STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Pröjsa, kopiera och mutinera mera!

2023-06-27

 

...fortfarande på semester, men lilla paddan fick jobba lite...

Stjärnor på himlen...

Foto: Claes Kärrstrand/ EAP - Peace Corps 

Delicious U.S.fick sitt första föl år 2020 i Heavenly Zet(e. Daley Lovin.

I fjol blev Delicious U.S. dräktig med Hard Livinoch och nyligen föddes ett hingstföl på Furuby Gård som Stall Zet meddelade till fansen.

Miraklet på Furuby. Äntligen tittade det ut. "En liten pöjk”, skrev Stall Zet.

Delicious US blev mångas favorit i travloppen, ett sto som levererade under lång tid och var först i mål 29 gånger vid sina 35 starter, 6,5mkr på kontot, en undantagshäst och dessutom ett sto. Världsrekord för ston (1000m bana) blev det 2015, 1.08,6/1640 i Bollnäs.

Mem inga så stora framgångar är helt gratis, det slutade med buköppning för att överleva och kroniska magproblem med rejäl viltminskning. Vilket stängde dörren för nya stordåd. Hoppet från tränaren att stoet efter rehabilitering skulle kunna tävla måste ha varit önsketänkande, men värdet som unikt fölsto fanns givetvis kvar, även om inte hon själv skulle kunna föda fram sitt föl på naturlig väg. Med kroniska magproblem fungerar inte den livsviktiga näringstillförseln som nyfödda öl behöver.

Delicious U.S.första föl 2020 i Heavenly Zet(e. Daley Lovin) gjorde alltså sin tävlingsdebut i Rättvik midsommarlördag 2023 med en andraplats ochÖrjan Kihlström i sulkyn. Daniel Rede’n agerar ägare för Brixton Medical/Bengt Ågerup och Stall Zet.

Miraklet på Furuby har förmodligen tillverkats med surrogatmamma och embryotransfer även denna gång? Nä, det står ingenting om det i mirakeltexten. 

Stall Zet bedriver avelsverksamhet på Erikssunds Säteri där kompetens i mjölkverkstan finns sedan långt tillbaks med fina avelshingstar. Medarbetare i produktionen av Zet-avkommor är exfotbollsspelaren Johan Arneng, som kom snabbt in i cirkusen.

Hahaha! Samma Arneng som för ”styrelsen” uttryckte undertecknads felaktiga input för att bli  medlem i Solvalla=klubben. Nä, vi skulle inte prioritera försäkringsfrågor, ambulans och hjälpverksamhet till de aktiva vid olyckstillbud, förmodlige är den unga stekaren invald för kompanjonskapen och sina PK-slitna jeans? Nä. Inte ett dugg ledsen, vem vill umgås med inkompetens. Däremot slog styrelseordföranden en pling och frågade vad i h-e det var frågan om, tipsade om gräddfilen som många halkat in låååångt efter oss på travspåret. Fikar nog hellre hemma vid eftertanke.

 

Embryotransfer - det befruktade ägget får en surrogatmamma.

Fakta embryotransfer för svenska travston:

Några elitston som med dispens fått  embryotransfer är Ecana Nibs, Airline Dream och Peace Corps. Testades redan 2006 och tstona var mellan 20-23 år. Metoden tilläts tidigare enbart för meriterade ston, men idag är det fritt fram även för mer mediokra ston som av någon anledningar inte kan bära föl själv., ansökan ska godkännas av Svensk Travsport. 

2006 publicerades en undersökning där chansen att lyckas med embryotransfer var ca 50% för fruktsamma ston och t10% för äldre gallston. Kostnad för embryotransfer 2006 var runt 25.000 kr.

Någon som är nyfiken på vad de första embryotransfer-fölen uträttade på travbanan? Ecana Nibs, en i mängden av dugliga travston, vilken märr! Novelty Nibs och Rydéns Sensation är bara två av juvelerna. 

 

Peace Corps och Lena Sirocco Berglund i USA/EAP

Peace Corps tre svenskfödda stoföl finns inga uppgifter om i svensk travsport, sex föl totalt, ett sto exporterades till USA. I Stig H Johanssons regi vann Peace Corps många lopp VM-loppet i New York, Elitloppet, Hugo Åbergs, Oslo Grand Prix, Solvallas Jubileumspokal och Nationernas Pris. Årets häst 1990 och 1991. Peace Corps sköttes hela StigH-tiden av Lena ”Sirocco” Berglund.

”Som vanligt” avslutades karriären med konflikt mellan hästägare och tränare som gjorde att Peace Corps i slutet av sin karriär bytte tränare två gånger. Vem hade kunnat göra det bättre, hästägaren själv, knappast.  Såg stoet tävla på Solvalla i lufsig päls och lika oinspirerad som hon tidigare varit magnetiskt iögonenfallande. Sparar bilderna i arkivet, bedrövliga.

I aveln lyckades Peace Corps inte alls. Hon lämnade totalt sex avkommor och ingen av dem nådde några framgångar. Exporterades efter karriären först till Holland.

Sin allra sista tid i livet ”förvarades” Peace Corps på Mallorca där hon också avslutade sitt liv 2013. Om jag inte minns fel? Gjorde Lutfi Kolgjini en rajd för att försöka få ”hem” stoet till Sverige och hade givetvis önskat henne ett likvärdigt slut som t.ex. Victory Tilly, gårdsvaktmästare hos Stig H och utflyktsmål för travfolk. Den havren är väl det sista man som hästägare borde (tvingas) bidraga med. ATG borde också ta större ansvar för sina unika spelobjekt, hur många kronor har inte satsats på ”Pisan”?

Peace Corps  blev 27 år gammal.

efter lång och trogen tjänst, nä det blev ingen guldklocka.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)