STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hur man beställer en Elitlopps-vinnare

2020-04-19

 

Hovtramp/Lasse - Elitlopp, känner ni igen dem?

Ska forskare få manipulera med naturen i laboratorium och tillverka färdiga elithästar?

Med kloning och embryotransfer blir starthästarna i både ridsport, på trav och galoppbanan en etisk, moralisk och framtvingad fråga. Kanske är vi redan där, utan att vi vet det. Kan man flyga till månen finns det säkert tvåbenta utan moraliska betänkligheter som vill sopa rent i hästsporten.

2015 röstade EU-parlamentet igenom förbud mot kloning och försäljning av alla sorters klonade boskapsdjur, deras avkomma eller produkter som tillverkats av klonade djur. Ursprungligt förslag gällde enbart klonade nötkreatur, får, grisar och hästar, men EU-parlamentet skärpte reglerna som byggde på vanligt sunt bondförnuft. Vetenskapliga fakta visade att klonade djur ofta dör direkt efter födseln och ofta föds missbildade, varför förbudet gäller kloning även i forskningssyfte.

Fåret Dolly (1996) banade väg för kloning. Då hade forskarna redan klonat grodor, möss, kor och flera får före Dolly. Skillnaden var att Dolly var första däggdjur från en mogen kroppscell, inte från ett embryo. Cellkärnan plockades ut från juverceller hos ett moderfår, cellkärnorna isolerades och fördes in i obefruktade ägg som saknade cellkärna, odlades och 29 tidiga embryon planterades in i tretton olika surrogat fårmödrar. Dolly var den enda lyckade och föddes efter 148 dagar.

Leken i laboratorierna har tillverkat djur tidigare, 2001 föddes katten Copy Cat, som senare fick tre kattungar. Första (kända) klonade häst (2002) blev Promotea och 2005 var det dags för hunden Snuppy.

I USA (var annars) finns ett företag som klonar älsklingsdjur, med specialite´ att klona tävlingshästar. Hupp, nu dök en tidig misstanke jag haft upp…men vi tar den en annan gång. Att det är både dyrt och besvärligt att ta fram en ny ”Nimble One” åt mig, det förstår man, det handlar om en komplicerad metod att bevara celler, tills det blir både enklare och billigare.

Forskningsprojekt finns där man genom kloning försöker återuppliva utdöda djur, det finns redan. I ett annat projekt försöker man återuppliva speciella, utvalda djur som exempelvis vandringsduvan. Den sista duvan, (Martha) dog på zoo för100 år sen. Fler exempel finns, 2009 klonades en bergsgetsras som dog ut i Spanien 2000, fast den klonade geten dog direkt efter födseln. I Italien 2001 klonades ett utrotningshotat mufflonfår.

Hur man klonar en häst…

Kloning skapar en genetisk kopia med DNA från en cell av djuret som förs in i en äggcell tömd på sitt DNA. Äggcellen med de nya DNA-strängarna delar sig som ett vanligt ägg och förs in i livmodern på en surrogatmamma. Fostret blir en genetisk kopia, ungefär som en yngre enäggstvilling. Även om två hästar har samma DNA behöver de inte vara helt identiska, förklararingen till varför de kan ha olika färgteckning.
 
Hur pigmentcellerna vandrar är inte identiskt. Även om generna är desamma kan pigmentcellerna slås av eller på vid olika tillfällen beroende på miljön (epigenetik.) Klonen och originalet får samma DNA-kod som ärvs till avkomman, och de får samma förväntade avelsvärde.

Hovtramp/Lasse - Victory Tilly

Den första klonade hästen föddes 2002 (källa: Nature) när italienska forskare (hupp!) lyckades kopiera en häst. Tanken var att använda metoden i hästsportens olika grenar (trav, galopp, dressyr, hoppning) och även använda tekniken till kastrerade elithästar (Victory Tilly låg nog risigt till…) Tycker personligen inte att det känns seriöst om tre, fyra kopior till Victory Tilly hade startat i Elitloppet.

Det klonade fölet Prometea föddes på ett institut för boskapsavel i Cremona, Italien. Cesare Galli, ledare för forskargruppen, hade gärna sett klonade travare efter kastrerade toppindivider i hästsporten. Han vidhöll (2003) att det enbart rörde sig om forskning och inget kommersiellt syfte, fan vet om man ska tro att han lät bli...

Hur de gjorde? Forskargruppen tog hudceller från ett sto och en hingst, lyckades skapa 800 embryon där 17 utvecklades så att det gick att plantera in dem i nio surrogatston. Fyra blev dräktiga men tre fick missfall. Prometea som klarade sig och blev den första klonade hästen kom från celler från just det sto forskarna tog celler av från första början, ett Haflingersto vid namn Comet Star. Vilket i praktiken betyder att Prometea är genetisk tvilling till sin surrogatmamma Comet Star. Suck.

Forskarteamet visste inte om det var en slump att just den dräktigheten lyckades, eller om det berodde på att mammans immunsystem kände igen och behöll fostret.

Kloningen har funnits ett antal år i ridsportvärlden. Det heter att man vill bevara topphästars gener i aveln, men kloning har även skett för att skapa nya elithästar till tävlingsbanorna.

Stoet Wildcat e.Fandzi de St Paul X (ue.Clifton) betäcktes med Gemini, en klon av Gem Twist, utnämnd till ”Världens bästa häst” på VM i Stockholm 1990, och med två OS-Silver och Årets Häst x 3 i American Grand Prix Association.

Embryotransfer är inte ovanlig varken i trav, galopp eller ridsport. Man benämner det som givarston och mottagarston. Fantastiska ston som fortfarande tävlar, eller inte kan bära fram fölen, får en surrogatmamma.

Hovtramp/Lasse - Giant Diablo

Giant Diablo betäcktes med Elithingsten Maharajah och fick hjälp av stoet Mollusque, när embryot knappt en millimeter stort flyttades över. Även Via de Vrie (mamma till Hilda Zonett) har använt surrogatkompisar vid dräktighet efter svårartad fölning.

Surrogatstona för embryotransfer är än så länge flest inom ridsportens hopphästar men travsporten är inte sen att haka på med ston som inte själva kan bära fram fölen, eller fortsätter att tävla.

Giant Diablo kan inte bära sina foster utan får i stället hjälp av surrogatmammor. Stoet som sprang in över 13 miljoner kronor och satte världsrekord i Lexington. Hon är sedan tidigare mamma till flerfaldiga miljonärskan D'One (e. Donato Hanover) samt 3-årige A One A. (e. Maharajah) och 2-åriga Be the One (e. Zola Boko).

Mixed Doubles agerade surrogatmamma åt ett hingstföl som blev Giant Diablos fjärde avkomma.

  

Hovtramp/Lasse - Malin Baryard

Vem har inte hört talas om Malin Baryard och Butterfly Flip när det begav sig. Men vad hände sen? Då föddes Flip´s Little Sparrow kallad ”Sparven” undan Malin Baryards tävlingshäst ”Flippan” Butterfly Flip (e.Robin Z 723 ue.Moderne xx) och Cardento. Båda Sparvens föräldrar tävlade på absolut toppnivå.

Foto/Ridsport - Kristina Larsson uppfödare

"Sparven" har också levererat en världscupseger med tidigare hästskötaren i stall Baryard, Stephanie Holmén, och var redan som toppbedömd unghäst svindyr, inte ens Malin Baryard hade råd att handla. Sparven var nog trots alla trav och galoppföl Sveriges mest omskrivna fölunge under lång tid. Sparven (och Flippan) föddes båda hos travtanten Kristina Larsson i Rottneros, Värmland. En dam som inte räds kallblod och kör fortfarande i travlopp.

Sparven är en embryotransfer från Butterfly Flip, framburen av reservstoet Eischa (Eighty Eight Keys xx.) Travtanten vet exakt hur man föder upp dyrbara hopphästar. I samma fölhage som Sparven gick även Candy efter For Feeling, vars mamma i sin tur är efter So What och Pina Colada (Flippans syster.)

Tillverkningen av Sparven (förutom hingstavgift) låg redan i fölhagen på ca 100.000:- och några nya embryon togs inte på mamma Flippan just då, vilket förhöjde värdet på Sparven. Totalt har Butterfly Flip fått tio föl, Sparven var första och embryotransfer (2006.) När Butterfly Flip avslutat sin tävlingskarriär fick hon två föl som hon bar fram själv, Flip´s Fairytale (e.Click and Cash) och Flip´s Angeleye (e.Cartier van de Heffinck.) Ytterligare sju embryotransfer har fötts i surrogatmammor, en är död. Flippan själv flyttade till Belgien som embryosto, men är idag pensionär.

Förmodligen är jag ensam om att tycka att det här är lite läskigt, eller att det finns möjligheter att importerade hästar (från Italien) är travhästar som redan sprungit världsrekordtider på travbanorna och återuppväckts ifrån de döda, eller har tillverkats i ett laboratorium med hjälp av forskare som antingen tvingats eller är nöjd med belöningen.

Vem kan man tro på?

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)