen nosat på fel stallvägg, utomhus eller hur gick det till? Intressant.

Att tränare på stenåldern gav hästen en nypa arsenik är välkänt, men om det är sant att x smetade starksenap i rumpan på ovillig starthäst låter jag vara osagt.

Stryknin är i alla fall en giftig alkaloid som utvinns ur frön från rävkaketrädet Strychnos nux-vomica, frön som kallas rävkaka eller kräknöt.

Små doser strykninnitrat verkar stimulerande på nervsystemet och har använts i vissa läkemedel, stryknin finns på Wadas dopningslista över förbjudna substanser för idrottare. Inom folkmedicin har det funnits en föreställning om att stryknin skulle vara effektivt afrodisiakum. Största risken med stryknin är att även måttlig överdosering kan vara livshotande.

Strykninförgiftning orsakar våldsamma kramper, död genom att hindra andning. Typiskt är att likstelhet inträder snabbt, på grund av hög muskelaktivitet, före döden. Deckarförfattarinnan Agatha Christie skrev 1920 om Stryknin i sin första bok, En dos stryknin (The Mysterious Affair at Styles).

Fast travhästen Hodder lever, B-tränaren ville ha svart på vitt från Svensk Travsports utredning att det var Stryknin, annars ville hon starta innan ett år har gått. 

Mycket händer som inte borde hänt och ibland finns inget svar!

Trevlig fredag!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)