STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Money talks

2024-05-12

 

Vad handlar det här om och vem ska man våga tro på?

Felaktiga beslut från Svensk Travsport eller STAD, att fuskare får rätt fast de har fel? Välj själv, kanske dags att ”hotta upp” travreglementet eller handlar det om något ändå värre, att inte alla licensierade behandlas lika inför skranket?

Alla goda ting är tre, motsatsen - tre dåliga känns definitivt inte bra. Tre tveksamma travtränare som florerar samtidigt.

Thomas Malmqvist, Magnus Dahlén och Bo Westergaard, hur många dumheter ska resten av aktiva utövare behöva stå ut med?

Rättvist, knappast!

En mångårig amatör stängdes av ett helt år, för att ha lasrat sin häst kvällen före start, självklart inte reglementsenligt men straffet jämförelsevis var onödigt hårt. Främst på grund av tränarens ålder, kommer knappast återuppta.licensen (född -50). Tänk att ST:s spaningsgrupp kom på besök, precis just då. Kanske visselblåsarfunktionen fungerar i alla fall. Hade det inte räckt med böter och en kortare avstängning? 

En ung tränare får höga böter och avstängning när funktionär på stallbacken upptäcker magnetskydd på hästbenen då den lastas ur transporten. I mitt tycke för höga böter när stortränare i princip kan bete sig hur som helst med bibehållen licens.

 

De riktiga skurkarna - de som satt i system att förkorta livet på både egna och andras travhästar går fria och tävlar vidare som om ingenting hade hänt..

 

STAD / Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnd undanröjde nyligen Svensk Travsports indragning av  en A-tränares tränarlicens.

NÄMNDENS AVGÖRANDE

STAD undanröjer Svensk Travsports beslut 17 april 2024 om att tillfälligt återkalla Tomas Malmqvists licens.

Enligt 14 § d) antidopningsreglementet får STAD:s beslut inte överklagas.

Grattis Thomas, nu kan du anmäla hästarna till lopp igen.


 

Travhästen Vivienne Tif, tränad av Magnus Dahlén,  A- tränare Halmstad, lämnade positivt prov efter lopp på Halmstad 11 mars 2024

Angående positivt dopingprov uttalade sig Magnus Dahlén:

Med anledning av att det upptäckts spår av oxitetracyklin i prov taget från Vivienne Tif, som jag tränar, efter seger på Halmstadtravet den 11 mars i år, vill jag lämna en kommentar.

Vivenne Tif behandlades av veterinär med oxitetracyklin mer än tre veckor före starten. I Sverige är karenstid för detta ämne åtta dagar. Vi bedömde att vi hade god säkerhetsmarginal. Jag har nu fått förklaring av veterinär vid ST att spår av detta ämne kan finnas kvar längre än karenstid.

Det är välkänt numera att även om du följer karenstidsreglerna kan det inträffa att det finns kvar spår av ett ämne längre än karenstiden. Jag accepterar mitt tränaransvar som enligt de stränga regler vi bedömt nödvändiga och lämpliga att ha i svensk travsport ibland kan leda till att tränaren får en bestraffning trots att karenstiderna följts och hästen inte längre varit påverkad av det ämne som använts vid behandling.

Magnus Dahlén, Halmstad den 3 maj 2024

Urinprov som togs i samband med lopp visade i A-provsanalys förekomst av substansen oxitetracyklin. B-prov är skickat till franskt laboratorium. Utredning är påbörjad av Svensk Travsport, startförbud meddelades tills vidare.

Fakta Oxitetracyklin 

Ett bredspektrumantibiotika som ges intravenöst till häst. Agerar genom att störa bakteriens förmåga till nybildning av proteiner. Utöver antibakteriell effekt har den en uttalad antiinflammtorisk effekt

Tidigare ”snedsprång” av samma tränare.

Sex månaders körförbud och 30 000 i böter efter ST:s oanmälda besök i Magnus Dahléns stall.

 

Klipp från intervju med Magnus Dahléns personal:

Varför fanns det slangningsutrustning och mediciner i stallet? 

Medicinerna hade använts av veterinär, hade de varit inlåsta hade det inte varit konstigt alls. ST valde att inte gå vidare med någon utredning om otillåten medicinering, men på Svensk Travsport hemsida hänger man ut Dahlén som en dopare..


Men snälla rara, hur många travtränare finns det, som (förmodligen) har slangutrustning i stallet? Fler än de som åker fast? Ja, tyvärr. Eller kanske en låda Bikarbonat och lite Elektrolyter, också bra att ha. Det finns många fler ”veterinärer” än de som anges i hästarnas behandlingsjournal, tyvärr.

 

Fan vad less man blir... Speciellt när ökända fuskare kommer undan. Sätt dit dem ordentligt istället, de skämmer ut hela travsporten!.

"Helvetet är tomt, alla demoner är här. ”

William Shakespeare

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)