STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

It´s all about the money!

2022-12-07

 

Plötslig död på travbanan

Lika tråkigt och chockerande varje gång det händer. En fasansfull upplevelse för hästägare, hästskötare och tränare. Rena olyckor går aldrig att undvika, däremot är överanvändning (snudd på missbruk) av antibiotika istället för att ge hästen behövlig vila, ett sekundärt problem som självklart påverkar hästhälsan.  

Det är ju betydligt enklare för husveterinär att spruta lite Metacam istället för att gå till botten med hästens hälsoproblem. Att ”vila” kostar pengar och hästägare av idag har svårt nog att få ihop till tränarfakturorna.

Foto: EAP/Einar Andersson - bränning av hästben

När hästklinikerna fortfarande ”brände” hästar blev det upp till sex veckors vila, vilket gav hästar en välbehövlig semester. Nästan alla travhästar tränar och tävlar för mycket, vilket generellt gör livslängden kortare, skadorna betydligt fler och färre hästar tävlar som äldre. Sen och gaffelbandskador kommer inte som ett brev på posten, varningar upptäcks inte förrän det är för sent, och svårighet att hitta kompetent hästskötarpersonal gör det inte lättare precis.

När en häst dör under travtävling finns exakta bestämmelser för hur banveterinär och funktionärer ska agera, efteråt ska hästen obduceras för att fastställa dödsorsak. Information om hästen samlas in och bakteriologisk provtagning sparas för ytterligare studier och jämförelser.

Senaste travdag på Färjestad fick hård kritik för sitt banunderlag

Björn Goop valde att stryka samtliga hästar på grund av banunderlaget. Flera andra travtränare och kuskar bedömde också tävlingsovalen som oduglig, alldeles för hård! Anledning var förmodligen kylan som överraskade och att inte tillräckliga insatser gjorts av banpersonal, i förebyggande syfte.

Tränare Björn Röcklingers häst Don´t Be Weak galopperade i loppet och direkt efteråt meddelade lånekusken Magnus A Djuse att det var riktigt illa ställt. Hästen bröt vänster bakben rakt av och det gick inte att rädda hans liv. -Han måste ha trampat snett eller något så benet sprack, det var fullständigt trasigt, sa Röcklinger. Don't Be Weak vann tio lopp på 46 starter och travade ihop 844 400 kr.

Svensk Travsport har samlat information om dödsfall på travbanor under en lång period, och har avtal med Statens Veterinärmedicinska Anstalt/SVA om att hästar som dör på travbanan ska obduceras, rapporterna sparas hos Svensk Travsport. Resultat visar att i medeltal omkommer 4,3 svenska hästar i travlopp/år.

I en undersökning av 64 hästars död visade sig oftast förekommande patologanatomiska diagnos på akut cirkulationssvikt (22 av 64) akut lungblödning (13 av 64), 8 av 64 hästar visade båda diagnoserna. Att hästar dör av ”brustna blodkärl” (kärlrupturer) förekommer, men var anledning i bara 8 av 64 fall. En mindre andel dödsorsaker utgörs av skador efter rena olyckor, ett tecken på att svensk travsport bedrivs på ett hyfsat säkert sätt. Åtminstone i jämförelse med övriga Europa.

Hovtramp foto

Det många glömmer idag, är att en häst är en häst! Flykt, flock och betesdjur med många behov som de knappast får i en box eller en rökruta. Är också relativt säker på att inte så många tvåbenta skulle vilja äta pellets sju dagar i veckan, åtminstone inte av enbart bekvämlighetsskäl. Ur led är tiden, åtminstone i hästvärlden. It´s all about the money.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)