I svensk Travsports resultatlistor, efter varje lopp på landets travbanor går det att utläsa vem som fick böter, både större och mindre belopp. Ibland känns det som om vissa travbanor sätter i system att tjäna pengar, på allt som är möjligt, och näst intill omöjligt. Stora summor hopar sig i bötespotten och går direkt tillbaks in i maskineriet.
Tja, det är väl bara att sköta sig då tycker vi som inte kör/rider travlopp. Fast man undrar ju verkligen hur ”domarbåset” tänker när de delar ut 300 spänn i böter för våta vojlockar, samtidigt som det spöregnar, eller för spödrivning kusk som saknade pisk i loppet. Vid klagan efter loppet fick kusken svaret – dömt är dömt och det jämnar ut sig i längden…
Har nyligen pröjsat in böter (bistånd) 2 x för att ej ha hållit foten i fotstöd. När man granskar mindre travbanors funktionärer och sittande i måldomartornet känns ju definitivt inte alla CV:n varken neutrala (ojäviga) eller tillräckligt kompetenta. Tyvärr. Det kanske börjar bli som i ponnytravet, ideella krafter som kan handla efter eget huvud?
På stenåldern (Solvalla) när sekris låg uppe i jättebacken och ekonomiskt ansvarig var enväldig domare, då fanns en speciell bötesfond som delade med sig om någon aktiv råkade ut för en olycka, det kändes behjärtansvärt!
Sen försvann travfolket och in klev ekonomiknuttarna, ATG och ST(C) förvandlades till mjölkkossor och travsporten urvattnades med propositioner som aldrig utestänger catchdriver-gänget, inte ens i vardagstravet. Några få rider/kör varenda dag, vartenda lopp på varenda travbana. Då kan det rimligtvis inte bli speciellt bra utdelning varken på V75, V86 eller i vardagstravet. Den som kör lopp ”varje dag” får en helt annan rutin, oavsett hur kompetensen var från början...
Det föreligger faktiskt förbud mot dubbelbestraffning i Sverige vilket framgår av rättsprincipen ne bis in idem som betyder "icke samma sak två gånger". Förbud om dubbelbestraffning finns i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (EKMR), i sjunde tilläggsprotokollet artikel 4 enligt 2 Kap. 19§ regeringsformen får inte svensk lag strida mot bestämmelserna i EKMR, vilket innefattar förbud mot dubbelbestraffning. Sverige ratificerade EKMR år 1952 (Sverige förpliktade sig att följa konventionen.)
Ne bis in idem "icke två gånger i samma sak"
Så då kan man ju fråga sig hur ”travsporten” kan ha egna regler, vem har godkänt dem och håller de i en civilrättslig förhandling? I travsporten delas ju ofta ut BÅDE böter och avstängning. Jaja, det finns säkert någon finstilt paragraf som tjänstemännen i Silvergrisen förhandlat fram som godkänner detta…
De flesta överklaganden som aktiva ryttare och kuskar gör, hamnar hos Olle Sohlberg i ÖVERDOMSTOLEN (givakt!) och kan INTE överklagas. Olle är pensionerad ex-åklagare och har travsportens kanske viktigaste uppgift.
Senaste lopp som kuskarna säkert ångrar är
Final för 3-åriga hingstar/valacker med 950.000:- i förstapris. Där blev det yvig piskföring och för många slag till slut, avstängning OCH 9.500:- böter. Överklagades men avslogs givetvis, video visar att antalet slag var exakt så många som reglementet föreskriver, till och med ett mindre men klagan hörsammades ej.
Franske kusken (Elitloppshelgen Final) kommer nog aldrig tillbaks till Sverige, 30.000:- i böter och körförbud. Nä, det överklagades inte, men man funderar ju på om ST:s tjänstemän översatte domen till franska…
Hovtramp/Lasse - montélopp, så här nära varandra rider man...
Osociala medias milt sagt uppmärksammade incident i ett montélopp
Det blev både böter (6.000:-) och tre veckors avstängning för Jonathan Carré (montéryttare.) I ett lopp på Axevalla, 700m före mål uppstod en trång situation och fransosen petade till konkurrenten Lina Aho med spöet. – det såg värre ut än vad det var och han har bett om ursäkt, sa Lina efter loppet.
Som var den ryttare som red snävt mot Carré och träffades med spöet. Det skälldes också högt och ljudligt hela vägen till mål. Ingen av dem vann. Lina som pratar franska när hon inte pratar svenska eller finska följde med Carré till måldomartornet och användes som översättare (Jonathan Carré kan inte tillräckligt bra svenska…)
Att använda motparten som tolk, det känns ju så där…med andra ord oproffessionellt.
Hovtramp/Ilse - Jonathan Carré
Jonathan Carré rider lopp i stort sett varje dag i Sverige och har med sin sambo Constanza Flores (som jobbat 12 år i Frankrike) även några hästar i träning. Constanza passade tidigare Ready Cash...Carré har ridit och kört över 2000 lopp i Frankrike, vilket knappast motståndarna i svenska montélopp gjort. Efter 150 vinster och merparten i sadeln blev han ”proffs” enligt franska regler.
Skillnaden mellan svenska och franska ryttare är träning, träning och hårt arbete. Som 14-åring och ponnyryttare satte tränaren ett mynt mellan knäna på Carré och sadeln saknade stigbyglar… den som tappade myntet låg risigt till. Likaså måste franska ryttare kunna studsa ”hoppa upp” i sadeln utan hjälp. Just nu har Jonathan hjälp av Mattias Spante (han med tuppkycklingfrilla) för att kunna kommunicera med kunder så att de förstår varandra tills han behärskar svenska språket bättre.
Böter som utdelades efter det olycksaliga loppet:
Aho Iina, 2000 kr, avstängning 200801-200814, för snäv körning/ridning som grovt stört medtävlare och 300 kr, för förseelse av ordningskaraktär.
Carre Jonathan, 6000 kr, avstängning 200801-200821, för olämpligt uppträdande.
Hovtramp/Lasse
Hur mår montén 2020?
Just nu finns det 198 montéryttare i Sverige, och skaran krymper för varje år. En handfull killar/män har gjort sig besvär och knappt någon pursvensk.
2010 fanns det 686 montéryttare, 2011=660st, 2012=657st, 2013=620st, 2014=397st, 2015 =368st, 2016=334st, 2017=257st, 2018=219st och 2019 fanns det 198 montéryttare kvar.
Vad det beror på, det vet ju alla som var med från början.
Trist avveckling... från något som skulle föreställa motsatsen.
Hovtramp/Ilse