STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem kan man lita på, vem ljuger och vem mörkar?

2020-11-05

 

 

Vem ljuger bäst och vem får mest gillamarkeringar och klick?

Travsportens värld är en bubbla, precis som i galopp och ridsport. Aktiva hästmänniskor jobbar, äter, festar, sover, läser, twittrar och lever hästliv dygnet runt. Ja, jag har också gjort det, under många år.

Morgonfodrade som en uppskrämd soldat, tränade och tävlade med sambon runtom i Sverige, renoverade stall, spikade staket, ljöt stallgolv, målade boxar och stirrade på bokföring när resten sov. Viktigast var hästarna och att allihop fick det just det de behövde.

Hovtramp/Ilse - tam hare...

Matvägrare och nattätare (faktiskt bara ston) fick en kanin i boxen och långa skogspromenader, hästilskna tävlingshästar fick en bestämd ponny som sällskap, ledsna hästar fick trevligheter och utvald skötare som verkligen gillade just den hästen, och målet var så klart att tävla!

Hovtramp/Ilse - matvrak...

Tävla. Målet!

På lika villkor. Redan på den här tiden pratades det om kvackare och fuskare, veterinärstaben på dåvarande STC gjorde hemmahosbesök hos tränare som antogs ha hittat på något nytt undermedel eller fuskade.

Prover som inte gick att analysera just då hamnade i frysboxen, men några svar eller ursäkter från överheten (STC/ST) till oskyldiga tränare som hängts ut i press och media, har aldrig synts till. På den här tiden var det näst intill näringsförbud och fuskare var rökta på riktigt! Hade de fuskat, eller var de helt enkelt för duktiga, jämfört med resten! Nä, vi fick aldrig svaret, och inte de heller...

Hovtramp/Lasse

Hade förmån att vistas en hel vecka i ett omtalat stall, mellan två tävlingstillfällen, då hästjäkeln galopperade i första försöket. Ett stall som alla var nyfikna på, av olika orsaker. Det gick i allafall alldeles för bra. Vilken härlig, avkopplande vecka. Vetskapen om att någon ”annan” tog hand om stallet hemma (sambon) kändes som semester.

Många förvandlingsnummer stod i boxarna i det här stallet. De flesta med så långa framhovar att de nästan tippade över. Antagligen var inte sen och gaffelband uppfunna på den här tiden. Stallgångarna var så rena att man inte hittade ett enda halmstrå. Ja, även stalltoalett och kök var kliniskt städade. Stora filtar i stallets färger hängde över hästtäckena, på varenda boxdörr, och lädergrimmor med blanka mässingskyltar. Så välputsat och välordnat, att man nästan dreglade som ung tjej.

En gigantisk whiteboardtavla visade planering av träningstider för hästar som skulle jobba, resten som stod på tavlan begrep bara tränaren. Med massor av tid över, var snabbjobben i det här stallet verkligen en upplevelse. Stallets tränare, söner och personal bytte hästar som andra byter fot att hänga på. Enstaka hästar såg ut som kråkor i första heatet, kördes in en sväng och kom ut på nytt som nya, i bländande skick. Andra hästar som man sett fram emot att få se i ett riktigt fartigt snabbjobb lunkade bara runt och vart knappt svettiga. Inte vad man var van vid precis. Vad gjorde han tränaren/kusken egentligen? Bara han som vet.

En av den tränarens hästar bytte senare adress och hamnade i vårt stall. Det tog inte många minuter innan tjänstemän från ”ni vet vart” ville ta prov på hästen, hos oss, efter flytt. Nä, det gick faktiskt att tacka nej till provtagning på 80-talet. Den tränaren, är en av mina få idoler. Han har fortfarande inte hamnat i svenska Hall of Fame, där både lånekuskar och mindre dugliga än denna tränare trängs. Suck.

Med något bättre distans och avstånd till både trevligheter och dumheter, är det lättare att krasst betrakta objekt och galenskaper utifrån. Alltså. Vem ljuger, vem mörkar och vem trycker ”gilla” på dumheter? Vem är så dum att man gillar när en häst får rejält med spö av en betald lånekusk? Ja, de finns faktiskt. Vill man fika med just den lånekusken? Vem tar dopare i försvar? Många. Alla de som godtog beslut att ST/Svensk Travsport inte drog in A-licensen på den doparen för evigt! Beträdelseförbud? Är det något värt när just de personerna syns på nationalarenan, både på stallbacken och på publikplats.

Vem släpper in räven i hönshuset?

Är det någon som vågar öppna käften av alla dessa så kallade experter och hästsportjournalister? Inte många. Sällan eller aldrig tar de ställning och tiger hellre som muren än förlorar jobbet i TV-rutan. På hästarnas bekostnad. Någon enstaka förlorare, tipsexpert kan ibland i sin frustration prata bredvid munnen. Så. Vad kan hända?

Blir man uppkallad till Silvergrisen och får be om ursäkt för något som hänt i v(ä)rkligheten och borde ha utretts grundligt? Får man punktering på bilen, eller på hästen? Allt händer, men det mesta tystas ner, mörkas och i värsta fall kan skurkar av alla sorter fortsätta att umgås med både hästfolk och HÄSTAR. Bara för att fegisar som sitter på facit tiger.

Här kommer några utvalda oförskräckta röster, som faktiskt gjort stor nytta i cybervärlden och på det osociala nätet.

Trott&Sports Ingvarsson och Persson, med lång erfarenhet som hästsportjournalister. Senaste podd har bidragit till att ST fått bråttom att hålla husförhör, leta fuskare och göra sitt jobb. Personer som Persson får säkert mängder av tips, efter ett helt liv i mediabruset.

Den 3/11 (podd) Hur ska ST hitta fler nervsnittade hästar?

Stalltips: leta i gäststallen efter ”hästar i tillfällig träning i Sverige.”

https://www.trottosport.se/category/podden/

 

Foto: Travronden

Kristin Riise Odegård är den norska journalist somförst avslöjade Propulsions veterinärdokument med nervsnittning. Hon var även bland de första med att publicera Kobolt-skandalen, som fällde Fabrice Soluoy.

Mordhotad till trots, envetet och hårdnackat har hon mosat fuskare och letat dokument i högar där ingen ens grävt runt tidigare. Modig!

Hovtramp/Lasse - Fabrice Solouy

Kristin jobbar och bor i Frankrike. Under vinter-meetinget för franska Equidia på internationella avdelningen och redaktionen där hon kommenterar, är reporter på tävlingsdagar, producerar live-sändningar, gör korta och långa reportage om trav och galopp och skriver på deras hemsida.

 

Hur många veterinärer vågar ta ut fakturorna ur munnen?

Inte speciellt många. Tidigare fick Solvallas banveterinärer på skallen i press&media, för att de företrädde hästarna, som de tyckte skulle vara i startmässigt skick när de tävlar. Konstigt, eller hur. Plåster på såren var ett djurskyddspris från Agria, men det var ju inte speciellt många som pratade om.

Veterinär Anders Ekfalk är inte speciellt rädd av sig och har en lång bakgrund i Solvalla-rähjongen. Äntligen en veterinär som vågar tycka något, utan att förlora kunder.

Utdrag ur insändaren på länken:

Om ni inte agerar kraftfullt nu så kräver jag att ni ställer era platser till förfogande inom Svensk Travsport med omedelbar verkan.

Mina förslag är:

  1. Anmälningsförbud på alla Alessandro Gocciadoros hästar
  2. Ta tillbaka och makulera inbjudan till Elitloppet 2020
  3. Meddela att han inte längre är välkommen på svenska travbanor

Jag älskar hästarna och travsport men hatar djurplågare, fifflare och folk som ljuger. Förväntar mig ett mycket snabbt styrkesvar.

Fotnot: Anders Ekfalk är Leg Veterinär, Veterinär Medicine Doktor med Specialistkompetens i hästens sjukdomar.

Hovtramp blogg 2020 07 24

Dino Dollar fick spöstraff och kusken fick ljuga ut i press och media...

Vilka är det då som bestämmer i travsporten?

Här kommer lite onödigt vetande, miljonärer och fifflare går alltid fria, de handlar aldrig för bara en tia…

Nämnder & domstolar                                                                                                        

Travsporten har ett antal olika beslutande organ. Men vilka är de och vad gör de?

Måldomarnämnd och bandomarnämnd ser till att tävlingsreglementet följs på tävlingsbanan. Avelsvärderingsnämnd skattar hingstarnas avelsvärde vid avelsvärderingen. Inom travsporten finns besvärsnämnden, STAD och överdomstol.

Besvärsnämnden utdömer påföljder samt prövar klagomål över vissa beslut i ärenden gällande avelsvärdering, stambokföring och andra överträdelser av registreringsreglementet. Fem ledamöter och två suppleanter, minst två samt en av suppleanter ska vara yrkesverksamma jurister. Besvärsnämndens beslut kan inte överklagas inom ST. Beslut i ärenden om stambokföring/avelsvärdering kan överklagas till Jordbruksverket.

Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD)

beslutar om påföljder vid otillåten användning av läkemedel, behandlingar etc., med avsikt att påverka hästens prestationsförmåga i tävling eller i träning jämställd med tävling. STAD kan besluta i ärenden där svarande anses ha skadat travsporten eller travsportens anseende hos allmänheten.

STAD beslutar även i andra disciplinära ärenden, t.ex. olämpligt uppträdande och olämplig behandling av häst. Sex ledamöter, ordföranden samt en ledamot är lagfarna, två förtroendevalda från travsporten, en förtroendevald från galoppsporten och en person med veterinärmedicinsk sakkunskap. Svensk Travsport väcker talan hos STAD, beslut kan överklagas till överdomstolen

Överdomstolen Beslut från STAD och måldomarnämnder kan överklagas till överdomstol, fem ledamöter och tre suppleanter. Ordföranden samt minst en ledamot ska vara juridiskt utbildade. Beslut kan inte överklagas, överdomstol är högsta instans inom Svensk Travsport.

Som oberoende frilansande hästsportjournalist numera, får man både tycka, tänka och har även ett visst källskydd med presskort. Alla är inte på samma våglängd, och kommer aldrig att bli. Det är medaljens baksida.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)