STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Borta med vinden

2023-02-28

Lever hästen? död? försvunnen, ingen vet, borta med vinden...

Hur många papperslösa hästar, hundar och katter finns det egentligen? och vad tusan ska Jordbruksverket göra åt det? Nya regler ”tvingar” djurägare att registrera sina djur, på gott och ont. Vad händer med alla dumpade sommarkatter, blandrashundar och oregistrerade gatukorsningar i hästvärlden? Kommer papperslösa djur att omhändertas, registreras och omplaceras? Vem betalar och vem gör vad...

Länsstyrelsen och Jordbruksverket har inte ens koll på hästar som smugglas ut bakvägen och far illa i djurtransporter. På väg till billigare slakt utomlands. DET är fakta. Borta med vinden.

2016 fanns 355.500 registrerade hästar i databasen, hur många det finns idag blir bara en gissning. Med Jordbruksverkets senaste spader vet vi snart om antalet hästar ökat eller minskat. Korna var i alla fall 2016 något färre, vet faktiskt inte om de mjölkas fortfarande eller har ätits upp. Ser fram emot att få veta hur ”många katter” det finns totalt i Sverige. Svaret blir förmodligen en sanning med modifikation, katter är fria djur och bestämmer själva var de ska bo.

Hovtramp/Ilse - utländska transporter

Över 5000 hästar ”försvinner” varje år. Exporterade hästar finns exakta siffror på, eftersom det krävs exportcertifikat, men resten då?

Ett antal oönskade hästar skjuts och grävs ner på ”egenägd mark” . Exempelvis när man inte kan skicka dem till slakt (har medicinerat) vilket syns i veterinära anteckningar och obligatoriska hästpass. Finns knappt några omedicinerade sporthästar, suck. Kostnad för att slakta (avliva) häst full av godsaker, häst som senare måste ”brännas” (kremeras) kostar pengar, närmare bestämt tusenlappar, oavsett vad vi väljer.

Anledning till att hästar hamnar på slakttransporter med destination Italien, England och Irland. Där är ”man” inte lika blödig. Till nämnda länder skickas mängder av hästar som slutat prestera, tjäna pengar, främst fullblod och travhästar. Hästuppköpare (hästhandlare) i Sverige använder sig av trevliga målvakter, och kommer över billiga hästar som senare slaktas.

Hovtramp/Ilse - Kirsten Rausing

Hade vid ett fantastiskt besök hemma hos Kirsten Rausing (Tetra-Pac) Lanwades Stud., Newmarket ett långt samtal om just slakttransporter och handhavandet av hästar som slängts på soptippen. Samtal som gjorde henne ordentligt upprörd. Kirsten Rausing jobbar sedan länge bakom kulisserna, för att få stopp på oseriösa hästföretag som köper upp hästar billigt och skickar dem till slakt. Till adresser där ingen frågar efter hästpass eller veterinärjournaler. Hästar som sprutats fulla med antibiotika och dopingpreparat och kanske hamnar i livsmedelskedjan. Köttprodukter ”Ursprung Sverige” eller hur.

Hovtramp arkivbild

En pensionerad polis

jag haft kontakt med gjorde egna efterforskningar ideellt vid flera tullstationer och tog reda på sanningen. Ett idogt arbete som inte haft någon inverkan på regelverket, som omfattar djurtransporter som passerar gränser. Nä, det skulle bli alldeles för dyrt med obligatoriska inspektioner, och förresten, vilka djurskyddsinspektörer vågar öppna en hästtransport på väg ut ur landet? Min erfarenhet från klinik-åren är att till största delen innehas tjänster av pappersvändare i blå plast-tossor, bortsett från nån enstaka miljöinspektör som hade galopperat över de gröna ängarna.

Dessa ”slakttransporter” är inga vanliga transporter.

Djur som ramlat huller om buller i trånga utrymmen med brutna ben, blodiga och på sina håll spöats upp på transporterna vid lastning, oftast av empatilösa karlar utan en gnutta medlidande.

Här har djurrättsaktivister gjort ett bra jobb, videor visar fasansfulla slakttransporter. Självklart är synen på djur olika, beroende på länders tradition, kultur och religion. Själ-lösa djur, i många länder är det inget att bry sig om. Den typen av "hästfolk" finns på närmare håll än du tror.

Veterinärpriser vid avlivning och slakt:

Vad händer med hästar i Sverige efter avslutad karriär?

44 % blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

29 % av hästarna avlivades eller slaktades (särskilt hingstar).

23 % användes till avel (särskilt ston).

4 % av hästarna gick andra öden till mötes.

Varför slutade hästarna tävla?

• 43 procent av hästarna avslutade sina karriärer på grund av skador eller sjukdomar.

• 31 procent av hästarna slutade för att de var för dåliga/långsamma.

• 11 procent slutade för att de uppnått högsta tillåtna ålder vid travtävling.

• 8 procent slutade på grund av att de skulle gå in i avel.

• 7 procent slutade på grund av andra anledningar.

Vad händer med hästar som aldrig börjar tävla?

• Vid fyra års ålder tog de flesta tränarna beslut om hästen skulle börja tävla eller inte. Anledningen till att de inte började tävla var oftast för att de var för dåliga/långsamma.

• 41 procent av dessa hästar blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

• 40 procent avlivades eller slaktades.

• 12 procent användes till avel.

• 7 procent av hästarna gick andra öden till mötes.

Källa: Svenska travhästars tävlingskarriärer – varför de avslutas, vad händer efteråt, samt travtränarnas åsikter om förbättringsmöjligheter inom travet. Lisa Lönnman, SLU, 2015

Så ser det ut på hästfronten i Sverige, vad säger man…

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)